Més Oci

Llengua

La Fira del Llibre enceta setmana

La Fira del Llibre oferirà bones lectures i activitats als ciutadans que passin per la Rambla fins al proper diumenge. El passat cap de setmana va tenir-ne per a tots els gustos, encara que els més petits foren els protagonistes dels conta contes a càrrec d'Emmanuel Danet. Tomàs Vibot presentà dissabte El viatge de Juníper Serra (Mallorca- Califòrnia), i Sebastià Bennasar va fer els honors diumenge amb Nocturn de Sant Felip.

Maria Llull03/06/13 0:00

Palma celebrà ahir la seva Rua, marcada per les disfresses tradicionals i la falta de reivindicació.

Moltes fresses i poca imaginació

La Rua de Palma s'ha convertit en una desfilada on lluir tipet i bafles. Sobretot això darrer, perquè la cercavila d'ahir capvespre pel centre palmesà semblava una competició per veure quina de les carrosses posava la música més forta. A la majoria, s'hi deixà sentir repetitivament el Gangnam style del raper coreà Psy amb les comparses al darrere pegant bots de cavall. La primera feia gràcia; a la sisena, tothom es demanava si no hi havia més música que fos ballable. La imaginació, doncs, no fou el fort de la Rua d'ahir. S'hi congregaren molts pallassos de la tele, algunes colles de formigues i les tradicionals comparses balladores bolivianes i de dansa del ventre.

Francesca Marí11/02/13 0:00

Una de les imatges de les ruetes d'ahir, on els petits sortiren al carrer amb les seves fresses.

Dijous Llarder, dia de fresses

El Dijous Llarder o Jarder, segons la contrada, marca l'inici de les festes de carnaval. Són els dies d'esbarjo i gresca que conclouran amb el tradicional enterrament de la sardina, el dimecres de cendra. Si bé temps enrere la crítica social i política marcaven la tònica d'aquestes dates, avui s'han convertit en un celebració en què les disfresses, el color i la imaginació en són els principals protagonistes. L'onada de fred i vent que sacsejà ahir capvespre les principals poblacions de l'Illa no aconseguí deslluir les desfilades dels escolars en les ruetes. Enguany destacaren per les grans dosis d'imaginació que tant mestres com pares i mares han aportat a aquestes fresses.

dBalears08/02/13 0:00

Un grup de peces del conegut Lego, desfilant pels carrers del poble.

Sus al Carnestoltes

La Rua de Marratxí anuncià ahir que ja ha començat el temps de carnestoltes. Malgrat el fred i la manca de sol, els carrers del poble s’ompliren de gent disposada a passar-ho d’allò més bé.

Maria Llull04/02/13 0:00

Les Balears, connectadíssimes a Internet

Gairebé la meitat dels espanyols (45%) assegura "estar enganxat" a Internet i, entre ells, la majoria són dones i joves d'entre 18 i 34 anys. Aquesta és una de les conclusions de l'"Estudi Nestea sobre Internet i les Xarxes Socials", realitzat per Sondea mitjançant enquestes a 2.618 persones de tot l'Estat espanyol.

Efe30/11/11 0:00

Puig de la Bassa, per l’Alzina Fumadora

Avui proposam una magnífica ruta per una de les muntanyes manco freqüentades de la vall de Sóller. El puig de la Bassa, de 818 m, és una de les cotes de la Vall, dotada d'unes extraordinàries vistes. Cal advertir, però, que es tracta d'una excursió apta només per a trescadors de bota ferma.

Tomàs Vibot19/11/11 0:00

D’Artà a la urbanització de Betlem (1a etapa de la travessia Artà-Lluc)

Començam aquesta primera etapa de la travessa Artà-Lluc al centre de la vila d'Artà, a la plaça de l'Ajuntament. Agafam el carrer de Rafel Blanes, que ens condueix als afores del poble, amb el molí d'en Morei i el pou de la Lluna, a la dreta, i el poliesportiu i l'institut, a l'esquerra. Alguns centenars de metres més endavant, a la dreta queda l'Albelló i deixam a l'esquerra el camí que arriba a Son Forteza Vell. La nostra ruta discorre per un ample camí asfaltat, entre propietats agrícoles ben treballades i poblades d'ametlers, figueres i garrovers. A la dreta detectam la casa de la Campana i can Toni a l'esquerra. Arribam així a la cruïlla de les cases de Son Sureda Vell, que apareix a la nostra esquerra.

Gaspar Valero12/11/11 0:00

Una ruta pels museus d’arqueologia de la Part Forana

El cap de setmana és el temps perfecte per gaudir de l'Illa sense presses i descobrir racons amb fort atractiu històric o artístic. En diverses ocasions, hem visitat alguns dels jaciments arqueològics més emblemàtics de l'Illa, però avui us proposam conèixer millor el patrimoni arqueològic que es troba en els museus d'arqueologia de la Part Forana.

Margalida Castells05/11/11 0:00

De cala Saona al camí del Caló

Tant el punt de partida com el d'arribada és el mateix: la bellíssima cala Saona, una de les cales més belles de Formentera. La carretera que du a aquesta rada neix en la del cap de Barbaria. La carretera acaba en un descomunal edifici, un hotel d'arquitectura tediosament estàndard. Per sota jeu la cala, no molt àmplia, encara que sí profunda, de gran bellesa i freqüentada per un turisme de tipus familiar.

Tomàs Vibot29/10/11 0:00

El Portitxol, el cor litoral de Sant Miquel de Balanzat

La ruta proposada és circular, només amb l'únic inconvenient que si la feim completa haurem de trepitjar carretera asfaltada durant uns vint minuts per tornar al punt d'inici. Per això, l'opció de dos vehicles és la més recomanable. El punt de partida se situa en la urbanització Illa Blanca, emplaçada entre Sant Mateu i Sant Miquel. Aquest nucli, essencialment de vacances, se situa al nord del puig de la Paret, emplaçat sobre la seva falda. Pel vial de l'esquerra s'arriba a una plana on és convenient deixar el vehicle. En un revolt ben tancat a la dreta, neix el carrerany de ferradura que davalla al Portitxol, indicada amb fites blaves. A partir d'aquest punt, es pot dir que comença la ruta.

Tomàs Vibot22/10/11 0:00

De Sant Joan al puig de Bonany

En aquest nou lliurament, us proposam una excursió fàcil, molt adequada a fer amb bicicleta, encara que també a peu (un total de 9 quilòmetres d'anada i tornada), per un dels camins més interessants del cor del Pla de Mallorca. Es tracta de la pujada al puig de Bonany des de Sant Joan pel camí de Son Gurgut.

Tomàs Vibot15/10/11 0:00

El camí de muntanya, un camí de transhumància

A la Mallorca tradicional, les guardes d'ovelles de bona part de les grans possessions de la Marina de Llucmajor o del Migjorn passaven l'estiu -l'estiuada- a la muntanya. Abandonaven les pastures eixutes del sud i es dirigien a les més ufanes de la serra de Tramuntana. Per fer el trasllat del ramat, existien llargs camins que travessaven bona part de l'Illa, els anomenats camins de muntanya. De tant en tant, disposaven de cisternes, aljubs i basses que permetien l'abeurada del bestiar i dels pastors. Un dels camins de muntanya més coneguts de Mallorca transcorre entre la Torre (Llucmajor) i el Teix (Bunyola).

Gaspar Valero08/10/11 0:00

Els racons més bells de Bunyola

Aprofitant que recentment han tingut lloc les festes de Sant Mateu, patró de Bunyola, us proposam un recorregut pel seu nucli urbà, que es pot començar vora l'Ajuntament. Ben aferrat, a la dreta, hi ha un carreró sense sortida, l'antic carrer de Sant Antoni, ara dedicat als germans Llorenç i Miquel Villalonga. Al número 3 trobam Can Villalonga. La casa fou adquirida el 1853 per l'avi de l'escriptor, el metge Guillem Villalonga, que es casà amb la bunyolina Catalina Muntaner dels Cocons Sanxo i passà a exercir al poble. Llorenç, que de petit era molt malaltís, hi va passar llargues temporades i hi va morir el seu germà Miquel.

