Presó provisional sense fiança per vuit dels nou detinguts pel crim de la Parrala
Vuit dels nou detinguts en relació amb la mort de Josefa Moreno Cortés, "la Parrala", en un tiroteig ocorregut el passat dilluns a Son Banya, han passat a presó provisional sense fiança per un delicte d'homicidi aquesta nit, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB).
El Govern carrega contra Costes per la regeneració de cala Agulla
La Conselleria de Medi Ambient ha mostrat indignació i sobretot "sorpresa" davant la intenció de Madrid de posar en marxa la regeneració de cala Agulla amb arena de Banylbufar. El director general de Qualitat Ambiental, Josep Lliteres, va recordar ahir que la Unió Europea no vol aquests tipus d'extraccions, alhora que va advertir que l'execució d'aquest projecte posa en perill la declaració de Reserva de la Bioesfera de la serra de Tramuntana. "Si es tira endavant aquesta actuació, que té un informe negatiu de la Comissió balear de Medi Ambient i que pot produir un dany a la biodiversitat, no es donarà una imatge d'aposta pel patrimoni natural i la Unesco no acceptarà aquesta declaració".
No apujaran imposts
"Podríem dir que sí, que està descartada la pujada d'imposts" per al 2010. Així ho assegurà ahir la portaveu del Govern, Joana Barceló, qui també deixà clar que encara no s'han tancat les trobades per elaborar els pressuposts de l'any que ve.
Estaràs se'n va i Bauzá és el nou president del PP
El nou president, José Ramón Bauzá, i la seva antecessora, Rosa Estaràs, en el moment d’anunciar el relleu al capdavant del PP balear. Foto: Jaume Morey. No aguantava més. Rosa Estaràs (Valldemossa, 1965) dimití ahir com a presidenta del PP balear dos anys després d'assumir el càrrec en substitució de Jaume Matas. La relleva en el càrrec el batle de Marratxí, José Ramón Bauzá (Madrid, 1970), elegit ahir sense cap votació i seguint un sistema semblant al que s'emprà fa dos anys per reemplaçar Jaume Matas.
Estudiar dins i fora de les aules
Per a alguns alumnes, el primer dia d'aquest curs escolar ha estat molt diferent que l'anterior. A Vilafranca, per exemple, l'escola Es Cremat és tancada per obres. Això ha obligat a reallotjar els estudiants vilafranquers al centre d'activitats i a la biblioteca de l'Escorxador. A més, a causa de la manca d'espai, l'Ajuntament ha hagut d'instal·lar una aula prefabricada al Parc Verd i convertir el carrer en el pati provisional. Tot i això, "la majoria de pares entén que aquesta és una mesura temporal que servirà per millorar el col·legi, que estava en molt males condicions", explicà la directora del centre, Maria Estelrich.
Tornen les retencions matinals
El primer dia de classes a Palma es va topar de front amb les obres que hi ha esteses per tota la ciutat. Els embossos de cotxes es varen registrar en l'hora punta de l'inici de l'escola sense cap incident i amb aparent normalitat, segons destacà el regidor d'Infraestructures, Antonio Donate.
Riures, abraçades i llàgrimes
Les llàgrimes dels més menuts mai no poden faltar el primer dia de classe. Entre plors d'infants que s'estrenaven el seu primer dia d'escola, falta de mestres i obres pels carrers, començà ahir el curs escolar 2009-2010. Els plors no pararen. Els més petits patien davant la possibilitat de quedar sols, sense la protecció paterna."Almenys durant aquests dies, els menuts estaran en procés d'adaptació. Temen que els abandonin, ja que no coneixen les persones amb qui els deixen. Ara cal esperar que s'acostumin a nosaltres", assegurava Glòria, educadora d'una classe de parvulari. Per a algunes mares, deixar el fill també va ser una mica difícil. "Em fa molta pena que quedi sol, però s'hi ha d'acostumar", comentava Carolina, la mare de Xavier, a l'escola de Sant Gaietà.
Classes al pati, al carrer o enmig d'obres
Encara que a la comarca d'Inca va regnar la tranquil·litat en l'inici de curs, els alumnes del nou institut Port d'Alcúdia van començar les classes en aules prefabricades, perquè les obres de construcció del nou centre encara no estan acabades.
De filla de Cañellas a mà dreta de Matas
La dona que va poder ser presidenta del Govern l'any 1996 per petició expressa de José María Aznar, la dona que aquest mateix estiu hauria estat nomenada presidenta en cas que Jaume Matas hagués guanyat les eleccions del 2007 amb la previsió de dimitir dos anys després, la dona que ho tingué diverses vegades tot en les seves mans va abandonar ahir la presidència del partit davant l'aferrissada baralla interna i la desesperació de veure que el PP no remunta el vol.
Matas: “En 48 hores som a Mallorca” per declarar
La incorporació de les investigacions sobre el patrimoni de l'expresident Jaume Matas al cas Palma Arena ha aixecat polseguera. L'advocat de l'expresident, Rafel Perera, va afirmar ahir que entén que "s'acosta més la possibilitat que el senyor Matas hagi de venir a declarar". Perera confirmà que va parlar dijous vespre amb Matas per telèfon i que aquest li va dir que "no tindria cap problema per anar al jutge. Amb una simple telefonada en 48 hores som a Mallorca".
Les “pitjors” rebaixes dels darrers anys
La gran majoria de comerciants de Mallorca coincideix a assenyalar que la temporada de rebaixes d'estiu ha estat una de les pitjors dels darrers anys. Així es desprèn tant de l'enquesta de la Federació d'empresaris de comerç de les Balears (Afedeco) com de la de Pimeco, publicades ahir. D'aquesta manera, un 78% dels entrevistats per Afedeco qualificaren la campanya d'estiu de "dolenta" o "molt dolenta". A més, un 12% dels associats la definí de regular i un 10%, de normal, mentre que ningú no la va avaluar com a bona, molt bona o excel·lent.
Els penya-segats de la Mola
Situats a la bella illa de Formentera, ens dirigim cap a la Mola. Deixam el vehicle a l'entrada del nucli urbà del Pilar de la Mola. Cap a l'esquerra de la carretera, en direcció nord, vora el bar Can Blaiet, comença el camí de la cala, un dels més espectaculars de Formentera...
Els Altaveu premien l'enginy de Joan Miquel Oliver
El músic, compositor i escriptor Joan Miquel Oliver rebé dimecres vespre el premi Altaveu de mans de la cantat Núria Feliu. El festival, que enguany compleix vint anys, vol reconèixer els artistes, entitats i iniciatives que d'una manera més destacada han enriquit la música del nostre país durant l'any.
Cinquanta anys d'empremtes sonores
La música, com tantes altres arts, es va convertir en un revulsiu social al final dels anys seixanta i setanta. Han passat cinquanta anys d'aquells inicis, però la cançó (encara que no sigui nova) continua essent-hi present. Encara més, convé conèixer-ne els origens i els pares fundadors, que varen encendre l'espurna tant en grup (com els Setze Jutges) com en solitari (per exemple, Raimon i Ovidi), dins una cova (com Guillem d'Efak) o bé enmig d'un Canet Rock (com Pau Riba). El repàs a tota aquella època es pot veure a partir d'ahir al pati del Casal Solleric de Palma, on l'exposició Cançoníssima fa balanç d'aquests anys.
Raimon repassa, amb la camisa roja, 40 anys d'història
El vessant més reivindicatiu de Raimon encetà ahir el concert del teatre Principal de Palma quan, a les deu del vespre, el cantautor de Xàtiva, amb la seva camisa roja, pujà a un escenari summergit en la foscor. Era el preludi metafòric d'allò que aventuraria la vesprada.
Mossèn Capellà, una aposta d'èxit per a les nits d'IB3
Gina Garcías, Antoni Martorell, Paula Serra, Mateu Cañellas, Maria Antònia Munar, Miquel Àngel Grimalt, Pere A. Serra i Rafel Umbert a la presentació. L'èxit està garantit. Pot semblar una afirmació precipitada, però és la conclusió que ahir van treure els centenars de persones que pogueren veure el primer episodi de la nova sèrie de IB3, Mossèn Capellà. La nova ficció de la cadena autonòmica balear ja arrenca demà vespre amb un punt previ a favor, i és que Mossèn Capellà és una adaptació de Padre Casares, la qual ha significat innombrables èxits d'audiència i premis per a la cadena autonòmica gallega (TVG). Ahir vespre tingué lloc a la sala d'actes del col·legi Sant Francesc la presentació oficial de la sèrie, que Nova Televisió produeix per a IB3. Hi fou notable la presència d'autoritats i de gent del món de la televisió.
Vinils per alegrar la crisi
Discos només per a col·leccionistes, pòsters de Michael Jackson, vinils a un euro i passadissos sense aglomeracions. D'aquesta manera arrencava ahir capvespre la Fira internacional del disc a Mallorca. La desena edició de la cita més esperada pels col·leccionistes tancarà demà les portes del Palma Arena amb l'actuació principal dels britànics The Godfathers.
