Illes Balears | Cultura | Oci
Rere les passes d'Alcover
Reviure part de la vida i vivències de Joan Alcover ((Mallorca, 1854 - 1926) és una de les activitats que l’Obra Cultural Balear organitzà ahir capvespre dins la quinzena Joan Alcover, amb motiu de l’obertura de l’Espai de Cultura ubicat a la casa natal del poeta. Guiats per l’historiador Gaspar Valero, més de vint persones iniciaren una ruta de dues hores pels escenaris ciutadans del poeta i magistrat Joan Alcover.
Massa llum a la Seu?
Gaudí s’imaginà la capella de la Trinitat com el punt de llum de la Seu, una idea que el mestre Constantino Ruggeri incorporà en els projecte dels vitralls per a la capella del Santíssim i que dimarts la Comissió Tècnica de Patrimoni tirà enrere. Ruggeri (1925-2007) és considerat un mestre de la llum en l’artquitectura sacra, encara que precisament aquesta lluminostitat ha estat el principal raonament del Consell per a la denegació del projecte del Capítol.
L'art mallorquí a Barcelona
L’art que realitzaren els pintors mallorquins de principi del segle XX tornaran a ser protagonistes avui de la subhasta de la sala Balcli’s de Barcelona.
Clàssics rejovenits
La passió per la música i pels instruments de corda és el nexe d’unió dels joves components del quartet Re en Quarta. Els violins de Mateu Fullana i de Toni Mairata, la viola de Berat Quetglas i el violoncel de Joan Miquel Mas formen un grup de corda que, a més d’interpretar els grans mestres de la música clàssica com Beethoven, Mozart o Bach, s’atreveixen amb versions dels clàssics de la música rock o pop més coneguda dels seixanta fins a l’actualitat.
Mor Sydney Pollack
El director, actor i productor Sydney Pollack morí dilluns a 73 anys a causa d’un càncer contra el qual portava lluitant deu mesos. El cineasta nord-americà, guanyador de l’Oscar a la millor pel·lícula i a la millor direcció per Memòries d’Àfrica, morí a ca seva a Los Angeles acompanyat pels seus familiars.
De Tarzan a Naruto
El còmic ha atret des dels seus inicis, amb Tarzan com a nau insígnia, l’atenció de tot tipus de públic, sobretot dels més joves. Així ho demostrà ahir el gran nombre de jovent que féu una escapada per remenar entre els llibrets de la I Fira del Còmic Nostrum de Palma, organitzada pel Consell de Mallorca al pati de la Misericòrdia i que ahir obrí les seves portes.
Son Real: futur incert
La seva ubicació geogràfica, en primera línia de mar, el condemna a desaparèixer amb el pas del temps. Fins i tot quan als anys 60 començaren les primeres excavacions a la necròpolis de Son Real, dins el terme municipal de Santa Margalida, els experts acordaren desmuntar una de les seves espectaculars navetes per garantir-ne la conservació en un museu. Des de llavors, la naveta de Son Real ha estat al municipi d’Alcúdia i de fa més poc al Museu de Mallorca, indret on es troba actualment.
Perills culturals a Palma
La manca de finançament per a activitats culturals, l’excessiu intervencionisme per part de l’Administració pública o, en determinats casos, la nul·la participació d’aquests són alguns dels trets que fan perillar la mala salut de ferro de la indústria cultural de Ciutat.
''Qui és més ultra, el radicalisme islàmic o el cristià?"
La seva passió és la cultura i d’això fa l’art que alguns anomenen "escriviure". Sebastià Bennasar (Palma, 1976) ha conreat gèneres diversos i ara torna al carrer amb Jo no t’espere. L’obra neix a partir de la crítica social i en concret amb les polítiques que es realitzen a un indret estimat: València. El juliol de 2006 Ratzinger visità la ciutat flaquejat per "les ordes del PP i dels sectors més ultracatòlics". La benvinguda era clara: "Papa, Valencia te espera". Com a reacció la societat civil respongué: "Jo no t’espere". Aquest és el punt de partida d’una història en què no falten assassinats.
Gargots a ciutat
Alguna cosa ha canviat dins el món del grafit. Allò que fins fa uns anys era considerat per molts com a gargots que embrutaven els carrers s’ha anat obrint camí dins les galeries d’art, s’ha anat creant un nom i s’ha venut o subhastat per xifres que superen ja els sis zeros.
Un museu a recuperar
Una habitació plena d’infants asseguts a cadires minúscules, davant unes taules de fusta un poc arcaiques i envoltats de guixos i coloraines. La nostàlgia de temps passats es relaciona moltes vegades amb l’etapa escolar, envoltats de companys i d’uns professors que han deixat una marca perpètua en la nostra vida.
Museu marítim: un altre pic dins la maror
’Alzina, la Balear, l’Hispània, el Giraldillo... algunes de les representacions marines més importants de la nostra història sembla que a poc a poc van trobant un lloc on perviure al llarg dels anys. Ja l’havien tingut altres vegades, però les paraules sempre se les acaba enduent el vent i els projectes, sovint, sembla que restin enfonsats davall la mar, allà on ni tan sols és capaç d’arribar-hi el sol.
Els museus celebren la seva diada amb el canvi social com a fita
La celebració del Dia internacional dels museus omplirà aquest cap de setmana les Balears d’activitats culturals. Si bé la majoria d’actes se centraran a Palma, cal destacar que bona part dels centres museístics de la Part Forana també organitzaran una jornada de portes obertes.
La creació mallorquina s'obre camí als premis Laus de disseny gràfic
El 22 de maig ha estat escollit pel FAD (Foment de les Arts Decoratives) com el dia de l’Orgull Gràfic. Serà en aquesta jornada que es donaran a conèixer els premis Laus, els més prestigiosos que hi ha a l’Estat espanyol entorn del disseny gràfic, als quals no faltarà la presència mallorquina.
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart
- El temporal deixa imatges espectaculars a Mallorca: caps de fibló a la badia de Palma i calabruixada a Puigpunyent
- El Col·legi Pedro Poveda celebra la vintena edició del seu Certamen Literari