Amb aquesta intriga s'inicia el viatge de Protocol Estendard, l'espectacle amb el qual l'Obra Cultural Balear celebrarà la Diada de Mallorca avui a les 21 hores al teatre Principal.
Els nervis estaven ahir de capvespre a flor de pell quan actors, actrius i equip directiu donaven els darrers retocs a l'obra creada per Francesc Ribera, Titot. Això no obstant, saben que la quimera és important perquè la d'avui, serà l'única funció de Protocol Estendard. L'endemà ja serà història.
L'espectacle pren l'any 1229 com a element inicial de la funció que, segons n'explica el director, tampoc no pretén ser un repàs històric qualsevol. Titot ha creat una història en què són presents totes les versions de la Conquesta i en la qual també es podran veure fets importantíssims que han sacsejat l'Illa en aquests 700 anys d'història. L'organització de la festa de l'Estendard per part de Cort (en un any que encara ha de venir) en serà també element connector. "És un joc de simulació en què hi ha present, passat i futur", explicava ahir Joan Tomàs Martínez, membre de la direcció escènica de l'espectacle.
La visió catalana de Bernat Desclot i la crònica d'Ibn Amira per la part sarraïna també són eixos claus, ja que "són ells que ens expliquen la història, cada un des d'un punt de vista ben diferent", afegí el director i creador de l'obra. "En cap moment no és una visió unilateral". D'altres personatges o fets com les repressions de Felip V i del dictador Franco tampoc no faltaran a la vesprada.
Així doncs, diferents històries s'entremesclen en aquesta peça, que combina diversos llenguatges artístics. Al text teatral, s'hi ha d'afegir la dansa d'Eulàlia Bergadà i les col·laboracions musicals de Miquela Lladó, Pep Antoni Rubio, els cantautors Eduard Caminas i Feliu Ventura, a més del grup del Principat Dept. Un combinat d'estils musicals ben diferents que "m'han servit per explicar la història a través de les seves cançons", afegí Ribera. No hi faltaran tampoc les veus de la Coral Minuet de Bunyola i els sons tradicionals de Pere i Manel Martorell. "La música i la dansa hi actuen més aviat com a símbol, a més de combinar-s'hi escenes realistes i d'altres d'històriques", aclarí Martínez.
L'espectacle és un encàrrec que l'Obra Cultural Balear féu al conegut cantant del Principat per a la celebració d'aquest 31 de desembre i que s'afegeix a totes les activitats que l'entitat realitza arreu de Mallorca.
Avui també hi haurà activitats a Felanitx, amb la presentació del llibre de Llorenç Valverde titulat Amorrats al teclat (a les 21.30 hores a la Casa de Cultura) i a Vilafranca, amb activitats i contacontes per a infants. Demà l'activitat per commemorar la Diada de Mallorca es traslladarà fins a la biblioteca de Cas Metge Rei de Sant Maria, amb la projecció del documental Jaume I, l'aventura de Mallorca. També a l'auditori municipal de Santa Margalida es farà una glosada nadalenca a càrrec del col·laborador de dBalears Mateu Xurí i de Macià Ferrer.
L'espectacle escènic d'avui vespre a Ciutat començarà a les 21 hores i les entrades es poden adquirir a un preu simbòlic de dos euros a la taquilla del Principal.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
va anar mel d'abella!
Quina llàstima justament no ser a Mallorca quan toca estar amb la família! Les tropes catalanes ben bé que podrien haver entrat un altre dia, mitjans març hauria anat mel!
Promet molt!