Un nin de set anys mor en un accident
Les carreteres de les Illes s’han cobrat una nova víctima, aquest pic un nin de només set anys. Els tràgics fets van tenir lloc dijous a les 20.55 hores a la DT-6040, la carretera que uneix Campos amb la Colònia. A l’altura del quilòmetre 9.400, just a la sortida del terme municipal de Campos i molt a prop de la desviació cap al Trenc, dos vehicles col·lidiren amb conseqüències nefastes.
Comença la temporada
Després d’uns dies d’inclemències meteorològiques, aquest cap de setmana arriba carregat de fires, tres concretament, que ofereixen propostes molt diferents. El Port d’Alcúdia acollirà la IV Mostra gastronòmica de la sípia i la IV Fira nàutica; Andratx celebra la XXV Fira, dedicada als productes ecològics i a les races autòctones; i Santa Margalida ha preparat un programa molt tradicional però també amb innovacions, com ara les Picades de la Vila.
Via lliure al trànsit del Moll
La primera línia del Port de Pollença estarà de nou oberta a tot el trànsit a partir d’avui. Així ho van explicar ahir el batle, Joan Cerdà (UM-UNPI), i la delegada del Port, Francisca Ramon (PSOE), que van insistir que "no renunciam al projecte de condicionar-la per a vianants".
Sense pàrquing hi ha més crisi
Els comerciants del mercat de Pere Garau no estan contents de la implantació dels nous carrils bici al barri perquè, segons diuen, han llevat places d’aparcament a la zona i les vendes se n’han resssentit. No són els únics. Molts veïns i clients del mercat tampoc no hi estan. "Hem perdut clientela. Pensa que aquí no només venien a comprar els veïns de la barriada, sinó també gent de Son Sardina, Llucmajor, el Pont d’Inca... Tot Palma!", diu Isabel Bonnín, una resident i també negociant de la plaça.
Comencen les processons
La Setmana Santa ja recorr els carrers de Palma. Amb la processó dels estendards i el pregó, va arrencar ahir a Ciutat una de les celebracions més importants per als catòlics.
Anthony Bonner, un humanista seduït per l'estudi
El Jardí Botànic de Sóller homanatjà ahir el naturalista Anthony Bonner (Nova York, 1928) per la seva tasca de difusió del patrimoni vegetal de Mallorca entre els mateixos mallorquins. Tal com explicà el president de la Fundació de l’entitat, Andreu Ramis Puig-gros, "la publicació de Plantes de les Illes Balears, el 1976, suposà una fita i contribuí a la recuperació de la nostra identitat com a poble".
Socias defensa el sistema de recompte de la Policia
El delegat del Govern espanyol a les Balears, Ramon Socias, defensà ahir les xifres oferides per la Policia Nacional sobre el nombre de persones que acudiren a la manifestació de la plaça d’Espanya contra l’ús del català a la sanitat pública.
El Pacte cerca recuperar la pau
Després de massa setmanes sota un clima de tempesta política, situació que ha acabat derivant en una escalada de declaracions i amenaces entre els mateixos socis del Pacte, ha arribat el moment de recuperar la pau i la tranquil·litat per mantenir la governabilitat. Així no es pot continuar, hi coincideix tothom, i a ningú no li interessa el contrari. Les posicions de cadascú, per tant, es van relaxant. Lentament i amb dificultats, això sí.
El TSJIB prohibeix esbucar-lo
La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha sentenciat que l’edifici de Gesa, a la façana marítima de Palma, no pot ser esbucat perquè el Consell de Mallorca acordà declarar-lo un Bé d’Interès Cultural (BIC) el 2 de juliol de 2007.
Des-Unitat a les europees
Les picabaralles entre nacionalistes, soterrades pel poder, queden al descobert a la mínima. Ara, les eleccions europees del proper 7 de juny les tornen a mostrar. Esquerra Republicana i Entesa, per un costat, i el PSM, per l’altre, no s’entenen per anar en coalició a uns comicis considerats ‘de segona’ per qualsevol d’ells, en què cap candidat de les Illes no té la mínima opció de ser eurodiputat. Ahir, uns i altres feren gests públics per separat per intentar evidenciar la seva presència en el projecte, però ara per ara només els dos primers hi són.
