L'Ajuntament de sa Pobla boicoteja el Sant Antoni a les escoles per no voler anar a Sa Llebre
L'Ajuntament de sa Pobla deixarà als centres educatius sense arena per fer el fogueró ni botifarrons tot i que les escoles han presentat les instàncies com cada any. Si el consistori no fa marxa enrere, serà la primera vegada en trenta anys que els infants d'Infantil i 1r i 2n de Primària hauran de celebrar un Sant Antoni sense fogueró ni botifarrons.
Dijous Bo d'Inca passat per aigua
La jornada del Dijous Bo, que se celebrà a Inca, començà amb un cel plujós, que tanmateix no evità que la capital del Raiguer es converteixi, un any més, en la capital de Mallorca.
Els moviments socials de Maó preparen un 'pregó alternatiu' per a les festes de Gràcia
Diversos moviments socials de Maó han organitzat un pregó alternatiu per a les festes de la Mare de Déu de Gràcia que s'hi celebren entre el 6 i el 9 de setembre.
Queixes a l'Ajuntament de Porreres per permetre l'ús d'una estelada durant les festes
La revista baleàrica Toc-Toc Balears torna a mostrar la bandera 'anti-pancatalanista'. La publicació cultural carrega ara contra l'Ajuntament de Porreres, per una estelada que duia fermada a les espatlles un gegant durant les festes d'aquesta localitat, el passat 16 d'agost.
El Much 2013 de Sineu ja té cartell
La festa sineuera del Much, un dels epicentres populars de l'estiu mallorquí, es prepara per a ser recordada llargament. L'edició d'enguany és la desena d'aquesta celebració que cada any crida l'atenció a més mallorquins.
«Foc, paraula i festa sense els que s'avergonyeixen de qui són o què parlen»
Malgrat que el caliu de les fogueres de la Nit de Sant Joan ja s'ha esgotat, encara ressonen els batecs d'unes hores que a multitud d'indrets d'arreu de les Illes es viuen amb molta intensitat. Aquest és el cas d'Eivissa, i més concretament a Sant Josep de la Talaia. Allà és on enguany l'Institut d'Estudis Eivissencs organitzà els actes de la vetllada del Foc, i amb aquesta edició ja en van més de quaranta. Festa, màgia i tradició suraren en l'ambient, i quedaren reflectits en un Manifest que us transcrivim.
Jeroni Salom demana a Antoni Pastor i Josep Barrientos que «rectifiquin»
El president del PP de Mallorca, Jeroni Salom, demanà ahir dijous als batles de Manacor i Son Servera, Antoni Pastor, i Josep Barrientos, respectivament, que «rectifiquin la seva actitud» de no convidar el president del Govern, José Ramón Bauzá, a les festes dels municipis. Per a Salom això «respon més a interessos partidistes que a la tasca institucional que com a primers edils han d'exercir».
Vet a Bauzá a Son Servera
La decisió del batle de Son Servera, Josep Barrientos, de no convidar el president Bauzá a les festes de Sant Joan, és el més clar reflex de l'estat d'indignació que hi ha a aquesta localitat per la decisió del Consolat de deixar abandonades a mitges les obres del ferrocarril.
Son Servera no vol Bauzá a les festes de Sant Joan
El malestar creixent a la comarca de Llevant amb el Govern per haver decidit tomar definitivament la inversió destinada a dur-hi el tren té avui una nova expressió, en la persona del batle de Son Servera, Josep Barrientos, qui ha decidit no convidar oficialment el president de l'Executiu, José Ramón Bauzá, als actes oficials de les festes de Sant Joan del municipi. El motiu expressat per Barrientos és «el menyspreu institucional» en la polèmica ferroviària. Els batles del Llevant es comprometen amb la línia de tren de Manacor-Artà
Pastor afirma que ningú li demanà per Bauzá durant les Fires i Festes
El diputat no adscrit i batle de Manacor, Antoni Pastor, ha afirmat avui dilluns que "ni una sola persona" li demanà pel president del Govern, José Ramón Bauzá, a les festes de Primavera de Manacor, que s'han celebrat aquests dies. Pastor ha assenyalat que Bauzá ha "menyspreat tot un municipi", ja que l'any passat, quan sí fou convidat, no hi acudí, però assenyalà que "no passa res, ja que és un tema institucional i és una festa per als ciutadans". Pastor, que també és vicepresident del Pi, recordà que fa un any i mig que el seu ajuntament espera resposta per firmar el conveni que ha de fer possible que el consistori cobri del Govern per haver esbucat el Pont del Riuet.
Pastor no va de Bauzá ni per les festes
La decisió d'Antoni Pastor, batle de Manacor i actual puntal del Pi, de no convidar el president Bauzá a les Fires i Festes de la seva ciutat, ha desfermat la indignació dels populars manacorins, possiblement esperonats pel Consolat. És un fet mai vist que el president autonòmic no sigui convidat a una celebració del segon terme municipal de Mallorca.
Pastor i Bauzá. I Nadal!
Antoni Pastor no ha convidat José Ramón Bauzá a les Fires i Festes de Manacor. Per què? Per tirria personal? Per mentider? Per incomplir la seva paraula? Idò, no. Pastor no ha tramitat l'habitual invitació perquè considera que el president del Govern menysprea i discrimina els ciutadans de Manacor.
El PP de Manacor reclama a Antoni Pastor que rectifiqui
El batle Antoni Pastor decidí no convidar el president del Govern, José Ramón Bauzá, a les Fires i Festes de Primavera de Manacor. La reacció del Partit Popular de la localitat no s'ha fet esperar. Els populars de Manacor consideren inacceptable l'ús de la institució de l'Ajuntament, per part del batle Pastor, per dirimir les seves fòbies personals. Pastor no vol Bauzá a les Fires i Festes de Manacor Pastor i Bauzá. I Nadal!
Pastor no vol Bauzá a les Fires i Festes de Manacor
El primer edil de Manacor, Antoni Pastor, ha decidit no convidar de manera oficial el president del Govern, José Ramón Bauzá, als actes de les Fires i Festes de Primavera, que s'inicien aquest divendres a la capital del Llevant. Tanmateix, no és el primer pic que un batle mallorquí no consent a convidar el president Bauzá a les festes del seu municipi.
Bon diumenge per anar a firar
Maig és el mes de les fires per excel·lència i ahir no n’hi havia una, a Mallorca, sinó cinc. Sóller, Son Carrió, Campos, Felanitx i Campanet tragueren al carrer una oferta tan variada que era difícil decantar-se per un lloc o per un altre. Així, Campos tragué al carrer tot el seu potencial. I encara que les vaques frisones són les protagonistes de la Fira de Maig, no es pot amagar que la tercera mostra de pa pagès fet al poble i un tast d’ensaïmada varen tenir una gran estirada entre el públic que visità el recinte. Oficis antics, aus de falconeria i una demostració eqüestre completaren l’oferta. A Sóller, centenars de persones participaren en els actes del programa de la fira, celebracions que culminen avui amb el simulacre del Firó.
Sóller investeix les seves Valentes Dones
Una església de Sant Bartomeu plena a vessar va ser ahir escenari de la solemne investidura de les Valentes Dones de 2013, Antònia Frau i Maria Antònia Oliver, en un emotiu acte en el qual van rebre el ceptre que representa la Barra de Can Tamany i que ostentaran durant un any. L'acte va ser presidit per una comitiva oficial encapçalada pel batle, Carlos Simarro, i tots els regidors de la corporació. En representació del Govern balear i del Consell de Mallorca van assistir la consellera insular d'Hisenda i Funció Pública, Margalida Roig, i el conseller autonòmic de Medi Ambient, Agricultura i Territori, Gabriel Company.
Sant Jordi: cultura i sentiment
Els llibreters miraven cap al cel ahir capvespre amb incredulitat. La brusca que va caure a Ciutat fou un mal auguri després de dies de sol. "Segur que farà bon temps", bromejava el president del Gremi de Llibreters, Francesc Sanchis, després de les primeres gotes. I és que la cita d'avui, 23 d'abril, està marcada en vermell al calendari de totes les llibreries. És el gran dia de la cultura escrita, no només per als autors o per als editors, sinó també per a uns botiguers de llibres que estan més que encoratjats amb aquesta edició de Sant Jordi.
Pancaritats: una tradició que perdura
Els pancaritats són una tradició que perdura. Ahir, amb climatologia diversa, se celebrà la tradicional romeria del Dilluns de Pasqua a Andratx, Pollença, Mancor, Muro i Felanitx. Veïns d'Andratx i s'Arracó acudiren fins al castell de Sant Elm amb un vent fort, però sense pluja. Entre els caminants, i entre el so de xeremies, hi havia el batle, Llorenç Suau (PP), que durant bona part del trajecte va empènyer el cotxet del seu fill petit.
El batle de Santa Margalida no vol Bauzá a fira
El batle de Santa Margalida, Miquel Cifre (Suma pel Canvi), no vol el president José Ramón Bauzá a fira. Per això, el primer edil ha remès una carta al president de l'Executiu per informar-lo que no hi està convidat. "Us escric per comunicar-vos que, a diferència d'altres membres del vostre Govern, enguany no estau convidat a assistir a la Fira de Santa Margalida, que es du a terme aquest diumenge, dia 24 de març", escriu en l'encapçalament de la missiva.
Foguerons catalans
Tranquils, no som a cremarla flamant sobirania.Com cada any, Gràcia congria...
Fi de festa popular i amb reivindicació
El públic pogué ballar a plaer amb els dimonis. Foto: T.Ayuga. Les colles de dimonis i feres de foc de Palma deixaren el llistó ben alt, sobretot si tenim en compte el reduït pressupost que tenien per cremar pólvora i la mala ubicació del recorregut. Tot i això, l'expressió de la cultura popular posà punt final amb dignitat a unes festes de Sant Sebastià que han vingudes marcades per l'austeritat econòmica i les crítiques. És més, els ciutadans varen respondre a la crida i prop de 10.000 persones, segons fonts de Cort, participaren anit en el correfoc, que partí de davant el teatre Mar i Terra amb una forta expectació de públic. Molt de públic i poc ambient medieval
Molt de públic i poc ambient medieval
Ahir a les onze del matí, pujar al castell de Bellver semblava tota una odissea. Els embossos de cotxes arribaven fins a l'avinguda de Joan Miró. Només els coratjosos hi pujaven a peu, la majoria intentava deixar el vehicle allà on podia. Era una riuada de gent i cotxes. Però en ser al capdamunt, arribava la decepció. La Diada medieval de Cort no era tan espectacular com es podia imaginar i una única parada de sobrassades i de formatges donava la benvinguda als visitants just en entrar al recinte.
Diada ciclista amb reivindicació
Palma acollí ahir la Diada Ciclista de Sant Sebasti à 2013, una de les proves esportives i d'oci més emblemàtiques i populars de la ciutat i que enguany ha reunit 9.000 ciclistes, tres mil menys que el 2012, segons informaren fonts municipals. I encara que se n'ha reduït el nombre de participants, el que no decaigué, en canvi, fou l'esperit reivindicatiu. Alguns ciutadans aprofitaren per escridassar el batle de Palma, Mateu Isern, quan en donà la sortida i tallà la cinta. En aquell moment, se sentiren crits de "¡Chorizos!" en contra de la corrupció i protestes per la supressió dels carrils bici. La reivindicació arribà també de la mà dels nombrosos ciutadans que lluïren camisetes verdes de Crida amb l'embut en defensa de l'escola pública, ara molt malmesa a causa de les retallades aplicades pel Govern popular de Bauzá.
Revetla de fred, vent i menys ambient
La revetla de Sant Sebastià va començar amb pluja i vent. El patró palmesà no acordà amb Sant Pere la bonança climatològica per a la vetlada ciutadana, que donà al sus a la plaça Major amb una forta barrumbada d'aigua que només durà dos minuts però que féu fugir el públic corrents. I és que la revetla d'enguany va estar marcada pel fred, l'aigua esporàdica i menys ambient als carrers, tot i que hi sortiren milers de ciutadans. A més, val a dir-ho, de la manca de caps de cartells coneguts a les vuit places amb concerts oficials. Í és que la celebració de la revetla va estar en stand by fins al darrer moment. A les sis del capvespre, l'equip de participació ciutadana, seguretat, Protecció Civil i la Creu Roja es varen reunir per tal de determinar si es tirava endavant la festa. Els rumors d'una possible cancel·lació s'incrementaven a través de les xarxes socials.
