Illes Balears | Cultura | Espectacles
Cavalcada de somriures reials
Només ens visiten un dia a l'any, però l'ocasió s'ho paga. Melcior, Gaspar i Baltasar arribaren ben puntuals a Ciutat carregats de regals i algun paquetet de carbó per als que no han fet bonda. Faltaven deu minuts per a les sis quan els coets anunciaven l'arribada de Ses Majestats. Era la visita d'uns Reis que, sense fer discursos, porten alegria a tort i a dret. La prova eren els milers d'infants que des de les cinc i mitja els esperaven desitjosos al mol Vell. Com sempre, el més gran, Melcior, fou el primer a desembarcar. La travessia ha estat dura. Per anar fins a Palma, ha hagut de travessar muntanyes i sotracs des de la llunyana Rússia. Enguany anà ben abrigat amb un vestit blau. Es veu que no volia patir la fretada que degué tingué fa un any, quan la colcada fou passada per aigua. Gaspar va ser el següent que baixà de la barcassa i ben xalest saludà, i fins i tot besà, els nins que havien aconseguit ser a primera fila. Conten que ahir el Rei ros s'emocionà de valent en veure tanta gent a la colcada de Palma. És més, durant tot el recorregut no s'aturà de repartir salutacions i caramels.
Els Reis d'Orient ens duen avui la felicitat
La travessia ha estat llarga, però Melcior, Gaspar i Baltasar ho tenen tot enllestit per passejar anit per tots els pobles de l'Illa i repartir els regals a qui hagi fet bonda. Qui no, tindrà carbó, tant a la Part Forana com a Palma. A la capitat balear setze carrosses i 13 comparses faran part de la comitiva que acompanyarà els màgics pels carrers de Ciutat. A partir de les 18 hores, els Reis arribaran al passeig de Sagrera.
Els Reis ja s'acosten
Nadal no acaba a Palma fins que no es representa l'Adoració dels Tres Reis d'Orient dia 6 de gener a les Voltes. Ja queda poc per a aquesta data i els actors que donaran vida als inoblidables personatges de l'obra de Llorenç Moyà ultimen els preparatius dels seus papers. El teatre Mar i Terra fou ahir l'escenari d'un assaig general en el qual es continuà preparant la funció.
El teatre també està de festa per Nadal
Nadal no és només època de torrons, regals i reunions familiars. També és un excel·lent moment per acudir al teatre. I ningú no pot dir que no hi ha cap obra que li faci ganes veure, perquè els diferents escenaris de Mallorca exhibeixen una oferta d'allò més variada, amb funcions per a tots els gustos i per a totes les edats, sobretot tenint en compte que els infants tenen vacances i que un acostament a la cultura teatral pot ser un bon antídot per al verí del consumisme.
Palma, plató per a Al Pacino
Al Pacino no pogué venir a rodar a Cabrera, però el castell de Bellver es convertirà en la seva residència en la nova pel·lícula de Dennis Dugan, Jack and Jill, una comèdia produïda per Sony Pictures en la qual prenen part l'oscaritzat actor protagonista d'El padrí, Adam Sandler, Katie Holmes i l'espanyol Santiago Segura.
Hivern calent al Sans
El teatre Sans afronta la temporada d'hivern amb una programació marcada per la diversitat d'espectacles i que acabarà amb la reposició de La Cantant Calba, el primer èxit d'Estudi Zero en els seus 25 anys d'història.De ganes no en falten, després de com han funcionat les coses en la temporada de tardor. "El balanç és extraordinari", comentà el director d'Estudi Zero, Pere Mestre. A més, La família Sans ha tornat a triomfar. "Volem donar les gràcies per l'acollida que ha tornat a tenir La família Sans. La gran demanda que ha tingut ens ha fet plantejar la possibilitat de donar-li una altra oportunitat durant la temporada de primavera", explicà Mestre.Però el que ara interessa és com es presenten els propers mesos. L'any acabarà amb un concert, Música per al Nadal (29 de desembre), el primer pròpiament dit, sense elements teatrals, que es fa en el teatre Sans.El 2011 començarà amb Comissura (7 i 8 de gener), un espectacle de trapezi i clown per a adults en el qual la valenciana Patricia Pardo mostrarà un món surrealista per tal de parlar de la realitat.
