Illes Balears | Cultura | Oci
Munné reviu l'Alquimista
Els versos del poeta, narrador, assagista i dramaturg Josep Palau i Fabre, desaparegut no fa gaire, delectaren ahir de capvespre els amants de la poesia al CaixaFòrum de Palma, gràcies a l’actor català Pep Munné. L’espectacle poètic inaugurà ahir el nou cicle de Nits d’estiu al CaixaFòrum, una proposta en la qual la poesia, la música i l’art dramàtic protagonitzaran onze de les caloroses nits de Ciutat a mode de recital poètic, oralitat, teatre d’ombres xineses, teatre de la Commedia dell’arte, música alternativa i novel·la musicada.
Cortés captiva Madrid
Si hi ha algun film que des de la seva estrena no ha deixat de conrear premis i reconeixements "sobre tot internacionalment" aquest ha estat Yo, l’opera prima del mallorquí Rafa Cortés. Dilluns fou el torn d’RTVE, que li atorgà el premi La Navaja de Buñuel que entrega el programa Versión Española a la millor pel·lícula.
Una Fundació de circ
Ben content hauria estat Joan Miró si hagués vist com, en el dia del seu sant, la seva casa a Mallorca s’omplia de nins i nines practicant una de les activitats preferides de l’artista: el circ. Infants com Marc, que es barallava amb un pal per fer aguantar un plat xinès damunt la barra; o com Pau, que feia tombarelles davant mateix de l’entrada de la Fundació; o Pilar i els seus amics, que jugaven a ser pallassos davall l’ombra d’un pi als jardins de Joan Miró.
Son Peretó enlaire
El baptisteri de Son Peretó de Manacor ha sofert una delicada operació a cor obert que és a punt de tancar-se amb un excel·lent pronòstic. Una de les seves piles baptismals ha estat aixecada i traslladada de lloc perquè els experts puguin excavar a l’ampla i descobrir allò que s’hi amaga sota. S’ha de reconèixer que ha estat una intervenció força laboriosa en què les mans dels experts han fet una bona feina.
Ciutadella s'acomiada de Sant Joan
Durant tot el dia d’ahir, tot el vespre, la matinada i fins que els raigs del sol varen il·luminar la ciutat de Ponent es va viure l’esperit de Sant Joan. Era el darrer dia de festa, que avui es clourà amb els espectacles i els jocs artificials del dia de Sant Joanet.
El ministre es retracta
Les Illes Balears han estat marginades durant molt de temps pel que fa a finançament cultural. Així ho va reconèixer ahir el ministre César Antonio Molina davant la Comissió de Cultura del Senat. "Vostè té raó, en part", assegurà el ministre espanyol al senador Pere Sampol a l’hora de rebatre la interpel·lació del mallorquí a la Cambra Alta.
Calent Sant Joan
Foto: Serge Cases
Madrid castiga Balears
Les Balears i Pitiüses són la comunitat més malmenada pel Govern de Madrid pel que fa a inversió cultural. Els ciutadans de les Illes "reben" del Govern d’Espanya 7,71 euros per hom en concepte de matèria cultural i patrimoni, una xifra que situa l’Arxipèlag en la penúltima posició del rànquing estatal. La dada no té res a veure amb els 95,15 euros que l’Executiu destina per habitant a Madrid o els 47,57 euros per als ciutadans de Castella-la Manxa.
Al ritme de la rentadora
Diuen que és una rentadora màgica. Que fa música en funció de la roba que hi fiques. En funció del teixit, de la quantitat i de la brutícia que li endosses. Però en realitat és el resultat d’un complex mecanisme, que funciona amb les cadenes d’una bicicleta, fruit de l’enginy dels cinc membres de CaboSanRoque.
La universitat torna a Prada
Han passat quaranta anys d’ençà que la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) es començà a gestar com un espai de llibertat i trobada entre estudiants, professors i estudiosos d’arreu dels Països Catalans. Des de llavors han estat molts els cursos, tallers i debats que s’han generat i als quals han participat milers de joves i no tan joves. Enguany, amb el regust d’aquests 40 anys de trajectòria i coincidint amb el Maig del 68, la població de Prada de Conflent serà més viva que mai.
