Illes Balears | Cultura | Oci
Blai Bonet a l'Espai Brossa
L’any de la mort de Blai Bonet (1926-1997) s’inaugurava l’Espai Brossa, un local per a espectacles de petit format situat al cèntric barri del Born a Barcelona. Un any més tard, el poeta Joan Brossa va morir a 79 anys després de caure per l’escala de casa seva.
Tàrrega davalla les bambolines
La 28a edició de la Fira de Tàrrega de teatre de carrer davallà ahir el teló, després de tres intensos dies de funcions convencionals, espectacles de carrer, dansa, malabars i cucaveles. Trenta-quatre companyies han fet part del programa "oficial" d’aquest certamen, de les quals tres han estat illenques.
Forteza enalteix el reencontre amb si mateix a Ritus III
Després d’un Ritus I i un Ritus II a Colonya, Rafa Forteza mostra el seu Ritus III, una instal·lació que exposa a l’oratori de Sant Feliu de la galeria Kewenig fins al proper dia 8 de novembre. L’obra, que s’inaugurà ahir vespre, inclou diferents escultures i pintures, però el veritable protagonisme de la mostra el copsa la instal·lació Ritus II, que l’artista definí com "un crit".
De príncep de Viana a mòmia sense identitat
Determinar si el descobridor d’Amèrica, Cristòfol Colom, era mallorquí sembla una empresa cada vegada més complicada. I és que la teoria que defensa que Colom era fill del príncep de Viana acaba de trobar un escull quasi insalvable: les restes conservades al monestir de Poblet, que suposadament eren del cadàver del príncep, no són de Carles d’Aragó.I a més, les de la seva mare, la reina Blanca de Navarra, conservades a Segòvia, tampoc no corresponen al personatge.
Alcúdia dibuixa el seu passat
La reconquesta del passat. Alcúdia del passat al present és molt més que una mostra d’aproximadament vint obres pictòriques, escultures i ceràmiques de cinc artistes alcudiencs. Aquesta exposició col·lectiva és la proposta del Govern per a la Nit de l’Art i recull la visió personal, actual i artística que Josep Maria Alaminos, Ramon Company, Vicenç Ochoa, Jaume Poma i Tomeu Ventayol tenen de l’antiguitat a Alcúdia, donada per les runes del jaciment romà de Pol·lèntia.
La força del vent du Tomeu Penya a Palma
El cantautor de Vilafranca de Bonany Tomeu Penya arribarà a Palma dimecres que ve, dia 10, a les 21 hores arrossegat per Sa força des vent. Aquest és el nom de la gira que des del maig ha duit l’artista per devers 30 escenaris diferents, entre les Illes i Catalunya, de la mà de Trui Espectacles.
El nou treball de Conxa Buika fascina Lisboa
El darrer treball de la cantant mallorquina Conxa Buika, Niña de Fuego, ha estat destacat per la premsa cultural de Lisboa com un dels més importants. Manuel Halpern l’ha definit, en la seva columna del Journal das Letras, la publicació cultural més important de Portugal, com un disc "escaldant i negre de llum".
Vicky Peña reviu Weill
L’art és una cosa que es du a la sang i ningú millor que la catalana Vicky Peña per despertar les emocions del públic a través d’un melodiós viatge per la vida i obres de Kurt Weill. Amb la voluntat de fer un recital per retre homenatge al gran compositor i mestre alemany, Peña s’erigí davant el públic del Festival Grec del 2000 per donar veu a catorze temes de Kurt Weill.
“Ser guionista de televisió no té gens de glamur”
Catalana d’origen, a vint anys es va traslladar a viure a Palma i més tard s’establí a Puigpunyent, on resideix fins avui dia. Carme Morell és una de les guionistes de l’exitosa sèrie de TV3 Vendelplà. dBalears ha parlat amb ella.