“Podem sorprendre el Vila-real i sumar els tres punts”
Després d'un estiu convuls, la normalitat de mica en mica va retornant al Reial Mallorca. Un bon exemple d'aquesta nova situació és el fet que ahir, durant la roda de premsa de Gregorio Manzano, només es parlà de futbol.El tècnic andalús centrà el discurs en el duel de demà a El Madrigal contra el Vila-real. Tot i augurar un partit "difícil", Manzano assegurà que "intentarem, i crec que podem, sorprendre'ls i sumar els tres punts".
El Barça visita el líder, el Getafe, i el Madrid, el nou camp de l'Espanyol
La Lliga es reprèn aquest cap de setmana, després de l'aturada pels compromisos de seleccions, amb la segona jornada del campionat a Primera Divisió, en la qual el Getafe rebrà avui com a líder el Barcelona, segon, i el Reial Madrid visitarà des del sisè lloc l'Espanyol.
La pluja, enemiga de Nadal
La pluja que caigué amb insistència ahir sobre el Centre Nacional de Tennis Billie Jean King de Flushing Meadows, a Nova York, obligà una vegada més a ajornar el desenllaç del duel de quarts de final de l'Obert dels Estats Units, que enfronta el manacorí Rafel Nadal i el xilé Fernando Rios, que s'inicià la matinada de dijous a divendres -hora d'aquí- i que dominava el mallorquí per 7-6 i 6-6 (3-2 en el tie break) abans de la seva primera interrupció.
“En aquest joc la tensió és imprescindible, no és cosa d'amics”
D'aquí a dos dies farà un mes de l'arribada de Tomeu Vidal a la presidència del Reial Mallorca. L'advocat va repassar les experiències d'aquest període, en el qual ja s'han viscut moments de tensió i s'han començat a reformar les estructures de l'entitat.
Moncoutie demostra la seva experiència a Sierra Nevada i Valverde consolida el liderat
El ciclista francès Davis Moncoutie (Cofidis) va atorgar aconseguí avui una nova victòria de prestigi després d'imposar-se en la trentena etapa de la 64 edició de la Vuelta Espanya, amb sortida a la localitat d'Almeria i final al port de Sierra Nevada, de categoria especial, després de 172,4 quilòmetres, un dia on el murcià Alejandro Valverde (Caisse d'Epargne) va reforçar el seu liderat després de prendre avantatge sobre els seus principals rivals.
Madrid aprova el nou finançament autonòmic
El Consell de Ministres espanyol aprovà ahir, en plena Diada de l'11-S, la reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA). Aquest és l'escrit que, a la fi, haurà de regular el nou model de partides.
Chávez anuncia el jaciment de gas més gran de Repsol
Mentre el president de Repsol YPF, Antonio Brufao, passejava per Madrid amb el president veneçolà, Hugo Chávez, la seva empresa realitzava a Veneçuela el major descobriment de gas de la seva història, després de trobar en aigües territorials del país un jaciment amb capacitat d'entre 7 i 8 bilions de peus cúbics (entre 198.000 i 226.000 milions de metres cúbics), van indicar fonts de la petroliera. La troballa podria convertir, a més, Veneçuela en la quarta o cinquena potència mundial de gas i donar accés, a través de la petroliera estatal PDVSA, al 35 per cent dels recursos descoberts.
La Diada més polèmica de les darreres dècades
Feia temps que Catalunya no recordava una Diada tan polèmica com la d'enguany.Feia dies que els ànims sobiranistes estaven encesos per la prohibició del referèndum autodeterminista a Arenys de Munt i, potser motivats per aquest fet, desenes de milers de manifestants sortiren als carrers de Barcelona per demanar la independència.
“Mai no havia estat tot tan fotut”
Aquest jove menescal treballa a les vaqueries i a les explotacions ovines de Mallorca. Martí és un veterinari actiu i amb capacitat de gestió. La seva feina, de punta a punta de l'Illa, és diversa i li permet veure quins són els problemes reals del camp.
“La papallona és el leitmotiv de la roba
José Miró se n'anà a dormir ahir a les 8 del matí. Molta festa? "No! Molta feina", diu entre rialles. No debades, el proper cap de setmana se'n va cap a Madrid per presentar-hi la seva col·lecció New New York. L'escenari no és altre que la passarel·la Cibeles, a la qual ja està avesat de tant participar-hi.
Acaba una era
S'intuïa aquest final. Quan la primavera passada Mariano Rajoy acceptà enviar a Brussel·les Rosa Estaràs, quelcom molt important s'estava preparant. Estaràs, vicepresidenta del Govern durant molts d'anys i successora de Matas al capdavant del partit, ha estat la viva imatge de la lleialtat...
¿Vicent Andrés Estelles, es el mismo?
A la biblioteca de la Universitat de València s'hi troben un dels intel·lectuals més interessants que ha donat el País Valencià i un dels millors professors de la seva universitat, Jaume Pérez Montaner, i una estudiant portuguesa que ha après català a Itàlia i que està fent la seva tesina de mestra...
No vagi per dit
Són molts els consellers i alts càrrecs del Govern que viuen amb angoixa el seu futur. El president Antich és tan hermètic que no hi ha hermenèutica possible. L'única que sembla tenir tots els números...
Terra pròpia (1802)
"La Providència té, per així dir-ho, fermat de peus cada home al seu solatge nadiu per un imant invisible; els gels de l'Islàndia i les sorres ardents de l'Àfrica no manquen d'habitants. També és curiós que commés ingrata és la terra d'un país, com més tengui una cruesa de clima, més persecucions patides...
Estiu i renou
Ja se sap, estiu i renou pels carrers sempre han anat de la mà. La gent li agrada estar defora i les nits són caloroses. No hi queda altre remei, s'ha de sofrir. Però, quan aquest renou traspassa els límits, comença a provocar unes certes molèsties que fan minvar la qualitat de vida dels ciutadans...
Entre el fum i la fam
Ahir vespre, en el context de la Diada de Mallorca, Raimon havia programat un concert antològic, commemoratiu dels cinquanta d'anys de la Nova Cançó, imaginant el paper taumatúrgic de la música i expresant aquells compromisos que han omplert de sentit les lletres d'un passat recent. Han estat cinquanta anys d'avenços...
Preguntes sobre l'e-book
Vaig veure l'altre dia una al·lota mirant-se un llibre electrònic, un e-book, a la terrassa d'un cafè, i em van venir al cap de sobte tots els dubtes que hi havia anat incubant durant anys. No tant dubtes tècnics, que es resoldran fàcilment (si volen que sigui negoci, ja s'espavilaran les fabricants...
Matisse, a Madrid
Obligacions -per ventura hauríem de dir, millor, privilegis- de caire acadèmic em permeteren la setmana passada passar dos dies ben excitants a la capital d'Espanya. Dic excitants naturalment des del punt de vista cultural, les altres excitacions, les positives i les negatives, les d'amor i d'odi...
Serà només una traca...?
Ja sé que la qüestió és complexa. Em referesc al cas del Palma Arena. Vull dir que, si algú presumptament ha ficat mà al calaix, no ho haurà fet amb la candidesa de qui fa una acció cleptòmana a un hipermercat, tot esperant que els detectors que hi ha a la sortida es facin el sord...
Democràcia rebordonida
Quan va haver acabat la II Guerra Mundial, la primera cosa de totes que feren els americans a Alemanya abans de reinstaurar-hi la democràcia va ser imposar-hi l'Entnazifizierungsverfahren. O sia, la desnazificació, que venia a ser un paquet de directrius que s'imposaren a la societat, a la cultura, a la premsa, a l'economia...
Brots verds i pujades d'imposts
Si qualque cosa no han aconseguit els polítics, de tots els partits, a l'hora d'enfocar les alternatives a la situació econòmica és guanyar en credibilitat. En part, això és a causa de la creència que la continua presentació de bateries de propostes, la major part de vegades improvisades...
Encara és verd el julivert!
Quan una cosa està molt enrere i falta molt de temps per ser viable se sol dir aquesta frase, que serveix també per definir la situació meteorològica d'aquests dies. L'estiu continua sent estable i les altes pressions s'allargassen per tota l'àrea insular i europea. No obstant això, cada setmana...
Entre la iconografia i el folklore
Entre acte i acte, he seguit les cròniques de l'homenatge al pare Gabriel Llompart, amb la presentació d'un llibre miscel·lània que recull articles d'un gruix considerable de professors, estudiosos i amics de l'insigne teatí. El P. Gabriel Llompart (Palma 1927) és un personatge particular...
Cartes al director
Cartes dels lectors
És descoratjador sentir els nombrosos comentaris negatius sobre el carril bici. Que lleva tants aparcaments, que provocarà tants embussos, que ningú no l'ha demanat, etc. La immensa majoria no el crítica perquè els suposi un perjudici personal, sinó perquè els altres, "la gent", no ho vol...