TW
0

Sa Nostra, amb les caixes de Navarra, Canàries i Burgos, formarà el nou grup Banca Cívica, una integració que ja s'ha presentat als consells d'administració de les entitats que el componen i que se situarà, una vegada que rebi el vistiplau definitiu per part del Banc d'Espanya, com la sisena entitat del sector de caixes en actius totals, amb 60.000 milions d'euros, i la cinquena en resultats abans d'impostos, amb 224 milions d'euros (segons dades de tancament del primer semestre del 2009 i tenint en compte els processos de consolidació sectorial que s'han fet públics).

Així ho van explicar ahir el president de l'entitat balear, Fernando Alzamora, i el director general, Pau Dols, en una roda de premsa posterior a l'assemblea general de Sa Nostra, en la qual s'explicà el procés de negociació amb la resta de caixes, a més de dur-se a terme la renovació d'un terç dels membres. El director de l'entitat manifestà que en el marc de la redistribució de caixes arreu de l'Estat, "és una oportunitat única" per a Sa Nostra l'aliança amb les caixes esmentades, ja que permetrà "tots els avantatges de la fusió, alhora que se n'eliminen els inconvenients més significatius". En aquest sentit, cal recordar que l'aliança que estudia la direcció de Sa Nostra és un Sistema Institucional de Protecció (SIP) que permetrà a l'entitat balear mantenir l'"arrelament local, el compromís amb el territori i la capacitat d'actuar en suport al teixit productiu de la Comunitat", a més de "limitar el risc de pèrdua de clients".

Sense fusió

Dols posà de manifest que "en cap cas no volem una fusió", perquè els òrgans de govern de Sa Nostra "tenen clar" que l'entitat "no ha de perdre la identitat". Això no obstant, el director de la caixa indicà que "cal ser capaços d'aprofitar les oportunitats" i apuntà alguns avantatges del SIP, com que permet acudir amb "molta més facilitat" als mercats internacionals, a banda d'"estar segurs que no tindrem problemes de liquiditat, de tenir millor avaluació i de compensar els possibles problemes". "Al cap i a la fi, un SIP és un sistema d'aval mutu", sentencià.

Segons van informar ahir les caixes integrants, la fórmula d'integració serà la creació d'un Grup Econòmic Consolidat (GEC) que oferirà resultats consolidats, la qual cosa significa que disposarà d'un arqueig únic i una sola supervisió per part del Banc d'Espanya. De la mateixa manera, el grup actuarà com un únic interlocutor en els mercats financers.

La participació en aquesta nova societat es fixarà en funció de la valoració econòmica de les caixes d'estalvi i les quatre entitats mantindran la seva personalitat jurídica. Així mateix, conservaran la gestió d'obra social, la marca i la gestió de xarxes comercials als seus territoris naturals, servant l'arrelament local i el compromís amb el desenvolupament econòmic, social i institucional.

Consell d'administració-Jaume Sastre, José Luis Roses i Valentí Valenciano, entre els nous membres

L'assemblea general de Sa Nostra renovà ahir un terç dels membres, va elegir set vocalies en el consell d'administració, els suplents i un vocal de la comissió de control. Així, els set membres del consell d'administració que es van escollir ahir són Marta Ventayol, Jaume Sastre, Joan Roig, José Luis Roses, Onofre Martorell, Andreu Alcover i Valentí Valenciano. A més, es nomenà María José Llompart vocal de la comissió de control.