Autor
Maria Llull
Maria Llull

Cultura

Els escriptors recomanen...

Els tòpics són, en la majoria dels casos, un reflex de la realitat. I, encara que és un tòpic allò que l'estiu és una època idònia per a la lectura, no s'ha de desaprofitar el temps lliure que deixen les vacances per engrescar-se en mil i un viatges imaginaris tan profitosos o més que qualsevol ruta turística. Per a aquells que estiguin despistats i dubtin sobre quin llibre llegir, aquí hi ha les recomanacions d'alguns escriptors mallorquins. Això sí, el consell més important tal vegada sigui que s'ha de llegir tot l'any, sobretot per no perdre el seny en aquests temps de crisi i de turbulències.

Maria Llull 07/08/11 0:00

Cultura

Un agost de teatre

Monòlegs, màgia, música i improvisació teatral són alguns dels ingredients que el café teatre Sa Botiga de Buffon's ofereix aquest agost, una època de tradicional sequera en els escenaris que el local palmesà (Valldargent, 31) afronta sense aturar. Un espectacle musical amb Dani Garcia i las cuquis inaugurarà el proper dimecres la programació de la segona setmana d'agost. Javier para los amigos oferirà dijous un espectacle de màgia de proximitat. Divendres i dissabte arribarà Joan Carles Montaner, amb els monòlegs Mi historia y yo i Sense cap ni peus.

Maria Llull 06/08/11 0:00

Cultura

Hollywood s'acosta a Mallorca

Mallorca podria ser un dels escenaris de Cloud Atlas, la pròxima pel·lícula dels germans Wachowski, responsables de l'exitosa trilogia Matrix. La Mallorca Film Commission té les negociacions amb la productora del film (Warner Bros) pràcticament enllestides i només manquen una sèrie de permisos de tipus administratiu perquè el rodatge a l'Illa, que començaria el setembre, pugui ser una realitat.

Maria Llull 06/08/11 0:00

Cultura

Horacio Sapere: un artista a Nova York

"De vegades pareix que si no passes per Nova York no acabes de complir un cicle, però jo mai no ho havia cregut". Així parla l'artista Horacio Sapere de la seva estada a una de les capitals mundials de l'art, que no és altra que la ciutat nord-americana. Nova York ha inspirat multitud de creadors i les seves estampes formen també part de la història del cinema. "És veritat que té una càrrega molt gran i que allà passen un munt de coses".

Maria Llull 03/08/11 0:00

Cultura

Com fou el final del món talaiòtic?

L'arqueòleg Javier Aramburu enllesteix aquest estiu la seva desena campanya a les Païsses. Tal vegada les novetats ja no són tan espectaculars ara com fa uns anys, però això no els lleva rellevància ni interès científic, sobretot a l'hora de tractar el final del món talaiòtic. "Treballam a la part intermèdia del poblat per prendre algunes dades sobre el final del món talaiòtic", explica Aramburu. La campanya finalitzarà diumenge que ve, dia 7 d'agost.

Maria Llull 02/08/11 0:00

Cultura

Les dues Mallorques de Sant Jeroni

Miguel Àngel Moreno, Josep Domínguez, Ale Zea i Xavier de Kepper formen la segona generació de CRIdA (Centre de Residència i Intercanvi d'Artistes), un projecte comissariat per Pau Waelder i Fernando Gómez de la Cuesta que nasqué fruit d'una convocatòria de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma. Els artistes ocupen els quatre estudis de creació habilitats al convent de Sant Jeroni amb una missió clara: crear, conviure i interactuar amb la ciutat.

Maria Llull 29/07/11 0:00

Espectacles

Sopa de Cabra també dirà adéu a Mallorca amb un concert

Mallorca també entrarà dins el mapa del 25è aniversari del grup català Sopa de Cabra, una celebració que començarà a Barcelona el 9 de setembre i que finalitzarà a Girona el dia 30. Aquesta serà la darrera oportunitat per escoltar-ne en directe a l'Illa temes que gairebé s'han convertit en himnes, com ara Podré tornar enrere, L'Empordà i Camins. Com passa moltes vegades amb les efemèrides més boniques, també hi haurà un lloc per a la tristesa perquè, una vegada que s'hagin acabat les actuacions, Sopa de Cabra tornarà a deixar d'existir com a grup i els seus membres reprendran l'activitat individual.

Maria Llull 28/07/11 0:00

Cultura

Els tresors ocults dels ossos

El primer Simposi internacional en paleohistologia se celebrà fins el passat dia 20 a Sabadell i culminà aquest cap de setmana a Mallorca, amb una visita per part d'alguns dels investigadors més importants del món, entre els quals destaquen la sud-africana Anusuya Chinsamy-Turan i el nord-americà Tim Bromage. L'excursió per l'Illa va estar organitzada per Josep Antoni Alcover, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, i per Meike Köhler, de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), entitat que també organitza el simposi.

