El Govern atura l'ampliació de la platja de la Colònia de Sant Pere
El Ministeri de Medi Ambient haurà de fer marxa enrere. La platja de la Colònia de Sant Pere no serà ampliada, tal com havia aprovat Madrid aquest estiu, per l'impacte ambiental i perquè afectaria hàbitats protegits. Així ho ha sentenciat el comitè de Xarxa Natura 2000, que ha emès un informe totalment desfavorable d'aquest projecte de recuperació i estabilització de l'arenal del municipi d'Artà, que suposa la construcció d'una platja amb un nou dic de 170 metres de longitud.
Muro aprova abaixar un 7 per cent la taxa de recollida de fems per al 2010
El ple de l'Ajuntament de Muro aprovà definitivament ahir l'ordenança fiscal reguladora de la taxa de recollida de residus sòlids urbans. Aquesta preveu, a partir del mes d'octubre del 2010, una baixada del 6,75 per cent de la taxa de recollida del fems del municipi.
Corbacho inaugura la reforma del pavelló de sa Creu d'Inca
El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, el delegat del Govern a Balears, Ramon Socias, i el batle d'Inca, Pere Rotger, inauguraren ahir la reforma del poliesportiu de sa Creu, a Inca. La remodelació, el cost de la qual puja a 767.120 euros, ha estat finançada amb fons del pla E.
Brindis nadalenc en el Grup Serra
Els treballadors del Grup Serra es reuniren ahir a les instal·lacions de Son Valentí, en el tradicional brindis nadalenc en el qual Pere A. Serra, president del Grup Serra, els donà els molts d'anys i els animà a guanyar la batalla a la crisi econòmica. "Diuen que hi ha crisi, però avui som més que mai. Estic segur que la derrotarem. La crisi no ens aturarà", afirmà.
El piròman desafia la Policia i crema dos cotxes i tres contenidors
Les flames en els dos cotxes i els tres receptacles de fems van provocar una gran quantitat de fum. Dos cotxes i tres contenidors de fems foren cremats la matinada d'ahir en el que sembla ser un nou atac del piròman que ha actuat a Palma durant les darreres setmanes. A les tres i quart de la matinada, els veïns d'una travessia del carrer Manacor, a uns 200 metres de la rotonda de Can Blau, cridaren els equips d'emergència per advertir-los que s'havia iniciat un incendi en la via pública. Quan els funcionaris arribaren a aquella direcció, hi trobaren molt de fum i un Citroën i un Volkswagen envoltats de flames. Ben a prop d'aquest punt es cremaven tres contenidors de fems.
UM fereix de mort el Pacte
Cristina Cerdó, tercera tinent de batle i membre d'Unió Mallorquina, tornà a votar ahir dues vegades amb el PP i contra els seus socis del Pacte, els socialistes i el Bloc. Ho va fer en la reunió de la comissió de comptes per preparar el ple de dimarts, en el qual s'han d'aprovar definitivament els pressuposts municipals.
Grimalt diu que tot ho consultava amb Nadal
Miquel Àngel Grimalt va declarar ahir davant el jutge Lope Sola que consultava totes les operacions que realitzava amb Miquel Nadal. El conseller de Medi Ambient assenyalà que quan signà les autoritzacions el 2001 per realitzar els pagaments a la productora Studio Media feia poc que s'havia incorporat al càrrec -coordinador de serveis generals- i no tenia experiència. A això afegí que aquesta circumstància l'obligava a consultar-ho tot amb el llavors vicepresident del Consell, Miquel Nadal. Grimalt afirmà que Nadal li va donar redactat el plec administratiu amb el qual posteriorment va autoritzar els pagaments.
Esquerra deixa els càrrecs executius però no té conseqüències al Pacte
El conseller d'Interior Lladó amb la presidenta del Consell. Esquerra Republicana anuncià ahir la dimissió dels sis càrrecs executius que té al Govern, al Consell i a l'Ajuntament de Palma, el més rellevant dels quals és el de conseller insular d'Interior, que ocupa el seu president a les Illes, Joan Lladó. Tot i la sortida, la formació continuarà integrada al Bloc -la coalició amb PSM, Esquerra Unida i Els Verds- i donant suport al Pacte en aquestes institucions i al Parlament, perquè la diputada Esperança Marí no se'n veu afectada. Ni el president del Govern, Francesc Antich, ni la del Consell, Francina Armengol, ni els seus socis del Bloc no els demanaren públicament que s'ho repensassin. Tots coincidiren a dir que no té cap conseqüència en el Pacte.
