Illes Balears | Cultura | Espectacles
3 rutes, 11 places
No era fàcil moure's ahir pel carrer Sant Miquel. La que és una de les artèries d'aquestes festes de Sant Sebastià estigué plena durant tot el vespre. Hi havia una autèntica riuada. Per amunt i per avall. Dels Quaranta Principals, amb el seu popurri a base de playback, al ball de bot que amenitzava Música Nostra. Dels Anegats a Melocos i un altre pic per amunt per veure Luz Casal, que frissava per cantar i obligà a retallar el concert dels Anegats, que, una vegada més, reuniren el seu públic fidel a la plaça d'Espanya de Ciutat. Era difícil transitar-hi. Per això una bona opció deuria ser la que trià un grup d'al·lotes d'Esporles, que, des de les sis de l'horabaixa, aguantaven heroiques en la primera fila de la plaça Major. El seu objectiu només era un, Melocos, i poc importava la pluja que caigué tímidament mentre els gaditans oferien el concert. L'aigua es féu present de manera intermitent en diferents moments de la nit, però no féu fugir ningú. "Tanmateix, nosaltres ja hi anam, anegats", deien els de Son Servera, que també varen fer obrir els paraigües a la gent.
Palma s'omple de bauxa en el seu dia
Devers la mitjanit de dimarts Cort envià un SMS als periodistes. "La policia confirma 31.100 persones a les 22.30 hores, el doble que el 2008. Probablement serà la revetla amb més participació de la història". L'endemà dematí, ja per la via convencional del correu electrònic, les xifres es disparen: "Amb 51.000 se superen tots els rècord d'assistència, el 56% més que l'any passat. Un nivell de participació ciutadana sense precedents a Palma", deia el comunicat. Tanmateix, però, la sensació que molts de ciutadans que passejaven pel carrer tenien era que "enguany hi ha manco gent", segons comentaven a redols. Sigui com sigui, amb 10, 30 o 50 mil persones, el que queda clar és que la revetla de l'altra nit fou un èxit per totes bandes. Potser una de les places menys concorregudes fou de la l'Artesania, que enguany s'incorporava a la ruta de la revetla. Los Delinqüentes, Tomeu Penya, Luz Casals i Melocos foren els concerts que més masses congregaren. La plaça del Mercat, la més pintoresca.
Avatar es reafirma als Globus d'Or
Els Globus d'Or donaren diumenge a Avatar el reconeixement que ja està rebent de la taquilla mundial i atorgaren a James Cameron els premis a la millor pel·lícula dramàtica i al millor director. A la gala també hi assistiren els espanyols Penélope Cruz i Pedro Almodóvar, que se n'anaren de Beverly Hills amb les mans buides. Això sí, l'actriu madrilenya s'emportà els elogis de la revista People, que la qualificà com una de les més elegants de la gala juntament amb Jennifer Aniston, Drew Barrymore, Sandra Bullock i Jennifer Garner. Pel que fa al cinema, l'univers de Pandora creat per Cameron aconseguí el guardó més important de la nit en obtenir el de millor pel·lícula dramàtica i, sense sorpreses, postular-se com a ferma candidata a l'Oscar. Des de l'escenari, l'escriptor, director i productor assegurà que gaudia pel fet de tenir "la millor feina" i ser capaç d'entretenir "una audiència global".
Una invitació a somiar
Tot i que ara mateix som només a l'equador del mes de gener, allò cert és que dissabte i diumenge, a l'Auditòrium, podrem gaudir d'una autèntica nit d'estiu. No hi ha res d'impossible. Basta creure-hi un poc per veure que de vegades els somnis i els desitjos es fan realitat. Aquesta és l'essència de l'espectacle musical La nit de Sant Joan que, després de 29 anys d'haver-se estrenat, la companyia Dagoll Dagom ha decidit tornar a dur als escenaris.
