Els uemites -Miquel Nadal no hi era perquè no és membre d'aquesta comissió- s'han tornat a desmarcar del Pacte. I ho han fet just una setmana després de l'ultimàtum de la batlessa, Aina Calvo, que el divendres dia 11 exigia "fidelitat" als socis de govern i deia que no permetria més "rebequeries".
El d'ahir fou un desafiament més que s'afegeix a l'abandó del darrer ple municipal, que permeté que el PP guanyàs quatre votacions; a les absències en dues de les últimes juntes de govern i al vot amb els populars d'una esmena als pressupostos per acomiadar dos alts càrrecs d'EU a Cort. Precisament aquesta esmena fou ahir la clau del debat en la comissió.
"Objectivament, és una actuació de trencament del Pacte" valorà, acabada la reunió, el regidor de Benestar Social, Eberhard Grosske. El segon tinent de batle i membre d'EU també declarà que, tot i això, el Bloc continuaria donant suport al Pacte i als pressuposts municipals. A més, assegurà que caldria esperar fins al ple de dimarts per saber què faria cada grup polític.
Cristina Cerdó, en canvi, tot just després de votar dos cops contra els socis de l'executiu, manifestà que no considerava que hagués romput el Pacte. "Amb un pacte a tres bandes és difícil", es justificà. Afegí que requeria molt de diàleg i que Calvo "no pot oblidar que no té la majoria absoluta".
Per la seva banda, l'edil d'Hisenda i membre del PSIB, Andreu Alcover, que presidí la comissió, es negà a valorar l'actuació de Cerdó. "No vull entrar a discutir si s'ha trencat el Pacte", declarà. Tan sols volgué recalcar que s'havia fet una passa més per a l'aprovació definitiva dels comptes.
Les al·legacions
En la comissió de comptes s'havien de votar i debatre les al·legacions dels ciutadans i pels partits als pressuposts municipals. Però tot just començada la reunió, Alcover presentà un informe que havia encomanat a l'interventor de l'Ajuntament en el qual s'afirmava que no es podia acceptar cap de les propostes perquè eren contradictòries amb l'article 170.2 de la Llei Reguladora d'Hisendes Locals (LRHL), que és força restrictiva en aquest sentit. Amb aquest document a la mà, el regidor proposà no admetre cap al·legació però perdé la votació: només li donaren suport el PSIB i el Bloc.
Aquesta llei, en tot cas, està en vigor des de 2004. Segons recordà el portaveu del PP, Julio Martínez, encara que tots els partits coneixien aquest article, "sempre n'havien fet una interpretació laxa" per permetre la participació ciutadana a l'hora de fer els pressuposts.
De fet, aquesta proposta presentada in extremis per Alcover no era per por d'una possible impugnació de les partides, tal com afirmà, sinó un estratagema polític per oferir una via a UM per no tornar a votar en contra del Pacte ni haver de fer marxa enrere. L'al·legació més polèmica de les que es votaren ahir fou una que havia presentat Alcover mateix i que pretenia deixar sense efecte una esmena, presentada pel PP i aprovada gràcies a l'abstenció d'UM, per retirar la partida de dues alts càrrecs de Cort. Es tractava de l'esmena per acomiadar Emylse Mas i Sara Mulet, justament dues membres d'EU que s'havien manifestat al ple municipal contra la corrupció.
UM tornà a votar amb el PP contra la retirada d'aquesta esmena i el Bloc i el PSIB perderen també aquesta votació. La regidora es defensà assegurant que, en temps de crisi econòmica, era més important dedicar la partida dels sous de Mas i Mulet a l'atenció primària. Però si Cerdó hagués donat suport a la proposta d'Alcover de no admetre cap de les al·legacions, tampoc no s'haria pogut retirar l'esmena. Mas i Mulet haurien acabat igualment al carrer, però amb una diferència: UM no hauria hagut de votar contra els socis del Pacte. Cerdó trià ahir enfrontar-se de nou amb els socis de govern.
Pacte de "conveniència" fins dia 22
La continuïtat o no del Pacte a Cort té un dia clau: el debat dels pressuposts del dia 22. Fins llavors, les relacions ja trencades entre UM i la resta de socis de l'equip de govern, el PSOE i el Bloc, sobreviuen per pura conveniència. Després d'aquest dia, la batlessa de Palma, Aina Calvo, haurà de demostrar si fa valer les paraules que pronuncià fa just una setmana o si, per contra, es perden en el buit.
