Aquí està disponible 'Norats', la sèrie que el nou director d'IB3 no vol que mirem

TW
0

Malgrat que el nou director general d'IB3, Josep Codony, ha intentat desfer-se ràpidament de Norats, una minisèrie sobre la persecució franquista de dos mallorquins, ha sortit l'efecte contrari i ha aconseguit uns resultats històrics d'audiència aquest diumenge.

Així, Norats va obtenir un 11,6% de quota de pantalla, una xifra històrica per a IB3 i en prime time. Concretament, la minisèrie va aconseguir 28.000 espectadors únics i va registrar 26.000 espectadors de mitjana. Cal recordar que l'argument de Codony per a desfer-se ràpidament de la sèrie era la «baixa audiència».

Si no vàreu arribar a mirar-la, la sèrie completa es troba disponible, de moment, a la web d'IB3.

Sobre Norats

Es tracta d'una minisèrie de quatre capítols, coproduïda per IB3 i el CEF. Basada en fets reals sobre un pare i el seu fill, que, perseguits per falangistes, s’amaguen a les muntanyes de la serra de Tramuntana quan esclata la Guerra Civil.

El que creuen que serà el seu refugi durant uns dies passa a ser-ho durant mesos, anys i, finalment, més d’una dècada. Allà es veuen obligats a sobreviure com a bandolers: caçant, robant, amb l’ajuda d’uns pocs i les traïcions d’uns altres. I mentre els familiars i amics refan les seves vides, ells sobreviuen empresonats entre les muntanyes i els boscos de la Serra. Després de tretze anys amagant-se, intentaran fugir de l’illa, però l’aïllament i la forta vigilància farà que sigui una missió quasi impossible.

Aquest viatge de tretze anys dels Norats per les muntanyes de Coanegra i la serra de Tramuntana, és una travessia increïble. Més enllà del seu valor com a projecte televisiu, la minisèrie ofereix una mirada al passat que convida a la reflexió, sobre els esdeveniments que han marcat la nostra societat.

La minisèrie és dirigida per Ferran Bex i Toni Bestard, amb un repartiment que inclou actors destacats com Rodo Gener i Toni Gelabert en els papers principals. L’elenc també compta amb la participació d’Àlvar Triay, Toni Pons, Neus Cortés, Guillem Galmés i Miquel Àngel Torrens.

Ha estat inspirada en el llibre Els Norats (1936-1949), de l’historiador i escriptor de Sant Maria Mateu Morro. Una obra que ja forma part dels arxius històrics que tracten la recuperació de la memòria en el temps present que, més enllà d’aquest marc sociohistòric, també és un relat de supervivència, d’aventura, de l’home contra la natura i, especialment, del vincle entre un pare i un fill, que malgrat totes les penúries que varen viure, mai no es va rompre.