Del TNC al Gran Teatre del Liceu
Rafel Duran encara du a damunt la ressaca de Mort de dama. "És que fou un autèntic fenomen", recorda el director mallorquí. Ara, però, mentre el llit i l'habitació on dona Obdúlia Moncada (Mercè Arànega) reposa és als magatzems del Teatre Nacional de Catalunya, Rafel Duran (acompanyat un pic més per Rafel Lladó en l'escenografia) té dos "macroprojectes" per endavant. El primer, el més immediat, és dirigir Marburg, de Guillem Clua, al Nacional. El segon, molt més ambiciós, el farà a estrenar l'òpera Ana Bolena, de Donizetti, al Gran Teatre del Liceu de Barcelona. "Feia estona que hi tenia contactes, però quan em van proposar aquesta superproducció vaig quedar glaçat", diu el director. L'òpera del Liceu no s'estrenarà fins al gener del 2011, però Duran ja té llest el projecte. "Aquestes coses sempre van un any avançades", assegura. Pel que fa a la producció, reconeix que "farem una cosa intemporal. No serà una reconstrucció històrica, perquè a mi això m'avorreix moltíssim, però hem de tenir en compte que una història com Ana Bolena no té gens de sentit dur-la als nostres dies.
Les 10 claus de Fito & Fitipaldis
Prodríem dir que Fito & Fitipaldis té un any 10. El 2010, després de deu anys de carrera, ens presenta el seu darrer disc, Antes de que cuente a diez, en el qual hi ha deu cançons amb el segell inconfusible de la seva música. dBalears analitza amb Fito Cabrales cada una d'aquestes deu cançons que presentarà a Palma dia 22 de gener, en el concert de pagament de Sant Sebastià. Un dels lemes d'aquest disc, i que apareix en el primer senzill, és que "al final quedaran els teus passos i no el camí". Quins són els vostren propers passos? El que vull dir en aquesta frase és que, en el fons, nosaltres som els responsables de nosaltres mateixos i el que jo vull ara és passar gust amb aquesta gira i només amb aquesta gira. Durant molts d'anys, he combinat gires amb gravacions i això no m'ha duit mai pel bon camí. I ara no vull continuar així. Vull fer concerts i gaudir de tots.
Picant fort de peus a terra
Són moltes les persones que aquests dies han tornat a casa per Nadal. Una és la ballarina palmasana Sílvia Garcia de Ves, qui des de fa tres anys gira per tot el món amb la companyia israeliana de dansa i percussió Mayumanà. Ara és a Barcelona, al teatre Coliseum, amb l'espectacle Momentum, fet que li ha permès pegar un bot i celebrar l'entrada de l'any amb els seus. "Després de Barcelona, tenim gira per l'Estat i he sentit rumors que podríem passar per Palma. La meva mare ja s'hi posa molt pesadeta", reconeix la ballarina.
... i Porcel ho fa a Andratx
La inesperada mort de Baltasar Porcel deixà encara -i més enllà de la novel·la Els gegans- un altre projecte dins el forn. El director de teatre Hermann Bonnin, sempre amb la "dèria de promoure els autors extraviats", tenia emparaulada amb l'escriptor d'Andratx la recuperació dels seus texts teatrals, un projecte que serà realitat el proper mes de febrer a l'Espai Brossa de Barcelona i, a final de març, a Palma.
El teatre torna al Principal...
Després d'un trimestre en el qual les actuacions musicals i operístiques han estat les grans protagonistes del Principal (21 de les 33 activitats programades entre setembre i desembre ho eren), sembla que ara el teatre tornarà a ocupar els escenaris amb forta embranzida (18 de 26).
L'any 1 de la independència
Més de set-cents anys d'història són dificíls de condensar en una hora i vint minuts, i més si el desenllaç acaba amb un futur (utòpic o no) en què Mallorca esdevé lliure dins el marc d'uns Països Catalans independents. Aquesta és, a grans trets, l'essència del que vol transmetre Protocol Estendard, l'espectacle amb el qual l'Obra Cultural Balear celebrà ahir vespre la Diada de Mallorca dins un teatre Principal ple fins al galliner. Davant un públic ben encoratjat pel que anava a veure, l'obra creada per Francesc Ribera Titot parlà amb llenguatges ben diferents: des de l'àrab dels nostres avantpassats fins al català actual, passant per la música amb accent valencià, el rock de Dept i el cant coral bunyolí; una barreja d'ingredients per tal de narrar la història de l'Illa d'ençà de 1229 fins a un futur proper (o no).
