Les Balears i Pitiüses són la comunitat més malmenada pel Govern de Madrid pel que fa a inversió cultural. Els ciutadans de les Illes "reben" del Govern d’Espanya 7,71 euros per hom en concepte de matèria cultural i patrimoni, una xifra que situa l’Arxipèlag en la penúltima posició del rànquing estatal. La dada no té res a veure amb els 95,15 euros que l’Executiu destina per habitant a Madrid o els 47,57 euros per als ciutadans de Castella-la Manxa.
Així es desprèn de l’informe presentat ahir pels representants del Bloc i que avui qüestionaran davant el ministre de Cultura Cesar Antonio Molina. El senador autonòmic Pere Sampol, com a portaveu del grup mixt a la cambra baixa, denunciarà avui davant la Comissió de Cultura "el doble espoli" que pateix l’Arxipèlag en materia de cultura i patrimoni i instarà el govern socialista a incrementar les inversions estatals en aquesta matèria.
Les dades presentades ahir vénen referides als exercicis 2004-06 i mostren com en tres anys l’Estat espanyol només ha destinat 7.727.880 euros a les Illes Balears, cosa que representa el 0,56% de la inversió total. Amb aquesta minsa quantitat econòmica s’han de sufragar les despeses de gestió dels Museus de Mallorca i de Menorca, la preservació i conservació d’algunes de les torres de defensa o determinats jaciments arqueològics, tots ells de titularitat estatal.
Així doncs, les Balears se situen en el penúltim lloc pel que fa a inversions en dades absolutes. Només Navarra es col·loca darrere amb una inversió de 5.629.630 euros. Tot i això, l’anomenada comunitat de Navarra disposa d’un règim foral propi que fa que la comparativa no sigui del tot proporcional. Si es té en compte aquesta situació, l’Arxipèlag és la més castigada.
La situació és completament diferent a Madrid, ja que el Govern espanyol hi ha destinat en aquest període 577.701.220 euros, seguida de Catalunya amb 124.690.780 euros. Les dues castelles, la Manxa i Lleó, ocupen la tercera i quarta posició en subvencions i inversions.
La consellera insular de Cultura i Patrimoni, Joana Lluïsa Mascaró i la regidora de Cultura de Palma, Nanda Ramon, denunciaren ahir juntament amb Sampol aquest greuge comparatiu, que el mateix senador qualificà de doble espoli. "Un en matèria fiscal i l’altre en matèria cultural", matisà. Segons els dirigents nacionalistes aquestes inversions "s’haurien d’incrementar prenent com a criteri bàsic el poblacional".
Així les coses, Ramon manté que "com a mínim el percentatge d’inversió que reben les Balears s’hauria d’igualar al percentatge de població, que és el 2,3% del total de l’Estat. Per assolir-ho seria necessari multiplicar per quatre les inversions actuals", apuntà.
Així mateix, si es contabilitzen les inversions culturals per nombre d’habitants a les comunitats, les dades no són gaire esperençadores. Les Balears i Pitiüses també se situen a la penúltima posició del rànquing només per davall del País Valencià amb una inversió de 5,40 euros. El Principat de Catalunya tampoc no gaudeix d’una dades molt satisfactòries en aquest aspecte que el col·loquen en la vuitena posició amb 17,40 euros per habitant.
Multiplicar i actuarLa urgència de multiplicar per quatre les inversions estatals, tal com proposen els dirigents del Bloc, ve lligada a la idea de "combatre el pensament centrista de concentrar tota la inversió pública de l’Estat a Madrid, discrimentant la resta de territoris" apuntaren.
La consellera insular, Joana Lluïsa Mascaró, reclama també la necessitat d’una actuació concreta per als projectes culturals que s’han plantejat des de Madrid. Mascaró insta a dur a terme actuacions concretes com ara la carta de patrimoni arqueològic subaquàtic, rehabilitar poblats talaiòtics, materialitzar les inversions incloses en el Pla de castells o intentar que no s’esbuquin més torres de defensa. Unes necessitats que, segons la consellera, "Madrid té absolutament descuidades".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Hi ha coses males d'entendre. No és que aquesta notícia vengui de nou; tristament, ja estam avesats a confirmar el que sospitam respecte a la precària situació econòmica i saber que el dèficit fiscal també ens va en contra no ajuda gens. El que no entenc és per què els ciutadans de Balears segueixen votant els dos partits majoritaris que mai han demostrat cap intenció de canviar aquesta tendència.
Lo Bernat jo no e mencionat sigles ni tampoc o feia Pedro Serra al seu escrit. Jo personalment ma consider méws afi al PSM peroó sempre dic que no som cap detractor d´UM que si t defectes molts peró al cap i la fi son dels meus i si no fos per l' existencia d' UM de ben segur que el PP arrassaria.
