La imaginació, doncs, no fou el fort de la Rua d'ahir. S'hi congregaren molts pallassos de la tele, algunes colles de formigues i les tradicionals comparses balladores bolivianes i de dansa del ventre. Això sí, el to satíric i reivindicatiu que temps enrere marcava la festa de Carnaval fou ahir el gran absent. Només dues comparses en portaren l'estendard: una amb quatre persones vestides amb diaris perquè "és l'únic que ens han deixat" i portant les seves pensions arrossegades pel terra en forma de pastaga. I l'altra, una bona colla de ciutadans de Palma i Sóller sota l'emblema del "ballet de les gavines de Son Reus". Aquests darrers són uns veterans de la Rua de Palma i sempre es disfressen sobre un tema d'actualitat. L'any passat, ho feren d'infermeres contra les retallades de sanitat; enguany, en contra de la importació de fems i clamant fent burla del seu amor per Iñaki Urdangarin. I és que la desfilada sortia, precisament, de la rambla de l'exduc. Tret d'això, la Rua es convertí en una desfilada totalment descafeïnada que, això sí, s'animava gràcies al públic que també hi assistí disfressat.
A les cinc en punt, centenars de ciutadans ja havien ocupat les voravies des de la Rambla fins a dalt de tot de Jaume III, el trajecte que havia de tenir la passejada. Asseguts en terra, molts infants disfressats esperaven delitosos veure la cercavila i recollir qualque caramel, que enguany, foren ben escassos. El temps semblava que hi acompanyava.
El tret de sortida el donà una carrossa armada d'emoticones acompanyada de la seva comparsa de menuts i grans. La seguien una gran família de formigues amb "formiguer" inclòs i un petit grup de menines que també es movien al ritme del raper sud-coreà que sonava a les totes. En determinats moments, la mateixa cançó se sentia a dues bandes diferents i s'acoblava.
Allò que igualment proliferà ahir foren les disfresses de pallassos, dues de les quals fent referència al finat Miliki. Tampoc no hi faltà la tradicional carrossa d'alemanys amb vestits de gala que tiraven caramels i bosses de patata fregida a tort i a dret, i dues comparses ben nombroses plenes de ballarines de la dansa del ventre.
El Club d'Esplai S'Olivera optà per disfressar-se d'animals, mentre que l'escola de Sant Vicenç de Paül es lluí amb cors. Una altra ben quantiosa comparsa fou la de ximbombes i siurells, i la batucada d'ocells de l'Assumpció.
Destacà, així mateix, la representació de batucada provinent de Santa Maria i Bunyola disfressada de pirata. I així, una rere l'altra, anaven desfilant fins al passeig de Mallorca, on després de dues hores de recorregut la majoria arribaven cansats i sense gaire ballera. L'excepció, com sempre, les comparses de vestits i balls tradicionals de Bolívia. Se n'arribaren a comptar fins a cinc de diferents, cadascuna amb els vestits tradicionals i desafiant el fred que començava a pegar amb força passades les sis del capvespre. En total, desfilaren 19 carrosses i 45 comparses, onze menys que l'any passat.
Segons l'Ajuntament de Palma, 10.000 persones presenciaren la desfilada. I en acabar, s'entregaren els premis que, d'ençà de l'any passat, ja no són en metàl·lic. Les carrosses vencedores foren 'Els dragons de la fortalesa de l'Olivera' (1r premi); 'Shambhala' (2n premi); 'S'Hort de S'hostalot' (3r premi); 'El gato con botas' (4t) i 'Tots a l'aigua' (5è premi).
Pel que fa a les comparses, la classificació fou diferent: 'Shambhala' (1r premi); 'Tots a l'aigua' (2n premi); 'Espantaocells' (3r premi); 'Las fiestas de las hormigas' (4t premi) i 'Carnaval te quiero' (5è premi). Amb el lliurament de guardons es posà punt final a una setmana de disfresses i a una rua amb menys participació que en edicions passades.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Estam tan cremats que ja no ens fa ganes ni fer-ne festa. Tots desfressats de Vendetta hauriem de sortir al carrer... i no necessàriament per carnaval.