Les tres realitats del Solleric
Són moltes les maneres que té l’ésser humà per reproduir la realitat. Una d’elles és la fotografia, tal com ho fa el fotògraf nord-americà Richard Kalvar, captant moments plens de vida a través del seu objectiu. Una altra manera és la de Ho Che Andersen que se serveix del còmic per representar la vida d’un dels seus ídols, Martin Luther King. I també hi ha la manera de l’artista murcià Lidó Rico, que utilitza el seu cos per mostrar una realitat que li és del tot pròpia.
Montserrat Abelló, amb tot l'honor de les Lletres
"Aquest és un premi que no m’honora a mi, sinó a la llengua catalana". Així es va manifestar ahir Montserrat Abelló, la flamant guanyadora de la 40a edició del premi d’honor de les lletres catalanes que atorga Òmnium Cultural.
El passat d'Inca, dins un forn a Can Marroig
Ja fa quatre anys que els restauradors i antiquaris Noel Ginard i Roberto López adquiriren l’antic casal de Can Marroig, situat al carrer de Can Valella d’Inca. A diferència del que ha passat amb la major part de les cases veïnes del barri de Sant Francesc, esbucades i convertides en blocs de pisos, aquests dos restauradors han dedicat els seus ingressos i els seus caps de setmana a restaurar de mica amb mica aquest antic casal que, a la llarga, volen que esdevingui un espai cultural.
L'itinerari terrestre de Miró
El Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid inaugura avui la darrera de les grans exposicions antològiques de Joan Miró, quan es compleixen vint-i-cinc anys de la seva mort a Palma. Després d’haver-se clausurat al Pallazzo Diamanti de Ferrara, Miró: Terra es presenta a l’Estat espanyol comissariada per l’especialista Tomàs Llorens.
Palma fa un clic!
Els carrers de Palma són plens de gent. Ciutadans que van amunt i avall amb un tassó de vi o una copa de cava entre les mans. Entren i surten. Contemplen i comenten. Baden i estudien. Aquesta podria ser una de les instantànies que els carrers de Palma oferiran dijous vespre amb la primera edició del PalmaPhoto 08.
Tota una vida dins el cor
Fundat el 1965, el cor dels Nins Cantors de Sant Francesc ha passat la temporada sota una nova batuta, la de la jove Margalida Arbona, que rebé el mes de setembre passat el testimoni de mans d’Antoni Riera, fundador del grup i director del mateix fins al passat curs. Ara, Riera fa balanç de la primera temporada de la nova directora i el resultat és "molt positiu".
Ja tenim Consell de Cultura
El primer Congrés de Cultura de Palma va acabar ahir amb la presentació en societat del nou Consell de Cultura. Va ser definit per la regidora de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Nanda Ramon, com un "òrgan consultiu de participació i debat", que intentarà potenciar la reflexió i l’intercanvi d’idees. En definitiva, farà un paper d’assessorament, aportarà noves idees i crearà opinió dins el sector.
“La cultura popular necessita transfusions ben urgents”
Tant fa que sigui enmig de plaça o dins un teatre, Música Nostra té un repertori prou ampli i contundent per donar-hi cabuda a les diferents vessants del folk i de la música tradicional. La formació va néixer l’any 1981 amb uns plantejaments clars: la recerca de la música popular per mantenir-la viva.
El photoshop del segle XIX
Les noves tecnologies han revolucionat el nostre quefer diari i el camp de la fotografia no n’ha estat una excepció. Malgrat això, no s’ha de menystenir les habilitats dels fotògrafs de fa cent cinquanta anys que, amb utensilis com un simple llapis o tinta vermella, "retocaven" els seus models per fer-los més "atractius", molt més curosament del que avui hom ho faria amb el Photoshop.
Els vitralls de Ruggeri, objecte de nou estudi
Els vitralls dissenyats per Constantino Ruggeri per a la capella de la Trinitat de la Seu encara poden ser una realitat. La Comissió insular d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric decidí ahir remetre de nou als tècnics del Consell l’informe del Capítol de la Seu perquè torni a ser estudiat.
Cap a noves fites culturals
Amb la mirada fitada en quines han de ser les prioritats culturals de Ciutat, quines són les mancances i com es poden activar, el Congrés de Cultura de Palma engegà ahir els motors. El cap de setmana serà llarg i carregat de feina per a les més de cent persones inscrites en aquest centre de debat per estructurar i enfortir el teixit cultural de la ciutat.
La lluita continua
Transcorrien els primers anys del segle XXI quan algú decidí que els terrenys que envolten el monestir de la Real serien els idonis per construir-hi el nou hospital de Son Dureta. No hi hagué alternatives, no hi hagué negociacions ni tampoc, consultes. Només la maniobra d’uns quants i, seguidament, la lluita de tot un poble.
“Vicky Cristina Barcelona” amb rerefons illenc
Woody Allen revolucionà la Ciutat Comtal el passat juliol amb el rodatge de Vicky Cristina Barcelona. Gent de tota casta i condició es volia acostar al geni nord-americà per veure com treballava i els mitjans ompliren les seves pàgines centrats en els protagonistes del film: Penélope Cruz, Javier Bardem i Scarlett Johansson.
Llucia Ramis: “Som una generació que es queixa però no fa res per canviar”
Paraula directa i clara, Llucia Ramis (Palma, 1977) no dubta a dir el seu parer sobre la realitat literària i cultural de les nostres contrades. En realitat aquesta és la seva feina, ja que fa anys que roda pel món de la premsa escrita. Ara, però, s’ha situat a l’altre "bàndol" amb la publicació de la seva primera novel·la, Coses que et passen a Barcelona quan tens trenta anys.
Isabel Clara-Simó: “Correm el risc de morir en l'intent de ser un país normal”
Asseguda a la bancada del Born, són molts els visitants de la Fira que es returen per comprovar si és ella, i els més agosarats fins i tot s’hi acosten per entaular-hi conversa. I és que Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943) no deixa indiferent. Amb denou novel·les a l’esquena i nombroses obres de narrativa breu, assaig o teatre, l’escriptora s’ha fet un lloc al món literari a força de professionalitat. Ahir Simó presentà a Ciutat el seu darrer llibre, El meu germà Pol.
Retrospectiva de paper
Papers del Japó, de Corea o del Nepal. Rotlos de paper d’embalar, fulls mil·limetrats o un simple quadern de dibuix. Joan Hernández Pijuan (Barcelona, 1931-2005) deixà la seva empremta en una gran diversitat de suports. "Tant li feia si era paper o tela, ell sempre pintava amb la mateixa tensió i amb la mateixa immediatesa", comenta la seva muller, Elvira Maluquer.
Clou un cicle de pel·lícula
Eivissenc d’adopció, David Marquès (València, 1972) clogué ahir al capvespre amb la projecció d’Aislados el Cicle de cinema d’autor a l’Augusta, que la UIB ha organitzat amb motiu del seu trentè aniversari. Estrenada a més de quaranta sales d’arreu de l’Estat, Aislados (Eivissa, 2005) es presentà com a punt final d’aquest cicle amb un llarg currículum de premis i reconeixements internacionals.
Mots per la llibertat
Una cadira buida presidia ahir vespre l’escenari del Teatre Principal de Palma. Era la reivindicació pels més de mil escriptors presoners de llibertat d’expressió i que ahir protagonitzaren l’acte central del Festival de Poesia de la Mediterrània. El crit unitari contra les dictadures i pel dret a la paraula ha esdevingut la temàtica central d’aquest certamen que enguany celebra el seu desè aniversari.
“M'estic acostant perillosament al monocrom"
"Pintar quadres silenciosos, que siguin zones a l’abric del trull quotidià. Escriure un poema amb els dits plens de color". Aquest és un dels proposits del pintor Mateu Bauzà (Palma, 1950) que han quedat recopilats en la seva retrospectiva (1989-2008) que, des d’avui, es pot veure al Casal Solleric.