Vicens dimiteix de diputat i es dóna de baixa de militant d'UM
Bartomeu Vicens, ahir horabaixa, amb el seu misser, Eduardo Valdivia (esquerra). Foto: M.À.C. Bartomeu Vicens decidí ahir al capvespre dimitir com a diputat del Grup Mixt. El Govern de Francesc Antich recuperava d'aquesta manera la majoria al Parlament, a la vegada que es tranquil·litzava l'ambient polític. Vicens renuncia a l'acta de diputat després d'haver estat condemnat a 4 anys i 6 mesos pels delictes de malversació i prevaricació en una peça separada del cas Son Oms en què se l'acusa d'encarregar un estudi innecessari sobre el valor del sòl al seu exassessor fiscal Tomàs Martín, que cobrà 12.024 euros del Consell.
El PSIB carrega contra el PP i diu: “És la dreta de sempre”
Les crítiques al PP foren una constant en el sopar de Nadal dels socialistes, que reuní ahir unes 1.500 persones a Son Amar. El president del Govern i líder del PSIB, Francesc Antich, acusà la dreta de "no pensar en la gent, només a desgastar governs", i atribuí al responsable del PP de Palma, José María Rodríguez, que els populars el deixassin plantat al Consolat. "Torna la dreta de sempre" i atura el "jovenet", afirmà referint-se al president del PP, José Ramón Bauzá. "L'oposició s'hauria d'arromangar i tenir sentit de país", assegurà.
Antich diu que retorna la força a la majoria i l'estabilitat al Govern
El Pacte ha recuperat la majoria. Aquesta fou la reacció del president del Govern, Francesc Antich, poc després d'assabentar-se que el diputat del grup Mixt Tomeu Vicens havia presentat la dimissió. El president no dubtà a catalogar com una "bona notícia" per al Pacte l'adéu de Vicens i explicà que la seva renúncia "retorna la dignitat a la cambra, torna la força a la majoria i dóna estabilitat al Govern". En aquest sentit, també ho considerà una "bona notícia per als ciutadans".
El PP supera de 4 punts el PSOE, segons un sondeig d'UM
Un sondeig encarregat per Unió Mallorquina fet entre internautes majors de 18 anys i realitzat entre el 3 i el 4 de desembre dóna un avantatge de quatre punts al PP sobre el PSOE en intenció de vot. Per la seva banda, UM supera el llistó per poder entrar a les institucions i manté un 5,72% en intenció de vot. L'estudi es va dur a terme sobre una mostra d'individus inscrits en el Panel Sondea i Paneles Asociados. S'envià el qüestioanri a 1.062 persones i la mostra s'ha fet sobre 188 enquestes emplenades.
“L'aliança és una oportunitat única per a Sa Nostra”
Sa Nostra, amb les caixes de Navarra, Canàries i Burgos, formarà el nou grup Banca Cívica, una integració que ja s'ha presentat als consells d'administració de les entitats que el componen i que se situarà, una vegada que rebi el vistiplau definitiu per part del Banc d'Espanya, com la sisena entitat del sector de caixes en actius totals, amb 60.000 milions d'euros, i la cinquena en resultats abans d'impostos, amb 224 milions d'euros (segons dades de tancament del primer semestre del 2009 i tenint en compte els processos de consolidació sectorial que s'han fet públics).
Iriondo, president del Foment del Turisme en una polèmica assemblea
L'assemblea general del Foment del Turisme de Mallorca elegí ahir com a president Pedro Iriondo, en substitució d'Àlvaro Middelmann, després de la decisió de l'altre candidat, Ignasi Esteve, de retirar-se del procés electoral. Per la seva banda, Iriondo va manifestar la intenció d'integrar a la institució Ignasi Esteve i tots els membres de la seva junta, alhora que va mostrar el desig de confiar en el futur de l'organisme.
Qüestió de principis
"Aquest govern no és partidari de prohibir", digué ahir la ministra Fernàndez de la Vega (en directe, al CNN+, entre altres). Si fos cert, seria l'únic al món. I ho digué com a retruc de la votació al Parlament de Catalunya, que obre la porta a la prohibició d'aquest divertit espectacle que consisteix...
