“O hi ha un compromís amb la pagesia o desapareixerem”
A s’Aigo de s’Espinagar, hi predomina el bon gust. Allà, Lluís Julià i la seva família treballen i viuen l’agroturisme com una activitat lligada a la terra i els seus productes.
“No podem fer de tot, la nostra aposta és pels vins blancs”
Llorenç Colom reuneix tots els requisits de la persona que fa les coses amb estimació. Té cura de sa Teulera Nova d’Alaró, al peu de la serra de Tramuntana, on ha aconseguit produir uns magnífics vins blancs.
“Hem de fomentar la producció ecològica si volem camps cultivats”
En Joan Massanet és un exemple de retorn al camp. Fa anys que va optar per retrobar-se amb les arrels i dedicar-se a l’agricultura ecològica.
“Si l'agrícola és un sector estratègic, se li ha de donar prioritat”
Pere Quetgles és enginyer agrònom i ha estat responsable de diverses àrees dins l’Administració. Ara, ja jubilat, viu la pagesia a través de la finca familiar de sa Cova Vella, a Manacor.
“El consum de caragols a Mallorca té un caràcter tradicional i cultural”
Els caragols de Diego fan bona pinta. Aquest jove biòleg no sols té cura de la granja, sinó que du a terme un projecte d’investigació sobre la cria d’aquests animals.
“Cooperativisme i diferenciació són les opcions de la nostra ametla”
Georgina Brunet treballa de tècnica a la cooperativa Es Camp Mallorquí. Des de la seva feina ha pogut conèixer la realitat i els problemes del nostre camp.
“Els pagesos s'han d'unir per fer compres i millorar les vendes”
La vaqueria de la Plana Vella de Manacor és capaç de produir llet d’alta qualitat de manera natural i està perfectament lligada a l’entorn. Se n’encarreguen Sebastià i Francisca, amb els quals parlàrem.
“El pagès ha de fer de pagès, no ha d'estar tramitant papers i més papers”
Maria Josep Suasi, directora general d'Agricultura, ha enfocat la seva tasca amb dedicació i capacitat de diàleg, però les realitats pageses no són fàcils i a vegades les eines de feina tampoc no són adequades.
“La gent ara cerca preu: vi sense embotellar o vi molt econòmic”
La recuperació vitícola mallorquina té noms i llinatges. N'Esperança, que ha agafat la torxa de Vins Nadal, és un nom a tenir en compte.
“Començàrem amb estrangers i ara el gruix de clients són d'aquí”
Pioner és tot aquell que obre nous camins, i la iniciativa de Connie Mildner ha obert unes possibilitats noves per a la comercialització dels aliments ecològics. Es dedica a la producció i a la venda d'aquests productes a Son Barrina, prop de Llubí.
“Em feia il·lusió tenir una botella de vi de les meves vinyes”
Tomeu diu que és ciutadà, però li deu revenir també la nissaga consellera perquè és capaç de viure molt intensament els camps i les vinyes.
“La sobrassada amb identificació geogràfica ha salvat el porc negre”
Mateu Castelló ha estat una persona significativa en l'administració agrària i forestal de Balears. Ara, un cop jubilat, té temps de dedicar-se a promoure i a millorar la sobrassada de Mallorca.
“Volem donar una altra orientació a les vendes del magatzem”
Joan Barceló, president de la Cooperativa de Sant Joan, ha estat reelegit en el seu càrrec fa poques setmanes. Ara, amb una junta rectora molt qualificada, intenta fer front al futur de l'entitat.
“El capital ha alimentat el tsunami urbanístic que ens ha duit a la crisi”
Ivan Murray, geògraf i investigador, té una visió global dels problemes, que és fruit de l’estudi i de l’ús d’una àmplia documentació.
“Tota l'agricultura convencional es transformarà i serà integrada”
Andreu Juan és un professional especialitzat en la protecció dels cultius i en horticultura, un coneixedor profund de la producció vegetal.
Beatriz Morales-Nin: “L'agricultura és important perquè l'alimentació i la sostenibilitat del territori ho són”
Beatriz Morales-Nin forma part de l’associació jove Mallorca Illa Verda, però manté una llarga trajectòria científica i ecologista.
“La meva vida ha estat dedicada a les ovelles i hi he passat molt de gust”
Antoni Marcé ha estat pastor, i flabioler, tota la vida, a Santa Maria. Ara la seva guarda ja és una de les darreres que conserven la casta d’ovella mallorquina tradicional.
“L'estèvia és una planta extraordinària que tothom ha de poder cultivar”
Josep Pàmies és molt conegut en l’àmbit de l’agricultura que en podríem dir "alternativa". Ara ha estat a Mallorca per explicar les propietats de l’estèvia.
“El preu de l'ametla no basta per mantenir els arbres en condicions”
A la família de Pep ja eren pagesos, de Pollença, però tota la vida ha fet de pagès a Santa Maria.
“Hi ha manco pagesos que abans, però sembren molt més”
Illacamp és una cooperativa poblera enfocada a comercialitzar directament les produccions dels socis. El seu gerent és Joan Cantallops.
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent