Miquel Barceló, protagonista al CaixaFòrum
El cicle "Cinema i art" s'inaugurà ahir amb una xerrada protagonitzada per Miquel Barceló i els directors dels tres documentals sobre el pintor felanitxer que s'emetran fins demà: Isaki Lacuesta, Agustí Torres i Luis Ortas. El col·loqui fou previ a la projecció del primer film, El cuaderno de barro, de Lacuesta. El mar de Barceló, d'Agustí Torres, és el documental que s'hi podrà veure avui, mentre que Mar de fang, de Luis Ortas, s'hi projectarà demà.Al llarg del col·loqui, Barceló explicà nombroses anècdotes, com quan afirmà que "el fracàs és un dret artístic com el suïcidi és un dret humà" a un ministre quan tenia problemes per complir amb els terminis establers al Palau de l'ONU a Ginebra. A més, l'artista reconegué que la seva relació amb Mallorca és "difícil". Barceló reivindicà que "el procés d'una obra és part de la mateixa obra". El felanitxer també criticà el fet que en l'actualitat "la gent passa per davant la pintura sense veure-la".
“Barceló i jo tenim idees de l'art semblants”
Parlar a hores d'ara d'Isaki Lacuesta (Girona, 1975) és fer-ho de la darrera Conxa d'Or del Festival de Sant Sebastià. El realitzador català aconseguí el màxim guardó del certamen gràcies a Los pasos dobles, una pel·lícula que inclou la presència del mallorquí Miquel Barceló i de la qual va néixer el documental El cuaderno de barro, que, precisament, es presentà ahir al CaixaFòrum de Palma dins el cicle "Cine i art", organitzat per la Mallorca Film Commission.Com heu viscut tota la polèmica que s'ha generat entorn de la Conxa d'Or?És normal que hi hagi gent a qui li agrada la pel·lícula i d'altra a qui no. Em sembla que tot respon més a les ganes de fer titulars de coses que no ho són. Per definició, un film no és un titular. Tot és molt normal.Creis que el públic s'ha acomodat a un llenguatge cinematogràfic fàcil, que ofereix més respostes que no preguntes, i que per això el vostre film pot no ser entè?
Joan Valent: 'En aquesta vida no s'han de tenir complexos'
Després d'enregistrar amb la prestigiosa discogràfica Deutsche Grammophon, l'Artista de l'Any de les Illes Balears 2011, l'algaidí Joan Valent, parteix cap als Estats Units. És el segon compositor espanyol viu de la història, després del maestro Joaquín Rodrigo, que realitza un disc amb la companyia de música clàssica amb la qual ha editat el seu darrer treball, Kaiassa. Amb un peu a Madrid i un altre a Mallorca, Joan Valent, nascut el 1964, se'n va d'aquí a pocs dies a fer les Amèriques. De trajectòria i prestigi no li'n manquen.
Comença l'espectacle!
La Fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears arriba a la desena edició, malgrat la crisi i les retallades en el món de la cultura. L'esdeveniment, organitzat per Sa Xerxa, omplirà els carrers de Vilafranca de Bonany del 6 al 9 d'octubre, amb un total de 43 espectacles representats per 40 companyies. 72 funcions serviran d'aparador per als programadors teatrals i de diversió per a un públic que ja ha exhaurit les entrades d'alguns dels espectacles. 24 de les companyies participants procedeixen de les Illes Balears. També s'hi podran veure espectacles de Catalunya, el País Valencià, Múrcia, el País Basc, Andalusia i Aragó. Per primera vegada, hi participarà una companyia procedent d'Amèrica, en aquest cas de Colòmbia. La Fira de teatre infantil i juvenil ha rebut el suport del Govern, el Consell, el Ministeri de Cultura, l'Institut Ramon Llull, la Caixa i, és clar, de l'Ajuntament de Vilafranca.
Sanció en suspens
L'Ajuntament de Santanyí té un termini de tres mesos per trobar una solució a la mala restauració que es va fer de la torre de la Roca Fesa i de la fortalesa de Portopetro. Així, el Consell de Mallorca imposà el novembre de 2010 la segona multa al Consistori santanyiner, arran de les defectuoses rehabilitacions (la primera fou l'agost de 2010) empreses. Totes dues sancions consistien a pagar 300 euros cada dos mesos, fins que se'n presentàs un nou projecte de restauració. Ara, la Comissió de Patrimoni del Consell ha aprovat suspendre aquest expedient sancionador fins que es presenti una solució per als problemes que afecten la torre de la Roca Fesa i la fortalesa de Portopetro. Això sí, aquesta resposta s'haurà de donar en tres mesos. En el cas de la torre de la Roca Fesa, l'Ajuntament va instal·lar a la fortificació una escala d'accés al portal d'entrada amb bastiment d'acer inoxidable brillant, tot i que el projecte de restauració aprovat només permetia fixacions d'acer per a una escala de fusta de pi de nord.
