Èxit cultural a Maó

L'Obra Cultural Balear propugna l'ús del català per aconseguir la cohesió social de les Illes en la Nit de la Cultura. Per primer pic, l'entrega dels premis 31 de Desembre es realitza fora de Mallorca

TW
0

El president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, reivindicà ahir, en el decurs de la Nit de la Cultura celebrada a Maó, el respecte als drets lingüístics. Amb l'objectiu de "comprometre els catalanoparlants d'aquestes illes a exercir el dret d'emprar sempre i en qualsevol lloc la llengua pròpia", s'inicià una gala que per primera vegada sortia de Mallorca i que fou presentada per Dani Bagur i Núria Solé. L'acte, que va incloure molts tocs menorquins, combinà l'entrega dels premis 31 de Desembre amb actuacions musicals i vídeos. La primera veu que se sentí al teatre Principal de Maó fou la del baríton Lluís Sintes.

Jaume Mateu denuncià que "els dres lingüístics s'han conculcat en excessives ocasions i s'ha arribat fins i tot a l'agressió física". El president de l'OCB afirmà que "el coneixement, l'ús i la promoció de la llengua pròpia han de ser concebuts i tractats com l'eina primordial de cohesió social". A més, reclamà amb vehemència a les autoritats presents "una major implicació, amb més decisió, de les nostres administracions públiques. És més necessari que mai que la inversió pública en cultura i en el procés de normalització lingüística no pateixi, com es preveu, cap retallada pressupostària".

L'esdeveniment, que va ser retransmès per IB3 Televisió, Tv3.Cat i Canal 33, constituí una mostra de les expressions culturals realitzades en català a les Balears. Hi actuaren Miquel Àngel Llonovoy; Els amics de les Arts; el cantautor Gerard Quintana; el grup eivissenc Ressonadors; Lluís Sintes i Cris Juanico; i La Clota Teatre, entre d'altres. La Nit de la Cultura d'enguany també serví per presentar dos documentals: un sobre els orígens menorquins del premi Nobel de literatura Albert Camus Sintes i l'altre sobre la vida del batle de Palma Emili Darder.

Quant als 31 de Desembre, destacaren els dos guardons atorgats pel jurat a Menorca: el Francesc de Borja Moll, que distingeix una entitat de Balears i que fou per a l'Institut Menorquí d'Estudis, i el Miquel dels Sants Oliver, que reconeix un treball editat enguany i que guardonà el llibre La indumentària menorquina en el segle XVIII, de Damià Bosch, Rut Mont i Anna Serra. Les distincions que entrega anualment l'entitat cultural foren per a l'editor Pere A. Serra, IB3 Televisió i el Principal de Maó.