Els etruscs conquereixen Palma
Una aura de misteri ha envoltat durant dècades el rerefons de la civilització etrusca, un poble que s’assentà a l’antiga Itàlia i va saber conviure enmig d’un gresol de cultures fins que caigué davant l’Imperi romà. Avui, el món d’Etrúria obre la seva particular caixa de Pandora per mostrar-se tal com fou i ho fa a través de l’exposició Prínceps etruscs. Entre Orient i Occident.
La bellesa del ciment
Línies rectes, espais diàfans, materials rústecs, colors plans, estructures verticals... i un click. La fotografia d’arquitectura plasma dia a dia una bellesa que sovint ens passa desapercebuda. Lluny d’obres faraòniques signades per noms com Santiago Calatrava, Jean Nouvel, Norman Foster o Jorn Utzon, per citar-ne només alguns, hi ha altres artistes que converteixen l’arquitectrua en un nou art.
Cinema a alta mar
A bord de la Barca Samba i amb una passejada per la badia de Ciutat s’inaugurà ahir capvespre la tercera edició del Festival Internacional de Cine Gai i Lèsbic de Mallorca.
“És bo obrir nous interrogants”
Historiador i arabista de professió i vocació, Guillem Rosselló Bordoy fa més de cinquanta anys que s’endinsà en la història musulmana a l’Illa i encara avui treballa per desfer els entrellats d’aquella societat. Ara ha tret al carrer un complet estudi sobre el Llibre del repartiment, una anàlisi en fascímil que, com diuen els companys de professió, planteja nous interrogants històrics.
La Fira del Llibre torna a omplir el Born de cultura
Nombroses autoritats assistiren ahir al sus de la XXVI edició de la Fira del Llibre, de nou, al passeig del Born. "Esperem que en properes edicions no haguem de lluitar tant per establir aquí la fira", assenyalà contundentment la presidenta del gremi de llibreters, Marian Colom.
Humor i rumba menorquina de la veu de Miquel Mariano
Rere les il·lustracions del dibuixant Juan Zacarias Zaca, s’amaguen ni més ni manco que catorze cançons d’allò més iròniques i divertides que parodien algunes de les situacions que el cantant Miquel Mariano ha viscut a la seva "estimada Menorca".
Joan Martin exposa "Momad" al Baluard
Amb l’objectiu de donar un nou punt de vista a la pintura, arriba al museu Es Baluard Jason Martin, un jove britànic que, influenciat en l’obra Vista sobre Cape Arkona, del romàntic alemany Caspar David Friedrich, fa una passa endavant a l’experimentació amb les llums i les textures.
Activistes poètics
Com una guspira que neix del frec de la pedra i crema tot el que es troba per davant surt al carrer Pedra foguera, una antologia de poesia jove dels Països Catalans que mostra com les lletres versades del segle XXI són més vives que mai. Vint-i-vuit escriptors d’arreu del territori han fet part d’aquest llibre prologat per Enric Casasses i que pretén ser un punt de partida per a l’expressió lliure de les lletres catalanes de menys de trenta anys.
84 banderes blaves a les Balears
Fins a 64 platges i vint ports de les Balears, 84 en total i quatre més que l'any passat, han obtingut aquest any la bandera blava, l'etiqueta ambiental internacional que premia el compliment d'estàndards com l'accessibilitat, la qualitat de les aigües o la informació ambiental als usuaris.
“Faig un salt vers la lírica”
El vessant més líric de l’escriptor Hilari de Cara es deixà veure ahir a la llibreria Àgora amb la presentació del nou llibre de poemes del mallorquí. Sota el títol Postals de cendres, El Gall Editor ha editat aquesta nova obra, "caracteritzada per la seva lírica i la visió subjectiva de la realitat", assenyalà De Cara.
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- Denuncien diverses irregularitats en la gestió de la Policia Local de Calvià