“Les prestacions, garantides”
La secretària general d’Ocupació, Maravillas Rojo, assegurà ahir a Palma que el Govern central pot garantir el pagament de les prestacions socials per desocupació a totes les persones que hagin quedat a l’atur i tinguin aquest dret.
Suïssa i Luxemburg rebutgen “la llista fiscal”
El món de les finances resulta gairebé opac, i més ho és quan parlam de paradisos fiscals.El concepte de "paradís fiscal" s’aplica per definir aquells territoris o estats que es caracteritzen per l’escassa o nul·la tributació a la qual són sotmeses determinades persones o entitats que, en aquest tipus de jurisdiccions, troben una plena cobertura per desenvolupar negocis o "netejar" grans quantitats de doblers.
Hotels al 65% i avions plens
En aquestes vacances de Pasqua, els hotelers de les Balears no faran l’agost. L’ocupació dels establiments fregarà el 65%, i gràcies. Així ho estima Joan Molas, el president de la Confederació espanyola d’hotels i allotjaments Turístics (Cehat), que situà ahir l’ocupació a les Illes per sota de la mitjana estatal, que segons el mateix organisme serà del 75%.
“Eva fou el primer bufó”
Rere una aparença simpàtica, unes ulleres de color vermell i un vestuari un tant extravagant s’hi amaga un expert en el món del teatre i un gran amant dels bufons: Philippe Gaulier. Fou un alumne destacat de la reconeguda escola parisenca Jacques Lecoq, on treballà com a professor. Gaulier, que des de fa anys ja té la seva pròpia escola a la capital francesa, s’ha citat aquesta setmana amb els alumnes de l’Escola d’Art Dramàtic de les Illes Balears (Esadib) per parlar de tot allò que envolta el món dels bufons.
Els estudiants també cridaran contra Galmés
Els professors del Conservatori Professional de Música i Dansa no són els únics disposats a cridar contra la gestió de la Conselleria d’Educació i Cultura. El deparatament que capitaneja Bàrbara Galmés també té en contra els estudiants del centre, que ahir decidiren en assemblea i per unanimitat sumar-se a les protestes anunciades pels docents.
Grapejar entre els fulls antics
Ha arribat l’hora de remenar entre els llibres d’antany. Just quan fa tres setmanes que finalitzà la Setmana del Llibre en Català, Ciutat torna a esdevenir centre literari, en aquesta ocasió amb la IV Fira del Llibre Antic i d’Ocasió. Remenar, ensumar o grapejar entre fulls esgrogueïts és l’objectiu d’aquesta mostra, en la qual participen set llibreries de vell d’arreu de l’Estat i una de l’Illa.
El Patronat demana a Pere Serra que reconsideri la retirada del fons del Baluard
Els membres del Patronat de la Fundació d’Es Baluard demanaren ahir al president de la Fundació d’Art Serra, Pere A. Serra, que reconsideri la decisió de retirar part de les obres del fons del museu. Aquesta petició tingué lloc ahir capvespre durant una reunió extraordinària i en la qual també s’havia de tractar l’aprovació dels comptes del museu.
Volen mantenir el ritme
El FC Barcelona visita avui (20.00 h) l’estadi José Zorrilla amb l’objectiu de mantenir la seva renda al capdavant de la classificació i afectat pels compromisos internacionals d’aquesta setmana, en els quals ha tingut involucrats fins a nou jugadors, set dels quals són titulars habituals a l’esquema de Josep Guardiola. D’altra banda, s’ha d’assenyalar que la 29a jornada de Lliga torna a estar marcada pel conflicte televisiu entre Audiovisual Sport i Mediapro.
La salvació passa per San Mamés
El Reial Mallorca intentarà fer una passa més en el seu camí cap a la salvació i cercarà els punts de la tranquil·litat a San Mamés, considerat tradicionalment com un dels estadis més difícils de Primera Divisió, on l’espera un Athletic Club de Bilbao amb problemes.
Manzano posa preu al triomf
L’entrenador del Reial Mallorca, Gregorio Manzano, posà ahir preu a una hipotètica victòria avui del seu equip a San Mamés davant l’Athletic de Bilbao i assegurà que "si sumam els tres punts, haurem aconseguit el 75% de la permanència quan encara falten nou jornades per al final".
Desfeta majúscula a Cadis
El Bàsquet Mallorca encaixà una dura derrota en la seva visita a la pista del Villa de Los Barrios (100-65), en un partit en el qual el conjunt de Xavi Sastre no va tenir cap opció. De fet, un primer parcial de 30-5 hipotecà les opcions de victòria dels balears, que tal vegada acusaren el cansament per haver viatjat fins a terres andaluses el mateix dia de l’enfrontament.
La presidenta “de tothom”
La nova presidenta del Parlament basc, en una imatge d'arxiu. Foto: Efe. La composició del nou equip de govern a Euskadi comença a perfilar-se a poc a poc. A més a més, una de les protagonistes més controvertides és, sens dubte, la popular Arantza Quiroga.Nascuda a Irun el 1973, encarna la imatge jove de la nova fornada de dirigents populars que, sota el comandament d’Antonio Basagoiti, completa el relleu generacional de la formació conservadora a Euskadi, després de la dimissió de María San Gil. Quiroga assoleix la presidència del Parlament basc a 36 anys i després d’haver-ne viscut gairebé 15 de carrera política, que començà per les municipals de 1995 com a regidora a l’Ajuntament d’Irun.Aquesta darrera legislatura, Arantza Quiroga ha presidit la Comissió de Treball i Acció Social i també ha representat el Parlament en el Consell basc de Benestar Social.
“El preu de l'ametla no basta per mantenir els arbres en condicions”
A la família de Pep ja eren pagesos, de Pollença, però tota la vida ha fet de pagès a Santa Maria.
Què hi ha després del G20?
La realitat acostuma a ser molt més prosaica que els grans anuncis mediàtics. No obstant això, i independentment de qui n’esperàs molt o poc, la cimera dels grans líders mundials, que ha tingut lloc aquests dies passats a Londres, ens deixà la notícia d’un pacte sobre un "complet" paquet de mesures per aconseguir superar la recessió econòmica actual.
Terror i incertesa a Nova York
La Policia envoltà la zona i recollí víctimes. Foto: Reuters. Nova York visqué ahir una intensa jornada de tensió després que un home armat entràs en un edifici estatal, hi retingués un bon nombre d’ostatges i en matàs alguns. El cap de Policia de Binghamton, Joseph Zikuski, confirmà que la xifra de morts arribava a 14, entre els quals es trobaria el presumpte assassí, a més de quatre ferits greus. Així, segons les primeres investigacions, un individu armat entrà a les instal·lacions del centre d’assistència per a immigrants i refugiats American Civic Association de Binghamton, a devers 200 quilòmetres del centre de Nova York, on disparà a la gent que era allà, hi matà tretze persones, causà ferides a una dotzena més i en prengué un total de 41 com a ostatges. El centre es troba a la ciutat de Binghamton, que dista 200 quilòmetres de la capital de l’estat.
Les begudes energètiques, taquicàrdies o rondalles?
El màrqueting en donà el punt de partida. I el boca-orella hi féu la resta. De manera que la societat relaciona, àmpliament, les begudes energètiques amb els esports de risc i les noves tendències. De raó no els en falta perquè, com mostren repetidament els anuncis publicitaris, prendre un refresc d’aquests "dóna ales". Per fer puènting o ràfting, per exemple, esports dels quals s’organitzen exhibicions espectaculars per promocionar una beguda als mitjans de comunicació.
Xifres insignificants
No importa la quantitatsi el que manca és l’argument.La disputa és evident...
