Vera, el gran senyor de la Cultura de Bauzá
L’anunci de la recuperació de la Direcció general de Cultura ens demostra, una vegada més, la nul·la planificació política del Govern de José Ramón Bauzá envers la cultura, la llengua i el patrimoni del país. Això sí, ho fa sota la tutela d’Antoni Vera com a gran valedor cultural, que veu engreixar les seves competències a cada any que passa: Primer director adjunt del Ramon Llull, després president de l’Institut d’Estudis Baleàrics i ara, per rematar, nou director general de Cultura i Patrimoni del Govern.
La por d'Occident
A Occident s'han encès totes les alarmes a causa de l'expansió de l'Ebola a l'Àfrica Occidental. En mig any el virus ha causat 887 morts i 1.603 infectats detectats. Ara, els organismes internacionals s'afanyen a buscar una possible vacuna encara que sigui amb medicaments experimentals.
Els escriptors no defalleixen
Els escriptors en llengua catalana demostraren, una vegada més, que la seva reclama perquè els Ciutat de Palma recuperin la dignitat que li pertoca és més viva que mai. Per tercer any consecutiu, Can Alcover es tornà a omplir de versos en un acte de boicot a la decisió de Cort de mantenir els guardons literaris en castellà.
#16S: vaga indefinida a l'educació
L'orgull d'un poble per l'educació
Quan una llei és injusta allò correcte és desobeïr-la. La frase de Mahatma Gandhi que recordava fa uns dies la respresentant de l'Stei, Maria Antònia Font, tornà a prendre força a Palma. Fa dues setmanes que pares, mares, professors i mestres ho demostren amb la vaga indefinida al centres educatius. Ahir capvespre la societat de les Balears ho demostrà als carrers.
Cort modifica els Ciutat de Palma literaris i crea una única categoria en bilingüe
Dos anys després de la bilingüització dels Premis Ciutat de Palma i del rebuig per part dels escriptors, Cort reinventa una nova fórmula per tal d'evitar el boicot.
Enfrontament per les obres del Molinar
Representants de l'Assemblea de Joves del Molinar i del GOB es reuniren ahir amb el conseller insular de carreteres, Mauricio Rovira, per translladar-li el desacord veïnal per les obres d'accés a l'autopista al Molinar. Els veïns recordaren a Rovira el gran impacte que tendrà el pas de la carretera pels horts i la preocupació que això genera a la contrada. "Fins i tot el conseller ha reconegut que hi haurà un impacte", assegurava Marcel Pich mentre recordava que "primer ve la destrucció dels horts, després arriba la requalificació dels terrenys i el segueix la urbanització de la zona".
Consell i Govern ofeguen la Fira de teatre infantil i juvenil
Els impagaments del Consell de Mallorca i el Govern han posat entre l'espasa i la paret a la Fira de Teatre infantil i juvenil de les Illes Balears. Les dues institucions deuen als organitzadors de la mostra escènica més de 60.000 euros, cosa que impossibilita la continuïtat de la Fira per a la propera tardor. "Nosaltres no tirarem la tovallola perquè creim en aquest projecte que després de 12 anys s'ha consolidat com a referent teatral", apuntava ahir Jaume Gomila, màxim responsable de l'associació Sa Xerxa, ens organitzadora de la Fira. El problema, altra cop, són els impagaments per part de les institucions que una vegada atorgades les suposades ajudes, no es fan efectives. El principal "deutor" és el departament insular de Cultura del Consell que lidera Joan Rotger.
Jornada d'incertesa i silencis a la UIB
Tranquil·litat absoluta al campus universitari de la carretera de Valldemossa. Les eleccions a rector no han trastocat per a res l'activitat universitària d'avui matí, encara que pel cap baix se sentia un rum-rum d'incertesa sobre qui seria el nou rector.
