Els pares no duran els infants a l'escola modular
"Hem fet mans i mànigues per compatibilitzar els nostres horaris laborals amb el del col·legi dels nostres fills. Tots els pares volem que l’horari de la nova escola modular sigui continu i, tot i això, la Conselleria ens ho nega". Per aquest motiu els pares dels futurs alumnes de l’escola provisional que la Conselleria d’Educació instal·larà a Manacor estan indignats i amenacen de no dur-hi els infants.
Inca deu 1,8 milions de l'any passat
L’equip de govern d’Inca (PP) va aprovar les factures extraordinàries per valor d’1,8 milions d’euros en el ple d’ahir i amb l’absència del batle Pere Rotger, que se n’anà del ple per motius professionals.
Calvo contractà detectius per espiar policies sospitosos
La batlessa de Palma, Aina Calvo, va pagar detectius privats perquè espiassin els policies locals sospitosos de tenir una segona feina mentre estaven de baixa laboral. L’operació s’inicià el mes de febrer i els agents vigilats foren sotmesos a seguiments, inspeccions dels seus patrimonis i alguns també foren gravats en vídeo. Mitja dotzena de funcionaris, encara que els investigats han estat molts més, foren caçats in fraganti i s’enfronten a una falta molt greu.
Rentada d'imatge al comerç xinès
Per primer pic, els comerços i establiments xinesos de l’Illa s’han unit per formalitzar recentment l’Associació d’Empresaris Xinesos de Balears. L’expansió ràpida –en menys de tres anys– del comerç xinès en una àmplia zona de Palma, concretament a Pere Garau, ha desencadenat tota una sèrie de reaccions adverses de veïns cap a la població asiàtica. Només a Mallorca hi ha 800 comerços que al llarg d’aquest temps han anat proliferant a l’Illa. El 50% estan establerts a Palma i es concentren bàsicament a la zona de Pere Garau i a la plaça de les Columnes. L’associació serà presidida per Antonio Yoh, un empresari resident a Palma des de fa 40 anys.
Adéu al Vaquer de Cala Rajada
Les màquines han posat fi a anys d’històries i de secrets entre quatre parets, a anys de turistes, de vacances, d’alegries, d’algun maldecap... Ubicat a una zona cèntrica, al carrer de Pizarro, 29, l’hotel Vaquer fou un dels primers establiments turístics de Cala Rajada quan aquesta zona, en els anys 60, era tot un boom turístic i estava molt de moda. Ja feia una sèrie d’anys que els propietaris havien decidit rodar-ne la clau perquè estava una mica antiquat. Això no obstant, ara aquest lloc, on ja no hi ha res, ni tan sols els enderrocs, serà ocupat per habitatges de promoció pública en règim de lloguer, destinats als joves.
Setmana tràgica i l'operació Islero
El president d’UM ha passat la seva setmana més tràgica. No serà superconseller de Turisme i Esports. Havia repensat una jugada de torero, però li sortí per la culata. Els seu partit superà el temor reverencial que sentia cap a ell i el deixà tot sol i palplantat.
El Govern admet que té “massa renou” al voltant després de la darrera crisi
El Govern admet que les successives crisis que es reprodueixen al seu voltant per qüestions entre els socis del Pacte fan que tingui "massa renou" al seu voltant per centrar-se en la tasca executiva. Així ho afirmà ahir la portaveu del Govern, la socialista Joana Barceló, arran d’una pregunta sobre la darrera crisi viscuda aquesta setmana, que ha acabat amb la rectificació d’UM perquè el conseller Mateu Cañellas no fos el seu candidat europeu i, per tant, que hagués de deixar l’Executiu.
Grande fitxà Ramonell quan deixà el PP
La relació comercial entre l’empresari del Grup Drac, Vicenç Grande, i l’exbatle de Montuïri Antoni Ramonell s’inicià l’any 2000, el mateix any en què el del PP abandonà el seu darrer càrrec polític, segons reconegué d’ahir davant el jutge instructor del cas Pla Territorial de Mallorca (PTM), Miquel Florit.
El PSM no es presentarà a les europees per primer pic
El serial nacionalista de les europees visqué ahir el darrer capítol i no acabà, precisament, amb un final feliç per a tothom. Només unes hores abans que es tancàs el termini legal per presentar-s’hi, es confirmà que el PSM quedava fora de la coalició encapçalada per Esquerra Republicana. El partit liderat per Biel Barceló no es presentarà als comicis del 7 de juny i donarà suport extern a aquesta aliança de nacionalistes progressistes. Serà la primera vegada en la seva història que no concorre aquestes eleccions. Entesa, en canvi, hi entrà finalment, un cop el PSM hagué demanat al Bloc Nacionalista Gallec (BNG), que ocupa el número dos de la llista, que aixecàs el vet sobre la formació de Biel Huguet.