Nous amics i de retrobats al Teatre del Mar
La programació del Teatre del Mar per a aquest hivern incorpora la visita d'alguns vells amics que hi tornen al cap de 25 anys, a més de propostes avantguardistes i innovadores provinents de la xarxa de teatres alternatius (RED). La programació, que ahir fou presentada pel director, Carles Molinet, començarà just el dia després de Reis amb una proposta d'Iguana Teatre, No te'n riguis de Rimbaud, un nou text de Pere Fullana.
Protocol per al futur
El regidor de l'Ajuntament de Palma i el cap de Protocol inicien els preparatius per a la celebració de la Festa de l'Estendard, que, no debades, és la més antiga d'Europa i cal preservar-ne la memòria. Però, enguany, Protocol té una importància cabdal... Amb aquesta intriga s'inicia el viatge de Protocol Estendard, l'espectacle amb el qual l'Obra Cultural Balear celebrarà la Diada de Mallorca avui a les 21 hores al teatre Principal. Els nervis estaven ahir de capvespre a flor de pell quan actors, actrius i equip directiu donaven els darrers retocs a l'obra creada per Francesc Ribera, Titot. Això no obstant, saben que la quimera és important perquè la d'avui, serà l'única funció de Protocol Estendard. L'endemà ja serà història.
Els Reis arribaran enfilats en una carrossa de 5 metres
Dia 5 de gener els Reis d'Orient es passejaran per Palma encamellats dins una carrossa de cinc metres d'alt. D'aquesta manera, Cort salva les crítiques ciutadanes de l'any passat quan alguns infants no pogueren veure els esperats Reis perquè venien en cavall i es feren fonedissos. Enguany, la Colcada serà més grossa, almenys més alta, tot i que més minsa pel que fa al pressupost: un 20% menys, 240.000 euros.
L'escena alternativa de la temporada
Una vegada més s'ha posat en marxa la Xarxa de Teatres Alternatius (RED), de la qual formen part, a Mallorca, el teatre Sans i el Teatre del Mar, i 33 sales més a la resta de l'Estat. Després que a principi de desembre es dugués a terme a Barcelona la V Mostra de teatre i dansa alternativa (recordam que l'any passat aquesta cita es va fer a Palma), ara ha arribat el torn de les companyies (un total de 15) per girar al voltant de la xarxa.
Un príncep terrenal i molt humà
Ha fet escala al Nacional de Catalunya i s'ha erigit enguany en el millor espectacle de la Fira de teatre de Manacor segons el públic. Amb aquest bagatge, el Hamlet del director català Oriol Broggi es presenta avui i demà, a les 21.00 hores, al teatre Principal de Palma. Després de l'exitosa adaptació d'El rei Lear, Broggi es torna a veure les cares amb William Shakespeare per presentar al públic un príncep de Dinamarca ben actual que, com ja ho féu en la versió original, continua navegant per la bogeria. Malgrat aquesta actualització, el director es manté respectuós amb l'esperit de l'obra magna de Shakespeare. Julio Manrique, en el paper de Hamlet, és el mestre de cerimònies d'una història de venjances, dolors i lluites de poder en la qual la paraula és la seva arma més potent. Els mots, en lloc de la daga o l'espasa, serveixen al protagonista d'antídot contra la neurosi depressiva que arrossega. En el repartiment acompanyen a Manrique Ramon Vila, Aida de la Cruz, Carme Pla, Carles Martínez, Jordi Rico i Marc Rodríguez. Els partenaires de Manrique es posen dins la pell d'una vintena de personatges.
L'art de parodiar Hitchcock
Si després de la porcella de dia 25, sou d'aquells que no us agrada quedar a casa, l'Auditòrium proposa per a aquestes festes un espectacle amb tocs cinematogràfics de Hitchcock i tarannà paròdic de l'humor més anglès. És Los 39 escalones, adaptació que Patrick Barlow féu de la pel·lícula The 39 steps i que Gabino Diego, Jorge de Juan, Diego Molero i Beatriz Rico fa més d'un any que representen pels teatres espanyols.