Imatges de Lux
El fotògraf mallorquí Nando Esteva (Palma, 1979) torna a estar nominat, per tercer any consecutiu, als premis Lux, els guardons més prestigiosos de l'Estat per als professionals de la imatge, que enguany s'entregaran el 10 de novembre a la barcelonina sala Bikini. Sembla que el palmesà té agafada la mida a aquest certamen, que reconeix el seu talent any rere any des que el 2009 guanyà el Lux de bronze per la sèrie Rostros. El Lux d'or arribà l'any passat, gràcies a les imatges que Esteva enllestí per a la coneguda marca de sabates Farrutx. Són tres els treballs d'Esteva que opten als Lux en l'edició de 2011. El primer és 250 gr de tacón, un projecte personal que el fotògraf elaborà amb el dissenyador José Miró. Els altres són una sèrie d'imatges realitzades per a la marca d'electrodomèstics Teka i un reportatge temàtic sobre l'òpera Carmen. Cal destacar que la imatge que representa els premis Lux 2011 és també obra de Nando Esteva. Passió per la fotografia fou l'elegida per il·lustrar el certamen.
La cultura com a eina de llibertat
La presó de Palma és com una "petita ciutat", en paraules d'un dels treballadors. Com a urbs, reuneix persones de tot tipus, procedència i condició que han de conviure de la millor manera possible. El camí per aconseguir-ho és l'activitat, la possibilitat de fer coses, de sentir-se útils i de recobrar de mica en mica l'autoestima, que en molts de casos ni tan sols s'ha perduda perquè no existia prèviament. Dins el ventall d'activitats que hi ha a l'abast dels interns, les de tipus cultural hi ocupen una parcel·la important, ja sigui com a possibilitat de cursar diferents estudis o com a cursos i tallers o tasques puntuals.
Palma gaudirà de la festa de Sopa de Cabra
Sopa de Cabra celebra enguany el 25è aniversari amb una gira, en la qual també han inclòs Mallorca. L'actuació dels gironins tindrà lloc al recinte palmesà de Son Fusteret el proper 17 de setembre a partir de les 21.30 hores. Si per alguna cosa ve marcada aquesta gira, és, sens dubte, per l'entusiasme del públic, que ha exhaurit les entrades cada vegada que se n'ha anunciat una nova data. "Primer ho vàrem plantejar com un únic concert al palau Sant Jordi de Barcelona, però les localitats es varen esgotar en només un dia. Així, decidírem tocar-hi per segona vegada", explica el cantant, Gerard Quintana. Les entrades per a la segona actuació s'exhauriren encara més aviat. Aquesta resposta ha desembocat en una gira que inclou tres actuacions al palau Sant Jordi (9, 10 i 11 de setembre), el concert de dia 17 a Palma, un altre a Tarragona (dia 24) i un final de festa a la seva ciutat, Girona, amb dues actuacions dins el festival Temporada Alta (30 de setembre i 1 d'octubre). Una part de la recaptació de la segona actuació a terres gironines anirà destinada a associacions de caire social.
Els editors volen que se'ls tingui en compte
Dilluns dia 29 es reuniran els responsables de Cultura del Consell de Mallorca i del Govern per tractar, entre d'altres temes, sobre el futur de l'Espai Mallorca. Els membres del Gremi d'Editors, que precisament són els gestors de l'Espai Mallorca, s'assabentaren d'aquest fet mitjançant la premsa, ja que ningú no els ha convidat a aquest encontre.
Els sindicats es reuniran dilluns amb el Consell
El vicepresident insular de Cultura, Patrimoni i Esports es reunirà dilluns amb els representants sindicals dels treballadors de la Fundació Teatre Principal. Sobre la taula hi haurà la candent situació de l'espai escènic palmesà i la denúncia d'UGT davant "la situació insostenible" de la plantilla. Tot començà després de les advertències públiques de la directora gerent del teatre, Margalida Moner, qui anuncià que el nombre de treballadors seria dràsticament retallat. "No hi ha cap decisió presa, perquè primer vull escoltar totes les parts. Dilluns em reuniré amb els representants sindicals per tractar la situació general del teatre i dels seus recursos humans", anuncià Joan Rotger. Pel vicepresident, hi ha una prioritat en la situació del Principal, i no és cap altra que el compliment de la sentència d'embargament que obliga a pagar 1,7 milions d'euros a la UTE Dragados-Melchor Mascaró per les obres de reforma del teatre. De fet, en el ple del Consell de dia 8 de setembre es crearà una partida extra, no pressupostada, destinada a complir amb el pagament d'aquesta quantitat. "Complir la sentència és de vital importància, perquè, si no, estarem fermats de mans per gestionar el teatre i la seva programació", va puntualitzar Rotger.
