Els tòpics són, en la majoria dels casos, un reflex de la realitat. I, encara que és un tòpic allò que l'estiu és una època idònia per a la lectura, no s'ha de desaprofitar el temps lliure que deixen les vacances per engrescar-se en mil i un viatges imaginaris tan profitosos o més que qualsevol ruta turística. Per a aquells que estiguin despistats i dubtin sobre quin llibre llegir, aquí hi ha les recomanacions d'alguns escriptors mallorquins. Això sí, el consell més important tal vegada sigui que s'ha de llegir tot l'any, sobretot per no perdre el seny en aquests temps de crisi i de turbulències.
Albert Herranz, Josep Lluís Aguiló, Sebastià Perelló, Miquel Bezares, Neus Canyelles, Antònia Vicens, Àlex Volney, Bernat Nadal i Antoni Vidal Ferrando han estat els encarregats de posar sobre la taula les seves propostes, que inclouen des de la poesia, la novel·la, l'autobiografia, el relat, la correspondència i el còmic. Això sí, per raons d'espai han quedat pel camí un munt d'obres interessants, un fet que tots els enquestats feren constar a l'hora de donar la seva resposta. Així que aquest serà un excel·lent motiu per fer en algun altre moment de l'any més propostes de lectura.
Albert Herranz
Dues són les propostes d'Albert Herranz (Estocolm, 1970) per als dies de calor. En primer lloc, la novel·la La maravillosa vida breve de Óscar Wao (Mondadori), de l'autor dominicà Junot Díaz. "És una obra moderna que reflecteix la societat actual, mestissa i amb un origen heterogeni de la cultura", explica. "Junot Díaz és un autor de frontera i està ple de referents de la cultura popular. De vegades el seu llenguatge pot ser embullós, perquè escriu en anglès i dominicà, però la novel·la és molt entretinguda i apunta cap on anirà el futur de la narrativa".
En segon lloc, Albert Herranz proposa el còmic El invierno del dibujante (Astiberri), de Paco Roca. Ambientat en els anys 50, "conta la història dels dibuixants de Bruguera, que varen decidir muntar la revista Tiovivo i que fracasaren perquè Bruguera els ofegà", assenyala. "Els protagonistes són persones normals que intentaren mantenir la seva llibertat creativa a l'època de Franco i que fracasaren ofegats per la lògica comercial. La història està molt ben narrada i de seguida que s'acaba fa ganes tornar-la a llegir".
Josep L. Aguiló
La recomanació de Josep Lluís Aguiló (Manacor, 1967) se centra en la figura de Gabriel Galmés (Manacor, 1962). El rei de la casa o El rei de la selva (ambdues editades a Quaderns Crema) "són dues grans novel·les", afirma. "Val la pena llegir-les per primera vegada, o rellegir-les en cas que ja es coneguin.Són obres de gran qualitat i molt divertides. El llibre de relats Parfait amour, La vida perdurable i Una cara manllevada (Quaderns Crema) són més obres de Galmés que es poden revisar. "A més, enguany es compleixen 10 anys de la seva mort". Un motiu més per recuperar-ne la figura.
Sebastià Perelló
La primera obra proposada per Sebastià Perelló (Costitx, 1963) és Plantes d'Interior (Empúries), de Borja Bagunyà. "És un autor català molt jove i té una de les millors escriptures que han sortit en els darrers temps. Plantes d'interior és un llibre de contes que estan molt ben lligats i amb una prosa deliciosa".
A la llista de Perelló tampoc no falten els autors clàssics, en aquest cas Llorenç Villalonga. Rosa i gris (Lleonard Muntaner) és l'obra proposada. "És un llibre que s'ha de llegir en perspectiva i que és significatiu del darrer Villalonga, encara que la seva escriptura començà molt abans i s'allargà en el temps". Rosa i gris era una novel·la que s'havia d'incorporar a les seves obres completes i que ara ha estat recuperada.
La darrera recomanació són les Cartes a Mercè Rodoreda (Fundació La Mirada). "Armand Obiols és un clàssic soterrani de la literatura catalana, que roman a les fosques, i aquestes cartes estan escrites amb una prosa magnífica", assenyala Perelló. "Obiols és un dels grans intel·lectuals catalans del segle XX, encara que la seva posició sigui discreta. Cal col·locar-lo en el seu lloc". L'obra recull les més de 300 cartes que Obiols va escriure a la seva estimada, escrits que també suposen tot un testimoni històric de les vicisituds dels refugiats a França en plena ocupació alemanya. En l'àmbit personal, Obiols parla de la duressa de la separació de la seva companya, a qui també dóna alguns consells de tipus professional.
Miquel Bezares
Solar (Empúries), del britànic Ian McEwan, és la primera lectura estiuenca proposada per Miquel Bezares (Llucmajor, 1968), premi Crítica Serra d'Or 2011. "Està molt ben traduïda al català. És una novel·la molt divertida i, encara que es tracta de literatura complexa,està molt ben explicada", comenta. "A més, la diversió no li lleva les seves càrregues de profunditat". D'altres llibres de McEwan que esmenta l'autor llucmajorer són A la platja de Chesil i Expiació.
Miquel Bezares també recomana la darrera obra d'un altre autor mallorquí, en aquest cas d'Antoni Vidal Ferrando. El llibre es titula Amors i laberints (Ensiola) i fou presentat a la darrera Setmana del Llibre en Català. "Segond la meva opinió, és el llibre en català de l'any. Els seus textos es mouen entre el dietari i la poesia i mescla les reflexions de l'autor amb les seves proses poètiques. Crec que és una de les peces més importants d'enguany en literatura catalana", sentencià.
