Tant fa que sigui enmig de plaça o dins un teatre, Música Nostra té un repertori prou ampli i contundent per donar-hi cabuda a les diferents vessants del folk i de la música tradicional. La formació va néixer l’any 1981 amb uns plantejaments clars: la recerca de la música popular per mantenir-la viva. L’objectiu, l’han acomplert de sobres i així ho avalen els deu discos que han tret. Ara treballen en un nou projecte que, segons Miquela Lladó, "encara no es pot revelar". La veu d’aquesta formació explica quines són les peces que recull el quart CD, de la col·lecció dBàsics, que avui regala dBalears.
Què ofereix aquest CD de dBàsic?
És una tria dels temes més representatius de la nostra trajectòria professional, que sorgí l’any 1981. S’hi troben peces molt populars, cançons de ball amb altres composicions pròpies.
Com sorgí Música Nostra?
En els inicis el que férem principalment va ser recuperar el repertori tradicional i posar-lo al dia. El més important és mantenir vius els elements de la cultura popular: calia llevar les bolles de naftalina a totes aquestes músiques per retornar-les al poble. Amb el pas del temps, també n’hem renovat el repertori amb temes nous a l’espera que qualque dia arribin a ser populars.
Què voleu dir amb això?
Esperam que algun dia aquests temes nous arribin a esdevenir populars. Quan la gent se’ls faci seus i oblidin qui els va crear, serà que ho hem aconseguit. Això és vertaderament popular.
La cultura popular, té una mala salut de ferro?
Això és un punt de vista molt personal i subjectiu. Crec que les coses que tenen un nivell, que reuneixen certes característiques, previuran perquè el poble se les farà seves, com ha estat el cas del ball de bot. Altres peces, en canvi, com les cançons de batre, tenien un sentit social en aquell moment vingut d’unes necessitats vitals que ja no hi són. Així mateix, ara per ara, la cultura popular necessita transfusions urgents d’idees i de pressupost. La cultura popular ha estat menyspreada, fins i tot se l’ha volguda aniquilar. Si volem que els elements que ens identifiquen com a poble pervisquin, s’ha d’educar en aquests valors i donar-los suport.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.