Margalida Castells01/10/11 0:00

El pas de la Selleta Petita

En aquest lliurament de finals d'estiu i d'inici de tardor us proposam una ruta circular, breu però dura, apta sols per als bons trescadors de territoris de fora petja pels cingles meridionals del puig de Galatzó. La ruta necessitarà de les màximes atencions, ja que en alguns punts, especialment dins el pas de la Selleta Petita, passarem vora timbes. Advertit això, només cal recomanar molta aigua, bon calçat i seny.

Tomàs Vibot24/09/11 0:00

La cometa dels Morts i el puig Ferrer

Avui us proposam una magnífica excursió de mitja jornada, amb inici i fi al refugi de Son Amer, just devora Lluc. Aquesta ruta excel·leix no sols pels aspectes mediambientals i paisatgístics propis de l'alta muntanya mallorquina, sinó també pels elements arquitectònics i etnològics que hi trobarem. Abans de partir, només cal recordar que, si volem pernoctar o fer una menjada al refugi, s'ha de reservar amb antelació.

Tomàs Vibot17/09/11 0:00

El caló de Ferrutx, mirall de les muntanyes d'Artà

Partim de la urbanització de Betlem, del vial denominat oficialment avinguda de Colon, que és la continuació de la carretera de la Colònia de Sant Pere, i que enllaça directament amb el camí que, cap al nord-est, condueix al caló de Ferrutx. A la dreta deixam el denominat 'poblat de pescadors'...

Gaspar Valero10/09/11 0:00

El port de la Pera de l'ase

Aquesta és una excursió curta però gratificant, una bona proposta per a un d'aquests horabaixes de canícula en el qual, al final de la jornada, amb el sol fregant la mar, iniciar una pausada tornada admirant l'amplitud i la calma d'un paisatge de qualitat. El port de la Pera de l'ase -pera no és més que una deformació fonètica de pedra, com Capdepera- es troba a tres quilòmetres escassos del poble de Banyalbufar, en direcció a Estellencs, sota la fotogènica torre del Verger.

Tomàs Vibot27/08/11 0:00

L'encletxa de xaloc del puig de Galatzó

Poques muntanyes a Mallorca mostren tanta personalitat com el puig de Galatzó. Aquesta roca majestuosa de perfil incisiu conjuga història i llegenda com cap altra muntanya illenca. Avui gaudirem d'una ruta d'alt grau a través de crestes i comellars per on els avis asseguraven haver vist l'espectre del comte Mal, alhora que tocarem de ben a prop un patrimoni secular de primer ordre. No sense raó, per Tomàs Aguiló i Fortesa, és el rei de les muntanyes balears.

Tomàs Vibot20/08/11 0:00

La cala de Deià, un exemple del paisatge cultural

Començam la passejada al poble de Deià, concretament davant els rentadors de la font Fresca, a l'entrada del poble des de la carretera que ve de Valldemossa, i davallam cap al redol de cases anomenat el Clot. Un primer tram de camí empedrat i escalonat, anomenat carrer del Teix, ens permet veure el torrent Major a la dreta. Assolim poc després l'asfalt del costerut carrer del Clot i passam vora el Museu Arqueològic de Deià, fundat l'any 1962 per l'arqueòleg William Waldren. Un poc més avall, a l'esquerra ens surt a camí el refugi de Can Boi, adaptat adequadament a les necessitats dels senderistes. Conserva una tafona, per fer oli, perfectament restaurada, amb el trull i la premsa de biga.

Gaspar Valero13/08/11 0:00

Descobrim alguns patis de la Palma baixa

Començam el recorregut al Casal Balaguer (carrer de la Unió, 3), abans conegut com cal marquès del Reguer pel seu propietari Francesc Amar de Montaner i Dameto, que va encomanar-hi una important reforma a principis del segle XVIII. Els capitells del pati mostren les armes dels Amar de Montaner, però sense la corona de marquès, la qual cosa indica que fou construït abans de 1739, quan es va concedir el marquesat.