Museus en plena activitat
Els tallers familiars i la jornada de portes obertes foren les activitats estrella del Dia internacional dels museus. En total, 26 museus i centres expositius s'han afegit enguany a l'efemèride amb un programa especial. Alguns ja fa dies que brufen la diada amb inauguracions o tallers, però ahir fou el punt àlgid de la festa. I és que foren molts els palmesans i turistes que aprofitaren que els museus estaven oberts de franc per recórrer-ne les dependències. Al matí, el vent que bufava a Palma no desencoratjà les famílies que, sobretot amb infants petits, acudiren als centres museístics per aprendre i també gaudir. No debades, l'emblema triat per la Unesco per al Dia internacional així ho deia: Museus (Memòria + creativitat = progrés social).
MareMostra, punt final
Foto de família dels guanyadors amb els responsables del festival. Foto: P.Pellicer. Punt final a la segona edició de l'Ocean International Film Festival MareMostra. Després de vuit dies de projeccions cinematogràfiques, xerrades, taules rodones i vermuts, el certamen cinematogràfic tanca les portes amb "satisfacció". Segons l'organització, més de 4.000 persones han pres part d'aquest festival tant com a espectadors com en qualitat de professionals. El teatre Principal de Palma n'acollí ahir la gala de clausura davant un públic que, tot i la insistència de la presentadora, no acabà d'omplir tota la platea. La gala serví també per entregar els guardons del certamen, una de les fites més esperades i que presentà l'actriu Marta Simonet.
El santanyiner més universal ja té un espai per al seu llegat
La directora insular de Cultura, Catalina Sureda, i el tinent de batle de Santanyí, Llorenç Galmés, al museu. Foto: P. Bota. El llegat de Blai Bonet ja és a l'accés de tothom. Han hagut de passar deu anys des que el Consell de Mallorca compràs l'habitatge del poeta al carrer de Palma, número 74, de Santanyí. Tot i això, el nou Centre de Poesia Contemporània Blai Bonet no s'ubicarà a la seva casa pairal, sinó al segon pis de la casa de cultura Ses Cases Noves. Aquesta en serà la seu "transitòria", després que el Consell signàs un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de la localitat per a un període inicial de deu anys prorrogables. Ahir capvespre, autoritats insulars i municipals inauguraren les noves dependències que serviran per donar a conèixer la persona i l'obra d'uns dels escriptors més essencials de la literatura catalana a Mallorca.
El Sitges Film Festival estén la mà al certamen Mare Mostra de Palma
En moments de dificultats com aquests, els festivals cinematogràfics de l’Estat estableixen ponts d’unió per tirar endavant les iniciatives del setè art. Així ho explicava ahir Àngel Sala, director del Sitges Film Festival, que ha fixat un acord de col·laboració amb el festival Mare Mostra de Palma. “La crisi és un monstre que no sabem d’on ha aparegut, però que hem d’evitar que deixi el panorama cultural del país com un desert”, apuntava ahir al matí Sala, acompanyat pel subdirector de Sitges, Mike Hostench.
Els contes triomfen a Esporles
No calen grans inversions econòmiques per posar en valor la cultura. Allò que és necessari és imaginació i empenta. La prova l’hem tinguda a Esporles aquest cap de setmana, quan milers de persones han gaudit de les activitats del Contaesporles, una iniciativa popular que durant dos dies ha capgirat la vida del poble. El primer Festival internacional del conte ha demostrat, una vegada més, que no calen grans campanyes de promoció lectora amb milers d'euros públics. El que es necessita són grans dosis d'imaginació i professionalitat per promoure la lectura des de ben petits.
El vi dels homes talaiòtics
El vi és avui una de les begudes més comunes a les taules de les llars de la Mediterrània. Però aquest beuratge ens ve d’enrere i suposà una aliment “exclusiu” per a una part dels pobladors de la Mallorca posttalaiòtica. No debades, foren els púnics i després els romans els qui l’introduïren a les comunitats prehistòriques de l’Illa.
Antoni Gomila i Miquel Àngel Llauger són premiats en els Serra d’Or
Els premis Serra d'Or, els més antics del país, mai no passen de llarg la tasca cultural realitzada a les Illes Balears. Ahir en tinguérem una altra mostra amb l'entrega dels 46ns guardons Serra d'Or al Palau Moja de Barcelona. De les deu categories que els integren, dos premis anaren a parar a mans d'autors mallorquins: Antoni Gomila rebé el de teatre per l'obra Acorar i Miquel Àngel Llauger s'endugé el guardó de traducció per l'Antologia de Spoon River, d'Edgard Lee Masters, feta conjuntament amb Jaume Bosquet. Els parlaments dels dos mallorquins tingueren un punt en comú quan mostraren preocupació pels atacs dels governants de les Balears vers la llengua catalana.
