Illes Balears | Cultura | Espectacles
Un concurs fora nervis
"Un concurs fora nervis, però amb moltes rialles". Això és el que s'ha proposat el Circ Bover, que per celebrar el cinquè aniversari ha organitzat la primera Competició de circ. Una quinzena d'intèrprets o companyies d'aquest àmbit tindran l'oportunitat de mostrar les seves habilitats en una idea novedosa que, si bé és un concurs, perquè inclou un primer, segon i tercer premis, es planteja amb vista al públic com una festa del circ. "Tot serà part de l'espectacle, des del presentador fins al jurat, que no seran un conjunt de persones serioses que analitzen la feina des d'una taula, sinó que faran bauxa igual que els altres". Així ho definia ahir Tià Jordà, ànima del Circ Bover. Per presidir aquest jurat una mica "pocasolta" tindran la presència del pallasso català Tortell Poltrona, fundador del Circ Cric i de Pallassos sense fronteres. La primera edició tindrà lloc diumenge, dia 15 d'agost, a partir de les 19.00 hores a l'envelat que els organitzadors plantaran al pàrquing del Pou Lledoner de Sineu.
Doblet de música i llengua
Un còctel de sons novells barrejats amb llengua i bauxa. Aquesta és la proposta que els músics més joves de Ciutat tenen per a la primera setmana de l'agost palmesà. Serà a la festa RusClat dijous i a la Nit de la llengua divendres, dues propostes ben diferents que tenen per objectiu fomentar la participació dels joves en diferents espais de creació, a més de difondre la llengua pròpia de l'Illa. Precisament, els dinamitzadors dels casals de joves de Ciutat són els promotors d'aquestes dues iniciatives, que han renovat les forces. El Rusc, que d'ençà de 2007 organitza el Casal de Llevant, es fusiona ara amb l'Esclat, gestionat pel Casal de Migjorn, per esdevenir un RusClat molt més potent. S'hi combinaran les actucions de les bandes novelles amb les exhibicions de dansa que han preparat els joves d'aquestes entitats palmesanes. Serà dijous, dia 5 d'agost, a partir de les set del capvespre a les Voltes. En total, hi prendran part setze grups de ball d'estils ben dispars, com ara funky, folkore argentí i hip-hop, a més de sis actuacions musicals. L'endemà, divendres, la cita serà amb la música en català. La plaça de la Reina acollirà el primer concert Nit de la llengua, que pretén fomenar l'ús de l'idioma propi entre els grups palmesans. Eixut, L'Équilibriste i Barrumbada són les formacions amb més renom d'aquest encontre, que començarà a les sis de l'horabaixa i durarà fins a les dotze de la nit.
“Poques al·lotes donen tant com jo a l'escenari”
La tercera edició del festival Inc'mon arranca avui a partir de les 23 hores amb un cartell que promet omplir de bauxa la plaça de Mallorca d'Inca. El pop i el rock d'esperit alternatiu seran els protagonistes d'una vetlada que es consolida amb el pas dels anys. A l'escenari actuaran músics com els mallorquins Invasores de Marte, els barcelonins Sidonie i dos DJ: el binissalemer Crazyboyz i el local Joan Ferrà. L'estrella de la nit serà la polifacètica Mürfila, que visita Mallorca per primera vegada. De pare menorquí, l'alter ego de Mar Orfila és una artista polifacètica amant del rock i els audiovisuals, cosa que es reflecteix en el seu darrer projecte, la sèrie web I love Ú. Després d'editar dos discos, Vamos a hacer pupita i Miss Lios, la cantant guanya presència a la xarxa amb una promoció per al seu nou treball, encara sense títol, que sortirà a final d'estiu.Com va sorgir la idea d'I love Ú?Volia preparar alguna cosa diferent per promocionar el tercer disc i, parlant-ne amb el meu mànager, vàrem veure que fer-ne una sèrie per mitjà d'internet era una bona idea.
Hollywood es planta a Palma amb Grown ups
Suposam que seguint aquella dolça intenció de "si hem de fer treballar les estrelles a l'estiu, millor posar-les a prop de la mar i no de l'asfalt urbà" Sony Pictures ha escollit Mallorca per presentar la pel·lícula Grown ups (traduïda al castellà com Niños grandes). En el luxós hotel Maricel de Palma -i en un encara més luxós iot ancorat a pocs metres, perquè entre les estrelles també hi deu haver classes- una part dels actors del film assistí ahir a una festa de presentació en què no varen faltar algunes -no tantes com les esperades- cares conegudes.
Silencis de la Guerra Civil a Can Alcover
Els dies de la Guerra Civil a Mallorca i les seves conseqüències han servit d'inspiració a joves d'entre 15 i 19 anys per realitzar l'obra Silencis, fruit del curs d'estiu El teatre reial de l'associació Trenta-1. David Marín ha estat l'encarregat de dirigir els alumnes i els actors que avui, demà i demà passat representaran l'obra al pati de l'espai Can Alcover, amb entrada gratuïta. "Volia treballar el drama, textos naturalistes i realistes", afirmà Marín, més experimentat en el gènere de la comèdia. "La Guerra Civil és una conjuntura que propicia tractar les relacions humanes. No hi ha cap història en concret, sinó un seguit de diverses situacions", afirmà el director, qui amb el curs cercà explorar "com actua la gent afectada per la por i la ignorància". Les presons de Can Mir i Can Salas són entorns on s'inspira una obra que sorgeix de la creació col·lectiva.
Escalfor de música pròpia
La música tradicional mallorquina és la proposta de la primera referència discogràfica de Caliu, una grup format a Palma però amb components procedents de pobles com Selva, Lloseta i Santa Eugènia. Ritmes de fandango, la jota i els boleros donen forma i sentit a Punt i seguit (Blau, 2010). Tot i haver tret el primer treball enguany, els inicis de la banda es troben a l'any 1999. "Per diverses circumstàncies no vàrem aconseguir tenir continuïtat fins a l'any 2006", comentà Antoni Tugores, percussionista del grup, qui hi afegí que el conjunt "ha tingut fins a quatre cantants diferents des de la seva formació fins arribar a Maribel Vidal, la vocalista actual". Els acompanyen Pere Davila a la guitarra i Josep Tugores al llaüt, ambdós principals líders del grup, a més de Miquel Tugores al baix, Biel Riera a les flautes i Miquel Àngel Bauçà al violí. Punt i seguit cerca marcar un nou inici per a aquesta jove formació de ball de bot gràcies a tretze cançons, cinc de les quals són composicions pròpies i la resta peces populars amb nous arranjaments. Versions dels bolero Toni Moreno i de la jota menorquina L'amo de Son Carabassa encaixen amb temes nous com Fandango de la mar, Jota de fires i La lluna i la roada.
Els premis Bòtil obren fronteres
Els premis Bòtil de teatre i literatura arriben a final d'aquesta setmana a la primera fase. És en aquesta etapa, que es du a terme als cellers Jaume Mesquida de Porreres, quan els grups finalistes mostren un tastet d'allò que estan preparant amb vista a la gran final de la Fira de Vilafranca, un making process que només en dos casos arribarà a completar-se del tot i participarà, així, en la fase final de la tardor.
Santa Eugènia no renuncia al teatre
Les actuacins se succeïren pels carrers del municipi. Foto: Rincón Vint-i-quatre artistes procedents de Catalunya, Bèlgica, el Brasil, Itàlia i, per descomptat, també mallorquins, prengueren ahir els carrers de Santa Eugènia amb motiu de la Quarterada Teatral, que amb l'edició d'enguany -la tercera-, s'ha convertit en una cita ineludible per als amants de les arts escèniques, qui acudiren gairebé en massa fins al municipi.
Cruïlla cultural
"És el millor músic del món", exclamà ahir vespre Sudai Abelob quan el cantant Femi Kuti pujà a l'escenari de l'esplanada del parc de la Mar. Abelob, com tants altres, viu a Mallorca i no es volia perdre el concert del seu compatriota, fill del també cantant Fela Kuti. Passaven pocs minuts de les deu quan Femi Kuti i la seva banda comparegueren davant centenars de fidels seguidors. El festival MallorcaMón havia començat feia una hora amb els Sonadors dels Vuit Vents, però fou durant l'actuació del nigerià quan el públic començà a escalfar motors de bon deveres. Foren molts els que se sorprengueren pels ritmes afrobead de Femi Kuti malgrat haver-hi anat a veure el mestre de la rumba catalana: Peret. Tot i això, ningú no es movia del lloc per veure aquell concert, que de cada vegada era més ple. Hi havia milers de persones, segons l'organització.
Tot a punt per rebre Elton John
És el concert de l'any, un esdeveniment de grans magnituds i una oportunitat única per veure en directe dues llegendes vives de la música. Dos estils, pop i clàssica, es trobaran dia 4 de setembre a l'estadi de Son Moix, on Elton John i Andrea Bocelli protagonitzaran un dels concerts més ambiciosos que es recorden a Mallorca a partir de les 19.30 hores. Ahir es confirmaren els noms del cartell que encara faltaven per revelar. Seran la soprano nord-americana Heather Hayler, que compartirà escenari amb el tenor italià i el mestre britànic. També els acompanyarà la soprano Saoia Hernández i la formació Div4s. El recital és una aposta personal d'Onni Nordström, de Big O Productions, promotor suec resident des de fa un any a l'illa, i la seva dona, Liss Plambech. Tots dos ambicionen fer de Mallorca un punt de referència del panorama musical en l'àmbit internacional. "Les celebritats de la música solen anar a Barcelona i a Madrid quan arribem a l'Estat", comentà ahir Plambech, que afirmà que "Mallorca també pot estar en aquest cercle de localitzacions exclusives".
Inca, escenari alternatiu
El que començà com una quimera d'un grup de ciutadans d'Inca s'ha convertit ja en un certamen de referència per als seguidors de l'anomenada música independent. La capital del Raiguer acollirà divendres qu ve, 30 de juliol, la tercera edició del festival Inc'mon amb un programa que, malgrat estar marcat per la "polèmica", no té res a envejar del d'altres anys. La polifacètica Mürfila -Mar Orfila- serà la cap de cartell d'aquest esdeveniment, que també inclou el conegut grup de Barcelona Sidonie.
L'espectacle arriba a Santa Eugènia
Tot i les adversitats econòmiques no s'han fet i es mostren ben orgullosos del bagatge i la feina feta. Santa Eugènia s'ha quedat enguany sense Mostra de Teatre, que hauria arribat a la dotzena edició. Per contra, els organitzadors mantenen ben viu el caliu escènic i presenten la 3a Quarterada Teatral amb un programa ben atapeït.
Música i danses del món a Sóller
La trentena edició de la Mostra Internacional Folklòrica de Sóller va començar ahir vespre a la ciutat de la Vall dels Tarongers amb la gran novetat que, a partir d'enguany, tindrà lloc només cada dos anys. Tal vegada per això -atès que l'esdeveniment és un clàssic dels estius sollerics que no ha faltat mai a la seva cita durant tres dècades- ahir vespre l'obertura de la XXX edició es va caracteritzar per una gran afluència de públic. Els grups procedents del Brasil, Polònia, Panamà, Itàlia i Ciudad Real varen fer una demostració de les danses i les músiques dels respectius països al costat del grup amfitrió, Aires Sollerics, l'autèntica ànima de l'esdeveniment. Va ser precisament la veterana formació sollerica qui va obrir l'actuació inaugural, seguida dels polonesos de l'agrupació Karpaty.