D'Allà Dins a les Formigues
Avui us proposa'm una altra caminada per l'illa d'Eivissa, en concret per la zona nord-est, dins l'àrea de Sant Vicent i concretament dins la vénda de Cas Rierons, la qual forma part de l'Àrea Natural dels Amunts.
Transgressors del segle XXI
La botiga de capells de Joan Prats a Barcelona fou el punt de coneixença de dos artistes que, malgrat pertànyer a diferents generacions, coincidiren en el temps i es caracteritzaren per la transgressió: Joan Miró i Pere Portabella. Cineasta i artista, membres dels moviments avantguardistes de l'època, mantingueren des de la primera cita un estret contacte. Aquesta relació també es traslladà a l'àmbit professional, quan Portabella captà amb la càmera els moviments del mestre català. Aquesta interconnexió entre Portabella i Miró torna a establir-se a Miró-Portabella: poètica i transgressió, una exposició que s'inaugura avui a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma.
Campanya per la Sibil·la
Quan només falten quatre dies perquè la Sibil·la torni a anunciar-nos el judici final, el Consell de Mallorca llança una campanya per reforçar la cursa d'aquest cant davant la Unesco. El departament de Cultura i Patrimoni iniciarà aquestes festes una recollida de signatures per les diferents parròquies de Mallorca per tal de potenciar la seva candidatura com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. "Cal demostrar que la Sibil·la és una manifestació cultural viva i arrelada que, a més a més, té un important suport popular", explicà ahir el director insular de Cultura, Maties Garcies.
Èxit cultural a Maó
Els premiats d'enguany, amb el president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, abans d'entrar a la gala. Fotos:P.B. El president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, reivindicà ahir, en el decurs de la Nit de la Cultura celebrada a Maó, el respecte als drets lingüístics. Amb l'objectiu de "comprometre els catalanoparlants d'aquestes illes a exercir el dret d'emprar sempre i en qualsevol lloc la llengua pròpia", s'inicià una gala que per primera vegada sortia de Mallorca i que fou presentada per Dani Bagur i Núria Solé. L'acte, que va incloure molts tocs menorquins, combinà l'entrega dels premis 31 de Desembre amb actuacions musicals i vídeos. La primera veu que se sentí al teatre Principal de Maó fou la del baríton Lluís Sintes.
Prohibit ensopegar a casa
L'Atlètic Balears espera retrobar el camí del triomf en aquesta jornada, aprofitant que juga en camp propi i que té com a rival l'Alaior. Després de dues setmanes sense conèixer la victòria -dos empats consecutius, davant l'Alcúdia (1-1) i a l'estadi del Montuïri (0-0)-, el conjunt d'Àngel Pedraza ocupa actualment la segona plaça amb 33 punts, un menys que el líder, la Penya Esportiva, que en té 34. Això sí, els blanc-i-blaus tenen un partit menys, de manera que si vencen l'Alaior i guanyen a Ferreries, recuperarien el lideratge sigui quin sigui el resultat dels eivissencs.
L'Andratx contra l'Artà, plat fort de la jornada
L'andratx i l'Artà, tercer i quart classificats però amb els mateixos punts, es veuran les cares diumenge en el plat fort d'aquesta jornada de la Regional Preferent. És un matx que podria ser clau per als andritxols perquè, després d'un gran inici de campinat, han abaixat el nivell i en els dos darrers partits tan sols han sumat 1 dels 6 punts en joc. L'Artà, en canvi, va superar el Platges de Calvià en la darrera jornada, en la qual va atrapar el rival de diumenge.
El Reial Madrid rep el Saragossa i es pot posar a dos punts del Barça
El duel que enfrontarà avui al Santiago Bernabéu al Reial Madrid i el Saragossa serà un dels punts calents de la quinzena jornada de Lliga a Primera Divisió. El conjunt que entrena Manuel Pellegrini té l'oportunitat de tornar a col·locar-se a només dos punts del líder, el Barcelona, a la classificació, després que els blaugranes es distanciassin a cinc fa dues setmanes amb el triomf sobre el Xerez (0-2) en el partit avançat.
