TW
6

El Circuit de les Arts Escèniques de Mallorca (CAEM) és aquestes darreres setmanes a la corda fluixa, després que, arran de la darrera junta directiva, duita a terme el juny, un grup d'onze teatres de la Part Forana -dels 21 que hi ha en total- hagin decidit abandonar el servei. Son Servera, Santanyí, Santa Margalida, Vilafranca, sa Pobla, Muro, Capdepera, Calvià, Artà i Alcúdia se sumen així a l'abandó de l'entitat el mes de juny per part del Teatre de Manacor i han decidit que, si no canvien les coses, a partir del setembre ja no programaran cap companyia del CAEM.

El quid de la qüestió començà a l'assemblea general del mes de febrer, quan es decidí per majoria que les companyies i productores de teatre (representades per ABETD i ADEBAE) i l'Associació d'Actors i Actrius de les Balears (AAAPIB) deixarien de tenir vot -encara que no veu- dins el circuit. Aquesta decisió, però, no fou ratificada posteriorment per la junta directiva, cosa que provocà, en un primer moment, la dimissió del representant del Teatre de Manacor i, ara, de bona part dels teatres de la Part Forana. Maties Garcies, director insular de Cultura, recordà ahir que "en la junta directiva va optar per no considerar la decisió de l'assemblea perquè, en paral·lel, estava previst redactar un nou funcionament del CAEM".

Ja en el seu moment, quan l'assemblea "expulsà" actors i companyies, aquests sortiren a la seva defensa. Rodó Gener (AAAPIB) al·legà que la seva presència és necessària, "ja que allò que feim és assegurar que el circuit sigui per a companyies professionals i que es compleixi la llei amb els intèrprets". Per la seva banda, els teatres escindits creuen que "no té sentit que les companyies tinguin vot dins un circuit que al cap i a la fi acaben pagant el Consell de Mallorca i els ajuntaments". Així mateix, consideren que la presència de les companyies va en contra del desenvolupament dels teatres a la Part Forana perquè impedeix, dins les noves normes proposades al CAEM, "que els teatres no puguin fer produccions, que dins el CAEM només hi hagi companyies de les Balears i que no es puguin incloure les obres dins fires i festivals", digueren representants d'aquests deu teatres que han decidit abandonar-lo. "No sabem d'on vénen aquestes propostes, però s'hi deixa entreveure que dins el sector teatral de Palma n'hi ha que tenen ganes al de la Part Forana", precisaren.

En el comunicat conjunt redactat per aquests teatres, s'hi afegeix que "el Circuit està anquilosat a causa d'una composició anòmala en la qual les companyies i associacions d'actors i actrius tenen una majoria que no permeten introduir cap canvi en la dinàmica teatral. Després de molts d'anys d'immobilisme pensam que aquesta situació sols pretén conservar l'statu quo d'aquells que fa molts d'anys que hi són i dificultar tant com sigui possible el sorgiment de nous espectacles, noves companyies que afavoreixin la qualitat teatral a les Illes i fomentin la creació de nous públics".

En l'assemblea general hi prenen part, més enllà dels membres de l'administració i Sa Nostra, tots els programadors dels diferents ajuntaments (en aquest cas 21), les dues associacions de companyies i productors, i l'Associació d'Actors i Actrius (3 vots). En la junta directiva, els programadors només hi tenen dos representants, cosa que provoca que es perdi la majoria que sí tenen en assemblea.