En aquell moment, Calvo reafirmà que no toleraria més transgressions del Pacte. Les seves declaracions tenen, ara, una prova de foc, encara més si es considera que els tres regidors uemites només s'han torbat una setmana a desafiar-les, quan ahir, durant la comissió de comptes, votaren dues propostes amb el PP i en contra dels socis -una de les quals era l'al·legació del PSOE que es referia a l'admissió de les dues alts càrrecs d'EU.
Tanmateix, ahir Calvo no volgué arriscar-se en declaracions compromeses ni en decisions futures sobre la permanència dels regidors d'UM a l'equip de govern per no posar en perill la votació. "Dins la situació complicada que vivim, l'únic punt de llum és poder aprovar els pressuposts", manifestà. La primera edil repetí que en aquests moments "la fita clau és el dia 22", el dia de la cita amb el debat pressupostari. No obstant això, Calvo no volgué amagar que els repetits gests de deslleialtat d'UM cap a l'equip de batlia "ens col·loquen a tots en una conjuntura molt difícil i molt desagradable".
Per la primera vara, el desmarcament d'UM d'ahir "era previsible", es limità a dir, perquè en aquests moments està en joc una tramitació cabdal per a Palma si no es vol paralitzar l'engranatge del bon funcionament d'una administració. "Som més a prop que mai d'aconseguir que s'aprovin i això és el que esperen els ciutadans", destacà la batlessa que, alhora hagué d'admetre que "ens hem trobat davant una tramitació complicada". Calvo també reconegué que el pressupost aprovat en comissió no era ni el que el Bloc ni els mateixos socialistes haurien desitjat. Ells volien uns comptes que no incloguessin l'esmena del PP aprovada gràcies a UM.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El Pacte ja estava ferit de mort quan va néixer. Igual que passa amb el PP ,només queden cadàvers polítics fermats a les cadires i una minoria clientelar que per interès personal encara els defensa..
Si s'ha de anar a buscar l'origen del trencaclosques governamental actual, sembla que convendria meditar un poc la cita bíblica: "qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra" (un cop qualsevol formació política toca poder). Sembla una qüestió que el nacionalisme hauria de tenir en compte per tal de no caure en els paranys que el centralisme posa pertot arreu dels seus dominis, allà on més nosa o por l'hi fa. Desacreditar-lo, dividir-lo i desactivar-lo si pot és l'objectiu que ara a tocat aquí i que, fins ara, sembla que també l'aconsegueix.
Estudiantet, I exactament, per què? Perquè a vostè li fa il·lusió? Quan arribi als dotze anys d'edat mental, ens avisi, per favor.
UM es un cancer per la politica balears. Ningú hauria de fer pactes amb ells. La seva única raó de la seva existència es el poder i el "xanxullo"...son impresentables
A partir de ses pròximes eleccions cada candidat se haurà de definir: independentista o no-independentista. En Nadal i altres poden tenir corda si se declaren independentistes per Mallorca.
Qui està ferit de mort? el pacte, en Nadal o UM? La veritat és que cada peça d'aquest trencaclosques, que algú identificava com un partit nacionalista, circula pel seu compte i sense cap direcció concreta! La veritat, ho han conseguit... els líders d'UM han conseguit que la formació regionalista entri en descomposició total... no se si els seus fundadors, dels anys 70, deuen sentir-se gaire satisfets... és com un avió que cau en barrena... amb tant imputat... és difícil pensar que UM se salvi de quedar com una cosa residual a alguns municipis del centre de l'illa... Una llàstima, quin trist record per un partit que podia haver jugat un paper interessant i essencial respecte els interessos de les Illes... i tot just quan s'intentava fer el salt a Partit de les illes!
Cerdó ha decidit incomprensiblement lligar el seu futur al de Miquel Nadal, al que li queda menys recorregut polític que una gallina sense cap. El seu partit està inclús disposat a sacrificar Palma per poder posar fi al nadalisme. És un polític apestat que no serà acceptat a cap partit: ni el PP, ni UPyD, ni cap altre formació. No és l'Ajuntament, és en Nadal el que està ferit de mort políticament parlant. La seva permanència a l'Ajuntament de Palma no li atorga cap benefici, al contrari, li suposarà un cost mediàtic, personal i familiar difícil de suportar. És veritat que en Nadal pot fer molt de mal, però només pot fer mal. No obtindrà res a canvi. A cada moviment la pressió ciutadana i mediàtica anirà en augment. No li val la pena. Serà més patiment per res. Els nadalistes haurien de fer un pensament. Si, igual que en les sectes, estan disposats a immolar-se amb el líder carismàtic (?) o volen reconduïr la seva filiació, no afiliació, política.