TW
0

Com més s'hi acosta un, més veu la gran riquesa de la fruita mallorquina. Guillem i Rafel Socias més que productors són artesans, elaboradors refinats d'uns productes especials.

Sempre us heu dedicat a fer feina al camp?
No, primer ens vàrem dedicar a un altre negoci: teníem un supermercat a sa Pobla. Després, cap al 2002, vàrem decidir tornar a fer feina al camp, continuant la tradició de la família. Els nostres pares ens aconsellaven el contrari, però vàrem optar per la pagesia i voldríem poder aguantar-hi.

I a quins cultius us heu dedicat?
Ens hem dedicat a la fruita, perquè vàrem veure que a Mallorca n'hi havia poca. Però també perquè aquesta casta de feina ens agradava. Vàrem sembrar parres i arbres fruiters a Biniaco, entre Muro i sa Pobla, i a altres finques nostres.

Quina fruita feis?
Feim raïm de taula de diverses varietats: 5 d'albercoc, 8 de melicotó, nectarines, 8 o 9 de pruna i bastant de meló. També feim un poc de tomàtiga. És una fruita molt bona, feta amb esment i, per això, la tenim venuda tota i no en tenim a bastament. Una altra cosa és que el preu compensi la feina..

Com és la vostra producció?
Tenim parres antigues, vigoroses i ben protegides. Això ens permet treure un raïm de primera qualitat. Personalitzam el gènere d'acord amb les necessitats dels nostres compradors. Hi ha molt poca gent que ho pugui fer i ens ha ajudat que tinguem un nom i un reconeixement. Feim fruita mallorquina ben feta i ens dóna uns avantatges al mercat. La fruita la venem a majoristes o la vénen a cercar a la nostra finca de Biniaco.

Enguany com us va la campanya?
El vent ens va perjudicar molt i ens va fer perdre una part de la nostra producció. Hem tingut molt poca pruna, l'albercoc també va fallar molt i el melicotó i la nectarina també. De meló n'hi ha, però el preu és un desastre. L'any es presentava calamitós. Afortunadament, el raïm va bé i ens ha salvat una mica la temporada. Ja diuen que no convé tenir totes les figues dins el mateix paner. Ara, ja l'hem començat a collir i en tenim fins a final de setembre.

Quina casta de raïm feis?
Cultivam les varietats cardinal, mamella de monja, red globe i els moscatells del tipus Itàlia. Són sense pinyol o varietats diverses de raïm de balança, és a dir, per menjar a taula i no per fer vi. Amb les distintes varietats cobrim bé tota la temporada.

Us fan mal les plagues?
Ens espavilam tant com podem i tractam les plagues amb lluita integrada i biològica. Les tècniques contra la mosca són bastant efectives. En general, tenim tots els problemes controlats. Els ocells també ens perjudiquen i, per evitar-ho, cobrim les parres amb un hivernacle de malla. Gràcies a aquesta protecció, fa un parell d'anys que el raïm ens salva la campanya.

Us han ajudat per posar en marxa la vostra empresa?
En aquest sector fins ara no hi ha hagut subvencions de cap casta. Voldríem que amb vista al futur ens tinguessin una mica més en compte, perquè pensam que el que feim és bo i que val la pena mantenir-ho. Tanmateix, de vegades el que tens més són ganes de partir.

Quins són els vostres projectes?
Hem comprat una cambra i un camió frigorífic per fer millor la nostra feina i poder comercialitzar més bé la fruita. Ara hauríem de reformar les instal·lacions, els hivernacles, perquè el temporal del gener se'n va dur quasi tota la coberta. Ens va destrossar. Això no obstant, tal com estan les coses, hem d'anar molt alerta a fer noves inversions. Haurem d'esperar temps més bons.

Com veis el futur del sector?
Home, el gran problema és el preu. Nosaltres no hem conegut cap baixa de la demanda, al contrari, tota la nostra producció està sortint bé i això ens satisfà molt. Allò més terrible per a un pagès és veure que el gènere s'acaramulla a la cambra frigorífica fins que s'ha de tirar. Ara, que nosaltres podem comercialitzar la nostra fruita directament, no ens passa, però no fa gaire anys ens va passar. Tenim sortida comercial, però els preus són baixos i, sense preu, l'alegria és poca.