TW
0

Els premis Bòtil de teatre i literatura arriben a final d'aquesta setmana a la primera fase. És en aquesta etapa, que es du a terme als cellers Jaume Mesquida de Porreres, quan els grups finalistes mostren un tastet d'allò que estan preparant amb vista a la gran final de la Fira de Vilafranca, un making process que només en dos casos arribarà a completar-se del tot i participarà, així, en la fase final de la tardor.

Una de les novetats d'enguany és que les obres que hi concursen no havien de procedir necessàriament d'autors de les Illes, sinó que podien arribar d'arreu dels Països Catalans. Això ha obert la porta no només a nous homenatges teatrals, sinó que també ha propiciat que companyies del Principat s'hagin decidit a participar en el certamen balear.

Un total de cinc grups prenen part en la mostra, que es podrà veure divendres i dissabte a partir de les 21.00 hores. D'aquests, ja ho hem dit, se'n seleccionaran dos finalistes que rebran la quantitat econòmica de 500 euros cada un, que els permetrà concloure amb èxit la seva producció. El guanyador rebrà també com a premi una gira que passarà per la fira Litterarum de Móra d'Ebre, el Teatre Municipal de Maó, el centre cultural de Porto Cristo, l'Espai Mallorca de Barcelona, l'Espai Illes de València i el Teatre Municipal de Palma.

Bàrbara Nicolau, de Sa Xerxa, organitzadora de l'acte juntament amb l'Insitut d'Estudis Baleàrics i Sa Nostra, comentava: "Estam contents perquè els espectacles guanyadors del Bòtil tenen molt de rodatge fora del certamen", fent referència a obres com Pèl al pit, Ganes de Mus i Tot assajant Albertí. La primera proposta del 2010, que es podrà veure divendres que ve a les 21.00 hores, és la del grup felanitxer Teatrix, que, amb una obra titulada La Balanguera, s'ha endinsat en l'univers de Joan Alcover.

La segona oferta de divendres, a partir de les deu, té també un vessant musical. Hi participen els actors Xesca Vadell i Toni Vallès, acompanyats pel músic Miquel Vicens Sastre, conegut com a Marcel Cranc. La direcció d'aquesta peça, de nom Benaventurats, en referència al Llibre de benaventurances de Miquel Àngel Riera, és a càrrec d'Eulàlia Bergadà. Ja en la jornada de dissabte, el sus el donarà, a les 21.00 hores, la companyia catalana El príncep Titolau, que ha preparat un espectacle de teresetes titulat Cavallet de cartró, que versarà sobre l'obra de diversos autors de la literatura catalana.

Igualment amb una selecció d'autors contemporanis es presenta la companyia Buits i Nous i les seves Cartes que no lliguen, que barreja diferents llenguatges com la música, els titelles i el gest. Els darrers a actuar seran la parella formada per Aina Compte i Carles Poyal, que han preparat l'espectacle Vine aquí, que te contaré!, en el qual posen en comú Carme Riera, Escriptora de l'Any 2010, i el dramaturg rus Anton Txèkhov.

El jurat d'enguany estarà format per Pep Ramon Cerdà, delegat de Teatre del Govern balear; Javier Matesanz, crític; Jaume Gomila, president de Sa Xerxa; Caterina Alorda, actriu; i Antoni Maria Planes, de l'Institut d'Estudis Baleàrics. Bodegas Jaume Mesquida oferirà també visites guiades al seu celler una estona abans de les funcions a tots aquells que ho desitgin i que ho reservin amb antelació.