Ès culpa del propis balears i dels dos principals partids: PSOE i PP. Els nostros dirigents (en Matas i n'Antich, principalment) a la hora de fer el nou estatut no demanaren un règim fiscal com el qui té Navarra. Amb aquest règim fiscal, la hazienda central recaptaria amb un PIB balear de 23.000 milions de euros uns 8700 milions de euros, que una vegada repartids aniria per la estat central (rei, presidentia, assumptos exterior, hazienda, justitia, politia, exercit, etc) un 7 per cent (o sigui 610 milions de euros) i la resta (més de 8000 milions) per l'autonomia (govern, sanitat, pensions, obras publicas, etc, etc.). Tot ès question de tenir la repartidora aquí.
Sr. Tià: si vol dir "nacionalista" a UM, doncs...vostè mateix. Però jo crec que el nacionalisme de veritat és una altre cosa. Sr. Toni de les Illes: d'acord completament amb vostè que ja ne's hora de reclamar a Madrid lo que es nostro. Però qui l'ha de fer? Antich?, clar que no, aquest no s'enfrontarà mai a ne'l seu cap natural com és Zapatero. PSM o ER? Estan massa ocupats cuidant les cadires que els hi caigueren en sort l'hora del repartiment...UM?, a Madrid ni saben qui són.
Almanco tenim un diari que parla amb la nostra llengua, malgrat el Sr. Serra es digui Pedro, Sr Lo Bernat. Això, filant prim, podia ésser el començament de dir a Madrid que el que noltros suam, sols mos pertany a noltros i a ningú pus.
Lo Bernat: Jo si e vist significar-se a en Pedro Serra les passades autonómiques en un article d'opinió d'aquest mateix diari, on va expresar el seu desig de que una força nacionalista fos la guanyadora de les eleccions. Em de pensar que ells també eben subvencions i propaganda instictucional indispensable per fer funcionar el seu negoci i que aquest articla va ser una aposta molt valenta.
Pep: Tots els diaris que sobreviuen gràcies a subvencions estan condicionats. Exactament lo mateix passa amb el diari Avui de Barcelona, que nascut i mantingut sota la tutela de CIU, ataca sistemàticament ERC. Per si aquesta dada no fos suficient, cal recordar que el propietari del Balears és Pedro Serra (Pedro no Pere), i heu vist mai significar-se aquest senyor en qualsevol mena de nacionalisme que no sigui l'espanyol? El diari Balears gaudeix un grapat d'articulistes més que vàlids, que si sabem estimar i defensar lo nostro, però tal vegada n'ho puguin fer en la mesura que ells voldrien, i és que encara que la censura oficial ja no existesqui n'hi ha d'altres més sibil·lines...
Ultima Hora i Diario de Mallorca treuen la foto de Pere Sampol amb Joana Lluïsa M;ascaró i Nanada Ramon...per què el Diari de Balears no?. L'altra dia l'entrevista amb Biel Barceló hi havia el titular i tampoc no apareixia la seva foto. A l'Acamapallengua la portada del Balears estava "tallada" i només apareixien càrrecs del PSOE...Me començ a cansar...si segui així deixaré de ser dels 4 o 5 que compram el Balears.
D'acord en tot, Mallorquí. Aquí no tenim remei governi el PP o el PSOE, i escric PSOE en lloc de PSIB perquè aquestes darreres sigles no són més que un eufemisme. Tanmateix governen en clau madrilenya. Lo que passa és que del PP ja sabem tots qui són i com són, i tenim assumit que no podem esperar res d'ells a favor de la nostra llengua i cultura, abans tot lo contrari. Però si m'ha sorprès el grau de servilisme vers Madrid dels socialistes mallorquins. Ara hem pogut comprovar que tots els espanyols són iguals. Lo que no puc digerir és l'actitud passiva i col·laboracionista de PSM i ERC, que són els que, teòricament, han de defensar els meus ideals (que crec que coincideixen amb els teus, Mallorquí), i precisament per això, per ser amb els únics en qui confiava, major ha estat la decepció.
No es una qüestió de partits, que per cert actuen coma a esmpreses, que aferran a les quotes de poder. Sino que la gent escolti allo que diuen el politics i s'anadonin les beneitures i incongruencies en les que cauen. No lis hem de fer el joc. Sempre promeses, que mai tenen la intenció de cumplir-les, per que la gent, el poble o els interessats es distreuen amb els missatges mediatics. Me sembla molt el concepte de solidaritat, però per que no son solidaris amb nosaltres?. Que pasa haurem de fer com els camioners i aturar madrid per que ens escoltin. Ara amb la financiació veurem un espectacle patètic dels polítics on diuran qualsevol tonteria per fer-mos callar. Tinc l'esperança de que algun dia poguem tenir una situació mes favorable, pero em sembla que els partits polítics no tenen cap interés per arreglar-lo, basicament per que es pot mantenir un "status quo" mes facilment. Com ultima reflexió, que heu vist alguna vegada un politic de primera linea amb problemes economics, que no venguin derivat de causes judicials?, jo no....