+Espectacles-Públic
Tot i l'increment de companyies i la major oferta de produccions, les arts escèniques de les Balears patiren l'any passat una reculada. La davallada d'espectadors és la dada més rellevant, malgrat que també cal assenyalar l'increment de funcions que s'han realitzat en el conjunt dels espais escènics de l'Arxipèlag, que puja al 4,6%. Així ho destacà ahir el coordinador de la Càtedra Joan Ramis i Ramis de la UIB, Francesc Perelló, en presentar l'Anuari teatral del 2008.
Porcella, torró, cava, vi. . . massa excessos plegats
L'arribada de Nadal comporta per a la ciutadania en general una alteració en la rutina professional i familiar, però sobretot en els hàbits alimentaris que, tal com alerta el secretari de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició, el doctor Miguel Àngel Rubio, pot representar un augment d'entre dos i quatre quilos de mitjana.El problema ha sorgit en els darrers anys, ja que el període nadalenc no es limita als dies específics de Nadal, sinó que "de mitjana dura un mes", diu Rubio. Els productes típics d'aquestes dates es comencen a consumir des que apareixen a les prestatgeries dels supermercats i setmanes abans ja s'acudeix a dinars o a sopars que molts avancen perquè no s'ajuntin tots a darrera hora.
El Trui Teatre es vesteix de gala
Després d'alguns canvis de data, avui és el dia per a la gala d'inauguració del Trui Teatre. Aquest esdeveniment, al qual assistiran més de 1.000 convidats, donarà cabuda a artistes de l'escena balear i d'àmbit estatal. L'humorista Jordi LP, músics com Dyango, Manolo Escobar, Tomeu Penya, Jaume Anglada i els Valldemossa, a més de l'actor Joan Pera, conegut per ser la veu en català i castellà de Woody Allen a les pel·lícules del director nord-americà, seran algunes de les presències de la gala.
El jardí tancat torna a dansar
Maria del Mar Bonet els posà veu i Nacho Duato els donà forma i moviment. Les cançons tradicionals de les feines del camp i la mar de Mallorca tornen a pujar sobre l'escenari en format de dansa. La Compañía Nacional Danza 2 (CDN2) és l'encarregada de donar cos a aquesta proposta que engendrà el 1983 qui en fou el director artístic, Nacho Duato. Sota el títol de Jardí tancat, la cantautora mallorquina pregona la duresa d'aquestes feines, mentre que Duato materialitzà aquesta realitat, avui gairebé extingida, a través del cos.
El Tomeu Penya més íntim
Tomeu Penya deixa de banda el seu esperit més revetler i irònic per endinsar-se de ple en el camp dels sentiments i la vida quotidiana, "en el qual qualsevol pot sentir-se al·ludit", assegura. L'enamorament, la ràbia i la bellesa són algunes de les temàtiques que centren el seu nou treball discogràfic, Tomeu Penya, 30 anys després, que ahir presentà als mitjans en una roda de premsa amb gran concurrència. Era una mostra més de la capacitat del cantant vilafranquer per aglutinar el públic més divers després de trenta anys sobre els escenaris i d'"estar més vist que el TBO", bromejava. Aquest treball, recollit en CD i DVD, suposa també un repte per a Tomeu Penya. És la primera vegada que enregistra un directe i, a més, ho fa davant les càmeres. "Vull que el públic escolti les cançons, però també que s'hi identifiqui", declara. De fet, la diversitat d'assumptes d'aquest àlbum de setze temes ofereix un "breu" repàs de la seva extensa trajectòria professional. S'hi apleguen algunes de les seves cançons més íntimes i romàntiques, però revestides d'uns nous arranjaments preparats per Tomeu Servera. "Ha estat tot un luxe", reconeixia.