El Barça se cita amb la història
El Barcelona i l'Estudiantes de La Plata disputaran avui a Abu Dhabi la final del Mundial de Clubs, en la qual els blaugranes poden tancar un any perfecte amb un sisè títol, el primer en una competició que Estudiantes ja va guanyar el 1968, encara que en va disputar dues finals més, el 1969 i el 1970.
“L'únic camí és sumar punts i deixar enrere altres equips”
"Acabar l'any en zona Champions seria el súmmum". El tècnic del Reial Mallorca, Gregorio Manzano, ja es frega les mans davant la possibilitat que l'equip s'endugui demà la victòria al camp de La Rosaleda i acomiadi el 2009 amb 30 punts a la classificació i consolidat a la zona europea. Malgrat tot, l'entrenador andalús no volgué abandonar el discurs prudent i recomanà anar passa a passa, al mateix temps que avisà que el Màlaga els ho posarà molt difícil.
El futbol de ca nostra
Moltes vegades parlam de la pressió que tenen els equips que es troben al capdavant de la taula per mantenir bons resultats, però quan ens referim als que són al llindar del descens, la paraula que els definiria millor seria angoixa. Aquest és precisament el cas del Collera...
El Ciudad de La Laguna esclafa el Mallorca
El Bàsquet Mallorca oferí ahir la seva pitjor versió al Palau d'Esports d'Inca i caigué derrotat amb contundència davant el Ciudad de La Laguna per 92-108. Els homes de Xavi Sastre varen sortir a la pista amb el peu esquerre i es varen veure superats pel rival gairebé en tots els aspectes del joc. L'equip dirigit per Alejandro Martínez agafà el timó del matx des del primer quart i en tot moment estigué més encertat que els locals en les accions d'atac.
“Continuaré amb la lluita”
Les activistes sahrauís Elghalia Djimi (esq.) i Aminatu Haidar (dreta), en la casa de la darrera a Al-Aaiun. L'activista sahariana Aminatu Haidar es mostrà ahir, des de la seva casa d'Al-Aaiun, disposada a "continuar lluitant fins al final" per la independència del Sàhara Occidental. A més, llançà dures crítiques a l'actuació dels governs marroquí i espanyol. Postrada en un llit, on només ingereix de moment aigua i sèrum oral, Haidar es va fixar un termini d'"un mínim de dos mesos" per reprendre la seva activitat habitual. Mentrestant, familiars i amics s'amuntegaven a les portes de l'habitatge per donar-li la benvinguda. Haidar dedicà paraules dures a l'Estat marroquí, l'estratègia del qual va qualificar d'"estúpida".
“Hem de fer feina amb les varietats locals de vinya perquè ens aporten molt”
A Can Ramis sempre hi ha hagut celler i ara hi ha una direcció i una empenta nova gràcies a la il·lusió de Pere Antoni Llabrés.
Acord “insuficient” i al límit
La d'ahir, darrera jornada de la cimera contra el canvi climàtic, va ser sens dubte de les més intenses. Els líders mundials no deixaren de reunir-se per tal d'establir un acord definitiu, encallat per les discrepàncies sobre la qüestió de si havien de ser només els països rics els que havien de reduir les emissions de CO2 o si s'havien d'incorporar també a aquests compromisos estats que es troben en actiu procés de desenvolupament.
Ni un os, ni un simple botó... res
Federico García Lorca no està enterrat en la fossa de la localitat granadina d'Alfacar que històricament ha estat considerada la seva tomba. De fet, mai no hi va haver restes humanes allà segons han revelat les conclusions d'un informe d'experts donat a conèixer ahir.
Honor
Es tracta, en el fons, d'una qüestió d'honor. En els pocs països civilitzats que queden -de cada vegada ens hem de creure menys les socialdemocràcies nòrdiques després del que explica tota aquesta constel·lació d'autors de novel·la negra amb neu-, qualsevol càrrec polític, electe o digitat...
Ni PP ni PSOE
Em varen contar que el batle d'Inca, i també diputat i vicepresident del Parlament balear, Pere Rotger, defensà una esmena dels pressupostos d'aquesta comunitat per tal de soterrar el tren al seu pas per la ciutat d'Inca. Pere Rotger critica l'argument del PSOE per no aprovar l'esmena...
No vagi per dit
El mòbil de Joan Lladó, líder d'Esquerra Republicana, feia fum ahir migdia. Ja s'havia fet públic que aquest partit abandonava els càrrecs executius en el Govern i en el Consell. Rebé felicitacions de polítics, militants de diferents partits, periodistes i funcionaris del Consell, i fins i tot d'alguns membres del Partit Popular...
La decisió de Bartomeu Vicens
Ben entrat ahir horabaixa, Bartomeu Vicens alleujà una part de l'enorme tensió que viu el Pacte. Vicens informà que renunciava a l'acta de diputat després que Esquerra Republicana fes públic que abandonava les seves àrees de responsabilitat en el Govern, al Consell i a Cort; que el president Antich...
El romanticisme de Florete (1901)
"Havia viscut molt de pressa. Madrid i París li havien estès llaços temptadors i la seva jovenesa havia passat d'orgia rere orgia...
Cultura popular (amb Sibil·la i cireretes de pastor)
El romanticisme féu el poble protagonista a través del seu folklore. Així, la cultura popular, diferent a la cultura de les elits, esdevingué una eina de caràcter identitari. Amb el pas dels anys, la industrialització, la urbanització -la turistització- arraconaren el folklore, la cultura popular, a la pagesia...
Les tomàtigues de ramellet
Hi ha aliments que estan tan arrelats en la gastronomia d'un poble que resisteixen tots els embats globalitzadors del fast food que es presentin. Són productes que formen part de l'alimentació tradicional d'un país, però que van més enllà i entren fins i tot a definir una manera de viure...
Els sorolls de Madrid
Els crits i les consignes dels taxistes que es manifestaren a Madrid, fa alguns dies, emetien els mateixos tons, l'efervescència i la visceralitat que es percep cada cop que fas ús d'aquest mitjà de transport públic a la capital de l'Estat. Generalment tens la sensació, a Madrid, que pagues per un servei de tortura...
Torna el calvinisme, a alguns llocs
Si sentim algú dir que no creu en la relació directa entre l'esforç individual i els resultats professionals o econòmics, pensarem que ha perdut el judici i no hi toca, o que és un gandul de primera, o ambdues coses, però quan miram el rànquing dels països més rics del món no pensam immediatament en el treball...
Tot cercant l'esperit nadalenc
Ja sé que avui no tocaria parlar d'això. Però què voleu que us digui, hi ha coses que cauen pel seu propi peu. I no crec que mereixin gaire més que dues retxes el fet que un diputat del Parlament hagi hagut de ser duit a la barra i hagi estat condemnat, si més no en primera instància...
Això va vent en popa!
L'onada de consultes populars democràtiques sobre la independència, que hi va haver diumenge passat a 166 municipis del Principat, va demostrar que construir la independència d'una nació europea, avui en dia, ni és cosa de quatre grapades ni tampoc és res de l'altre món, cap cosa impossible...
Com be'în hem de saber el camí?
Voldria, abans de res, justificar i explicar el títol, sens dubte una mica estrany. La dificultat d'entendre'l rau, no hi ha dubte, en la paraula be'în, una paraula aramea. Si l'he emprada així no és degut -vos ho assegur- a les ganes que tenc de passar a la història com el primer col·laborador del Diari de Balears que ha escrit en arameu...
Nadal en divendres, crema fins i tot les cendres
Els vells refranyers diuen que els anys que Nadal cau en divendres solen ser molt freds. Enguany l'hivern ha començat de veritat. I no entrarà, no obstant això, fins aquest dilluns a les 18 hores i 47 minuts del vespre. Les fredorades han vengut en el moment precís i cabal...
No s'hi sentien a gust
Esquerra Republicana va sorprendre ahir per l'esquerra els aliats del Bloc. La dimissió dels seus càrrecs va agafar per sorpresa PSM, EU i Verds. La raó formal de la seva partida són els escàndols de corrupció que afecten les institucions on eren presents (Govern, Consell i Cort). Això no obstant, la raó profunda és que se sentien ofegats pels socis. L'explicació que donà Lladó als dirigents del Bloc...
Cartes al director
Cartes dels lectors
Fa dies que intent escriure una carta coherent, però és que no em puc creure el que llegeixo sobre els últims assumptes polítics i judicials. Retirades de passaports, condemnes sense dimissions, impugnació de sentències, corrupció, malversació, prevaricació i més brutor que mai...