L'arqueòleg Javier Aramburu enllesteix aquest estiu la seva desena campanya a les Païsses. Tal vegada les novetats ja no són tan espectaculars ara com fa uns anys, però això no els lleva rellevància ni interès científic, sobretot a l'hora de tractar el final del món talaiòtic. "Treballam a la part intermèdia del poblat per prendre algunes dades sobre el final del món talaiòtic", explica Aramburu. La campanya finalitzarà diumenge que ve, dia 7 d'agost.
Un dels eixos importants d'aquesta investigació és el de "l'esgotament de recursos", encara que cal cercar més dades "sobre els nivells de destrucció d'aquell món". "Ens hem trobat amb una estructura que té una lleugera forma de ronyó, i no sabem si fou un habitatge o un magatzem", assenyala l'arqueòleg. "El que probablement fou és un lloc comú on es degueren realitzar funcions col·lectives".
La investigació abasta un bon grapat de "dades diferents". "Estudiam ceràmiques, ossos, terra, carbons... Després de fer moltes anàlisis, podem arribar a una interpretació d'allò que trobam", comenta Aramburu. De fet, moltes de les dades que parlen del final del món talaiòtic tenen molt a veure amb el medi ambient i l'esgotament dels recursos naturals. I és que el maltractament del medi no és una característica exclusiva de l'home contemporani.
Cada dada estudiada s'ha d'encaixar "al puzle del poblat", afirma l'arqueòleg. "Cada campanya suposa una petita passa, malgrat que molt important. Després de tants anys d'investigació, el quadre general del jaciment de les Païsses ja agafa color i està delimitat", sentencia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.