Les Nits de Clown surten de Palma
Les Nits de Clown 2011 ja estan en marxa, a l'espera que els artistes hi presentin els projectes, cosa que poden fer fins al proper 24 de desembre. Els únics requisits és que siguin números de clown i que durin entre deu i quaranta minuts. També es demana que l'escenografia sigui nul·la o mínima, sobretot pel fet que durant les representacions pràcticament no hi haurà temps per muntar i desmuntar. A més, és previst que aquesta edició no es dugui a terme només a Palma, sinó que també el públic pugui gaudir d'aquests números de clown als pobles.
Els Escènica desafien el futbol
La darrera producció de Mort de Dama, dirigida per Rafel Duran és una de les més nominades. Les arts escèniques i la dansa desafiaran dilluns un altre espectacle ben cobejat: el futbol. Els organitzadors dels premis Escènica no estan gens preocupats pel seguiment del Barça-Madrid, encara que de ben segur no en faltaran referències durant la gala que se celebrarà dilluns, a partir de les 22.50 hores, al teatre Principal. "Serà una vetlada per recordar", manifestava ahir el director de Fanteatre i col·laborador de dBalears, Javier Matesanz, instigadors de la cerimònia. Es tracta d'una gala, per cert, que és una reivindicació històrica del sector des de fa més de vint anys, com subratllà ahir el delegat de Teatrre del Govern, Josep Ramon Cerdà, i que premiarà els millors espectacles produïts a les Balears d'ençà l'1 de gener de 2009 al 31 de juliol de 2010. Dansa, millor actriu, millor espectacle, millor dramatúrgia i text original són algunes de les 12 categories en concurs, a les quals opten fins a 21 companyies teatrals o de dansa. Menció especial tindran també els tres guardons honorífics que entregaran els organitzadors a persones o entitats vinculades amb el teatre d'arreu de les Illes.
Souls of fire, el nou treball de No Children
Els No Children reprenen la feina amb nou album, el tercer, titulat Souls of fire. Es tracta d'un treball que arriba després de cinc anys d'espera, un temps que els ha servit per madurar i obrir-se a noves influències. Avui el presentaran en la sala Assaig a partir de les 22 h. Els temes que conformen aquest disc presenten nous registres que van des del metal a d'altres de més progresius. Una novetat d'aquesta etapa que inicien és la incorporació dels mallorquins a les files d'Atticus Black Music, un nou segell creat per la marca Atticus Clothing, fundada per membres de Blink-182. Així, els No Children pretenen obrir-se encara més portes dins el món internacional."Durant aquests cinc anys no hem aturat de treballar fins que hem aconseguit el que volíem fer", explica Marcos, un dels guitarres del grup. Pocs grups de l'Illa s'han pogut mantenir durant tants anys a la palestra. Ells mateixos consideren que "és molt difícil" continuar. "Això no et dóna doblers", afirma Edy, el baixista de la banda. "Tots hem de tenir una altra feina per poder viure i ho hem de combinar amb la música", afegeix. "Malgrat tot, nosaltres estam com el primer dia, amb la mateixa il·lusió", sentencia.
Nova etapa teatral a Ciutat
El Trui Teatre aterra en la vida cultural de Palma amb el propòsit de "completar l'oferta de la ciutat". "No volem convertir-nos en conpetència del que ja hi ha", assegura Miki Jaume, gerent del recinte. Malgrat que la cerimònia d'inauguració s'havia previst per al proper 1 de desembre, s'ha ajornat a dia 16 per tal de no coincidir amb l'homenatge al tennista Carles Moyà. Mentre arriba la gala, la direcció durà endavant la programació prevista, que inclou una actuació de Raimundo Amador i Cati Clavet el 3 de desembre i la representació del nou muntatge de Gabino Diego, que aterrarà al teatre de La Salle els dies 7 i 8. "En la gala d'inauguració volem exposar la filosofia d'aquest nou espai i les ganes que tenim que Mallorca l'aculli com a nova casa cultural", comenta Jaume. "Volem oferir molta varietat, però sempre dins un ventall d'espectacles moderns", hi afegeix. "Trui va començar l'any 1978 i es bolcà en el jazz, amb actuacions com les de Ray Charles, Ella Fitzgerald i B.B. King. Els estils i els artistes s'han anat ampliant i ara hi havia moltes ganes de tenir una sala que sigui la casa de tothom", declara.
Petita gran òpera
La VII Temporada d'òpera de butxaca d'Estudi Zero donarà inici a la seva programació amb La princesa groga, de Camille Saint-Saëns. Es tracta d'una òpera amb diàlegs parlats i amb un argument que s'allunya del vessant còmic que s'oferí en anys anteriors. La soprano Maria Camps i el tenor Joan Carles Falcón en són els protagonistes. L'acompanyament musical està format per Enrique Sánchez, a la flauta; Lluís Segura, que s'encarregarà de la guitarra i la percussió; Oriol Palau, al violoncel, i David Mohedano, al piano. Eulàlia Salbanyà és la responsable de la direcció musical, mentre que la direcció escènica serà cosa de Pere Mestre, d'Estudi Zero. Les representacions de La princesa groga es duran a terme del 25 al 28 de novembre a les 20.30 hores al teatre Sans. "És una peça molt diferent de tot el que hem fet fins ara en l'àmbit de producció", explicà el director artístic, Pere Mestre. "Ofereix un estil distint, romàntic i oníric. És una peça molt original amb un joc al·lucinogen, que permet un joc escènic de transformació molt especial", afegí.
Premi Born per partida doble
La badalonina Lluïsa Cunillé aconseguí el premi Born per segona vegada en la seva carrera. La primera fou l'any 1999, amb L'aniversari. La segona fou dissabte passat en el teatre Municipal de Maó, amb El temps, "un drama de personatges escrit amb un molt bon pols narratiu, que sap mantenir una tensió contínua a partir de pocs elements i amb un ús mesurat dels silencis i de les paraules", segons explicà el jurat. Aquest estava format per Joan Arrom, gestor cultural i investigador teatral; Esteve Miralles, escriptor, traductor i professor; Magda Puyo, directora, dramaturga i professora de l'Institut del Teatre; Mercè Arànega, actriu i premi Nacional de Teatre 2010; i Carles Alberola, actor, autor i director. Cunillé es converteix d'aquesta manera en el quart autor a repetir guardó en les 35 edicions d'aquest certamen, que organitza el Cercle Artístic de Ciutadella. Abans ho varen fer Jesús Campos (1973 i 1988), Jorge Díaz (1990 i 1992) i Antonio Àlamo (1996 i 2005).
Un món de paper
Plecs és un espectacle d'allò més rodó, amb elements de teatre, acrobàcies i música. Ens parla sobre un món de paper, que no és més que una metàfora sobre la vida mateixa, plena de paper i de sorpreses que arriben en qualsevol moment. Aquesta obra, protagonitzada per Manolo Alcántara, Xabi Eliçagaray, Claudio Inferno i Karl Stets, és una coproducció d'Enfila't, el Teatre Nacional de Catalunya, el Centre d'Arts Escèniques de Reus i Cir-que o! La funció es durà a terme al teatre Principal entre avui i demà.
La cultura del poble, al carrer
La cultura d'arrel tradicional centrarà el programa d'activitats de Ciutat la darrera setmana de novembre (del 20 al 28). Per quart any consecutiu, l'Ajuntament de Palma i el Consell treuen al carrer les diferents expressions culturals del poble per difondre-les entre aquells que encara no les coneixen. I és que el poble, els seus ciutadans, són els que donen sentit a la cultura.
Les 6 llengües de Tamia Tesao arriben a Petra
Música amb varietat idiomàtica encara que instrumentalment convencional és el que es pot trobar al primer disc de Taima Tesao Zeling time. Una proposta que arriba des de Barcelona per part del compositor i guitarrista Toni Xuclà (Menaix a Truà) i la cantant i actriu Laura Guiteras (El cor de la ciutat), artífexs de les composicions d'aquest projecte, que ha tardat tres anys a donar fruits amb fins a l'àlbum de debut. Manolo, al contrabaix, i Eloi, a la bateria, completen un quartet que la crítica ha definit com a world pop i que es podrà veure en directe aquest dissabte, 13 de novembre, al teatre de Petra. El projecte, segons Xuclà, cerca "reflectir la barreja cultural urbana"; per aquest motiu, Zeling time està cantat en sis idiomes. Anglès, francès, italià, portuguès, castellà i català es barregen en un disc de tan sols deu cançons. "La Laura viu en un barri on hi ha molta immigració", comenta Xuclà sobre l'origen d'aquesta varietat lingüística. "A més, tots estem immersos en les músiques del món i la nostra intenció és mimetitzar, com a músics
Balears a Mercartes
La projecció exterior de la cultura que es genera a les Illes Balears és un dels assumptes pendents que, en els darrers temps, ha pres força dins el camp de les arts escèniques. Cinc productores de l'Arxipèlag participen a partir d'avui i fins divendres a Mercartes, el Mercat de les Arts Escèniques de Sevilla, que s'ha convertit en un dels millors aparadors per a professionals dels projectes teatrals a l'Estat i on es donen a conèixer les propostes a programadors, gestors i experts. En concret, enguany hi prendran part Corcada Teatre, Produccions de Ferro, Produccions del Mar i les novelles La Calòrica i Tshok. En total aquestes duran a terme més d'una desena de projectes escenogràfics, a més de la promoció de l'espai del Teatre del Mar com a centre d'exhibició, segons explicaren ahir des del mateix espai que fan part de Gescènic. "A banda de la producció del Teatre de Mar, que ara tenim en gira Camarada K, també ens donam a conèixer com a espai d'exhibició i presentarem els tallers teatre i literatura i el de laboratori", afegiren. Per la seva banda, Corcada Teatre han estat convidats a Mercarters per cercar distribuïdors o coproductors per a les iniciativfes que han de posar en marxa l'any que ve.
“No vull cases de lloguer a la música”
Maika Makovski (1983) il·lustra a la perfecció el tòpic que diu que les Illes Balears són una cruïlla de cultures. De pare macedoni i mare andalusa, aquesta artista mallorquina es presentarà el pròxim dissabte, 13 de novembre, al Teatre de Manacor amb el seu tercer disc, que s'anomena com ella, Maika Makovski (Origami, 2010). Aquest darrer fet no és una casualitat, sinó fruit d'un procés de recerca de l'estil i la identitat musical propis. "L'àlbum es diu Maika Makovski perquè és un punt de partença. Malgrat que la meva carrera començà fa temps, estic en un moment en què vull construir qualque cosa meva. No vull cases de lloguer a la música, sinó trobar el meu camí amb alguna cosa absolutament pròpia. Estic en un moment difícil de definir, caracteritzat per la fusió d'etapes", explicà. A pesar de la seva joventut, la seva carrera no és flor d'un dia. Començà sent una nina, a només 13 anys, i a 15 guanyà el Festival Pop Rock de Palma. "Després de tot aquest temps, el que em queda d'aquella al·lota que començà en el món de la música és la meva essència", indica.
Adéu a la gran dama
L'actriu mallorquina ha finat als 90 anys d'edat. El teló davallà ahir de manera definitiva per a Catalina Valls. La gran dama del teatre balear morí a 90 anys després d'una intensa vida dedicada a les arts escèniques i a escriure, dues passions que la portaren per nombrosos escenaris amb més de quaranta obres a l'esquena. Les seves interpretacions de dona Obdúlia a Mort de dama, a El rei Pepet de Llorenç Capellà i La dida de Salvador Galmés són sols algunes mostres de la intensa carrera de Catalina Valls, també coneguda com na Catalina dels ous. Es tracta d'una professió, per cert, que Valls inicià de ben jove a Barcelona per formar-se en l'art dramàtic.
Mor a Màlaga el productor Paco Marsó
El productor Paco Marsó, que va sofrir divendres passat un vessament cerebral, ha mort aquesta matinada en l'hospital Carlos Haya, de Màlaga, segons han informat fonts del centre sanitari.
La vida privada de Sagarra
La novel·la Vida privada, de Josep Maria de Sagarra (Barcelona, 1894-1961), és un pes pesant de la literatura catalana de la primera meitat del segle XX que el teatre Lliure de Barcelona, coincidint amb el 50è aniversari de la mort de l'autor, recupera amb una adaptació i direcció de Xavier Albertí.
Oberts a 'Tot i molt'
Onze espectacles seran els protagonistes del programa infantil i juvenil Tot i molt, una proposta que enguany veu engreixada la seva programació tot i les retallades econòmiques i la crisi. La música, el teatre i la dansa seran les protagonistes d'aquests mesos en una programació dedicada no només a les escoles sinó també al públic familiar.
Improvisació en temps de crisi
Imaginació davant la manca de doblers és l'opció per la qual ha optat el Teatre del Mar per fer front a la temporada de tardor. Sense recursos per configurar una programació, el teatre del Molinar opta pel talent i per la improvisació de cinc actors mallorquins: Sergi Baos, Maria Bauçà, Lluqui Herrero, Agnès Llobet i Carles Molinet. Tots ells, des des de dilluns "entrenen" sota les ordres de Joan Carles Bellviure, autor d'aquest projecte escènic titulat L'actor en desequilibri, sessions d'improvisació orientada que es representaran els propers dies 5, 6, 7, 12, i 13 de novembre.
Una vida oberta al món digital
Avui dia, tenir un compte de Facebook, Twitter, Tuenti o de qualsevol altra xarxa social d'internet s'ha convertit en un fet relativament comú. Tot i això, costa aturar-se a pensar fins a quin punt les persones han convertit la seva vida en una cosa pública mitjançant internet i com ha afectat això a les relacions humanes. Aquesta és la reflexió que vol provocar la 21a edició del festival Art Futura, que se celebra al museu Es Baluard per segon any consecutiu i que enguany porta el lema We live in public.
La fantasia torna en format festival
Després de l'empenta d'Alex de la Iglesia en l'edició passada, el Festival Mallorca torna a la palestra amb més propostes culturals vinculades, totes, a mons meravellosos. Literatura, pintura, fotografia, disseny i cinematografia són les principals disciplines artístiques que confluiran a partir d'avui i fins al 31 d'octubre en la tercera edició del certamen. Festival Park es convertirà aquests dies en escenari de lluites d'espases, balls de dracs i projeccions de curts fantàstics que l'any passat ja reberen una bona acollida, a més de la participació del cineasta i director de l'Acadèmica de cinema, Alex de la Iglesia. L'edició d'enguany, apunta Joana Pol, coordinadora del certamen, inclourà algunes novetats, com també la presència del conegut director espanyol Àlvaro Sáenz de Heredia, que rebrà el premi homenatge del festival. Aquest serà un dels plats forts del Mallorca Fantàstica d'enguany, que començarà avui a les 20.30 hores amb la inauguració de l'exposició Preiere Temptacions, d'Enrique Toribio i Mirage de Giselle Palou.
Placebo cancel·la els concerts
La banda britànica de rock Placebo ha cancel·lat els seus concerts de Mallorca, Madrid i Lugo previstos per als dies 2 5 i 8 d'octubre, respectivament, a causa de problemes de salut del seu cantant i líder, Brian Molko. A més d'aquests dos concerts, la banda també ha cancel·lat les actuacions que tenien previst oferir aquest mes d'octubre a Lisboa, Seül i Tokyo.
'Caçadors' de noves estrelles
Els nervis eren ahir el pitjor enemic de les més de dues-centes persones que es presentaren al càsting per al musical de Tomeu Penya. Convocat per la productora Illamor, les escales de la cinquena planta de l'Auditòrium eren un anar i venir de gent disposada a mostrar el seu talent. El cant fou la primera prova, en la qual hi hagué grans veus i també bastants galls. Allò important, però, era cercar un paper en el futur musical basat en les cançons del vilafranquer. "Tomeu Penya és tot un emblema a Mallorca, per això se'ns ocorregué fer aquest primer musical sobre ell", explicava ahir el productor Tomeu Oliver. Vora ell, la directora escènica, Montse Camañes, i la directora coral, Laia Jornet, avaluaven les qualitats artístiques dels candidats.
Deu anys en moviment
Cala Millor es tornarà a convertir aquesta tardor en l'epicentre de la dansa a les Balears just quan es compleix una dècada d'ençà que l'Auditòrium Sa Màniga decidí impulsar aquest llenguatge escènic. Eren altres temps, en què la dansa restava encara mig arraconada dels espais mallorquins. Amb el pas dels anys, Dansamàniga ha pres forma i també ha guanyant adeptes, el mateix que ha succeït amb les propostes creatives envers la dansa a l'Illa, que han donat fruit. "Avui tenim moltes companyies i molt bones", recordava ahir el director, Pere Santandreu.
Els mites de Corcada
No li volien fer un homenatge ni tampoc recrear una biografia, però necessitaven la seva figura per parlar d'allò que els interessava. Guillem d'Efak és el protagonista de la nova obra de Corcada Teatre, Negret de Guinea, que demà horabaixa s'estrena a Manacor i que la setmana que ve es podrà veure al Principal de Palma. La companyia, que es mou entre Mallorca i Barcelona, ja ens té acostumats als seus espectacles teatrals amb grans dosis literàries.
La dansa de Mallorca es mou a Manacor
La Fira de teatre de Manacor encara avui la sisena jornada i ho fa amb un programa doble de dansa amb DO de les Illes. No serà l'únic dia, ja que fins a quatre espectacles de dansa de Mallorca s'hi poden des d'avui fins dijous: Nou, de la companyia Mariantònia Oliver; Clau, memòria d'eriçó, de Versió Àcida; Encontres 2, de Hierba Roja, i Moja bieda, de la companyia Teatre d'Alaró. A tot aquest repartiment, s'hi d'afegir la presentació, demà, del festival de dansa Artdantthé de París dins la Trobada de festivals europeus, que organitza la Cofae (Coordinadora de fires d'arts escèniques de l'Estat espanyol). "La producció de dansa enguany a les Balears ha estat molt notable i això, evidentment, s'ha notat en la programació de la Fira", afirmaven ahir els organitzadors de la cita manacorina. Per començar aquest tast de dansa mallorquina, avui horabaixa, a les 18.00 hores, Mariantònia Oliver hi presenta Nou, un espectacle que s'estrenà a la primavera dins el festival Alternatilla, però que arriba a Manacor en les seves condicions òptimes de maduració.
Tremendamente i Janer sorprenen Vic
El torn de Pere Janer al Mercat de Música Viva de Vic demostrà les possibilitats de mesclar la música electrònica amb un missatge íntim. Mentre que els menorquins de Tremendamente transformaren la rambla del Passeig, la principal artèria de la ciutat, en una gran bauxa musical amb centenars d'espectadors cridant i ballant. Les dues formacions actuaren dissabte a vespre, el dia fort de la fira, i significaren el final de la participació balear a Vic, iniciada dijous amb Esther Bosch, Es Reboster i Guiem Soldevila. En l'apartat de grups emergents, tot i l'experiència conreada en l'etapa de La Fosca durant la dècada dels 90, Pere Janer presentà a Vic les cançons del disc Guapo, acompanyat dels músics d'Antònia Font Joan Roca i Jaume Manresa, productor del projecte. "És un disc que neix de la necessitat de presentar les meves cançons després de molt de temps allunyat del món musical, tot i que no he deixat mai de cantar per a mi, escriure, compondre i sentir la meva pròpia veu", comentà Janer als camerinos de l'Institut del Teatre, minuts després del concert. El músic mallorquí assegura que "la meva dèria era fer cançons d'autor amb música electrònica, modernitzant una mica la cançó i acostant-nos a la música de ball que volem potenciar perquè ens diverteix molt".
Passió per la música indie
Dues nits consecutives amb el cartell d'entrades exhaurides i més de nou-cents assistents en la gala especial a Son Amar és el balanç dels concerts de celebració del 5è aniversari de la sala Cultura Club de Palma. Tres vetlades en les quals participaren alguns dels noms més destacats de l'escena independent estatal, com Love of Lesbian, Ivan Ferreiro, Delafé y las Flores Azules, Estereotypo i Lori Meyers, entre d'altres.
Sardenya arriba al Principal
Més de trenta anys dedicats a la música de Sardenya és el que trobam en la trajectòria musical d'Elena Ledda. La cantant sarda actua avui al teatre Principal en el que suposa el seu retorn a Mallorca després de participar, a final dels anys vuitanta, en el cicle Cançons de la Mediterrània. Avui ho farà en el marc del Jazz Voyeur Festival, que en aquesta ocasió col·labora amb l'European Jazz Expo de Cagliari, i estarà acompanyada dels seus compatriotes Sunflower Quartet. "No crec que hi hagi una barrera cultural forta entre el jazz i la cançó mediterrània. Totes dues vénen del poble i tenen una part d'improvisació molt important", comenta Ledda amb relació a la seva proposta. En el recital d'avui interpretarà cançons del darrers tres discs, algunes d'elles en català, com és el cas de Des de Mallorca a l'Alguer, composada originalment per Albert Garcia, i una versió de l'Ave Maria de l'Alguer. "A Sardenya tenim cinc llengües i el català és una d'elles. És un idioma molt musical i que té un so molt dolç; el castellà, per contra, sona més dur". Ledda cantarà acompanyada de la seva banda i la pianista de jazz Rita Marcotulli. "Les nostres propostes encaixen, perquè les dues intentam superar les barreres dels nostres estils". I es que Ledda cerca ajuntar la tradició i la modernitat amb un objectiu clar: "Representar el poble tal com és ara".
30% més de programació 50% menys de pressupost
El Teatre Principal de Palma incentiva les activitats ajustant el pressupost. Foto: J. Carrillo. Després de la pausa d'estiu, el teatre Principal de Palma torna a obrir les portes amb una programació ben diversa. L'emblemàtic espai ciutadà disposa per al proper quadrimestre d'un 50% menys del pressupost que tenia l'any passat però, tot i això, ha fixat un programa amb un 30% més d'activitats. Aquest increment es deu, principalment, al fet que el nou equip directiu ha cercat noves vies de col·laboració amb entitats i associacions que ocuparan el teatre per als seus actes. Són els casos del Festival Jazz Voyeur, que tindrà la seu al Principal i hi oferirà vuit concerts; el Waiting for Waits; el Festival Música Mallorca, amb quatre actuacions; i els espectacles de Poesia en escena de la UIB.
Tàrrega tanca les portes
Sortir, actuar fora de les Illes i formar part d'altres circuits de teatre i dansa han estat les premisses que resumeixen la intenció de la participació balear en la 30a edició de la Fira de Tàrrega de teatre al carrer. Les companyies i els responsables de la Conselleria d'Educació i Cultura, amb un pressupost per assistir-hi de poc menys de 15.000 euros, han insistit en la necessitat d'esforçar-se per aconseguir contractacions de programadors de la Península i de l'estranger. Biel Jordà, responsable del muntatge Sine terra, féu una exhibició que fou vista per unes 3.000 persones.
Orgull sonor
Només hi havia un requisit: cantar en català, i n'hi hagué molts que acudiren a la cita. En l'ambient es palpava aquest orgull sonor que senten i transmeten aquells que estimen la seva llengua i que ho canten als quatre vents. A Son Servera ahir aquests feren sentir la seva veu i el clam hi arribà en forma de música, en clau de rock, d'acústica, de jazz, música tradicional i infantil. Una barreja d'estils que va convèncer.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Ja es pot comprar la camiseta de les seleccions de futbol de les Illes Balears
- La ‘germana’ sahrauí de Galmés
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona