La música tradicional mallorquina és la proposta de la primera referència discogràfica de Caliu, una grup format a Palma però amb components procedents de pobles com Selva, Lloseta i Santa Eugènia. Ritmes de fandango, la jota i els boleros donen forma i sentit a Punt i seguit (Blau, 2010). Tot i haver tret el primer treball enguany, els inicis de la banda es troben a l'any 1999. "Per diverses circumstàncies no vàrem aconseguir tenir continuïtat fins a l'any 2006", comentà Antoni Tugores, percussionista del grup, qui hi afegí que el conjunt "ha tingut fins a quatre cantants diferents des de la seva formació fins arribar a Maribel Vidal, la vocalista actual". Els acompanyen Pere Davila a la guitarra i Josep Tugores al llaüt, ambdós principals líders del grup, a més de Miquel Tugores al baix, Biel Riera a les flautes i Miquel Àngel Bauçà al violí.
Punt i seguit cerca marcar un nou inici per a aquesta jove formació de ball de bot gràcies a tretze cançons, cinc de les quals són composicions pròpies i la resta peces populars amb nous arranjaments. Versions dels bolero Toni Moreno i de la jota menorquina L'amo de Son Carabassa encaixen amb temes nous com Fandango de la mar, Jota de fires i La lluna i la roada. L'aposta per la música de ball de bot no fou casual, sinó que respongué a la necessitat dels músics de trobar-se a ells mateixos. "En principi la intenció fou fer de Caliu un grup de pop-rock, però començàrem a recercar en els nostres orígens fins arribar a trobar-nos còmodes amb aquest estil", va comentar el percussionista, germà d'un dels fundadors de la banda.
El disc arriba després d'enregistrar tres maquetes. "Josep és tècnic de so i té un estudi itinerant que consisteix en un ordinador i un grapat de micròfons amb què férem les primeres gravacions", explicà Tugores sobre el destacat rol del seu germà a la banda. El procés de creació de Punt i seguit, capturat als Swing Studios de Joan Bibiloni, ha estat molt més seriós i professional. "Començàrem el mes de novembre, quan enregistràrem les referències del disc, aturàrem per Nadal i tornàrem a l'estudi des del febrer a l'abril d'enguany", comentà el percussionista sobre el nou treball, que publica Blau i que des del grup s'espera "que pugui estar aviat a Spotify perquè es pugui escoltar des de la xarxa".
El llançament de Punt i seguit no ha anat acompanyat d'una bona quantitat de concerts a causa de la crisi. "Tan sols hem pogut pactar cinc actuacions per a aquest estiu, mentre que fa dos anys en vàrem fer vint", va explicar Tugores, qui denuncià que els ajuntaments "prefereixen contractar agrupacions aficionades perquè resulten més barates que els grups professionals". Des de Caliu es veu el ball de bot com "una cultura bastant viva, sobretot als pobles, i amb un públic molt fidel que acudeix a les ballades". Podrem comprovar-ho dia 4 de setembre, quan la banda es presenti oficialment a les Voltes en el marc de les festes de la Mare de Déu de Palma.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Hola Som en Miquel Tugores, membre de Caliu. A més de les errades comentades per n'Albert a l'entrada anterior, i que en Miquel Àngel toca la viola i no el violí, caldria aclarir que no ens sentim identificats amb algunes afirmacions. Caliu no ha volgut ser mai un grup de pop-rock, malgrat alguns dels seus components han fet, i fan, altres estils en altres formacions, Caliu sempre ha fet música per a ballar ball de bot, per dir-ho d'una manera ràpida i entenedora. Nosaltres no som un grup PROFESSIONAL. Pensam que no es pot considerar que un grup sigui professional si tots els seus components no són músics professionals, i és el que passa al nostre grup. Per tant, no podem estar d'acord amb la frase entre cometes -com si fos afirmació textual de l'entrevistat- que parla de grups professionals i agrupacions aficionades. L'estudi "itinerant" no són un grapat de micros i un ordinador. És un estudi de gravació amb totes les condicions necesàries per a enregistrar treballs amb resultats que podriem considerar com a "professionals", amb la particularitat que es pot traslladar amb relativa facilitat i realitzar la gravació al lloc que es consideri oportú.
Una correcció: el percussionista nom Albert Tugores i el llaüt Jordi Tugores, técnic de só i responsable de la gravació.