Maria Llull 24/07/11 0:00

Cultura

Villaronga, premi Nacional

Villaronga rebrà la principal distinció de la cinematografia de l'Estat. Foto: J. Torres. El cineasta mallorquí Agustí Villaronga (Palma, 1953) rebé ahir el premi Nacional de cinematografia, concedit pel Ministeri de Cultura i dotat amb 30.000 euros. Villaronga rebé la telefonada de la ministra de Cultura, Àngeles González-Sinde, que fou l'encarregada de donar-li la bona notícia.

Maria Llull 23/07/11 0:00

Polí­tica

PSOE i PSM amenacen de denunciar Rotger

El PSOE i el PSM anunciaren ahir que denunciaran el vicepresident del Consell, Joan Rotger, en cas que no rectifiqui les acusacions fetes contra el Pacte "d'ocultar les irregularitats" de les obres del teatre Principal. "El PP menteix, sabia el que passava, com solucionar-ho i no hi han fet res", assenyalà en un comunicat Cosme Bonet, vicesecretari general dels socialistes i exconseller de Presidència del Consell. L'exsecretària general tècnica de Presidència, Mercedes Garrido, explicà que quan es va negociar amb la UTE el pagament dels 1,3 milions d'euros de la demanda per revisió de preus, "se'n va informar el patronat del teatre Principal". El PP "té tres representants" en aquest organisme, entre els quals Tomeu Martínez, actual assessor de Maria Salom.

Maria Llull 23/07/11 0:00

Cultura

“Sí, rodarem a Mallorca”

"Sí, filmarem a Mallorca", afirmà ahir la directora, escriptora i actriu canadenca Daphna Kastner (Mont-real, 1961), esposa de l'actor Harvey Keitel (Nova York, 1939), amb qui ha vingut a Mallorca amb l'objectiu de cercar-hi localitzacions per al seu nou projecte cinematogràfic. "El més important que he trobat en aquesta illa és la bellesa. Veig que no ha estat sobreexplotada des del punt de vista de les pel·lícules", va declarar.

Maria Llull 23/07/11 0:00

Polí­tica

El PP acusa el Pacte d'ocultar les irregularitats del Teatre Principal

El vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports de Consell, Joan Rotger (PP), denuncià ahir "l'ocultació deliberada de l'anterior govern" de les irregularitats comeses en les obres de remodelació del teatre Principal i assenyalà com a principals responsables de l'ocultació l'anterior presidenta, Francina Armengol (PSIB), i qui fou conseller de Cultura i Patrimoni, Joan Font (PSM). El Consell ha encarregat una auditoria per aclarir l'existència de partides certificades i no executades, a més d'altres deficiències. Aquest informe també haurà d'esbrinar "el grau d'implicació dels anteriors gestors, que, tot i que coneixien aquesta situació, no la varen posar a disposició de les autoritats judicials". "El Consell iniciarà un procediment administratiu per cercar crèdit".

Maria Llull 22/07/11 0:00

Cultura

Lluitar des de l'art

Newsha Tavakolian (Teheran, 1981) no és una artista corrent. Però no perquè ella ho vulgui així, sinó perquè desenvolupa la seva tasca a l'Iran, un país en el qual la política i la societat viatgen a ritmes molt diferents. Malgrat la seva joventut, aquesta fotògrafa iraniana ha aconseguit ser una de les artistes més destacades de l'Orient Mitjà, i tot sense renunciar a la reinvindicació que suposa una perspectiva femenina militant. Les seves obres, a mig camí entre el fotoperiodisme i les arts visuals, no parlen de grans esdeveniments, sinó de les petites coses del dia a dia. Actualment, treballa com a corresponsal a l'Iran per a publicacions tan importants com Time Magazin, Newsweek, Stern, Le Figaro, New York Times Magazine, Der Spiegel, Le Monde, NRC Handelsblad i National Geographic.

Maria Llull 22/07/11 0:00

Cultura

Viatge als anys 20 amb Duran&Friends

El Centre Cultural Costa Nord de Valldemossa serà demà la nau d'un viatge en el temps molt especial que tindrà lloc de la mà de la banda Duran&Friends i el seu concert Duran&the Sound of 20's. La seva actuació, que s'iniciarà a les 22 hores, servirà per obrir el programa de festes de la Beata.

Maria Llull 20/07/11 0:00

Cultura

De Rússia a Valldemossa

El poeta i pintor simbolista rus Max Voloixin arribà a Mallorca l'any 1901 motivat per allò que George Sand contà de l'Illa. Les seves impressions apareixen ara publicades en el llibre Dels troncs d'oliveres velles (Lleonard Muntaner Editor), un recull dels seus apunts de viatge que ha estat traduït per Gerard Adrover (Palma, 1967) i Laia Martínez (Berga, 1984). "Vaig trobar un llibre a Sant Petersburg que tenia un petit article sobre viatgers russos a Espanya. Allà hi havia una petita referència que deia que Voloixin havia estat a Mallorca", explica Gerard Adrover, 'incitador' que aquesta traducció sigui una realitat.

Maria Llull 19/07/11 0:00

Cultura

Un teatre per a la polèmica

La companyia de dansa del Teatre d'Alaró ja forma part del passat. Els desacords entre el seu director, Carlos Miró, i la regidoria de Cultura de l'Ajuntament han arribat a un punt que sembla que no tingui solució. La principal conseqüència ha estat que el teatre s'ha quedat sense companyia, encara que Carlos Miró continuarà la seva tasca una altra vegada amb el nom Puntiapart Dansteatre, que ja utilitzà en el passat.

Maria Llull 19/07/11 0:00

Cultura

Inca torna a ser l'altaveu de la música alternativa

Divendres, dia 22 de juliol, és el dia assenyalat perquè la plaça Mallorca d'Inca es converteixi un any més en un escenari privilegiat per a la música alternativa a Mallorca. En aquesta quarta edició de l'Inc'mon, els caps de cartell seran els mallorquins Sexy Sadie, un nom que ja s'ha convertit en tot un referent per a la música independent en l'àmbit estatal. No hi faltaran Tha Last Dandies ni els ddiscjòqueis Crazy Boyz, The Zombie Kids i Revon. El festival s'iniciarà a partir de les 23 hores.

Maria Llull 19/07/11 0:00

Cultura

Una foto de premi

"La fotografia és la unió entre una idea i l'estètica". Aquesta frase del nord-americà David LaChapelle es podria aplicar de manera perfecta al mallorquí Nando Esteva (Palma, 1979), un fotògraf que, malgrat que ha vist com la seva carrera s'enlairava dins el món de la publicitat, no ha renunciat a un llenguatge propi. Tal vegada sigui això el que explica millor Passió per la fotografia, la imatge (a dalt) que fou elegida per representar enguany els Premis estatals de fotografia Lux. Això sí, Esteva no és cap nouvingut en aquest certamen, que ja guanyà el 2010. "Tot començà amb una convocatòria pública per ser la imatge que promogués aquest esdeveniment per tot l'Estat", explica Esteva. Aquí arribà el més complicat. Com resumir en una sola imatge el que suposa ser fotògraf? "Va ser un procés primitiu: tallar de manera visual en un vídeo i en una imatge una càmera de fotos amb un cop de flaix. És una cosa bastant infantil, però alhora molt simbòlica".

Maria Llull 18/07/11 0:00

Cultura

“Llegir no és important, no ho ha de fer tothom”

La sala d'actes de l'edifici de la Riera quedà ahir petita per escoltar la lliçó inaugural de la Universitat d'Estiu de la UIB, que impartí el català Eduardo Mendoza, guanyador del premi Planeta 2010 per Riña de gatos. Madrid 1936. Mendoza hi acudí acompanyat de la seva dona, l'actriu i directora Rosa Novell, que llegí textos d'autors com Homer i Kavafis abans del començament de la conferència. "Ella elevarà el nivell de l'acte", manifestà l'escriptor, enmig de les rialles dels presents. Literatura i coneixement. D'Ítaca a Dublín fou el títol que encapçalà el parlament de Mendoza. El conferenciant volgué parlar de l'art de llegir i escriure com a forma de saber. L'Ítaca d'Homer i el Dublín de Joyce són el punt de partida i arribada del trajecte de les lletres occidentals, amb Ulisses com a protagonista d'un viatge que, malgrat que és el mateix, adopta imatges diferents. "La literatura permet que tot el que sabem adquireixi sentit: aquesta és el coneixement que ens dóna", afirmà Mendoza, si bé posà condicions perquè això pugui passar. "La ficció literària funciona per a nosaltres com a coneixement quan és un procés inconscient. És com menjar: ho feim perquè hi passam gust.

Maria Llull 15/07/11 0:00

Cultura

Robatoris i venda: el patrimoni històric s'esfuma

La comissaria de Santiago de Compostel·la rebé fa just una setmana la denúncia de la desaparició del Còdex calixtí, una guia per a peregrins del segle XII d'un valor històric incalculable. Potser aquest robatori és notícia, però no és cap novetat. Basta remuntar-se quatre anys enrere, quan uns lladres mutilaren la Cosmografia de Ptolomeu (segle XV) a la Biblioteca Nacional per endur-se'n els fulls més valuosos. Mallorca no ha estat aliena a aquests tipus de delictes. "Aquí no s'ha produït cap robatori de la categoria del Calixtí, encara que sí han desaparescut objectes que tenen un alt valor espiritual i material", explica l'historiador Guillem Rosselló Bordoy.

Maria Llull 13/07/11 0:00