L'univers d'Espriu, a escena
"Per què Espriu? Doncs perquè és collonut". Així de contundent es mostra el director Joan Ollé per justificar la proposta que avui, a les 21.00 hores, arriba a la sala Gran del teatre Principal de Palma: El jardí dels cinc arbres. L'obra trasllada l'espectador a l'univers de Salvador Espriu, "a la seva arcàdia perduda" a través dels seus poemes, declaracions i notes autobiogràfiques i fugint dels textos teatrals que escrigué.
“En un moment que tothom insulta, ja no té sentit que ho faci jo”
Leo Bassi s'ha proposat canviar el món: el seu món, el teu món i el món de cadascú. Per això ha fet Utopia, un dels espectacles del que "estic més content i que el públic valora més positivament", segons diu ell mateix. "Volia fer un espectacle de política, per criticar la incapacitat de l'esquerra per presentar una alternativa a la crisi econòmica, però al final vaig veure que el nostre problema no era tant una qüestió política, sinó que era més aviat de la gent i de la seva manera d'afrontar el dia a dia", afirma Bassi. Així, el peculiar còmic vol retornar als ciutadans la innocència, la màgia i la poètica. "Hem arribat a un punt en què la tècnica ens ha permès materialitzar tots els nostres somnis. Tot és immediat, veloç, i s'ha perdut la màgia, l'essència dels somnis, que era la distància entre allò que volíem i allò que finalment aconseguíem", reflexiona.
“El primer pla va derrotar Nixon”
Lluís Marco en el paper de Richard Nixon mantindrà un torcebraç escenicotelevisiu amb Joan Carreras, com David Frost a Nixon-Frost, de Peter Morgan. L'entrevista que farà que qui fou president dels Estats Units reconegui la culpa en el cas Watergate tindrà lloc avui i demà a les 21.00 hores a la sala gran del teatre Principal.
Llest per a l'espectacle
El recinte de concerts de Son Fusteret estarà llest la setmana que ve. Nou mesos després d'iniciar-se el projecte, l'estructura de formigó armat que acollirà el futur recinte d'esdeveniments a l'aire lliure està gairebé acabada, "fa falta col·locar les portes i pintar-les", explicà ahir l'arquitecte de l'obra, Rafel Moranta. En total, s'han emprat més de seixanta peces de 600 quilos per tancar el solar de 54.051 metres de la carretera vella de Bunyola.
No volíeu Toni Albà..., idò tassa i mitja
El director Jesús Roche era conscient que amb La guerra dels fràgils li havia quedat un text realment tràgic. Així que bona pensada devia ser la de posar Toni Albà al capdavant de la direcció. "Volien que hi posàs, si és que era possible, el punt d'humor. Intentar alleugerir moments perquè el drama no fos tan drama. De fet, la tragèdia no s'ha suportat mai sense la comèdia. Fins i tot Shakespeare col·locava bufons dins els seus drames", comenta Albà tot dient, però, que aquesta obra és "radicalment diferent" a El Messies, espectacle que ha exhaurit entrades al Teatre del Mar durant les tres darreres setmanes. La guerra dels fràgils, de la companyia Teatre Arca, parla de la tasca de dos reporters de guerra dins aquest "acte d'involució humana" que és la guerra, tal com l'anomenà Albà, "i dins la qual hi ha també moments de tendresa excepcional i de comicitat que serveixen per descansar de la barbàrie".
Cel·la 8
El primer que hem de fer per gaudir en condicions de Cel·la 8 és sintonitzar amb el to i els objectius reals de la funció, que esdevé tal vegada excessivament didàctica i il·lustrativa per a un públic adult impermeable o poc receptiu a les lliçons o els consells en el seu temps lliure i d'oci, però necessàriament conscienciadora...
La Bohème clou temporada
La que per molts experts és considerada, amb Tosca i Madama Butterfly, una de les millors obres de Giacomo Puccini, La Bohème, clou amb dues funcions la XXIII Temporada d'òpera del teatre Principal de Palma.Sota la direcció musical de Miquel Ortega i amb José Antonio Gutiérrez com a director escènic, Mimí (Sabina Cvilak), Rodolfo (Alejandro Roy), Marcello (Josep Miquel Ramón), Mussetta (Elena Borin) i els altres personatges d'aquest espectacle pujaran demà i diumenge a l'escenari de la sala Gran del Principal per donar el do de pit amb aquesta obra en quatre actes, música de Puccini i llibret de Luigi Illica.
Vida i obra, a escena
L'any s'acaba, però la temporada teatral continua, i ja són moltes les companyies illenques que preparen noves activitats per encetar el 2010 sobre l'escenari. Els directors i intèrprets mallorquins s'han posat per feina i, per als primers mesos de l'any que començarem, la cosa sembla que va de biografies.
La família Sans torna renovada
Des d'avui i fins el pròxim 13 de desembre es podrà veure al Teatre Sans de Palma una de les obres més emblemàtiques que s'han mostrat a aquest escenari, dotze anys després de la seva estrena. 'La família Sans'. L'obra comença de manera oficial a les 20.30 hores, però ja avisen que per tal de viure-la tota és millor arribar a les vuit. Des de l'entrada per la porta del pati fins a la sortida, tot és pur teatre. Tot forma part d'aquest emblemàtic espectacle, en què el públic també actua com a convidat a la festa (amb cafè i cava inclosos).
2007 en escena
L'estat de salut d'un sector al llarg d'un període de temps es reflecteix amb dades, gràfiques comparatives, nombres, activitats realitzades, etc. Aquests tipus de resums i reculls que mesuren un sector acostumen a ser comuns en parlar d'economia o finances. Per tercer any consecutiu el món de les arts escèniques de les Illes Balears se suma a aquesta presa de pols. La Càtedra Joan Ramis i Ramis de la UIB i Publicacions de l'Abadia de Montserrat presentaren ahir el tercer Anuari teatral de les Illes Balears, corresponent a l'any 2007.Un any més, aquest anuari analitza el funcionament del sector escènic i en dóna la perspectiva. "Aquesta publicació marca l'estat de salut social i cultural d'un territori", assegurà el director i coordinador de l'estudi, Francesc Perelló Felani.
Sant Sebastià tindrà revetla i macroconcert
Sant Sebastià tindrà enguany dues jornades de concerts: la coneguda revetla de dia 19 (de franc) i un macroconcert de pagament (23 euros) amb Fito y Fitipaldis i La Cabra Mecánica com a protagonistes (encara sense data fixada). Així ho aprovà ahir la Comissió de festes populars, després de quatre hores de reunió i més d'un estira-i-arronsa entre els assistents.
Jazztic es reinventa
Ja ho diuen els temps que corren: en èpoques de crisi ha arribat el moment de reinventar-se. I això és el que han fet els de la companyia Puntaso Produccions amb l'exitós espectacle que fusiona dansa, jazz i hip hop, Jazztic, estrenat a Mallorca el 2007 i que es podrà tornar a veure dissabte que ve, dia 20, a l'Auditòrium.
Entregats al blues
Des de tres joves aspirants a formar una banda de blues, asseguts a primera fila, fins a una veïna de 88 anys "encantada" amb la iniciativa, passant per dues al·lotes que vingueren a gaudir de la música dels seus amics. Un públic minoritari però molt entregat gaudia, seguint el ritme amunt i avall amb el cap, manco l'espontània padrina, de les actuacions que ahir ocuparen la plaça d'Alexandre Jaume de Palma des de les 18.00 fins a les 21.00 hores.
ACA: tres dècades d'Encontres
La Fundació ACA té el privilegi d'erigir-se amb el segon festival de música contemporania més antic de l'Estat espanyol. L'Encontre internacional de compositors "va començar ara fa trenta anys amb només tres compositors convidats als qui decidírem fer un homenatge: Llorenç Barber, Balzac i Amadeu Marí", assegurà un dels pioners d'aquesta cita musical i responsable del departament de música de la Fundació, Antoni Caimari.
Beyoncé arrasa als premis MTV Europa
Beyoncé, radiant, amb un dels seus guardons. Foto: Efe. La cantant nord-americà Beyoncé ha arrasat avui a Berlín en els premis MTV Europe Music Awards 2009, en els quals n'ha recollit tres i ha deixat sense cap guardó a la colombiana Shakira, amb qui competia en dues categories. En recollir el seu guardó a la millor artista femenina, Beyoncé va dedicar el premi a les seves companyes de nominació -Kate Perry, Leona Lewis, Shakira i Lady Gaga- i especialment a la colombiana. "T'ador. Gràcies per inspirar-me. Ets meravellosa", li va dir Beyoncé a Shakira, amb qui ja va treballar en el tema "Beautiful Liar". Després de guanyar en la categoria de millor cançó per "Halo" i en la de millor vídeo per "Single Ladies", la cantant va dedicar aquest últim premi al seu marit, el productor i raper Jay-Z, a qui ha agrait que "li posàs un anell al dit".
Calle 13, grans vencedors en la nit dels Grammy Llatins
El duet porto-riqueny Calle 13 va guanyar dijous en cinc categories dels premis Grammy Llatins, incloent el meritori guardó a àlbum de l'any, la qual cosa ajuda a consolidar la seva reputació en l'avantguarda del corrent alternatiu del reggaeton. El cantant René Pérez -"Resident"- va agrair a la seva mare a l'escenari, va retre tribut a la cantant morta argentina Mercedes Sosa, i es va mantenir fidel a les seves cançons polítiques com "La Perla" en criticar el Govern de Puerto Rico. Pérez va aconseguir que l'audiència aplaudís intensament després d'interpretar l'èxit "La Perla" -un homenatge als veïnats pobres d'Amèrica Llatina- amb l'estrella panamenya de la salsa Ruben Blades. Mentre la parella cantava, els ballarins del Cirque du Soleil que presenta l'espectacle "Mystere" a Las Vegas s'arremolinaven al seu voltant en una pintoresca coreografia.
“El cinema català sempre parteix com a perdedor”
Prolífic i polifacètic, el director i guionista català Ventura Pons aterrà ahir a Ciutat per presentar el seu darrer film, A la deriva, una cinta que s'estrenarà demà als cinemes Rívoli i Porto Pi. El darrer muntatge de Pons, escrit, dirigit i produït per ell mateix, és l'adaptació cinematogràfica d'una novel·la de Lluis-Anton Baulenas protagonitzada per Anna. Aquest personatge és encarnat per Maria Molins, que torna de prestar ajuda humanitària a l'Àfrica i s'enfronta amb la realitat occidental que li provoca un canvi radical de vida. És el vostre 21è film i la tercera vegada que duis al cine una història de Baulenas. Què us ha atrapat d'aquesta?Les dues anteriors pel·lícules amb Baulenas, Anita no perd el tren (2001) i Amor idiota (2004), han funcionat molt bé. Pel que fa al text A la deriva, en principi no veia com el podia dur a la gran pantalla, però quan vaig llegir un paràgraf en què la protagonista parla de l'Àfrica ho vaig veure clar.
Una dama amb premi
L'adaptació de la novel·la de Llorenç Villalonga Mort de dama, dirigida per Rafel Duran i coproduïda pel teatre Principal de Palma i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), rebé ahir tres premis Butaca. Mercè Arànega obtingué el guardó a la millor actriu per la interpretació de dona Obdúlia Montcada; Cèsar Olivar i Àngel Vilda foren distingits pel millor vestuari, i Quico Gutiérrez s'endugué un Butaca a la millor il·luminació. Aquestes tres distincions palesen l'èxit de la tercera versió al teatre de Mort de dama, que omplí diàriament l'aforament dels teatres on es representà des de la seva estrena, el 21 de gener d'enguany al TNC. L'obra arribà després al Principal amb la mateixa bona rebuda per part dels espectadors mallorquins. En la novel·la, l'autor de Bearn trasllada el seu entorn als personatges d'una aristocràcia mallorquina en decadència des de l'escarni i l'exageració. Signada inicialment amb el nom de Dhey, pseudònim habitual de Villalonga en les col·laboracions a la premsa.