Margalida Castells06/08/11 0:00

Puig d'en Farineta i de Fel·les

Iniciam l'excursió al cementeri de l'Arracó, situat en el quilòmetre 5 de la carretera que des d'aquesta població va a Sant Elm. Pel costat esquerre neix el camí de Son Verí, per on continuam. A pocs metres, el camí es bifurca: nosaltres ara seguirem el de l'esquerra (tornarem pel de la dreta). Pujam un collet i veurem a rere el nostre primer objectiu: el puig d'en Farineta (324 m). El camí perfila dos revolts i puja vora una casa. Aquí, abans d'arribar a un xalet, trobarem a la dreta un tiranyó fitat, per on continuarem. Aquesta tirada flanqueja el xalet i avança uns metres paral·lel al llit del comellar. Un poc més endavant, el camí davalla i en travessa el jaç. Aviat serem al cul de la coma. A partir d'aquest punt, cal remuntar la galta de la dreta, de manera transversal, fins a arribar a la carena.

Tomàs Vibot30/07/11 0:00

Els puigs d'en Farineta i de Fel·les

Iniciam l'excursió al cementeri de l'Arracó, situat al quilòmetre 5 de la carretera que des d'aquesta població va a Sant Elm. Pel costat esquerre neix el camí de Son Verí, per on continuam. A pocs metres, el camí es bifurca: nosaltres ara seguirem el de l'esquerra (tornarem pel de la dreta). Pujam un collet i veurem a rere el nostre primer objectiu: el puig d'en Farineta (324 m). El camí perfila dos revolts i puja vora una casa. Aquí, abans d'arribar a un xalet, trobarem a la dreta un tiranyó fitat, per on continuarem. Aquesta tirada flanqueja el xalet i avança uns metres paral·lela al llit del comellar. Un poc més endavant, el camí davalla i en travessa el jaç. Aviat serem al cul de la coma. A partir d'aquest punt, cal remuntar-ne la galta de la dreta, de manera transversal, fins a arribar a la carena.

Tomàs Vibot16/07/11 0:00

La platja d'Hort de la Cova

Iniciam l'itinerari a la urbanització George Sand, al terme de Valldemossa, en terrenys que eren de la possessió de Son Ferrandell. El vial de la urbanització, després de deixar a l'esquerra el mirador de Son Ferrandell, continua cap al nord-est i arriba al començament de la pista, que davalla molt rosta fins a les cases de la Cova. El camí és una via ampla, no molt antiga i bastant abandonada.

Gaspar Valero09/07/11 0:00

Aquesta fou una de les fotografies realitzades pel guanyador del primer premi, Miguel Morey Colomina.

La fotografia s'uneix a l'esport

La unió entre fotografia i esport sol donar uns resultats que en moltes ocasions destaquen per la seva espectacularitat. I això que aquest gènere no és gens senzill. D'aquí el mèrit dels més de 70 fotògrafs aficionats que s'inscriviren enguany a Esportgràfica 2011, el tercer concurs de fotografia esportiva digital organitzat per l'Institut Municipal d'Esports, que se celebrà del 28 de maig al 4 de juny amb motiu de la clausura de les Escoles Municipals Esportives. Els participants varen tenir la missió de captar amb les seves càmeres els millors moments de les demostracions esportives celebrades als poliesportius de Palma. Atletisme, futbol, tennis infantil, natació sincronitzada, gimnàstica rítmica i artística, pàdel, waterpolo, rugbi, voleibol, bàsquet, karate i judo foren alguns dels esports que els fotògrafs captaren amb la seva mirada. Els millors moments d'aquest certamen es pogueren contemplar gràcies a una petita exposició i a la projecció d'un vídeo, actes que van tenir lloc el passat divendres dia 1 de juliol al pati del Casal Solleric.

dBalears04/07/11 0:00

Els més petits fan neta la costa

Un total de 20 al·lots d'entre 10 i 13 anys van participar ahir en una jornada de neteja a cala Egos, al municipi d'Andratx. La iniciativa s'integra dins el programa de neteja de la costa mallorquina organitzada per Coca-Cola i la fundació Ecomar.

Michels.02/07/11 0:00

Sant Llorenç Binixems

L'ermita de Sant Llorenç, emplaçada al cor de la primitiva alqueria Binixems, és un oasi de pau entre les muntanyes i les serralades situades a gregal d'Alaior. Us proposam una agradable excursió per fer a peu o en bicicleta, sense dificultat i ideal per fer-la a primera o a darrera hora de l'horabaixa.