Matas pagà a Hisenda per una quarta part del valor del casal
Jaume Matas tributà a Hisenda només una quarta part dels imposts corresponents al seu casal del carrer de Sant Feliu de Palma. Matas declarà que el valor d’aquest immoble era de poc més d’un milió d’euros, basant-se en un informe fet el 2007 per la Direcció General de Tributs del seu propi Govern quan ell n’era el president. Recentment, la Conselleria d’Hisenda, a instàncies de la Fiscalia, n’ha fet un nou estudi en què valora el casal en devers quatre milions.
Recepta keynesiana per sortir de la crisi
"Darrerament, dinar mentre llegesc el diari és gairebé tràgic. Tot és dolent per a l’economia!". Aquesta és la petita confessió amb la qual Victorio Valle, director de FUNCAS, va començar ahir el seu parlament amb motiu de dues sentides efemèrides: del 25è aniversari del Registre d’Economistes Auditors i dels anys del Col·legi d’economistes de les Illes Balears.
Santa Maria enceta la primera Fira d'art
Santa Maria inaugurà dijous la primera Fira d’art. Es tracta d’un esdeveniment que recull tots els actes i activitats que s’organitzen al municipi durant la Fira d’abril: la mostra d’escultura, la Nit d’art i l’exposició de pintura.
Toni Serra, protagonista a Marsella
L’escriptor mallorquí Toni Serra ha passat aquest Sant Jordi en terres franceses, on ha presentat el seu llibre 36 rue de l’Argenterie, guanyadora del premi Roman du Salon du libre insulaire Ouessant 2008, guardó que s’atorga des de l’illa bretona d’Ouessant a la millor novel·la d’un autor illenc o que parli d’una illa.
“Mai no he arribat a sentir que formava part dels guanyadors”
Rosa Regàs va clausurar dijous capvespre el cicle de conferències organitzat per l’Associació per a la recuperació de la memòria històrica i per l’Obra Cultural Balear. Aquest cicle ha servit per commemorar el 70è aniversari del final de la Guerra Civil Espanyola i, per molts, el posterior camí cap a l’exili.
Cosa de tres
El pilot italià Valentino Rossi (Yamaha) va registrar el millor temps en els primers entrenaments lliures del Gran Premi del Japó, seguit molt a prop pel líder del Mundial, Casey Stoner (Ducati), amb Jorge Lorenzo (Yamaha) una mica més endarrerit, al tercer lloc, durant aquesta presa de contacte inicial a Motegi.
El Mallorca vol soprendre
El Bàsquet Mallorca es desplaça avui a terres catalanes per enfrontar-se, a les 20.00 hores dins el Nou Pavelló de Vic, amb el conjunt local. Els àrbitres prevists són els valencians Zamora Rodríguez i Calatrava Cuevas.
La jornada
El Mallorca B pot deixar sentenciada la primera posició de la classificació aquest cap de setmana, encara que no depèn de si mateix per aconseguir-ho. Els homes de Jaume Bauzà han de vèncer avui al camp del Montuïri (18.00 hores) i esperar que el Santanyí no guanyi a Inca contra el Constància per ser matemàticament campions.
Alemany comprarà el Reial Mallorca
Mateu Alemany comprarà el Mallorca. Així ho manifestà per escrit tant als administradors judicials com a Vicenç Grande abans que els vermells disputassin el partit contra el Valladolid, que acabà amb la permanència gairebé assegurada per als de Gregorio Manzano. D’aquesta manera, el president del Reial Mallorca farà efectiva la seva opció de compra del club. Alemany va fer saber als administradors i a Grande que adquirirà la Societat Anònima abans del 30 de juny, tot i que l’opció de compra finalitzava el 15 de juliol.
Nadal, finalista del Godó
Rafel Nadal, número 1 del tennis mundial, camina amb pas ferm cap al seu cinquè Godó consecutiu, després de derrotar avui contundentment al rus Nikolay Davydenko (6-3 i 6-2) en un dels seus tornejos favorits, on duu 23 victòries i quatre títols a l'espera de la final de demà.
El llistó moral... en els vestits
La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, va criticar ahir Rajoy per la defensa incondicional que va fer del president del País Valencià, Francisco Camps, i va qualificar de "penós" i "insultant" que posi el llistó moral o ètic en si són "molts o pocs els vestits" que li han regalat.
Els bisbes també entren ara en el debat sobre la selecció genètica
La institució eclesiàstica ha deixat darrerament palès el seu interès per la sanitat. Així, no satisfets d’intervenir en un debat ètic reobert per l’Església i certs sectors polítics conservadors sobre la reforma de la Llei de l’avortament, ara els bisbes entren de nou en un altre camp de batalla, en aquest cas, la selecció genètica d’embrions.
Beatriz Morales-Nin: “L'agricultura és important perquè l'alimentació i la sostenibilitat del territori ho són”
Beatriz Morales-Nin forma part de l’associació jove Mallorca Illa Verda, però manté una llarga trajectòria científica i ecologista.