Nigèria Barcelona Palma
El músic nigerià Femi Kuti serà l'estrella protagonista de la cinquena edició del festival Mallorcamón, que se celebra aquest divendres a partir de les 20 hores. Fill d'una altra celebritat de la música africana, el creador de l'afrobeat Fela Kuti, i recentment nominat a un premi Grammy pel disc Day by Day (2008), Kuti és una de les principals referències de les anomenades músiques del món. El cantant actuarà al parc de la Mar juntament amb la icona de la rumba catalana Peret en un concert mixt de dos cicles musicals. Peret hi participarà amb motiu de la celebració dels concerts del cicle Cançons de la Mediterrània, que organitza l'Ajuntament de Palma. D'altra banda, Femi Kuti ho fa de la mà de Mallorcamón, a càrrec de l'Obra Cultural Balear i que renuncia a la seva independència per motius econòmics.
Assajos entre professionals
Els tallers de la sala Beckett-Obrador Internacional de Dramatúrgia, que acabaren dissabte a la seu de l'Institut de Teatre de Barcelona, suposen anualment un punt de trobada durant una setmana entre dramaturgs, actors i creadors escènics. Al voltant de la dramatúrgia i l'escriptura teatral contemporànies, s'hi duen a terme tallers sobre escriptura teatral, direcció escènica i interpretació, a banda de seminaris, lectures dramatitzades i instal·lacions. Una dotzena de participants acudiren als cursos procedents de l'escena balear i amb el suport econòmic de la Conselleria d'Educació i Cultura, com ja passà l'any passat, quan els tallers s'impartien en una nau industrial del barri de Sant Andreu, a la perifèria de Barcelona. L'accés de tants creadors de les Balears a la cita provocà que dissabte el delegat d'arts escèniques del Govern, Josep Ramon Cerdà, i el director de la sala Beckett, Toni Casares, es plantejaren, en converses informals, la possibilitat de traslladar el proper any les jornades a Mallorca. Un exemple d'aquest intercanvi fou la menorquina Aina Tur, autora de tres peces teatrals i implicada als cursos Constants del teatre contemporani, de Xavier Albertí i El final és el (al) principi..., de Sergi Belbel.
El teatre de la Part Forana, en peu de guerra
El Circuit de les Arts Escèniques de Mallorca (CAEM) és aquestes darreres setmanes a la corda fluixa, després que, arran de la darrera junta directiva, duita a terme el juny, un grup d'onze teatres de la Part Forana -dels 21 que hi ha en total- hagin decidit abandonar el servei.
Un entre deu mil
Si avui vespre, o demà o algun dels propers 17 dies, decideixes anar a l'Auditòrium per veure Mamma mia!, sàpigues que no estaràs sol. El mateix vespre, gairebé a la mateixa hora, deu mil persones en tot el món faran el mateix amb un decorat idèntic, un vestuari calcat i uns moviments perfectament estudiats. "I pobre de tu si et cau cap arracada o dus les ungles pintades d'un color que no toca, perquè ja et vindran a cercar", recordava ahir la popular Nina minuts abans d'estrenar-ne una versió a Palma. És per tot això que Mamma mia! és conegut per molts com el musicals dels musicals. S'estrenà el 6 d'abril de 1999 a Londres, coincidint amb el 25è aniversari del triomf d'ABBA a Eurovisió.
The Sunday Drivers s'acomiada de Mallorca
El juny de 2009 sortia al mercat el darrer disc dels toledans The Sunday Drivers. Ningú no ho sabia -ells sí-, però aquell era el seu darrer treball. El 12 de maig passat ho anunciaren a través del seu blog: la banda es dissolia. "Després del 17 de juliol a Benicàssim ja no hi haurà ni més concerts ni més discs", informava el cantant Jero Romero. Quedaven algunes dates per enmig i Mallorca era una de les seves aturades.