Els colors del Barber de Sevilla
Després d'aquell Faust que omplí de gom a gom la sala Gran del teatre Principal de Palma el juliol, arriba la segona proposta de la XIII Temporada d'òpera amb Il Barbiere di Siviglia, de Gioacchino Rossini. Aquesta òpera bufa és carregada d'originalitat en l'estilisme i en l'escenografia. Aquesta és la definició de la posada en escena que José Carlos Plaza ha fet de l'obra de Rossini i que ara aterra al Principal sota la direcció musical de Xisco Bonnin. "Vam veure la proposta que Plaza creà l'any 94, produïda pels italians Maggio Musicale Fiorentino, i ens va seduir per la seva originalitat, pels colors tan vius dels vestits i també per la seva fidelitat amb el text de Rossini", apuntà Bonnin. A l'escenari del Principal hi pujaran demà i dissabte, a les 21.00 hores, nou solistes arribats de Bilbao, Girona, Moscou, Romania, Itàlia i Palma, acompanyats del poble, soldats i figuració, que interpreten alguns membres del Cor del Teatre Principal i del Cor Juvenil.
Aroma de dansa
Les sabates de ball d'Arantxa Sagardoy estan "esgotades de viatjar" per escenaris de països d'arreu del món. Aquest dissabte, però, arriben a Dansamàniga per estrenar Aroma a Mallorca. "Es tracta d'un espectacle de carrer format per duet d'Alfredo Bravo i jo mateixa que dura prop de quinze minuts", explicà la ballarina. Durant aquest quart d'hora, tant l'amor i el desamor com l'avinença i la desavinença envairan la plaça de l'Auditori de Cala Millor. "Aroma parla de sentiments i de com una olor pot evocar un record immediat", sentencià la intèrpret.
Doble aniversari
L'Hiperbòlic compleix una dècada de fer-se un lloc entre el col·lectiu universitari. A més, se n'acaba de publicar el número 100. Tot plegat, els motius són immillorables per a la festa de celebració que demà omplirà el teatre Xesc Forteza a partir de les 21.30 hores. L'acte és de franc, però les invitacions s'han de recollir una hora abans a les taquilles de l'espai escènic.
Vilafranca: Gaudir com a infants
La Fira de Vilafranca té moltes virtuts. Encara que no tot és perfecte. Les impuntualitats en el començament dels espectacles han estat una de les constants més incòmodes d'aquesta edició, per exemple. Però és un goig visitar-la. I ho és principalment per un...
Rècord de públic
"Un èxit d'assistència". Amb aquestes paraules definí el president de Sa Xerxa, organitzadora de la Fira de teatre infantil i juvenil de Vilafranca de Bonany, Jaume Gomila, la vuitena edició d'aquest encontre que ahir davallà el teló. Nou dies de fira, 30 companyies i una afluència d'escàndol: més de 9.000 espectadors. "Tenint en compte que l'any passat vam tenir 7.000 visitants, aquesta xifra és molt satisfactòria", apuntà Gomila, que poc abans del recompte d'assistents global ja preveia una dada "molt elevada" a causa de "les nombroses reserves que al llarg d'aquests dies han tingut els restaurants i d'altres locals del municipi".
Neu a l'Auditòrium?
No és res estrany que la neu arribi a Mallorca. L'hivern passat mateix, la serra de Tramuntada estigué ben tenyida de blanc molts de dies. Ara bé, que nevi arran de la mar ja és més difícil. I que ho faci just dins l'Auditòrium pareix gairebé impossible. Però no ho és. Aquesta setmana s'ha reestrenat a Madrid l'espectacle Slava's snowshow, un deixeble del popular Cirque du Solei que arribarà a Palma entre el 10 i el 15 de novembre. dBalears tingué l'oportunitat d'assistir a l'estrena, al Nuevo Teatro Apolo de Madrid, i ho pot ben corroborar: enguany, la neu arribarà abans d'hora, i ves quines coses, ho farà arran de mar, just dedins l'Auditòrium. Just entrar al teatre ets conscient que alguna cosa de diferent té aquell espectacle. El terra és ple de paperets de color blanc, com si la senyora de fer net no hagués pensat a repassar els racons.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Ja es pot comprar la camiseta de les seleccions de futbol de les Illes Balears
- El PSIB calcula que amb el decret turístic del PP-Vox «27.000 habitatges de lloguer vacacional ja no es revertiran per a residents»
- La ‘germana’ sahrauí de Galmés