La reforma del teatre Principal s'inicià el 2005, quan Dolça Mulet (UM) era consellera de Cultura amb el suport del PP. | JESUS CARRILLO

TW
6

El vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports de Consell, Joan Rotger (PP), denuncià ahir "l'ocultació deliberada de l'anterior govern" de les irregularitats comeses en les obres de remodelació del teatre Principal i assenyalà com a principals responsables de l'ocultació l'anterior presidenta, Francina Armengol (PSIB), i qui fou conseller de Cultura i Patrimoni, Joan Font (PSM).

El Consell ha encarregat una auditoria per aclarir l'existència de partides certificades i no executades, a més d'altres deficiències. Aquest informe també haurà d'esbrinar "el grau d'implicació dels anteriors gestors, que, tot i que coneixien aquesta situació, no la varen posar a disposició de les autoritats judicials".

Quant a la sentència judicial que condemna la Fundació Teatre Principal al pagament total d'1.727.322,96 euros a la UTE Dragados-Melchor Mascaró per la revisió de preus de les obres de reforma (fins a 1.328.717,26 euros més 398.615,70 d'interessos), Rotger afirmà que el Consell "la complirà". Una altra cosa és quan ho farà, perquè a hores d'ara no hi ha recursos per afrontar-la. "El Consell iniciarà un procediment administratiu per cercar crèdit". "Nosaltres vàrem saber havíem de fer aquest pagament quan arribà l'acte judicial en el qual es demanava l'execució forçosa de la sentència per impagament", explicà el vicepresident. "Això fou el passat 12 de juliol".

El primer informe que parla d'irregularitats i deficiències en les obres data de novembre de 2009, i el 15 de gener de 2010 s'arribà a l'acord amb Dragados i Melchor Mascaró per establir uns terminis de pagament de l'1.328.171,26 euros que es reclamaven a la demanda per revisió de preus que la UTE havia interposat. "El representant de la Fundació que negocià, que no sabem qui és, no va posar damunt la taula en cap moment l'informe de les deficiències", assenyalà Rotger. "¿Qui autoritzà acabar el procediment judicial amb un acord coneixent els informes pericials i sense utilitzar-los?", es demanà. La cosa és encara més greu per a Rotger, perquè "l'acord va incloure la devolució dels avals que les empreses constructores dipositaren per tal de garantir-ne l'execució".

"En cap moment ens comunicaren aquest procediment quan va tenir lloc el traspàs de poders", afirmà el vicepresident. "Tampoc no ens donaren els informes pericials" (a més del de novembre de 2009, n'hi ha un altre realitzat enguany). La primera conseqüència d'aquesta situació és el fet d'haver de complir la sentència i pagar les quantitats que es reclamen, un doblers que "posen en perill les partides del Consell a la Fundació Teatre Principal". Així i tot, Rotger garantí que l'espai escènic palmesà "no tancarà". "No privarem la societat del Principal per una manca de diligència de l'anterior Govern. De moment, els serveis administratius del Consell i de la Fundació analitzen les conseqüències econòmiques de la situació".

"Per quin motiu l'anterior equip de govern no presentà davant la Fiscalia les proves sobre les irregularitats? Per què no hi ha una denúncia formalment presentada?". Les respostes a aquestes preguntes arribaren una vegada acabada la compareixença de Joan Rotger i en un to molt més informal. El vicepresident i el seu equip varen fer referència a la necessitat de no perjudicar UM, ja que les obres s'iniciaren l'any 2005, moment en el qual Dolça Mulet era la consellera de Cultura del Consell.
Per finalitzar, Rotger anuncià que quan finalitzi l'auditoria es procedirà a prendre les mesures "administratives, civils i penals" que calgui, i no descartà denunciar aquells que consideri responsables de la situació.