Nit de l'Art
La majoria de museus, centres d’art i galeries ciutadanes tenen ja perfilat el seu programa per a la vesprada del 18 de setembre: la Nit de l’Art. Els diferents vessants artístics tornaran a ser el principal atractiu d’aquest vetlada que enguany arribarà a la dotzena edició. Circ, instal·lacions, pintura, fotografia, escultura i art multimèdia, una variada combinació plàstica per un dia en què són molts els "adeptes" que surten als carrers per veure les diferents propostes.
El món jueu a Ciutat
Mostrar, recuperar i difondre el fort llegat jueu arreu d’Europa. Aquest és l’objectiu de la Jornada europea de la cultura jueva, que enguany assoleix ja la novena edició. L’Ajuntament de Palma, amb diverses institucions i associacions, ha preparat un ample programa d’activitats que començà dimecres i que pretén apropar-nos aquest llegat.
La Catosfera: un univers en català
Internet ha esdevingut en els darrers temps una eina gairebé imprescindible per a la comunicació, el lleure, l’economia, l’educació i, és clar, la cultura. Internet s’ha convertit a més en una font literària, on tothom pot tenir l’oportunitat de crear un blog i obrir-se a la comunitat, plasmar poesies, articles i reflexions, i capaç també d’unir persones que arreu del món tenen un factor en comú: la llengua.
Son Gotleu estrenarà biblioteca a l'octubre
La barriada de Son Gotleu tindrà una nova biblioteca a partir del mes que ve. A proposta dels veïns, la regidoria de Cultura ha "remodelat" l’antic local social de l’associació per habilitar-lo com a biblioteca de barriada, dividida en un espai general i una sala per a infantil.
El Festival de Música de Bunyola, en perill d'extinció
La polèmica ha sorgit a Bunyola. Des de fa 23 anys s’hi du a terme a la tardor el Festival de Música de Bunyola, encontre que ha comptat des dels seus inicis amb el bo i millor del panorama de la música clàssica.
Jovellanos, a debat
Els estratagemes de Godoy per allunyar de la societat el pensament de Baltasar Melchor Gaspar María de Jove Llanos y Ramírez (1744-1811) no "funcionaren" del tot. Jovellanos fou reclòs a Mallorca, però malgrat aquest aïllament, no n’aconseguiren l’exclusió civil i intel·lectual.
Jaume I conquesta el ciberespai
Si al rei en Jaume, vestit amb el perpunt i amb la cota de malles, enfilat dalt del cavall, amb l’espasa a la mà, li haguessin dit que 800 anys després del seu naixement faria la seva darrera gran conquesta, o hauria fet penjar aquell visionari o l’hauria nomenat conseller reial.
Orient, bé protegit
Orient està més a prop que mai de ser un llogaret protegit. La ponència tècnica de Patrimoni del Consell aprovà ahir l’expedient de declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) amb categoria de conjunt històric a favor d’Orient, al municipi de Bunyola. La proposta ha estat realitzada pel GOB, l’Associació de Veïns d’Orient i ARCA.
“Només s'ha de transmetre una idea per cada embolcall”
Només tenia deu anys i ja advertia a sa mare que, de gran, volia dissenyar els paquets de galetes i de detergents. I és que Pati Núñez (Figueres, 1959) sempre ha tingut clar que la seva vida fregaria el disseny i l’estètica. I veritablement li anat bé. Avui rep el Premi Nacional de Disseny 2007, un guardó que li arribarà de les mans del prínceps Felip i Letícia (¿?).
Camí de la tardor literària
Hi ha peces que només serveixen en una època determinada de l’any. Les bicicletes són per a l’estiu i els Ferreros Rocher per a l’hivern, això és evident. Així veim que cada cosa té el seu temps i que quan els mesclam o desfassam les conseqüències són catastròfiques. Ara bé, hi ha alguns elements, encara que siguin pocs, que tenen la gràcia de ser atemporals. Un d’aquests són els llibres
Camí dels escenaris
Obtenir un espai al món laboral com a actor o actriu és difícil, però un bona manera d’aconseguir-ho és formant-se com toca. Aquest és l’objectiu dels al·lots i al·lotes que s’han presentat a les proves d’accés de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (Esadib) que començaren el mes de juny passat amb la teòrica i ahir ho feren amb la part pràctica.
Un món modelable
Qui no recorda aquells moments en què els pares treien el paper a les barres de plastilina de colors, l’olor? I mans a la feina! Des d’un caragol fins a un peix, passant per la rèplica del mateix Rafel Nadal, l’abella Maia, Mortadel·lo i Filemó o Tintín, tot és possible amb la pasta modelable entre les mans.
Percussió, moviment i comèdia visual
Més de 10.000 funcions i més de 9 milions d’espectadors en 42 països dels cinc continents avalen l’èxit d’STOMP, un espectacle que comença a Palma la seva gira per l’Estat. Del 17 al 21 de setembre, l’Auditòrium veurà inundada de renou i d’energia la seva sala amb el pas dels intèrprets d’STOMP, una combinació única de percussió, moviment i comèdia visual que no deixa ningú indiferent.
Lectures a l'Escorxador
L’emblemàtic espai de l’Escorxador, construït a principi del segle passat, s’ha convertit en els darrers anys en centre neuràlgic de lleure i d’esbarjo: cinemes, bars, un establiment comercial, el parc, etc. Ara, però, el conjunt d’edificis alçats per Gaspar Bennàssar acollirà també un espai cultural, necessari per a la barriada del Camp Redó i una reivindicació veïnal de fa més de trenta anys.
Miquel Bauçà, observat deBiaix
"El camí més ràpid és sempre el més simple. Agafar el camí recte ens fa simples, ens converteix en absurds". Parafrasejant algunes de les creences del mestre Miquel Bauçà, el director de deBiaix, Joan Fullana, presentà ahir la nova proposta de Corcada Teatre.
“Vivim en un món de renous”
Tot i que començà a publicar tard, no ha perdut el temps i ha aconseguit una fructífera col·lecció de textos, ja siguin poètics, narratius o assagístics. Sebastià Perelló (Costitx, 1963) fa relativament poc temps que s’ha endinsat en el món de les edicions i les vendes, encara que sí fa anys que llaura l’art de les lletres Ara presenta per primera vegada una novel·la, Pèls i senyals (Empúries), i espera que l’èxit que la precedeix no s’acabi.
No hi ha ni hi haurà premis Formentor
Després de tres dies de reunions literàries, la resurreció dels premis Formentor s’ha descartat per complet. Una vintena d’experts editors i crítics creu que "fer reviure aquells guardons avui és impossible", anuncià ahir l’escriptor Josep Maria Castellet. Per contra, proposen la creació d’un fòrum de pensament, "a l’estil Davos", amb vista a la primavera.
Protagonisme femení a la segona jornada de les Converses de Formentor
La segona jornada de les Converses Literàries de Formentor començà ahir amb les Vivències vives d’aquell Formentor, una conferència en què l’escriptor i periodista Baltasar Porcel recordà Camilo José Cela i molts d’aquells lletraferits que formaren part de les converses d’ara fa quaranta anys.
“És el millor que ens podia passar"
"És el millor que ens podia passar després d’anys de parlar amb la família Ordinas sense poder arribar a cap acord". Amb aquestes paraules la consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, s’alegrava ahir de l’anunci fet públic dilluns pel ministre César Antonio Molina sobre la titularitat estatal del castell d’Alaró.
“La literatura està en una decadència espantosa”
"La llengua vehicular era el francès. Els escriptors, molt humils i sense cap pensament ocult de potenciar una llengua o cultura per sobre d’una altra". Així és com recordà ahir l’editor independent argentí Mario Muchnik les Converses literàries de Formentor dels anys seixanta, en les quals prengué part. "Llavors ens asfixiàvem sota el franquisme", afegí.
Venècia estén l'estora vermella
Els germans Coen, flanquejats per la presència estel·lar de George Clooney, Brad Pitt i Tilda Swinton, obriren aquest dimecres la Mostra de Venècia amb Burn after reading, una paròdia del cinema d’espionatge amb la qual firmen un producte rodó, malgrat la seva vocació decididament menor.
Incertesa sobre els premis Formentor
La primera conferència de les Converses a Formentor donà el sus ahir a unes jornades literàries que, a més de reprendre l’activitat iniciada fa 41 anys per Camilo José Cela, també tenen la intenció de "ressuscitar" els premis Formentor. Si bé es dóna per fet que hi haurà una convocatòria anual de les reeixides Converses, tot apunta que la recuperació del premi literari no és tan clara.
Colossal troballa de Marc Aureli
L’equip arqueològic de la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica) ha descobert a Turquia una colossal estàtua de l’emperador romà Marc Aureli, el cap del qual pesa 350 quilograms i fa 80 centímetres.
Joves, música i llengua, units
El terme "Països Catalans" sorgeix per primera vegada el 1876 de la mà de l’autor Bienvenido Oliver i Esteller per anomenar tot el conjunt de territoris de parla catalana. 128 anys més tard va néixer a un d’aquests indrets, Mallorca, la seva orquestra de joves intèrprets, gràcies a l’impuls del Forum Musicae.
Madrid invertirà per reparar les infraestructures culturals de l'Estat
Madrid invertirà "de manera ràpida" en les infraestructures culturals illenques dependents de l’Estat i que durant anys s’han mantingut malmeses. El ministre de Cultura, César Antonio Molina, es va comprometre ahir a "arreglar i a assentar tot allò bo i abundós que hi ha a les Balears", referint-se al patrimoni i a les instal·lacions culturals amb titularitat estatal.
Lendakaris Muertos, caps de cartell del festival de punk a Muro
Lendakaris Muertos serà l’actuació estrella del Festival de punk rock que se celebrarà anit al col·legi Guillem Ballester de Muro. Enguany és la primera edició d’aquesta fira de punk rock que Estados Ruidos ha posat en marxa i que inclourà grups tant del panorama mallorquí com estatal.
Lendakaris Muertos, caps de cartell del festival de punk a Muro
Lendakaris Muertos serà l’actuació estrella del Festival de punk rock que se celebrarà anit al col·legi Guillem Ballester de Muro. Enguany és la primera edició d’aquesta fira de punk rock que Estados Ruidos ha posat en marxa i que inclourà grups tant del panorama mallorquí com estatal.
20.000 € per a reformes escèniques a Ciutat
El 1992 el Teatre del Mar ja començà a prendre la forma que té avui dia, però no fou fins al 1997 quan es restaurà la coberta de l’edifici i s’hi instal·laren les taquilles, tal com avui les coneixem. Actualment, amb una programació estable i any rere any més voluminosa, sembla que l’espai escènic del Molinar queda un poc petit.
Lacomba provoca Cala Sant Vicenç
Amb motiu de les festes de Cala Sant Vicenç, en el municipi de Pollença, aquesta nit tindrà lloc a cala Barques, a les deu del vespre, una performance a càrrec del reconegut artista illenc Joan Lacomba. Aquest es tracta sens dubte d’un dels actes centrals de les festes de la Cala Sant Vicenç, que es podrà tornar a veure demà vespre a la mateixa hora.
El teatre Sans aïlla les seves sales i també les climatitza
Les reformes al teatre Sans, un dels espais escènics amb més encant de Ciutat, duen més coa del que a priori pot semblar en contemplar l’edifici. La primera fase de les obres s’inicià l’any 1999 amb la teulada, la façana i el porxo. Aquell mateix any es va redactar la demanda de subvenció per al projecte integral de reforma de l’edifici.
Comença el Festival de música de Puigpunyent
Unes festes acaben i unes altres comencen. Després de les exitoses festes populars de la Mare de Déu d’Agost per tots els racons de Mallorca, arriba a Puigpunyent la tercera edició del Festival de música. A partir d’avui i fins diumenge tot un seguit de grups i solistes passaran per l’església de Puigpunyent i el Gran hotel Son Net per desplegar el seu art.
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart
- El temporal deixa imatges espectaculars a Mallorca: caps de fibló a la badia de Palma i calabruixada a Puigpunyent
- El Col·legi Pedro Poveda celebra la vintena edició del seu Certamen Literari