Artà vibra al ritme dels dimonis
Sant Antoni es viu a Artà de forma distinta a com se celebra a d'altres municipis. No es tracta d'una revetla nocturna, com ocorre a sa Pobla i a Muro, sinó que des de primera hora del matí el carrer bull de festa.
Unes 500 persones mostren amb un mosaic humà el seu rebuig al macro hotel de la Ràpita
Unes 500 persones han comparegut aquest diumenge a la platja de la Ràpita davant la convocatòria del Gob per formar un mosaic humà amb la finalitat d'expressar el seu rebuig al macro hotel que es pretén edificar a la zona, projecte que compta amb el suport de les tres administracions - Govern balear, Consell de Mallorca i Ajuntament de Campo. Objectiu: salvaguardar la Ràpita
Les Covetes ha tornat al seu estat natural
Res ja no queda dels 12 blocs i els 68 apartaments de les Covetes. El Consell de Mallorca afronta la recta final de la demolició i, de moment, compleix de manera escrupolosa amb els terminis marcats pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Un mes després que l'empresa pública Tragsa iniciàs els treballs d'esbucament, ja s'han tomat els 12 blocs d'apartaments i només queda dret l'edifici on estava previst ubicar el restaurant. En principi, serà entre demà i divendres quan es convertirà en enderrocs.
Rafel Nadal i el Govern aporten 300.000 € per al nou Auditori de Manacor
Bauzá, Nadal i Pastor, a l'entrada de l'Auditori de Manacor. Foto: A. Bassa. El nou Auditori de Manacor podrà obrir finalment les seves portes en el mes de setembre gràcies a l'aportació de 150.000 euros del tennista Rafel Nadal i de 150.000 euros del Govern Balear. Avui s'ha firmat el protocol de col·laboració gràcies al qual es podrà dotar de la caixa escènica a la nova infrastuctura projectada el 2005. L'acord tambié suposa que l'auditorium estarà a disposició de les convencions de marques publicitàries de la pròpia Fundació del tennista. El president del Govern, José Ramon Bauza, el batle, Antoni Pastor i el tennista han visitat les instal·lacions i han mostrat la seva satisfacció. "Manacor es mereix aquest auditorium", ha assenyalat Nadal.
Incertesa a Vilafranca per la situació del centre de dia
Alguns familiars d'usuaris s'han congregat al centre conegut com 'la residència'. Foto: A.B. Els veïns de Vilafranca han mostrat la seva preocupació davant el futur del centre de dia de la localitat. Anit es va estendre el rumor al poble que aquest edifici tancaria les seves portes ja que fa quatre mesos que el personal no cobra. Avui els familiars dels usuaris s'han desplaçat al centre per poder conèixer de prop com es troba la situació. La directora ha intentat calmar els ànims i ha assegurat que el centre no tancarà però ha adbvertit que necessiten l'ajuda econòmica per a poder seguir funcionant i oferir un bon servei als majors del municipi. La coalició PSM-IniciativaVerds-Entesa ha exigit avui al Govern que impedeixi el tancament del centre de dia de Vilafranca, després que les treballadores del mateix hagin denunciat els impagaments de les seves nòmines i haver estat amenaçades amb l'acomiadament.
Una gernació comença a viure Sant Antoni a Manacor i Artà
Al punt del migdia els carrers de Manacor s'han omplit per iniciar el sant Antoni manacorí. Centenars de veïns s'han acostat a cas Baciner per donar el sus a la festa. Per contra, més matiners són a Artà, on des de les 9 del matí milers de persones han comparegut a contemplar l'acapte de Sant Antoni.
Un ultralleuger s'estavella a Vilafranca i moren els seus dos ocupants
L'aparell sinistrat, poc després de caure a Vilafranca. Foto: Assumpta Bassa. Dues persones han mort aquest matí després de caure l'ultralleuger en el qual viatjaven en els voltants del restaurant El Cruce, situat en la carretera de Manacor, en el terme municipal de Vilafranca de Bonany. Es tracta d'un instructor de vol i el seu alumne, que realitzen maniobres d'enlairament i aterratge en els voltants del aeródrom de Vilafranca, davora l'establiment esmentat. Per causes que es desconeixen de moment, l'aparell ha realitzat una maniobra estranya, i ha caigut en picat, esclatant al tocar terra. Els dos ocupants han mort en l'acte.
Bauzá pagarà un terç de la demolició del pont del Riuet
"Avui s'ha fet justícia". El Govern balear assumirà finalment una tercera part del cost de la demolició del pont del Riuet de Porto Cristo, a Manacor, que ha suposat una despesa de devers un milió d'euros. El batle, Antoni Pastor, i el conseller d'Administracions Públiques del Govern, José Simón Gornés, varen signar ahir horabaixa en el municipi un protocol general de col·laboració pel qual l'Executiu es compromet a pagar uns 330.000 euros per ajudar l'Ajuntament a suportar el cost del projecte de demolició. El president, José Ramón Bauzá, va voler ser-hi present durant la signatura d'aquest acord.
Més de dues mil persones clamen pel tren de Llevant
El Llevant ahir es va banyar, i de valent, per exigir el retorn del tren. Ni el temps, ni el vent fort, ni la pluja intensa que caigué durant tot el matí no varen aconseguir aturar una marxa que va ser tot un èxit i que, ateses le inclemències meteorològiques, superà les expectatives dels organitzadors. Al voltant de 2.500 persones, segons la Plataforma en defensa del tren, es concentraren al poliesportiu Es Pinaró de Son Servera i foren un clam pel tren. La manifestació va transcórrer segons s'havia previst. Els participants partiren de sis punts diferents (Manacor, Son Carrió, Son Servera, Sant Llorenç, Artà, Capdepera i Cala Rajada). Alguns ho feren en cotxe o en el bus habilitat per a l'ocasió, ja que feia una bona tempesta.
Artà impulsa una promoció turística pionera a través de les noves tecnologies
El municipi ha apostat per les noves tecnologies per impulsar un turisme actiu, sensibilitzat amb l'ecologia i l'entorn i enamorat de la cultura. El Consistori de la localitat té en marxa des de l'any 2009 un ambiciós Pla de turisme finançat a tres bandes: Ajuntament, Govern balear i Executiu central, amb l'objectiu de potenciar el desenvolupament social i econòmic del poble a través de la creació d'un nou producte de qualitat a partir del patrimoni històric, natural i cultural. Aquest pla es desenvolupa any rere any i ja s'han aconseguit importants realitzacions. Un dels projectes pioners que aquest mes entra en funcionament és el de les audioguies, lligat a la tecnologia punta.
“El tren s’aturà per decisió política. Hi ha doblers”
Els batles de la comarca del Llevant han agafat el bou per les banyes. Cansats d'esperar que el Govern posi la maquinària en marxa, ahir es plantaren a Madrid per no deixar escapar cap altre tren i conèixer de primera mà la situació actual del conveni ferroviari que afecta el tram tren del Llevant. La via els portà al Ministeri de Foment, on Josep Barrientos (Son Servera), Jaume Alzamora (Independents d'Artà) i Mateu Puigròs (Grup Independent de Son Carrió) foren rebuts pel director general d'Infraestuctures Ferroviàries del Ministeri: Carlos María Juárez.
Artà rescabala la memòria
"Pot ser que sigui ara el moment adequat per trencar una memòria iniqua amb el record digne i civilitzat, amb el reconeixement des de la serenitat, amb l'homenatge que se'ls deu. Ho permeten els anys transcorreguts i els canvis experimentats en la nostra societat que avui, des de la normalitat democràtica, pot oferir-los la ciutadania artanenca". Artà ha volgut fer justícia i rescabalar la memòria. Dilluns vespre s'iniciava tot un programa d'actes en record i homenatge a les víctimes de la Guerra Civil. La primera de les iniciatives es materialitzà al teatre municipal de la localitat. El batle, Jaume Alzamora, llegí la moció aprovada per unanimitat de tots els partits que integren el Consistori en la sessió plenària del 28 de setembre.
Una dècada del parc de Llevant
Dia 9 de de novembre del 2001, el Consell de Govern aprovà la declaració de Parc Natural de Llevant amb una superfície de 21.772 hectàrees. Ha plogut molt de llavors ençà. Durant aquests anys, el parc ha patit modificacions, reduccions i diverses retallades i ha quedat reduït des del 2003 a les finques públiques. Així i tot, el parc continua fent bandera de la preservació del territori i aquest mes l'espai protegit compleix una dècada. En l'actualitat, el parc disposa d'una superfície de 1.671 hectàrees. D'aquestes, 1.658 corresponen a les finques públiques d'Albarca, el Verger i l'Alqueria Vella, al terme municipal d'Artà, i 13 hectàrees corresponen a la reserva natural del cap del Freu a Capdepera i són de propietat privada. Els objectius del parc continuen sent la conservació íntegra i la millora de patrimoni natural, paisatgístic i etnològic, a més de la posada en valor d'aquest patrimoni. Segons les dades oferides per Espais de Natura Balear, el centre de recepció del parc comptabilitza uns 18.000 visitants cada any, però són unes 30.000 persones les que passen pel parc de mitjana anualment.
La piscina de Capdepera obrirà amb gestió pública després d’anys tancada
Després de quatre anys d'estar acabada i gairebé una dècada d'estar projectada, la piscina coberta de Capdepera obrirà les portes i ho farà amb explotació pública. L'Ajuntament de Capdepera ha decidit no demorar més la posada en funcionament d'aquesta infraestructura esportiva i ha decidit, de moment, rescatar-ne la concessió i obrir la piscina a través de la gestió municipal per tal que els veïns de Capdepera puguin emprar aquestes instal·lacions, que foren finalitzades a l'any 2007. La polèmica ha perseguit aquest complex des del principi. El 2002 naixia aquest projecte. El 2003 sorgia un problema que va obligar a tenir aturada la piscina alguns anys. El maig de 2007, se n'adjudicà la gestió a Gesport Balear per un milió d'euros i la concessionària hi havia de fer una sèrie de millores. El 2008 se'n va rescindir el contracte i s'envià al Consell consultiu, que en va emetre un informe favorable. La concessionària hi va interposar un recurs i ara s'està pendent de la resolució.
Manacor recupera el patrimoni històric
Els manacorins han recuperat el patrimoni històric. L'escola rural de Son Negre, que data dels anys 20, amaga entre les parets moltes anècdotes i records. Són molts els infants del municipi als quals ha donat aixopluc, que han après les lliçons, que han rigut i també plorat. Ara, lluny d'estar en decadència, torna a ser un símbol ben viu després de la seva rehabilitació.
Els Joves per la Llengua entren en la majoria d'edat
No han perdut el coratge. Tot el contrari. Els Joves de Mallorca per la Llengua començaren divendres a vespre al parc de n'Hereveta de Porreres un nou curs amb renovades il·lusions i moltes esperançes. Aquest és un curs molt especial, ja que coincideix amb la celebració, el juliol de l'any que ve, del 18è aniversari de l'associació. Tot i el vent en contra, res no els aturarà. Ho volgueren deixar ben clar durant l'acte central de la festa. Va ser el moment en què els portaveus de l'entitat, Carme Sànchez i Antoni Oliver, varen llegir el manifest amb un missatge prou clar: "No ens faran perdre la veu", amb una crida "al seny perquè la classe política respecti el català".
La propietat tomarà l'hotel Son Moll a principis de 2012
L'actual hotel Son Moll de Cala Rajada passarà a la història a principis de l'any 2012. Serà, més o manco, el mes de gener o febrer de l'any pròxim quan aquest establiment turístic serà esbucat per part de la propietat, S'Entrador S.L, per donar pas a un nou establiment turístic que funcionarà el 2013, gairebé de la mateixa altura però amb més categoria. Passarà de ser un hotel de tres estrelles a tenir-ne quatre.
Un consorci gestionarà el turisme de Cala Millor
Els ajuntaments de Sant Llorenç i de Son Servera han decidit ajuntar esforços en la promoció de Cala Millor, nucli costaner compartit per ambdós municipis, i han acordat tirar endavant un consorci de turisme per tal de coordinar, millorar i donar més eficiència a tota l'activitat que s'hi desenvolupa en matèria de turisme. Aquest projecte veu la llum a la fi després de passar una sèrie de vicissituds i moltes negociacions. Des de sempre hi ha hagut intents d'apropament entre els dos ajuntaments per tal de formar un cos únic en aquest àmbit, ja que les zones turístiques de Sant Llorenç i Son Servera són absolutament limítrofes. Ha estat un camí llarg, però finalment s'ha fet la primera passa i s'han aprovat inicialment els estatuts d'aquest consorci, que reportarà molts de beneficis tant econòmicament com a l'hora de millorar l'oferta, la qualitat del turisme i fer feina per la desestacionalització. Ara són a exposició pública per si algú hi vol presentar al·legacions.
Projecte pioner per a la dona pagesa
L'edifici polivalent de Campos va ser ahir l'escenari de la presentació d'un projecte pioner a l'Estat espanyol dirigit a empresàries agroalimentàries i artesanes del món rural. És impulsat per Fademur (Federación de asociaciones de mujeres rurales), desenvolupat amb la col·laboració tècnica de Solid Forest i rep el finançament del Govern central. Aquesta iniciativa, que ja funciona en països com Alemanya i els Estats Units, ofereix a les dones pageses la possibilitat d'obtenir una certificació de qualitat a través de l'empremta de carboni. L'objectiu és que el consumidor final, amb aquest segell, pugui ser conscient de quines empreses, productes o serveis contaminen menys. Ahir, una cinquantena de dones participaren en el seminari impartit per Solid Forest sota el títol de Revaloració de productes i produccions alimentàries tradicionals locals mitjançat l'empremta de carboni com a distintiu diferenciador.
El Llevant fa fum i recorda que vol el tren
La comarca de Llevant fa fum. I és que les declaracions del conseller de Mobilitat, Gabriel Company, sobre el futur de les obres del tren han tornat a encendre-hi els ànims. Si l'objectiu era llançar un missatge de tranquil·litat, el resultat ha estat ben bé el contrari. Tant la Plataforma pel tren de Llevant com els batles d'Artà, Capdepera, Son Servera i Sant Llorenç s'han mostrat decebuts i han tornat a fer pinya per recordar al Govern que allò que volen és el tren i que no acceptaran cap altra alternativa. Aquesta és la reacció a la manifestació del conseller feta diumenge, en què assegurava que, des del Govern, "no descarten ni tren ni vies verdes". La plataforma es mostrava ahir contundent i expressava que "el conseller ens ha decebut profundament amb aquestes manifestacions. Quina barra! Això demostra a les clares que no volen el tren". Continuen dient que "ara no s'ha de decidir si fan el tren. Això ja està decidit. No és el moment de replantajar-se una obra. Ara és el moment d'acabar-la". Finalment, sentenciaven que "la referència a les vies verdes és un brindis al sol que demostra que ni ell ni cap assessor de la Conselleria s'han llegit el projecte que preveu un corredor de bicicletes al llarg de tota la via".
- L'hoteler Miquel Fluxà, el primer mallorquí a la llista Forbes dels més rics del món
- Donald Trump declara la guerra comercial al món i imposa aranzels del 20% als productes europeus
- Vox continua donant creu
- Neix una aliança cooperativa per a impulsar comunitats energètiques a nivell estatal
- II Trobada de Dones dels Països Catalans: «Hem de fer la xarxa de dones més gran i més diversa, per a treballar pel País i per la gent que l’habita»