Tomàs Vibot25/06/11 0:00

La torre d'en Valls i el pou del Lleó

Aquests dies de primavera avançada, us proposam una bella excursió pel litoral llevantí d'Eivissa. Es tracta d'una excursió curta (dues hores, a tot estirar), en general fàcil, tot i que amb un tram final que circula fora camí.

Tomàs Vibot18/06/11 0:00

Passeig de Galilea al Capdellà per la coma Calenta

Començam l'excursió a Galilea. Abans d'iniciar la ruta, aprofitam per conèixer aquest encisador poblet de muntanya. Pujam a la placeta denominada l'Escopidor, que comunica amb el carrer de l'Església i, vora el temple parroquial, contemplam la vista des de la miranda anomenada les Timbes. Aquí evocam que el nucli nasqué quan l'any 1396 Ramon Ribes, propietari de l'alqueria Alcabussa -actual Son Cortei-, i Pere Basset, propietari de l'alqueria Benifatxó -Son Martí-, cediren 100 quarterades cadascun per a l'establiment de famílies de jornalers en els terrenys que es coneixien amb el nom de la Moleta. Segons la tradició, cap a l'any 1550, Jordi Cortei, propietari de Son Cortei, popularitzà la denominació de Galilea perquè hi veia una gran semblança de paisatge amb la regió palestina del mateix nom.

Gaspar Valero11/06/11 0:00

El Born, un espai ciutadà

El Born, un espai de gran rellevància a la ciutat del segle XXI, ha canviat molt de fesomia al llarg del temps. Primer fou una estreta i profunda cala on acabava el torrent de la Riera. Amb la creació dels primers recintes de murades es va convertir en el límit occidental de la ciutat. A partir de la conquesta catalana, aquesta cala es va dessecar per aportacions fluvials i per l'acció humana, i aquest indret es va integrar dins l'espai urbà com una estreta via amb un estret solc que era el tram final de la Riera i que estava travessat per tres ponts. Als laterals guanyats al jaç, s'hi construïren diverses illetes d'habitatges.

Margalida Castells04/06/11 0:00

Alaior i el barranc d'en Rellotge

L'inici de l'excursió se situa al camí del Campàs, al qual s'arriba des del carrer de l'Àngel, que parteix vora mateixa església parroquial. El camí comença a davallar amb rapidesa al mateix temps que deixa de banda les darreres cases frontereres amb aquest ancià nucli urbà. Els primers horts i tanques fan acte de presència, on sens dubte cridarà l'atenció la petita Villa Palou. El camí, aquí ample i amb bones vistes, travessa una gran clotada.

Tomàs Vibot28/05/11 0:00

Els puigs dels Enrocadors i de la Senyora

Partim des de l'entrada de cala Mesquida, vora la rotonda que accedeix al nucli urbà. A la banda de l'esquerra, en un espès pinar, parteix un camí de carro per on circularà la primera part d'aquesta excursió. Cal apuntar que des d'aquí fins a cala Torta hem de seguir sempre les fites vermelles pintades sobre les roques i arbres. Així, en la primera bifurcació voltarem a la dreta. Flanquejarem la garriga i els antics sementers a l'esquerra, mentre que, a la dreta, ens hi quedaran alguns xalets.

Tomàs Vibot21/05/11 0:00

El Fumat i el camí Vell del far de Formentor

Començam l'excursió a la mateixa carretera del far de Formentor (Ma-2210), després de la sortida del túnel del Fumat i de la fita del km 14. Aproximadament a uns tres-cent metres més d'asfalt, abans del pla de la Punta d'en Tomàs, hem de posar molta atenció, atès que hem d'abandonar la carretera i voltar cap a la dreta, en pujada pel coster, per tal d'agafar el camí Vell del far de Formentor.

