Rafel Duran és aquests dies per Ciutat. | N.Marti

TW
0

Rafel Duran encara du a damunt la ressaca de Mort de dama. "És que fou un autèntic fenomen", recorda el director mallorquí. Ara, però, mentre el llit i l'habitació on dona Obdúlia Moncada (Mercè Arànega) reposa és als magatzems del Teatre Nacional de Catalunya, Rafel Duran (acompanyat un pic més per Rafel Lladó en l'escenografia) té dos "macroprojectes" per endavant. El primer, el més immediat, és dirigir Marburg, de Guillem Clua, al Nacional. El segon, molt més ambiciós, el farà a estrenar l'òpera Ana Bolena, de Donizetti, al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

"Feia estona que hi tenia contactes, però quan em van proposar aquesta superproducció vaig quedar glaçat", diu el director. L'òpera del Liceu no s'estrenarà fins al gener del 2011, però Duran ja té llest el projecte. "Aquestes coses sempre van un any avançades", assegura. Pel que fa a la producció, reconeix que "farem una cosa intemporal. No serà una reconstrucció històrica, perquè a mi això m'avorreix moltíssim, però hem de tenir en compte que una història com Ana Bolena no té gens de sentit dur-la als nostres dies. Jo em consider un director contemporani, però de vegades hi ha produccions que tenen un excés gratuït de contemporaneïtat". Tot i això, i sense revelar-ne encara el secret, admet que "hi ha una cosa curiosa: en faig una lectura que la gent, quan vegi l'espectacle, sabrà que és nostre. Un segell, podríem dir-ne". Per realitzar aquesta versió de l'obra de Donizetti, Duran disposarà, entre d'altres, de la prestigiosa soprano Edita Gruberova.

Marburg, al TNC

Tanmateix, no cal esperar fins al gener del 2011 per veure un gran projecte de Duran. En els propers mesos estrenarà al TNC Marburg, un text del jove dramaturg Guillem Clua i amb el qual s'ha atrevit a canviar els esquemes de la sala catalana. "En comptes d'utilitzar-la en el sentit habitual, la farem servir al revés, de costat, de manera que l'escenari tindrà 25 metres de llarg". L'altre Rafel, Lladó, ha tingut feina per construir aquest muntatge. "En escena apareixeran quatre espais paral·lels. Un serà a Austràlia; l'altre, als Estats Units; el tercer, a Sud-àfrica, i el quart, a Alemanya. Aquests indrets interactuaran en paral·lel: hi haurà moments en què només n'hi haurà un d'actiu, però en d'altres potser hi seran tots quatre", diu Duran, conscient que és una obra "molt cinematogràfica, que podria recordar un poc el film Babel". Per dur a terme aquest projecte, Duran comptarà amb un repartiment format per Ivan Benet, Carol Muakuku, Victòria Pagès, Vicky Peña i el mallorquí Santi Pons.
Aquesta no serà l'única iniciativa que Duran impulsarà al Principat, atès que per a la propera tardor prepara una nova obra amb la companyia Q-Ars, amb la qual ja ha fet Les suplicants i Anem a fer una musa.

També feina a Mallorca

Rafel Duran és aquests dies per Mallorca. En les properes setmanes, prepara un taller a l'Escola d'Art Dramàtic de les Balears (Esadib), on realitzarà una adaptació de La Ronda d'Arthur Schnitzler amb els alumnes. Així mateix, té emparaulada, encara que no ens en pot donar detalls, "alguna cosa" amb el Principal amb vista al 2011. "Serà just abans de les eleccions, així que no sé jo si...". Fent una valoració del moment teatral que viu l'Illa, Duran reconeix que està "molt decebut amb aquest pacte d'esquerres a qui no interessa gens la cultura". El director reflexiona: "Ja de molt abans que començàs la famosa crisi, des del primer any, que han retallat doblers a la cultura teatral. A mi, que em consider una persona d'esquerres, em fa molta ràbia que facin això", conclou.