Vesprades interactives
Les noves tecnologies han arribat a la fi al Palma nit a nit, el programa de cultura i lleure que cada any refresca les caloroses vesprades de l'estiu. Encara que amb un 10% menys de pressupost que l'any passat, els concerts a les Voltes i al castell de Bellver i el cinema a la fresca del Parc de la Mar es matindran ferms a l'espera de rebre més públic que mai. "Amb la crisi, les activitats de franc sempre estan plenes; és ben simptomàtic", comentava ahir un dels tècnics de l'organització.
Tàrrega no va de crisi
El Festival de Tàrrega, la cita de teatre al carrer més important del sud d'Europa, tornarà del 9 al 12 de setembre i ho farà amb més de 80 espectacles i amb Irlanda com a país convidat. De totes les funcions, una de les més espectaculars serà, com ja és habitual, la que donarà el sus a l'esdeveniment, que enguany anirà a càrrec de la companyia Voalá project. Roberto Strada, argentí instal·lat a Alacant, ha creat l'espectacle Muaré, basat en uns mòbils de grans dimensions amb dibuixos d'espirals psicodèliques i efectes òptics, dels quals pengen dotze equilibristes que es mouen per damunt els espectadors .
Gent amb pilotes
"Cercam gent amb pilotes, desinhibida i sense vergonya". Aquest era el reclam que Joan Porcel, el director, féu per al càsting del seu espectacle. S'hi presentaren 18 persones i més o manco totes sabien on anaven. José Gil era dels qui ho desconeixien. "Ho vaig descobrir quan em vaig haver d'abaixar els calçons", reconeix un dels protagonistes d'aquestes Marionetes del penis, creades des de Sa Botiga des Buffon's i que s'estrenen aquest cap de setmana.
El jazz juganer de Llibert Fortuny
El saxofonista Llibert Fortuny és una de les cares més desenfadades de l'escena jazz catalana. Avui vespre torna a actuar a Mallorca i ho fa presentant Triphasic, el seu nou projecte. Fortuny serà l'encarregat de tancar el cicle Jazz a la Petita que des del mes de gener es du a terme a la sala homònima del Principal.
Santa Eugènia queda sense Mostra de teatre
Després de dotze anys de trajectòria, Santa Eugènia no tindrà enguany Mostra de teatre. L'Ajuntament de la localitat, organitzador del certamen, s'ha vist obligat a suspendre la programació arran de la crisi econòmica i la falta de suports per part de la Direcció General de Cultura del Govern.
Cucorba per als més petits
Deuen ser ja més de tres les generacions de mallorquins que han cantat, han ballat i han crescut amb els Cucorba. 33 anys de trajectòria que han vist com els infants naixien, es feien grans, tenien fills i tornaven als concerts ara convertits en pares. Més de tres dècades que donen lloc a una radiografia perfecta de com ha canviat el món dels infants.
La barretina apareix a Eurovisió
La música en català encara no ha aconseguit ser present al Festival d'Eurovisió però, a partir d'enguany, almenys ja hi ha comparegut la 'barretina'. El conegut Jimmy Jump va irrompre dissabte sobre l'escenari del certamen europeu mentre el representant espanyol, Daniel Diges, cantava allò d'Algo pequeñito.
El Teatre Principal presenta 'Rigoletto' dins la XXIV Temporada d'Òpera
El Teatre Principal de Palma acollirà els propers dies 29 i 31 les representacions del drama musical de Giuseppe Verdi "Rigoletto", la producció més ambiciosa de la XXIV Temporada d'Opera. El responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Joan Font, ha explicat aquest matí en la presentació del muntatge que la producció d'aquesta obra i el manteniment de la Temporada d'Òpera són possibles gràcies a l'acord de patrocini subscrit amb la Conselleria de Turisme. En concret, l'Inestur aporta 250.000 euros al cicle operístic, que aquest any va arrencar amb el "Requiem" de Mozart, seguirà amb la reposició del muntatge de "La bohème", de Puccini, creat per a la temporada 2009 i conclourà amb la versió de concert de "Lakmé" de Délibes.