Sant Jordi: cultura i sentiment
Els llibreters miraven cap al cel ahir capvespre amb incredulitat. La brusca que va caure a Ciutat fou un mal auguri després de dies de sol. "Segur que farà bon temps", bromejava el president del Gremi de Llibreters, Francesc Sanchis, després de les primeres gotes. I és que la cita d'avui, 23 d'abril, està marcada en vermell al calendari de totes les llibreries. És el gran dia de la cultura escrita, no només per als autors o per als editors, sinó també per a uns botiguers de llibres que estan més que encoratjats amb aquesta edició de Sant Jordi.
Música, lletra i compromís
Càndid Trujillo, Pau Mas, Marcel Pich i Pere Llabrés són els components de Taverners, un grup de joves que defensen les llibertats socials i nacionals al carrer i damunt els escenaris. La mostra la podrem veure avui vespre en el teatre Xesc Forteza de Palma (21 hores), on presentaran el disc No hi ha temps que no torn. I és que la dita popular s'adiu a la perfecció amb el contingut d'aquest primer treball discogràfic.
Diada de l’Àngel sense empentes
El Diumenge de l'Àngel al castell de Bellver fou ahir menys concorregut que en edicions passades. La decisió de la Federació de Veïns de no organitzar el pancaritat com feia cada any pot ser la causa de la davallada de participació en una jornada que antigament servia per menjar-se les darreres panades i robiols. Tot i això, el bon temps hi acompanyà i desenes de famílies pujaren fins a la fortificació palmesana. Just en arribar, una fireta donava la benvinguda a la gent. Era la primera de les diverses novetats que l'Ajuntament de Palma havia preparat per a aquesta diada organitzada en solitari.
Dramàtic Via Crucis
El sol lluïa ahir dematí a Ciutat, fet que suposà que la cita amb el Via Crucis de Llorenç Moyà tornàs a ser un èxit d'afluència de públic. Els turistes que passejaven pels voltants de la Seu s'aturaven sorpresos en veure la dramàtica interpretació dels membres de la companyia Taula Rodona, que representaren la passió de Jesús per 28è any consecutiu. També els palmesans ompliren les escales de davant la Catedral per contemplar la dramàtica teatralització. A mesura que s'acostaven les dotze del migdia, el vent començà a bufar amb força a l'esplanada de l'Almudaina, però ningú no es movia, càmera de retratar en mà, a l'espera que dels intèrprets compareguessin puntuals al lloc de l'escenificació.
El català no interessa
En només quatre anys, les partides que les administracions destinen a la promoció de la llengua catalana han quedat aniquilades. Foto: Arxiu. En només quatre anys, les partides que les administracions públiques destinen a la promoció i preservació de la llengua catalana han quedat aniquilades. Aquesta tendència s'inicià el 2011 amb l'entrada de José Ramón Bauzá al Consolat i la decisió de Govern balear, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma de suprimir del seu organigrama les direccions generals encarregades de Política Lingüística. D'aquesta manera, quedaven diluïdes les aportacions particulars a la divulgació de la llengua pròpia i s'incloïen dins els pressuposts totals del departament de Cultura. El cas més fefaent el trobam al Consell de Mallorca. La setmana passada, el departament de Vicepresidència, Cultura, Patrimoni i Esports anuncià una retallada del 40% per a la partida de Normalització.
- Impugnaran tres convocatòries de l'Ajuntament de Palma perquè vulneren els drets lingüístics dels ciutadans catalanoparlants
- Com serà la nova plaça Major de Palma?
- L'hoteler Miquel Fluxà, el primer mallorquí a la llista Forbes dels més rics del món
- Mònica Terribas participa en un debat a Campos sobre el periodisme d'investigació i 'El minuto heroico'
- PP i Vox, en contra de reclamar un impuls formal davant el Parlament Europeu per a l'oficialitat del català