Neus Canyelles
La primera proposta de Neus Canyelles (Palma, 1966) és l'Obra Completa (Sloper), de Joan Pericàs, públicada pòstumament. "Ja m'agradava molt la seva poesia. Les seves Memòries m'han parescut molt interessants. A més, el coneixia personalment".
Los poseídos (Seix Barral), d'Elif Batuman, és una altra de les recomanacions de Canyelles. "És una mescla de memòries i de crítica molt original. Batuman explica com li ha influït la literatura russa, i com ha condicionat la seva vida". Batuman és una escriptora de Nova York d'origen turc i ha estat una de les darreres sensacions literàries als Estats Units.
En tercer lloc, l'escriptora palmesana opta per la poesia, en aquest cas de la mà d'Antonina Canyelles i la seva antologia, titulada Putes i consentits (Editorial Lapislàtzuli). "M'encanta la seva poesia. De fet, crec que és la millor poeta en llengua catalana que hi ha a l'actualitat", diu. Putes i consentits és un excel·lent mostrari del llenguatge incissiu i ple de matissos d'Antonina Canyelles, qui ja té èxits com Piercing, D'estructura circular i Tasta'm.
Antònia Vicens
Qualsevol lectura de Noam Chomsky és l'aposta d'Antònia Vicens (Santanyí, 1941) per a aquest estiu. "Crec que en una època tan convulsa un autor com Chomsky pot servir per obrir els ulls", explica. La immensa obra del lingüista nord-americà, més conegut per les seves teories polítiques, abarquen títols com Gaza en crisis. Reflexiones sobre la guerra de Israel contra los palestinos (Taurus); Esperanzas y realidades (Tendencias); Líbano desde dentro (Editorial Hacer); Sobre el anarquismo (Editorial Laetoli); Estados fallidos. El abuso de poder y el ataque a la democracia (Ediciones B); La naturaleza humana: justicia versus poder, debat amb Michel Foucault (Katz Barpal Editores); Hegemonía o supervivencia. La estrategia imperialista de Estados Unidos (Ediciones B) i Piratas y emperadores (Ediciones B), d'entre moltes més.
Àlex Volney
Aigua de mMar (Labutxaca), de Josep Català, és una de les obres més adequades per a l'estiu segons Àlex Volney (Palma, 1969). "Ara és el moment de llegir-la. És perfecta si t'interessa la mar. Parla de les coses senzilles que marquen vides".
Volney també recomana La venedora d'ous (La Magrana), de Linda Cirino. "No coneixia aquesta autora i m'ha sorprès molt. És un llibre preciós ambientat a la pagesia alemanya. Conta la història d'amor entre una pagesa alemanya, que té el marit i els fills al front amb els nazis, i un jueu que amaga a casa seva".
Una altra proposta és una novetat editorial. Es tracta d'Històries del Motel. 50 anys de l'Hotel Empordà, amb 50 receptes de la casa (Ara Llibres), de Miquel Berga. "Abarca des de les receptes de cuina fins com es va fundar i la importància que va tenir per Pla i altres artistes", assenyala Volney. "Recupera el llegat del món cultural que anava contra el sistema de la dictadura des de dins. A més, hem de pensar que sense el Motel ara no existirien llocs com El Bulli". Per acabar, no s'ha d'oblidar la lectura d'El Rubaiyat, del poeta persa Omar Khayyam, "un cant a la vida, l'amor i el sexe".
Bernat Nadal
Bernat Nadal (Manacor, 1950) és un altre dels escriptors que proposa la lectura d'Amors i laberints (Ensiola), d'Antoni Vidal Ferrando. "És un llibre imprescindible, dels millors que he llegit d'autors nostrats". L'hivern encès (Documenta Balear), de Miquel Mestre, és un dels llibres de poesia recomanats per l'autor manacorí. "Són unes reflexions sobre el poder les guerres, el patiment i l'actitud del poeta davant tot això", explica. Nadal tampoc no s'oblida de Nura (Quaderns Crema), de Ponç Pons, "tot un clàssic".
Quant a novel·les, Bernat Nadal comença per El jardí de les Hespèrides (Editorial Moll), de Miquel Àngel Vidal. "L'estic llegint amb retard, però m'agrada molt". Una altra recomanació és la de l'obra de Miquel López Crespí Els crepuscles pà·lids (Lleonard Muntaner), novel·la que fou premi de narrativa Alexandre Ballester 2009. "És una interessant història realista ambientada en la posguerra".
Per acabar, Bernat Nadal recomana la novel·la Un traïdor com els nostres (Edicions 62), de l'escriptor britànic John Le Carré. "Aquest llibre és entreteniment pur. La trama de la novel·la està ben duita i, a més, la història anticipa alguns esdeveniments polítics"
Antoni Vidal F.
La primera recomanació d'Antoni Vidal Ferrando (Santanyí, 1945) és tot un clàssic de la literatura universal: El Decameró (Edicions 62) , de Giovanni Boccaccio. "És un llibre llarg, però com està format per 100 contes el pots llegir com vols", comenta Vidal Ferrando. "Està molt ben escrit i la seva visió és molt vitalista. Fou molt nou en el seu moment, ja que va rompre amb la visió teocèntrica típica de l'Edat Mitjana i parla de la gent de cada dia".
L'altra recomanació de l'autor d'Amors i laberints és el Dietari. 1979-1980 (Seix Barral), de Pere Gimferrer. "És un dels millors llibres en català. Et permet viatjar pel món de la literatura amb una visió meravellosa, original i gens acadèmica. Parla dels grans escriptors, del món del cinema i de les coses senzilles de la vida. A més, demostra la gran cultura de Gimferrer", explica.
Això sí, Vidal Ferrando recomana sobretot llegir "els nostres grans escriptors". "D'entre tots no sabria qui triar, perquè tots són molt bons".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.