Bisbal, “encantat” amb Mallorca
Sembla que la vida va sobre rodes per a David Bisbal. El cantant, sorgit del programa de la televisió espanyola Operación Triunfo, ha sabut aprofitar-se del fenomen televisiu per convertir-se en una icona de la música llatina més comercial i ha fet tornar 'boges' centenars d'adolescents, mentre els entesos en música se'l miren amb recel.Després d'arribar a Mallorca per actuar diumenge com a convidat al Qué apostamos de la televisió alemanya, Bisbal aprofità ahir l'avinentesa (i el merchandising pertinent) per presentar a Palma la seva nova gira d'estiu. En la roda de premsa, Bisbal no es va estar de tirar floretes a l'Illa i de lloar-la: "M'encanta la plaça de Toros de Palma i la seva acústica", afirmà mentre es desfeia en elogis. "M'encanta trepitjar l'Illa, és un lloc molt bonic que desprèn una energia especial", afegí l'andalús, "encantat", mentre ho aprofitava per recordar el seu concert del 10 de juliol a Ciutat. Més que una presentació musical, semblava una campanya promocional de l'Illa feta pel cantant.
El directe que faltava
Als tranquils carrers de Santa Eugènia, s'hi poden veure aquests dies camions, generadors i unitats mòbils de la televisió. Què deu haver-hi passat?, es demana el visitant, curiós, sense veure ni sang, ni famosos de la premsa del cor, ni tan sols policies d'aquests que ho escorcollen tot a la recerca de les proves corruptes. Res de tot això. El que ha passat és que Tomeu Penya, després de 30 anys de carrera, s'ha decidit, a la fi, a fer un disc en directe, el primer en tota la seva trajectòria.
“Els irlandesos són la baula perduda dels llatins”
Analitzam la imatge del quartet irlandès No Crows -al final d'aquesta pàgina. Són, d'esquerra a dreta, el violinista Steve Wickham, el baixista Eddie Lee, la violoncel·lista Anna Houston i el guitarrista Felip Carbonell. Un es podria demanar què hi fa, un llinatge com aquest, en un ambient tan dispar. La resposta és ben senzilla. "L'any 1998 estava a Palma. Necessitava un canvi d'aires i vaig tenir una oferta de feina a Irlanda. Al cap d'uns anys, en un bar on feia una session, vaig trobar aquests músics i a poc a poc anàrem consolidant el grup", comenta l'artista mallorquí, que dissabte durà al teatre de Petra la seva faceta més internacional. Aquesta formació de música tradicional irlandesa es fundà, ja ho hem dit, en una mena de sessió d'improvisació en un bar . "Tots érem ben diferents. Anna té formació clàssica de violoncel·lista, Steve venia del rock més pur i Eddie era tota una celebritat del jazz, mentre que jo tirava més a cantautor. Érem una línia no gens convencional", remarca Carbonell. Així mateix, reconeix que "en aquest entramat d'ous i cargaols, jo som una mica la bateria del grup -de fet, no en tenim-, però jo hi aport aquesta part més rítmica, llatina i rumbera".
“He dedicat als polítics més temps del que es mereixen”
Periodista, director, actor i escriptor. El vessant polifacètic que Pedro Ruiz reclama (i que se li ha criticada durant anys) recalarà a Palma entre el 14 i el 16 de maig amb Escándalo en palacio, una obra ben diferent d'aquelles a què té acostumat el seu públic. Hi entremescla els trets més amagats i pobres de la condició humana amb la corrupció política. "Hem caigut en mans de polítics professionals i vivim una guerra civil dels diners", assegurava ahir en la presentació de l'obra, mentre afegia allò de "governar és un negoci". Tot i això, l'actor i director diu que, amb aquesta peça teatral, la seva intenció no és parlar de política, sinó de les misèries dels homes, la convivència i l'ambició. Escándalo en palacio ha estat escrita i dirigida pel mateix Ruiz, que damunt l'escenari encarna el paper protagonista d'un president de Govern forçat a dimitir després d'un escàndol sexual amb la seva parella (Lidia San José), vint anys més jove que ell. El debat que mantenen ambdós sobre la dimissió, la corrupció, l'amor i l'ambició centra la trama.