Actius tòxics i llegendes transgèniques
La problemàtica dels aliments modificats genèticament demostra com es mou la gran fira de la ciència, la paraciència i els interessos econòmics de la salut i l’alimentació, incloent-hi els seguidors de l’slowfood o els que creuen que la salut és un epifenomen del menjar, molt malavejat per la química...
Matas i els robots
Si mai no s’ha fet servir,és igual, enhorabona!Pens que és una cosa bona...
Una ronda necessària
Els batles d’Inca, Selva, Escorca i Mancor de la Vall, tots del Partit Popular, demanen junts al Consell de Mallorca la construcció de la ronda nord d’Inca. Enhorabona, ja era hora que una carretera tan necessària per a una ciutat com Inca sigui reivindicada.
Nacionalistes i comicis europeus
Els nacionalistes amb sensibilitat d’esquerres han quedat bocabadats amb els dies i dies de desavinences i enfrontaments entre el PSM per un costat i Entesa per Mallorca i Esquerra Republicana per l’altre amb vista a l’entrada a la llista electoral d’Europa pels Pobles, en què ERC i el Bloc gallec són els pesos pesants...
El dia dels clavells
Tal dia com avui, fa trenta-cinc anys, els soldats portuguesos varen situar Portugal en l’agenda política internacional amb un cop d’estat sense ni un sol tir per acabar amb la dictadura més antiga d’Europa. Fa 35 anys els clavells foren l’única cosa que escopiren els fusells de Portugal i és un acte de justícia i de memòria històrica recordar-ho...
El doctor Cornelius (1911)
"Teníem en el vaixell dos individus curiosos: el metge Ewaldus Hollenkind, a qui nosaltres coneixíem com a doctor Cornelius, i el petit Tomàs, el grumet. El doctor Cornelius era un home gras, un poc geperut, trist i desagradable. Tenia un barbó groguenc i esfilagassat, expressió de sospita i un color de mantega de Flandes. Deien que era jueu. Duia una bata vella i un barret de pèl...
No vagi per dit
En l’Acadèmia de la cuina i el vi de Mallorca, una institució amb més de 20 anys d’existència i que està presidida per l’il·lustre notari Raimundo Clar amb l’infatigable Pep Sans com a secretari, no ha caigut gens bé la constitució de l’Acadèmia gastronòmica de Mallorca, acabada de crear a l’empara...
Epígon del noucentisme
El professor Joan Miralles, en la presentació del VII Festival Internacional d’Orgue Antoni Martorell, catalogà el mestre montuïrer com "epígon del noucentisme". Venia a dir que la seva obra, especialment la literària, emergeix com el darrer capítol d’una escola que ell ha representat, fora de temps, durant tot el segle XX...
El treball que torna
A cavall de la crisi que patim hem sentit parlar més del treball i de la necessitat de treballar, però feia temps, i temps mesurable en anys, que el mot no regnava entre les etiquetes de moda. Els sobirans del llenguatge eren, fins fa quatre dies, altres mots com èxit, diners, triomf, creixement i similars...
És el bilingüisme un avantatge?
Ja fa uns quants mesos vaig fer un article en el qual, recollint la meva experiència adquirida en les tres universitats en què he estat professor –València, Saragossa i Illes Balears–, feia una crítica al sistema que regeix l’actual universitat espanyola. Un sistema que em vaig atrevir a qualificar com a pervers...
País Històric
La setmana de després de Pasqua he anat a voltar pel món. No m’he fet gaire enfora, però així mateix vaig posar els peus a Budapest. Allà hi vaig fer, impúdicament, el turista. I entre altres coses vaig visitar-hi el Parlament, aquest edifici monumental, construït a finals del XIX,a les vores del Danubi, que constitueix la postal...
Aliments locals i sostenibilitat
La majoria de països estan capacitats per a produir aliments suficients per alimentar els seus habitants. Aquesta és una qüestió sobre la qual sovint es passa de puntetes quan es consideren els problemes alimentaris globals. Fins i tot en els països afectats per fams estructurals de llarga durada, s’hi constata que bona...
Abril plovent, maig rient
Encara no es pot descartar qualque descens tèrmic, d’aquells que obliguen a tornar a treure la roba d’abric i donen la sensació d’una reculada cap a l’hivern. De moment, després de les jornades plujoses que hem tengut dies enrere, podem afirmar que el mes d’abril ha complit suficientment...
La Terra Promesa existeix
Després d’una hora i quart de reunió inexplicable (per a dir sí o no a un nou finançament en sobren cinc minuts i per negociar-lo no basten cinc setmanes), hem entrat al microones. Al Consolat hi ha una sala moderna de rodes de premsa amb un aire condicionat excel·lent, però algú haurà pensat que l’escena tendria més solemnitat...