Gaspar Valero14/05/11 0:00

La Gerreria, arquitectura i artesania

La Gerreria, arquitectura i artesania

La Gerreria, en els darrers anys, està vivint un procés de regeneració i de revitalització socioeconòmica i residencial amb la recuperació d'activitats artesanes al llarg del passeig de l'Artesania. Aquest és el punt de partida del nostre recorregut, que ens endinsa en un barri que atresora part de l'activitat econòmica més antiga de Ciutat.

Margalida Castells07/05/11 0:00

L'heroi Superman renega dels EUA

La intenció expressada per Superman en la seva darrera aventura de renunciar a la seva ciutadania ha disparat les crítiques als EUA contra l'icònic superheroi i l'editorial DC Comics, a qui s'acusa de menysprear el país.

dBalears01/05/11 0:00

Volta al puig de Sant Miquel

En aquest nou lliurament proposam una excursió de mitja jornada, de no gaire dificultat i amb unes vistes gratificants damunt el puig de Sant Miquel (661 m), una de les millor talaies des d'on contemplar la magnificència del puig de l'Alcadena. Una part de la ruta circula pel camí d'Alaró als Tossals Verds -i, per tant, perfectament senyalitzat-, mentre que en l'altra caldrà seguir les fites. Cal, doncs, demanar permís per fer de manera completa aquesta ruta.

Tomàs Vibot30/04/11 0:00

Pujada a l'ermita de Ferreries

Partim de davant l'església parroquial de Sant Bartomeu de Ferreries. El camí d'accés se situa al cantó oriental del poble, concretament en el carrer de Son Granot. Baixam pel carrer de Sant Bartomeu i després cal prendre pel de la Font. Des d'aquí, vorejant el passeig cap al nord, es troba el pont que du cap a unes escales instal·lades al final d'un cul-de-sac, dit ell carrer de Son Granot.

Tomàs Vibot16/04/11 0:00

Aina Calvo ha acompanyat els organitzadors de la Fira d'Abril. Foto; J. Morey.

Una vintena de casetes participaran en la Fira d'Abril de Palma

Una vintena de casetes participarà aquest any a la Fira d'Abril de Palma, que obrirà les seves portes el 28 d'abril fins al 8 de maig al recinte municipal de Son Rossinyol i comptarà amb un servei especial d'autobusos per traslladar els visitants des del centre de la ciutat. Segons informa avui l'Ajuntament de Palma en un comunicat, la d'aquest any serà la 22 edició de l'esdeveniment, en el qual es potenciarà que sigui "exclusivament de tipus de fira andalusa". La inauguració de la fira, organitzada per la Casa d'Andalusia, serà el dijous 28 a les 21.00 hores i anirà a càrrec de la batlessa de Palma, Aina Calvo, amb la participació de la policia muntada i la banda de música de la ciutat.

Efe15/04/11 0:00

De Mancor a Lloseta per la volta al puig de la Creu

Començam a caminar al centre de Mancor de la Vall, a la denominada plaça de Dalt, on es troba l'Ajuntament de la vila i l'església parroquial de Sant Joan Baptista. En direcció a ponent anam pel carrer del Metge Josep Mateu, amb l'església a la nostra dreta. Al final d'aquest carrer, voltam cap a la dreta pel carrer de Biniarroi, que ens condueix als afores del poble i passam vora el cementiri de la vila.

Gaspar Valero09/04/11 0:00

Un recorregut per Portopí

El castell de Sant Carles, al dic de l'Oest, es va bastir per defensar la rada de Portopí, ocupant el lloc de la torre del far vell, que fou demolida. Té aquest nom probablement en honor del virrei Carles Coloma i de Melo. El projecte original, de 1600, constava d'una torre de planta rectangular, flanquejada per quatre baluards, un a cada angle, i una porta amb escala i pont llevadís.

Margalida Castells02/04/11 0:00

Cingle de la Milana i el coll de l'Alqueria

Avui proposam una ruta circular, d'unes quatre hores de caminar efectiu i amb un altíssim interès paisatgístic i especialment patrimonial. En aquesta eixida no sols podrem observar elements etnològics molt ben conservats, sinó que passarem vora un seguit de cases de possessió que ben bé mereixen l'esforç. El punt de partida se situa a la vila de Bunyola, des d'on ens dirigim fins a la carretera de Sóller.

Tomàs Vibot26/03/11 0:00