“La meva vida ha estat dedicada a les ovelles i hi he passat molt de gust”
Antoni Marcé ha estat pastor, i flabioler, tota la vida, a Santa Maria. Ara la seva guarda ja és una de les darreres que conserven la casta d’ovella mallorquina tradicional.
Beatriz Morales-Nin: “L'agricultura és important perquè l'alimentació i la sostenibilitat del territori ho són”
Beatriz Morales-Nin forma part de l’associació jove Mallorca Illa Verda, però manté una llarga trajectòria científica i ecologista.
“La DO Binissalem és la que més protegeix les varietats autòctones”
Pere Calafat du el seu celler, Jaume de Puntiró, i alhora presideix la DO Binissalem.
“M'he adonat de la porqueria que ens donen a l'hora de menjar”
Prop de Vilafranca, ran de la carretera de Manacor, hi ha la finca ecològica de Son Durí, llançada de ple a un projecte de comercialització de l'agricultura ecològica. Damià Bover n'és l'impulsor.
“A Mallorca encara s'hi pot trobar una ruralitat molt gran”
El programa Leader ja té alguns anys d'experiència en l'impuls econòmic de l'interior de Mallorca i ara es prepara per a una nova etapa. Carme Estrada n'és la gerent.
“Feim fruita mallorquina ben feta i això ens dóna avantatge”
Com més s'hi acosta un, més veu la gran riquesa de la fruita mallorquina. Guillem i Rafel Socias més que productors són artesans, elaboradors refinats d'uns productes especials.
“Si el turisme menjàs un 10% de producte local, no hi hauria problema”
Miquel Àngel és educador ambiental del GOB i fa de pagès. Representa una nova generació de mallorquins disposats a preservar el territori i no a destruir-lo.
“La cuina illenca surt d'un model català, però vola per compte seu”
Jaume Fàbrega ha treballat els més diversos temes de la gastronomia, també ha estudiat la cuina mallorquina, sobretot en el llibre La cuina de Mallorca.
“Mai no havia estat tot tan fotut”
Aquest jove menescal treballa a les vaqueries i a les explotacions ovines de Mallorca. Martí és un veterinari actiu i amb capacitat de gestió. La seva feina, de punta a punta de l'Illa, és diversa i li permet veure quins són els problemes reals del camp.
“Allò important en un negoci és fer la feina ben feta”
Fa de pagès a Llucmajor i capola pedres per tot Mallorca amb la seva màquina.En Biel sembra arbres a la marina de Llucmajor i, a poc a poc, prepara la terra que ha de sembrar. També romp pedres i prepara finques per altri amb la seva maquinària.
“Es fa un poc costa amunt defensar un producte agrari en el mercart”
Rosa es dedica a organitzar la feina de recollida i envasament dels xampinyons, però així i tot troba un moment per atendre les nostres preguntes.
“No podem competir. Dubt que em pugui retirar fent de conrador”
Ja no és molta la gent a Mallorca que faci fruita, però encara hi ha productors, com Miquel Ramis, que fan un producte de qualitat excel·lent.
“Tota l'agricultura convencional es transformarà i serà integrada”
Andreu Juan és un professional especialitzat en la protecció dels cultius i en horticultura, un coneixedor profund de la producció vegetal.
“El capital ha alimentat el tsunami urbanístic que ens ha duit a la crisi”
Ivan Murray, geògraf i investigador, té una visió global dels problemes, que és fruit de l’estudi i de l’ús d’una àmplia documentació.
“Volem donar una altra orientació a les vendes del magatzem”
Joan Barceló, president de la Cooperativa de Sant Joan, ha estat reelegit en el seu càrrec fa poques setmanes. Ara, amb una junta rectora molt qualificada, intenta fer front al futur de l'entitat.
“La sobrassada amb identificació geogràfica ha salvat el porc negre”
Mateu Castelló ha estat una persona significativa en l'administració agrària i forestal de Balears. Ara, un cop jubilat, té temps de dedicar-se a promoure i a millorar la sobrassada de Mallorca.
“Em feia il·lusió tenir una botella de vi de les meves vinyes”
Tomeu diu que és ciutadà, però li deu revenir també la nissaga consellera perquè és capaç de viure molt intensament els camps i les vinyes.
“Començàrem amb estrangers i ara el gruix de clients són d'aquí”
Pioner és tot aquell que obre nous camins, i la iniciativa de Connie Mildner ha obert unes possibilitats noves per a la comercialització dels aliments ecològics. Es dedica a la producció i a la venda d'aquests productes a Son Barrina, prop de Llubí.
“La gent ara cerca preu: vi sense embotellar o vi molt econòmic”
La recuperació vitícola mallorquina té noms i llinatges. N'Esperança, que ha agafat la torxa de Vins Nadal, és un nom a tenir en compte.
“El pagès ha de fer de pagès, no ha d'estar tramitant papers i més papers”
Maria Josep Suasi, directora general d'Agricultura, ha enfocat la seva tasca amb dedicació i capacitat de diàleg, però les realitats pageses no són fàcils i a vegades les eines de feina tampoc no són adequades.
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- SIAU romp el silenci entorn del mestre i cantant Miquel Roldán
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent