Deuen ser ja més de tres les generacions de mallorquins que han cantat, han ballat i han crescut amb els Cucorba. 33 anys de trajectòria que han vist com els infants naixien, es feien grans, tenien fills i tornaven als concerts ara convertits en pares. Més de tres dècades que donen lloc a una radiografia perfecta de com ha canviat el món dels infants.
"La primera cosa que ha canviat és la manera de jugar, que abans era més col·lectiva i de carrer. La segona: que de cada vegada els nins volen deixar de ser-ho més prest". Així de clar ho han vist els integrants d'aquest popular grup d'animació infantil. "De cada pic són més joves -diuen-, ens vénen amb cotxets i tot. I és que als de deu anys ja els comença a fer vergonya cantar i ballar les nostres cançons". Per això, aquest tretzè disc ("n'haurem de fer un de ràpid, que aquest número no du bona sort", bromegen) va dirigit a aquest públic més petit -de zero a cinc anys- i ho fa de manera potser més "dolça" que habitualment, però "sense perdre les nostres senyes d'identitat", confessa Francesc Aguiló.
Gravat amb orquesta de cambra, "que li dóna una sonoritat nova i molt més amable", el disc ha tingut la col·laboració d'un grup de cantaires de la coral de Sant Josep Obrer de Palma. Just ahir dematí, els Cucorba, vestits per a l'ocasió, i els seus petits ajudants es reuniren als estudis d'Ona Digital a Bunyola per celebrar i presentar en societat aquest disc, que du el nom de Mamballetes i que consta de quinze cançons, 50 per cent de pròpies i 50 de populars. "També n'incorporam la versió instrumental perquè, com a eina educativa, els infants les puguin cantar ells tots sols", afegiren des del grup.
La direcció musical i orquestral del disc ha estat a càrrec de Miquel Brunet, que ha hagut de fer una "feinada" per "eliminar allò superflu i quedar-nos només amb l'essència de les cançons", afegeixen. Temes populars com Cada dia al dematí, Jo he vist un moix, Les petites formiguetes i La bruixeta agafen un nou caire amb aquest disc i es barregen amb temes que parlen de colors (Tots els colorins), de gusts (Tot ho vull tastar) i de sentits (Tenc tenc tenc), entre d'altres propostes. "Deu ser veritat allò que diuen que la música clàssica connecta molt bé amb els infants", comenten, i aquest treball n'és el millor exemple. La petita orquestra de cambra que ha acompanyat Cucorba en aquesta ocasió ha estat formada per Bernat Cabot, Irene Mas, Xavier Pericàs, Aina Maimó, Cristina Trench, Biel Fiol, Wojtek Sobolewsky, Tomeu Estaràs i Miquel Brunet.
El secret de Cucorba, asseguren, és una "intuïció espontània, natural que, no sabem per què, però funciona". Així, durant més de tres dècades, el grup ha actuat per places i teatres. I ho continuarà fent, perquè amb el seu ritme "de dièsel" han reconegut que, de moment, "la crisi no l'hem notada gens ni mica".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Això és una notícia esplèndida. Enhorabona als de Cucorba, tants d'anys fent bona feina !