Democràcia municipal: 30 anys
Fa trenta anys de les primeres eleccions municipals de la democràcia recobrada. Per a les Balears, com per al conjunt de l’Estat espanyol, va ser un edeveniment que constituí l’arribada de la llibertat a cada racó de l’Arxipèlag. També fou la primera passa, primer, cap a la preautonomia i, després, envers l’autogovern...
No vagi per dit
En ambients polítics ja es comença a parlar del que pot passar a final d’any a Campos quan, segons els pactes subscrits amb l’esquerra, el batle actual, Guillem Ginard (UM), hagi de cedir la vara de comandament a l’esquerra. Tal com està la situació per la disputa de Son Baco, la cosa podria no anar llisa del tot...
La mentida
La premsa d’ahir no ens va deixar dubtes: a la cimera del G20, com pertot arreu, les dones hi continuam ocupant un lloc significatiu, però només a l’aparador. Tots els diaris van voler incloure la foto on sortia n’Obama i els seus homòlegs amb promeses de canvi i solidaritat...
En ebullició
La cosa bull. I, com sempre, el foc que l’alimenta és la corrupció. Encara no hem arribat a fer esclatar l’olla de pressió, talment va fer el cas Túnel de Sóller amb el president Cañellas (bé, no exactament el cas, sinó la intenció de fer passar el PP per partit honest que mostrava Aznar), però no hi falta gaire...
Postals de Palma
Les sis persones, consecutives, amb les quals top per damunt el Born, totes, parlen amb el telefonino, pel mòbil. Vaja, pens, una modalitat, una plaga moderna d’incomunicació, per l’excés de comunicació. El qui fa set també parla, però tot sol. Quin alè! Encara hi ha persones normals...
Llegir Jon Sobrino des de Mallorca
Mentre a Mallorca celebram avui el trentè aniversari de la restauració democràtica, a El Salvador han celebrat, també aquests dies, el vint-i-novè aniversari de l’assassinat d’Óscar Romero. Jon Sobrino, professor a la UCA i una de les veus més significades de la teologia popular, ha divulgat una sèrie de reflexions...
El forat públic
La batlessa de La Muela (Saragossa) convidà més de quatre- cents veïnats del poble a viatjar al Carib i a Santo Domingo, nou dies i hotel de cinc estrelles, i cap organisme administratiu ni cap control intern ni extern no hi veié, en la despesa, res criticable ni noticiable. Només la investigació judicial, que ha suposat la detenció...
Sió
Acabava, la setmana passada, el meu article dient a veure si, des de dins el judaisme, algú em podria explicar on començava i on acabava l’anomenat poble jueu i, sobretot, quina era la causa de l’esponerosa producció científica, literària i artística dels individus que pertanyen als descendents d’Abraham, Isaac i Jacob...
Quan les ones eren febles però lliures
No és que vulgui presumir de res, els que em coneixen en poden donar fe, que això no va amb mi; per tant, amb modèstia i gratitud puc dir que he dedicat algunes hores, no sé si moltes o poques, del meu lleure a fer una mica de pàtria...
PP: o rectificació o aïllament
Després del fracàs estrepitós de la manifestació contra el català convocada per dos sindicats del personal sanitari i amb el suport del PP, de les joventuts del PP i de Falange Española –no debades, l’havien convocada a consciència el primer d’abril, que ells consideren el "dia de la victoria"–, és necessari que els dirigents...
La cimera de Londres i l'alimentació
Després de veure els resultats de la cimera del G20 a Londres i quina és la doctrina econòmica ldels organismes internacionals, no es veuen gaires esperances que l’economia mundial prengui un camí d’estabilitat i sostenibilitat. Pareix que s’ha entrat en una roda que ens du a estimbar-nos i que, en lloc d’aturar-la...
Aigua i sol, temps del caragol
Amb el diumenge de Rams, dit també de Passió, comença la Setmana Santa. Són dates en les quals la primavera es mostra variable i desconcertant. Enguany, l’acabament del març ha estat plujós i l’abril l’hem encetat igualment amb plogudetes, a vegades abundants. Diuen els pagesos que ajudaran a salvar els sembrats...