Aute torna a encisar
Luis Eduardo Aute pot haver passat de moda, però encara manté seguidors ben fidels. Així ho demostrà dissabte a Palma a l'Auditòrium, que no penjà el cartell d'"entrades exhaurides" però s'hi acostà. El cantautor viatjà durant tres hores per les cent cançons dels seus darrers Auteretratos i deixà el públic 'granadet' més que entusiasmat. Era el seu darrer concert de gira i Aute 'suà la camiseta', per dir-ho en termes esportius, que també foren objecte de burla durant les presentacions.
JMS vs MH: cara a cara, vers a vers
Les lletres versades de Miguel Hernández ressonaren ahir dins el Palma Arena. Escenaris d'infantesa, amor, lluita, fam i guerra se succeïren durant gairebé dues hores de la veu de Joan Manuel Serrat. El cantant de Poble Sec recupera els textos del poeta del poble 38 anys després d'acostar-s'hi per primera vegada amb el disc Miguel Hernández. Ahir vespre ens el presentà complet, amb versos i temàtiques que, malgrat que hagin passat els anys, no són tan distants de les actuals. Sota el títol Hijo de la luz y de la sombra, text que Hernández dedicà al seu primer fill, mort mesos després de néixer, Serrat va esdevenir ahir fil conductor d'una intensa vida poètica en què les narracions es confonien amb la música i amb els audiovisuals projectats darrere el gran escenari del Palma Arena. Per a l'ocasió, el velòdrom es va vestir de 'gala' davant les 2.600 persones que gairebé ompliren l'aforament fixat per al concert. Hi eren autoritats polítiques illenques, com la presidenta del Consell, Francina Armengol, i un públic més aviat granadet però molt entusiasmat amb Serrat. Les mamballetes es deixaren sentir des de l'inici de l'actuació, a les nou en punt, amb les primeres notes de Tres Heridas.
Mor el domador i empresari del circ Àngel Cristo als 66 anys
El famós empresari i domador de circ Àngel Cristo ha mort a l'Hospital Universitari d'Alcorcón de Madrid, segons han informat a Europa Press fonts de la família. Els seus fills, Àngel i Sofía, han sortit de matinada del centre hospitalari del municipi madrileny on el domador va morir després de patir una parada cardíaca als 66 anys. Àngel Cristo va néixer a Huelva el 1944. Fill de la contorsionista Margarita Dordi, va rebre el 1986 la Medalla d'Or del Festival Internacional del Circ. Serà enterrat en la jornada d'avui al cementiri de l'Almudena.
Serrat és la veu i la música del poeta
El Palma Arena es vesteix d'intimitat i, convertit en un teatre, acull la nova empresa de Joan Manuel Serrat, un cantautor "amb una salut de ferro". Sense més ambició que la de cantar uns poemes "extremadament musicals i que m'agraden", Serrat no pretén donar a conèixer l'obra d'un Hernández a qui l'autor català ja posà veu ara fa 38 anys. "El meu objectiu és que la gent s'emocioni amb el que interpret, i per això, el primer que s'hi ha d'emocionar som jo", assenyalà l'artista, que afegí que "els poemes d'Hernández sempre m'han fascinat".
“El pallasso és una arma de diversió massiva”
"El circ és llibertat", afirma el pallasso Iván Prado tot just aterrar a Ciutat. Segurament, és la mateixa llibertat de què parla la raó de l'empresonament i expulsió que ha patit a Tel-Aviv (Israel). L'odissea començà el 26 d'abril, quan el còmic gallec pretenia "establir contacte amb artistes locales en relació amb el Festiclown", el primer encontre d'aquest tipus que pensa organitzar a Cisjordània, del 25 al 31 d'octubre. "Passàrem hores amb la meva traductora en el control de passaports, retinguts i amb aquest document retirat per anar després als calabossos", indicà Prado, que recordà "l'entrepà de mortadel·la" que menjà durant tot el captiveri. Interrogat pel Mossad i retingut "per mesures de seguretat nacional", Prado defineix la situació com a "kafkiana" i assegura que "no hi ha res que pugui posar fi a la diversió d'un pallasso". "Som guerrillers de l'amor, ocupes del cor", sentencià l'artista, per assegurar que tornarà a Palestina per fer-hi realitat el Festiclown, perquè "malgrat que el Govern israelià ens té por pel fet de ser el que som, una arma de diversió massiva, al bon humor i a les rialles no hi ha manera de fer-les callar".
Entre el renou i la música
Lou Reed demostrà ahir al públic del teatre Principal, que havia pagat 35 euros per entrar-hi, que la línia entre la música i el soroll pot resultar gairebé inexistent. Almenys per a les orelles dels 'no entesos', que, després de mitja hora d'esperar l'inici del concert, amb una harmonia ensordidora veieren sortir l'estrella. Un petó llançat a l'aire fou l'únic que despertà els aplaudiments de l'audiència. Després de les primeres notes, que s'allargaren més de dos minuts, les cares dels assistents ho deien tot. Bocabadada i amb els ulls ben oberts estava gran part de la sala, que esperava una música més 'convencional' del que ha fet fins ara. Amb l'actuació d'ahir, l'artista demostrà que, a més d'afectar molt negativament el seu caràcter, la fama l'ha perjudicat en la música.
Jekyll i Hyde, descafeïnats
Si hi havia uns premis crítics en el panorama artístic de les Illes, eren fins ara els Jekyll i Hyde, uns guardons que anualment lliura l'Associació d'Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears (AAAPIB). Ahir se'n celebrà la gala, però no hi hagué lliurament "pel desacord en les votacions dels associats", apuntava el president de l'AAAPIB, Rodo Gener. "Són uns reconeixements que no es poden perdre, tot i que n'hi ha que diuen que generen mal ambient en el sector", afegí.
Lliçons d'amor per a la vida
En aquesta vida, les coses més difícils requereixen de certa pràctica i, en l'amor, l'experiència sempre és un grau. És per això que la companyia valenciana d'El Pont Flotant -ja en poguerem veure Com a pedres- torna a Mallorca amb els seus peculiars Exercicis d'amor. Una classe magistral, i gens convencional, que alguns afortunats ja pogueren fer a Manacor i que ara es podrà continuar al teatre Sans de Ciutat.
Històries d'ombres i fils
La Mostra de Tàrrega, la Fira d'Igualada i la Fira de titelles de Lleida són tres cites imprescindibles per als professionals de tres gèneres diferents dins el món de les arts escèniques. El torn, des d'avui i fins al proper dia 2 de maig, és per a la capital de la Terra Ferma i les teresetes, les ombres xineses i altres propostes del mateix gènere. Els especialistes del gènere podran gaudir a Lleida d'algunes creacions amb origen a les Illes Balears. Concretament, des de Menorca viatgen Els ninots d'en Tonet, un conjunt de figures de Toni Riera que donen vida a una mostra que s'exposarà durant els dies del certamen. "Les platges de Menorca, sobretot les de la costa nord, són les meves proveïdores de peces", apuntà Riera, que ha ideat l'exposició "expressament per a aquesta important cita", afegí. Per a l'ocasió, l'original escultor salta del seu característic petit format a ninots a escala real. A diferència de les peces que el lleidatà establert a Menorca sol crear, "aquestes figures són més grosses i més elaborades i articulades".
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Ja es pot comprar la camiseta de les seleccions de futbol de les Illes Balears
- El PSIB calcula que amb el decret turístic del PP-Vox «27.000 habitatges de lloguer vacacional ja no es revertiran per a residents»
- La ‘germana’ sahrauí de Galmés