Jaume Mateu denuncià que "els dres lingüístics s'han conculcat en excessives ocasions i s'ha arribat fins i tot a l'agressió física". El president de l'OCB afirmà que "el coneixement, l'ús i la promoció de la llengua pròpia han de ser concebuts i tractats com l'eina primordial de cohesió social". A més, reclamà amb vehemència a les autoritats presents "una major implicació, amb més decisió, de les nostres administracions públiques. És més necessari que mai que la inversió pública en cultura i en el procés de normalització lingüística no pateixi, com es preveu, cap retallada pressupostària".
L'esdeveniment, que va ser retransmès per IB3 Televisió, Tv3.Cat i Canal 33, constituí una mostra de les expressions culturals realitzades en català a les Balears. Hi actuaren Miquel Àngel Llonovoy; Els amics de les Arts; el cantautor Gerard Quintana; el grup eivissenc Ressonadors; Lluís Sintes i Cris Juanico; i La Clota Teatre, entre d'altres. La Nit de la Cultura d'enguany també serví per presentar dos documentals: un sobre els orígens menorquins del premi Nobel de literatura Albert Camus Sintes i l'altre sobre la vida del batle de Palma Emili Darder.
Quant als 31 de Desembre, destacaren els dos guardons atorgats pel jurat a Menorca: el Francesc de Borja Moll, que distingeix una entitat de Balears i que fou per a l'Institut Menorquí d'Estudis, i el Miquel dels Sants Oliver, que reconeix un treball editat enguany i que guardonà el llibre La indumentària menorquina en el segle XVIII, de Damià Bosch, Rut Mont i Anna Serra. Les distincions que entrega anualment l'entitat cultural foren per a l'editor Pere A. Serra, IB3 Televisió i el Principal de Maó.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Funniest youtube videos online!
Ete es otro acto hecho consubvenciones pagadas por todos, para premiar a los de siempre. Viva España y viva Mallorca sin estos personajes subvencionados
Mateu. quizás sea la realidad de baleares, aunque muchos - como tu - no lo quieran reconocer.
Ai, quan vengui en Delgado i us llevi les subvencions... què fareu?
Visc, ja ho he dit altres vegades, per circumstàncies de la vida i molt a desgrat meu, a Madrid. Veig IB3 per internet. Tot i que ha millorat molt la transmissió -encara falla a vegades- i que és d'agrair l'esforç a favor de la nostra llengua, crec que té molt que millorar. Primer, surt un batibull d'accents, principatins i no principatins, que un no sap què escolta. I, per no allargar-me, em fa ràbia que quan surten al carrer, majoritàriament, demanen l'opinió a gent que no sap parlar en mallorquí. Quan hi ha una tempesta o el preu del peix, per posar dos exemples, supòs que és possible trobar quatre o cinc persones que, en català de les Illes, sàpiga donar la seva opinió. Idò no. Dels cinc almanco tres són forasters que sembla arribaren amb el rei En Jaume. Jo, que només veig els telediaris -per internet la programació no és completa- la indignació que em produeix aquest fet fa que molts de dies passi d'IB3. Me sap greu. Ací, a Telemadrid, mai de la vida surt ningú parlant en mallorquí. Paraula. (Crec que per dur 49 anys fora de Mallorca i que ningú mai m'ensenyàs d'escriure en mallorquí, no ho faig gens malament) Fa 49 anys en Franco no ho volia.
A 1. Si el premi és per promocionar la nostra llengua, qui ho fa amb més quantitat que IB3 i el Balears? Les millors eines per normalitzar una llengua són els mas media. I, com no?, la televisió i la premsa escrita. O ja no recordes la IB3 de fa uns anys? I quan no hi havia cap diari en català a les illes? Ja ho val!Què vols, que et premiïn a tu?
Que m'expliquin el premi a IB3 televisió, per favor. Què li volen vendre, aquesta guarda de barruts? Del premi a Pere A. Serra, millor ni en parlam: dotbers són dotbers, pel franquisme i per la OCB, sembla ser.