L'adaptació de la novel·la de Llorenç Villalonga Mort de dama, dirigida per Rafel Duran i coproduïda pel teatre Principal de Palma i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC), rebé ahir tres premis Butaca. Mercè Arànega obtingué el guardó a la millor actriu per la interpretació de dona Obdúlia Montcada; Cèsar Olivar i Àngel Vilda foren distingits pel millor vestuari, i Quico Gutiérrez s'endugué un Butaca a la millor il·luminació. Aquestes tres distincions palesen l'èxit de la tercera versió al teatre de Mort de dama, que omplí diàriament l'aforament dels teatres on es representà des de la seva estrena, el 21 de gener d'enguany al TNC. L'obra arribà després al Principal amb la mateixa bona rebuda per part dels espectadors mallorquins.
En la novel·la, l'autor de Bearn trasllada el seu entorn als personatges d'una aristocràcia mallorquina en decadència des de l'escarni i l'exageració. Signada inicialment amb el nom de Dhey, pseudònim habitual de Villalonga en les col·laboracions a la premsa, Mort de dama es publicà a principi d'abril de l'any 1931, quan s'acabava de proclamar la Segona República, i tot d'una provocà una forta polèmica en l'entorn provincià de l'època. "Una trama argumental més aviat magra i sense tensió dramàtica, l'espera de la mort de dona Obdúlia i la lluita soterrada de les que en pretenen l'herència, això que algú podria trobar una mancança, per a nosaltres, però, és una virtut", escriuen Marc Rosich i Rafel Duran, autors de l'adaptació que publicaren a Proa (2009) amb un pròleg de Pere Rosselló i una cronologia de Llorenç Villalonga.
La particularitat dels premis Butaca és que són escollits per votació popular a través d'internet amb la intenció de desvincular-se de qualsevol organització o empresa relacionada amb el món de l'espectacle i no tenen dotació econòmica. Els guardonats recolliren ahir les distincions en un cerimònia que tingué lloc, per primera vegada, al Museu Marítim de Barcelona.
Premiat un altre mallorquí
Tanmateix, l'obra de Duran no fou l'única amb accent illenc reconeguda ahir vespre a Barcelona. El mallorquí David Ordinas (Palma, 1979) fou distingit com a millor actor de musicals per l'actuació a La bella y la bestia, gènere en què Spamalot, del Tricicle, fou l'obra vencedora. Així mateix, Vicky Peña fou reconeguda com a millor actriu per Sweeney Todd i Manu Guix com a millor compositor per la partitura Què! L'espectacle vencedor la quinzena edició dels premis Butaca de teatre i cinema de Catalunya fou La casa de Bernarda Alba, dirigit per Lluís Pasqual, qui fou reconegut per la millor direcció teatral. El muntatge s'emportà, a més, el premi a la millor escenografia per la feina de Paco Azorín. Pel que fa a la dansa, el públic trià Quartet, de la companyia Búbulus, i Hamlet, de La Perla 29 i dirigit per Oriol Broggi, al millor muntatge de petit format.
Mort d'un viatjant, de Mario, Gas es distingí amb dues Butaques: al millor actor teatral per a Jordi Boixaderas i al millor actor teatral de repartiment per a Pablo Derqui. Rosa Renom aconseguí el premi a la millor actriu de teatre pel seu paper a Rock & Roll i Jordi Casanovas triomfà pel millor text. En l'apartat de cinema, Camino, de Javier Fesser, s'endugué els guardons de millor pel·lícula catalana i el de millor actriu catalana pel treball de Carme Elias. El millor actor català fou Eduard Fernández per Tres dies amb la família. El programa de televisió Ànima, del Canal 33, dirigit per Toni Tortajada i presentat per Toni Puntí i Bibiana Ballbè, guanyà el Butaca al millor mitjà de difusió de teatre, i l'espai radiofònic de Catalunya Ràdio La finestra indiscreta, conduït per Àlex Gorina, fou triat com el millor mitjà de difusió de cinema. El Butaca anomenat d'altres disciplines es lliurà a la companyia Mag Lari i els premis honorífics foren per a l'actor Enric Majó per la seva trajectòria artística i per a l'Ateneu Popular de 9 Barris per la seva tasca en la formació i divulgació del circ.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.