Teatre de cinema
Els actors durant un moment del rodatge. Foto: J.Lladó Microteatre per delicte fou una iniciativa a càrrec d'Albert Comas, Joan Porcel i Lydia Miranda, que es dugué a terme els passats 1, 2, 8 i 9 de juliol. Consistí en la representació de sis peces teatrals dins l'antiga presó de Palma, amb una durada que no excedí els 15 minuts per funció. De les sis obres que s'hi enllestiren, dues han continuat vives: Remor, de Marta Barceló, que es representà en el passat Festival de circ de Sineu, i Llucifer, d'Àlex Tejedor, que donarà el salt al cinema en forma de curtmetratge. "Estam molt satisfets, perquè el nostre objectiu era que no es morís tot després de les representacions del juliol. L'objectiu de continuïtat s'ha complit", explica Joan Porcel, qui també s'encarrega de les tasques de producció del rodatge de Llucifer.
El passat recobra l'esplendor
Imatge de la plataforma que hi ha a la part davantera de la façana de la naveta Alemany, a Calvià. Foto: M.Ll. Fou l'any 1971 quan Catalina Ensenyat excavà per primera vegada el jaciment de la naveta Alemany, un dels més emblemàtics i curiosos de Calvià. Malgrat que en els anys 90 es va enllestir una altra campanya en aquest indret, situat entre Cala Vinyes i el Casino, no ha estat fins ara que aquesta edificació de l'edat de bronze (1700-1000 aC) ha recuperat tota l'esplendor perquè residents i turistes el puguin visitar. Els directors de l'actual excavació, que finalitzarà al llarg de les properes setmanes, són el professor de la IUB i arqueòleg municipal de Calvià, Manel Calvo, a més dels arqueòlegs Maria Calderon, Emmanuelle Gloaguen i Daniel Albero. Això no obstant, hi ha diverses coses que criden l'atenció de la naveta Alemany, la més gran de totes les que hi ha documentades a Mallorca.
Per molts anys!
Els germans Pere i Manel Martorell celebraren ahir els 18 anys en el món de la música amb allò que saben fer millor: pujar damunt un escenari i tocar. El públic no fallà a aquesta actuació tan especial dels músics pregons de la cultura popular catalana i centenars de persones se citaren al claustre del monestir de la Real, on nasqueren i s'iniciaren com a artistes, per celebrar la seva majoria d'edat artística.
Abans de Prada, Perpinyà
La delegació balear que partí dilluns vespre cap a la 43a edició de la Universitat Catalana d'Estiu que té lloc a Prada de Conflent, dugué ahir a terme una excursió a Perpinyà, inclosa dins el curs "L'obra de Jaume II de Mallorca" (impartit per Gabriel Ensenyat i Robert Vinas). De fet, l'activitat insular girarà durant aquests dies al voltant del 700è aniversari de la mort de Jaume II. El grup illenc, format per 47 matriculats i 10 professors (a més d'alguns barcelonins que s'incorporaren a l'activitat a la Ciutat Comtal), arribà a Perpinyà devers migdia i fou rebut a l'Ajuntament de la vila nord catalana el migdia.
El món del circ es deixa despullar per la fotografia
Tot i la crisi, la recurrent mancança de futur, l'atur i tantes altres coses que fan del present una època ben complicada, ser jove no és cap excusa per no poder somiar. Un bon exemple és el cas d'Ian Waelder. Aquest jove fotògraf acaba d'editar Circus Life (Blurb), un llibre en què es recullen les imatges captades durant unes setmanes de convivència amb els membres del Cirque Bouffon.
Cap a Prada
Vida, poble i llengua és el títol que du enguany la 43a edició de la Universitat Catalana d'Estiu, que arranca avui i es durà a terme fins al pròxim 24 d'agost a la vila catalana de Prada de Conflent, convertida, d'aquesta manera, en un dels epicentres de la vida cultural i social dels Països Catalans. L'expedició balear no arribarà enguany directament a Prada perquè primer farà aturada a Perpinyà. Allà serà rebuda a l'Ajuntament pel regidor d'Assumptes Catalans de la localitat i s'hi deixaran un total de 1.000 exemplars de la guia La ruta de Jaume II. Els illencs també visitaran el palau dels Reis de Mallorca abans de partir cap a Prada, a l'horabaixa.
Fidelitat a la tradició
La festa de l'Assumpció té en les imatges de la Mare de Déu Morta l'expressió més tradicional. El 15 d'agost continua sent a Mallorca una de les dates festives més importants del calendari estiuenc i les mares de Déu mortes es poden contemplar a la Seu i a les diferents parròquies i convents de l'Illa. A Ciutat es troben un total de 28 imatges i uns 15 llits, mentre que als pobles de la Part Forana s'han comptabilitzat un total de 62 mares de Déu i també una quinzena de llits. L'església de la Concepció de Palma dugué a terme ahir el trasllat de la imatge de la Verge, del segle XVI, al tàlem instal·lat a l'interior del temple. L'acte començà a les 19 hores a la sala capitular, d'on partí la processó pel claustre. Quan arribà al temple, la Mare de Déu fou col·locada sobre el tàlem del segle XVII, obra de l'escultor Miquel Barceló. El tàlem de la Concepció estarà exposat al públic durant la seva vuitena de les 18 a les 19 hores. La talla de la Mare de Déu que es pot veure a la Seu és d'autoria anònima i data del segle XV, el mateix en què s'originà aquesta tradició litúrgica a Mallorca.
“Hi haurà una reducció de plantilla al Principal”
Empresària aficionada al teatre amateur, Margalida Moner (Andratx, 1942) ha aterrat al teatre Principal carregada d'il·lusió i disposada a obrir les portes a tothom que pugui oferir un espectacle "digne". Moner dóna pistes, però només el temps i les seves decisions deixaran palès en què consisteix aquesta 'dignitat'. Quins seran els eixos clau de la vostra gestió?Hem d'obrir el teatre a més gent. L'hem de posar dins una categoria que avui en dia no té. El Principal va arribar a ser reconegut a tot l'Estat i ara hem de tornar a entrar dins aquest rànquing. Tant en música com en teatre, hem de donar cabuda a tothom que tingui un espectacle digne per pujar damunt l'escenari.Què voleu dir amb 'digne'? Parlau de teatre amateur?Hi ha companyies de teatre amateur que poden pujar damunt l'escenari del Principal.No seria més lògic que els grups amateurs ocupassin altres àmbits?
Recuperació contemporània
La Fundació Amics del Patrimoni inaugurà ahir a l'església dels Sagrats Cors la instal·lació contemporània al voltant de la tradició del Llit de la Mare de Déu. L'artista Milton Becerra ha estat l'elegit enguany per dur a terme la intervenció, en la qual es pot veure la talla de la Verge (cedida per l'església de Santa Catalina de Siena) reposant sobre un llit cobert per metres de plàstic, envoltat per 12 pedres personalitzades que simbolitzen els apòstols i amb l'acompanyament de punts de llum artificial. "Estic molt emocionat i feliç. És la primera vegada que faig alguna cosa en un recinte sagrat, i és molt especial", explicà l'artista. L'obra es titula La Virgen soñando. L'acte s'inicià amb l'Schola Gregoriana de Mallorca, dirigida per Sebastià Melià, que interpretà diverses peces de cant gregorià davant els assistents, entre els quals hi havia el president de la Fundació Amics del Patrimoni, Joan Guaita; la directora insular de Cultura, Margarita Duran; la directora de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Maria Jose Massot; i el mateix Milton Becerra.
Viena rep el llegat d'Eva Choung-Fux
L'artista austríaca resident a Mallorca Eva Choung-Fux donarà a la ciutat de Viena obres representatives de tots els seus períodes de creació amb un valor estimat d'un milió d'euros. La donació anirà acompanyada d'una exposició retrospectiva que s'iniciarà a Mallorca l'any 2014, viatjarà per diferents països i culminarà a Viena el 2015, quan Eva Choung-Fux celebri el seu 80è aniversari. Els comissaris de la mostra seran Berthold Ecker, director del museu MUSA de Viena; Elsbieta Fuchs; Dieter Ronte, director emèrit del Kunstmuseum de Bonn; i Rogelio Araújo, director del museu Can Prunera de Sóller.
- Exigeixen a Educació que «deixi de discriminar els docents amb alguna discapacitat» i faciliti la seva integració als centres
- Fermin Muguruza: «No siguis capsigrany i som-hi! Anem tots i totes a l'Acampallengua!»
- Impugnaran tres convocatòries de l'Ajuntament de Palma perquè vulneren els drets lingüístics dels ciutadans catalanoparlants
- Milers de joves omplen Felanitx d’entusiasme i compromís amb la llengua catalana
- Més de 60 entitats se sumen a la manifestació de dissabte a Palma per l'habitatge