21 metres i mig de fusta ensabonada
Eren les 21.44 quan Sergi Gómez aconseguí coronar els 21,5 metres que amidava el pi de Sant Antoni d'enguany: 21 metres i mig de fusta ensabonada i la part més alta, untada d'oli (això és una novetat). Gómez, que l'any 2011 ja l'havia escalat, coronà el cim de l'arbre després que altres pollencins ho haguessin intentat durant una hora i mitja.
Tot enllestit per a la revetlla de Sant Sebastià
Pitingo, 'Jarabe de Palo' o Mishima són alguns dels protagonistes de la Revetlla de Sant Sebastià, que tindrà lloc aquest dissabte a diferents places de Palma, entre les quals destacarà la de Santa Eulàlia, en la qual en comptes de concerts, es realitzarà un mercadet solidari en benefici de diferents entitats socials.
“Ni murer ni pobler, Sant Antoni és artanenc”
‘A dalt del puig Colomer / hi trobaren un avenc / ni murero ni pobler / Sant Antoni és artanenc'. Amb gloses com aquesta, i d'altres que reivindiquen la vinculació del sant barbut amb aquesta localitat, centenars d'artanencs varen tornar a celebrar ahir, des de bon matí i fins ben entrada la nit, la festa de Sant Antoni. Puntualment, quan encara faltaven uns segons perquè tocassin les 9 del matí, els dos dimonis sortiren de la Casa del Trull i feren el primer ball. Una multitud de joves, vestits amb camisa blanca, mocador vermell i una botella d'herbes dolces, els esperaven, i ja no els varen abandonar fins passat el migdia, un cop hagué acabat la capta.
Manacor viu la festa en català
La festa de Sant Antoni és probablement la més popular de totes, és poc solemne, i admet i necessita la crítica de l'actualitat. Els manacorins, enguany, han demostrat ser bons coneixedors de l'esperit de la festa i l'han aprofitada per expressar-se sobre temes d'avui, entre els quals han destacat la defensa de la llengua catalana i l'espanyolisme del Govern, encarnat pel seu president, José Ramón Bauzá.
Isern i Sant Sebastià
El batle Isern no encendrà enguany el fogueró que donarà el sus a la revetla de Sant Sebastià. Vol que ho faci el Drac de na Coca per donar un aire infantil a la festa...
La Nit Bruixa encén sa Pobla
Els dimonis ballaren al voltant de Sant Antoni. Tot i la seva esma, no aconseguiren temptar-lo.Foto: M.À.C. Foguerons, dimonis, caparrots, gloses, ximbombes i espinagades foren els protagonistes d'una de les revetles més típiques de Mallorca. Sa Pobla bull per la vigília de Sant Antoni i ahir vespre, com cada any, foren milers de ciutadans els que no es volgueren perdre la Nit Bruixa. Devers les set de l'horabaixa, la plaça ja estava estibada. Manacor viu la festa en català "Ni murer ni pobler, Sant Antoni és artanenc" Bauzá passa la revetlla de Sant Antoni lluny dels foguerons mallorquins
Bauzá passa la revetlla de Sant Antoni lluny dels foguerons mallorquins
El president del Govern, José Ramón Bauzá, ha decidit passar el dia de la revetlla de Sant Antoni allunyat dels foguerons típics a indrets com Manacor, Artà, Muro o Sa Pobla, i s'ha canviat d'illa per a participar aquest dimecres als diferents actes que es desenvolupen en motiu de la celebració de la diada del Poble de Menorca. Segons ha informat l'Executiu, el programa d'actes oficial de la revetlla de Sant Antoni per al president balear comença aquest dimecres a Maó, on el cap del Govern assistirà al sopar organitzat per un rotatiu local, que tindrà lloc a les 21.30 hores. A aquesta cita, Bauzá serà rebut per algunes de les màximes personalitats de l'illa. Sant Antoni
Sant Antoni va a les totes
Les celebracions per Sant Antoni ja no tenen marxa enrere i ahir es visqueren les primeres beneïdes a localitats com Llucmajor i Cas Concos (Felanitx) i Son Ferriol. Els veïns varen gaudir de les desfilades de les carrosses, en què es veieren enfilats pagesets i dimonis, alhora que animalons de tota casta rebien l'aigua beneïda que els ha de lliurar de tot mal, com mana la tradició. A Cas Concos, fins i tot, s'escoltaren gloses referents a la figura de Sant Roc, que l'octubre passat va ser robada de l'església i tornada sota secret de confessió. A sa Pobla, mentrestant, els dimonis d'Albopàs convertiren dissabte vespre la plaça Major en un escenari de foc i música que va fer vibrar tots els que assistiren a la festa. Per aconseguir-ho, reberen la col·laboració del Drac de Gràcia i la seva colla de dimonis, arribats expressament des de Barcelona, i dels Esclatabutzes, de Sóller. Ara ja tot és a punt per a la gran nit de dimecres, vigília de Sant Antoni, que tornarà a encendre la vila.
El Sant Sebastià més magre de la dècada
Les festes de Sant Sebastià d'enguany seran les més minses de la darrera dècada, tant pel que fa al pressupost com pel programa d'actes. Decisions amb bon criteri
Cort destina un 28% menys de doblers a Sant Sebastià i lleva l'Aiguafoc
Milers de persones acudien a admirar aquest espectacle pirotècnic a la badia de Palma. Les festes del patró de Palma, Sant Sebastià, costaran 373.537 euros, un 28,41% menys del que suposaren per a les arques municipals l'any anterior. A més, les principals novetats d'enguany són supressions: d'aquesta forma no es realitzarà el popular aiguafoc i a més s'eliminen els escenaris de la Plaça de la Reina i Santa Eulàlia. En una roda de premsa, la tinent de batle de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Sandra Fernández, ha explicat que a la Plaça de Santa Eulàlia s'hi farà un mercadet solidari per a entitats socials. Segons ha destacat, entre els artistes que vindran a la Revetla de dia 19 destaquen M-Clan, Pitingo o Jarabe de Palo, entre altres.
Tots Sants: Isern no va visitar el Mur de la Memòria
El d'ahir va ser, un any més, un dia per recordar els qui ja no hi són portant-los milers de flors als cementeris. Només a Palma, es calcula que unes 25.000 persones han acudit aquests dies als camps sants. Les visites als cementeris de Palma, Establiments i Sant Jordi es produïren de manera esglaonada, i és que el fet que Tots Sants caigués en dijous ha provocat que l'afluència hagi estat més repartida. Per poder evitar les tradicionals coes de cotxes d'altres anys, durant aquests dies l'Ajuntament de Palma ha destinat 40 agents a regular el trànsit dels accessos. La jornada d'ahir serví per recordar els difunts de la família, però també les víctimes anònimes del franquisme. El Mur de la Memòria "permet que els mallorquins recordin les víctimes del franquisme, que no tenien fins ara un espai", explicà ahir Maria Antònia Oliver.
Tots Sants
Però no parl de la festad'honrar els morts, de comprar flors,de recordar-los, dels plors,de la tomba neta i llesta.
Santa Margalida aprofita la Beata per reivindicar la llengua
Fou una de les processons més reivindicatives que es recorden. Els vilers aprofitaren la presència de José Ramón Bauzá a Santa Margalida, a la processó de la Beata, per fer-li saber, molts d’ells, que estimen la llengua pròpia i que desaproven els atacs del seu Executiu al català. Li ho traslladaren sense desvirtuar la festa, que transcorregué amb prou tranquil·litat, girant-li l’esquena o exhibint llaços quadribarrats. Dels margalidans i altra gent de fora poble que desfilà a la processó, cal destacar que molts d'ells portaven el llacet quadribarrat a la solapa, o com a braçalet, o fins i tot com a banda del vestit. Fins i tot el portava alguna banda de música, com la de Montuïri, en què Bauzá tocà algun cop.
Sant Agustí
Durant aquests primers compassos del segle XXI, molts mallorquins i mallorquines han sentit a parlar més que mai de les festes de Sant Agustí. Felanitx ha passat d'oferir les millors revetles...
- Intolerable: À Punt contracta un col·laborador que celebra la mort d'Ovidi Montllor
- L’organització juvenil Nosaltres sols! visibilitza l’arraconament del català a Calvià
- La sèrie 'Norats' aconsegueix una audiència històrica a IB3 després que es proposassin liquidar-la
- Multitudinari rebuig a la correguda de toros d'Inca: «Els denunciarem per posar en risc els nins»
- Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem