TW
0

El baptisteri de Son Peretó de Manacor ha sofert una delicada operació a cor obert que és a punt de tancar-se amb un excel·lent pronòstic. Una de les seves piles baptismals ha estat aixecada i traslladada de lloc perquè els experts puguin excavar a l’ampla i descobrir allò que s’hi amaga sota. S’ha de reconèixer que ha estat una intervenció força laboriosa en què les mans dels experts han fet una bona feina.

La nova campanya d’excavació i restauració que es du a terme cada estiu al jaciment de Son Peretó és a punt de concloure. La campanya d’enguany ha tingut com a protagonista principal una de les piles baptismals. Per aixecar-la s’ha hagut de fer servir una grua i a darrera s’ha de destacar tota una feina conjunta de l’arquitecte municipal, restauradors i arqueòlegs, així com el ferrer de l’Ajuntament que han hagut de posar molt d’esment perquè la peça no patís cap dany. S’ha muntat una estructura metàl·lica perquè la pila quedàs a l’aire i s’ha protegida per evitar les inclemències del temps. Mentrestant, l’equip de treball ha desenvolupat les seves tasques al baptisteri. Avui està previst que la pila torni al seu lloc.

Així ho explicava l’arqueòloga, Margalida Munar, que ha destacat les tasques de consolidació i rehabilitació que es duen a terme cada any per tal de preparar el jaciment per a la seva visita.

"En aquesta campanya s’han consolidat les crestes del mur del baptisteri, hem consolidat les tombes i posat lloses. A part, s’ha consolidat el paviment d’una tomba i s’han anivellat els terres de les habitacions amb graves. En les excavacions han sortit restes de ceràmiques". La pila aixecada data del segle VI i la seva part de baix és original però la part superior és producte d’una restauració de principi del segle XX.

Les campanyes d’excavació a Son Peretó es van iniciar a l’any 1912 per part de mossèn Joan Aguiló Pinya i avui en dia encara continuen. Fou precisament mossèn Aguiló qui va descobrir els mosaics pels quals és molt conegut Son Peretó. El seu estudi, expliquen, "ha posat de manifest la riquesa iconogràfica dels temes, un fet que permet situar-los a la meitat del segle VI i indicar la seva procedència nord-africana i palestina".

El jaciment de l’antiguitat tardana està format per una basílica, un baptisteri i una zona de necròpoli. El temple té unes dimensions de 21 per 14 metres i està format per tres naus. Les dues laterals estan separades de la central per una filera de columnes. Segons també l’iniciador de les excavacions destaca també l’altar del temple ja que a la seva part inferior hi ha una cavitat on s’hi guardarien les relíquies.

Després de diferents iniciatives, Les campanyes actuals per part del museu d’història de Manacor s’iniciaren l’any 2005.