Paulí Pallàs es retroba, seixanta-nou anys després, amb el lloc del seu captiveri
Al cap de seixanta-nou anys es retrobava amb el lloc del seu captiveri. El gironí Paulí Pallàs (1920) tornà ahir al matí al Campament dels Soldats del Parc Natural de Llevant. Eren molts records i emocions. Només va necessitar un minut per situar-s'hi i recordar com transcorrien les hores en aquest lloc de reclusió i treballs forçats on va estar tancat durant el règim franquista en els primers anys de la dècada dels 40. El seu únic delicte: lluitar a la Guerra Civil al bàndol de la República.
Rebel·lió dels taxis als pobles
A la Part Forana es cou aquests dies una autèntica rebel·lió en el gremi dels taxistes. Cansats de competir sense èxit contra els pirates, els xofers dels diversos municipis comencen a adoptar mesures de pressió per obligar els clients a contractar les carreres directament a la parada.
Jutgen els 9 maulets denunciats pel Círculo
El magistrat Antoni Rotger presidirà aquest divendres un judici de faltes contra nou membres de Maulets, els quals participaren en la protesta anticorrupció que es dugué a terme a Palma el 30 de març de 2010 i que congregà més de 8.000 persones. La mobilització es realitzà tres dies abans que arribàs de Madrid l'expresident Jaume Matas, qui havia de declarar al jutjat pel cas Palma Arena.
Obren a la Gerreria el primer Youth Hostel
Feia uns nou mesos que a Albert Fernández ja li passava pel cap. Una idea novedosa, tot i que senzilla: obrir un Youth Hostel a Palma. Dit i fet. Agafà un avió a Londres per observar-ne in situ el funcionament. Nou mesos després, talment un petit nadó, neix el Central Palma Youth Hostel. Aquest alberg és a la plaça de Quadrado (que no es pot castellanitzar per 'Cuadrado', com molts fan erròniament, ja que fa referència al llinatge de Josep Maria Quadrado). L'hostal ha esdevingut, d'aquesta manera, el primer negoci que trepitja la bella plaça de la Gerreria, verge fins ara de l'eclosió de bars a la barriada. No debades, a banda de ser alberg juvenil, també té una discreta terrassa sota els arbres de la plaça.
Una drogoaddicta intenta degollar un home al Fortí
Eren les quatre de l'horabaixa d'ahir quan un home de 73 anys sortia al carrer a la barriada del Fortí. Estava completament ensangonat i tenia un esgarrifós tall des del coll fins a l'orella. El motiu: una drogoaddicta que havia acollit a ca seva l'havia atacat i l'havia intentat degollar. Al tancament d'aquesta edició, el Cos Nacional de Policia encara cercava l'agressora, que va aconseguir fugir.
Alaró suspèn la Flower Power per evitar aldarulls
Els resultats de la festa del Districte 54 han contribuït que la Sala d'Alaró hagi pres la decisió de suprimir la del Flower Power, un referent pels joves. Les primeres conseqüències per les massificacions de les revetles de la Part Forana ja arriben. Després que l'Ajuntament de sa Pobla anunciàs la setmana passada que suprimirà l'any que ve la festa del Districte 54, ara és l'Ajuntament d'Alaró el que mou fitxa. Joan Simonet, batle del municipi, anuncià que "enguany no se celebrarà la coneguda revetla Flower Power", esdeveniment que cada 14 d'agost és punt de trobada de milers de joves de l'Illa que es desplacen a Alaró per reviure la millor música dels anys 60, 70 i 80. El Consistori d'Alaró ha pres aquesta decisió després que durant els dos darrers anys s'hagi intentat posar fre, sense èxit, al descontrol generalitzat que generaven algunes persones durant la festa i després de veure quin ha estat el resultat de la revetla del Districte 54 de sa Pobla.
Els pallassos d'hospital redueixen l'ansietat
Els pallassos d'hospital ajuden els infants ingressats a patir menys ansietat i els ajuda a tornar a la normalitat amb menys problemes. Així ho constata l'estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i de l'associació Sonrisa Médica Els efectes dels pallassos d'hospital en el malestar psicològic i les conductes desadaptatives de nins i nines sotmesos a cirurgia menor.
Els tècnics de l'Ibatur van rebre ordres de “perdre l'expedient” del cinema
L'exconseller de Turisme Miquel Nadal afirmà, durant un interrogatori policial realitzat a final de juny, que l'exdirector general de Promoció Turística Joan Sastre no li havia manifestat cap reticència amb relació al projecte del Festival de Cine Internacional a Mallorca (Imaff). Nadal havia estat detingut hores abans i, per segon pic, havia estat en relació amb l'operació Voltor. En aquest cas, per una peça secreta que investigava irregularitats en la concessió de l'ajuda econòmica a l'extint festival. El Govern arribà a signar un conveni de patrocini de promoció a través de l'Ibatur per un període de 3 anys, a raó de 600.000 € anuals. Finalment, i tot i que ja se n'havia aprovat l'expedient, no s'arribaren a pagar les factures aportades per les empreses del promotor del festival (el cineasta David Carreras), ja que es detectaren irregularitats en la documentació aportada.
El metro costa 21 euros per cada passatger
El Govern actual farà una aposta per potenciar un metro que només té set parades i que no és rendible. El dèficit que genera el metro de Palma suposa que el bitllet de cada passatger costi a l'erari públic gairebé 21 euros. Tot i així, el Govern del popular José Ramón Bauzá aposta per potenciar el metro de l'etapa Matas en lloc d'instaurar el tramvia o ampliar la xarxa de transport públic ja existent, fins i tot sabent que el metro no és rendible, tal com s'ha comprovat durant la legislatura passada. En tot cas, l'aposta de Bauzá oblida el tramvia de Palma, impulsat per l'esquerra i que estava en fase de projecte bàsic. Tampoc no té en compte el tren que passa per Manacor. Si manté aquesta línia, contradirà una de les seves promeses fetes en campanya, quan va anunciar que prioritzaria les infraestructures en funció de la seva racionalitat econòmica.
Un idiota de viatge
Encara no m'he fet amb la clau d'Un idiota de viatge, aquesta sèrie (d'Sky i ara al D+Comèdia) dels humoristes Ricky Gervais i Stephen Merchant que, parodiant els documentals de viatges, envien el seu company, Karl Pilkington, a voltar món per, teòricament, posar-lo en ridícul...
Grec, per morir ofegat
Vint-i-sis representacions teatrals, setze de dansa i dinou concerts. Tot de primer nivell, des de Peter Brook fins a Jordi Savall, des de Patrice Chéreau fins a Keith Jarret amb Gary Peacock i Jack Dejohnette. Per morir ofegat de tanta aigua que et fa la boca només tenir a la mà el programa de mà, gairebé un llibre...
Els tresors ocults dels ossos
El primer Simposi internacional en paleohistologia se celebrà fins el passat dia 20 a Sabadell i culminà aquest cap de setmana a Mallorca, amb una visita per part d'alguns dels investigadors més importants del món, entre els quals destaquen la sud-africana Anusuya Chinsamy-Turan i el nord-americà Tim Bromage. L'excursió per l'Illa va estar organitzada per Josep Antoni Alcover, de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, i per Meike Köhler, de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), entitat que també organitza el simposi.
Les cançons de l'estiu sorgides a les Balears
El programa d'IB3 Ràdio Gabinet de crisi d'avui inclou l'espai "L'estiu de la nostra vida", un recorregut musical i sentimental per les cançons que han marcat època durant els estius dels darrers 50 anys. I ho fa amb un pilot de luxe: el DJ mallorquí Juan Campos, el rei de les revetles estiuenques a les Balears.
Troben morta Amy Winehouse a casa seva
Amy Winehouse fou una gran diva del soul. La cantant britànica Amy Winehouse, de 27 anys, fou trobada morta ahir en el seu pis de Londres. Winehouse residia en el barri de Camden Town, al nord de la capital anglesa, i al tancament d'aquesta edició encara no s'havien donat els detalls de la seva mort. La famosa cantant, guanyadora de cinc premis Grammy, va tenir durant la seva curta carrera constants problemes amb les drogues i l'alcohol, i havia ingressat en nombroses clíniques de rehabilitació. El mes passat va haver de cancel·lar la gira europea, que incloïa una actuació a Bilbao, després d'una sèrie d'actuacions erràtiques en escena molt reproduïdes a internet. La intèrpret de l'èxit de vendes Back to black (2007) tenia previst treure al mercat el seu tercer disc pròximament.
La primera alegria del curs
El Mallorca s'emportà ahir la primera alegria del curs. Els homes de Michael Laudrup s'imposaren amb solvència al Herenveen i deixaren molt bones sensacions. Els gols de De Guzmán i Pereiera a la primera mitja hora de joc foren suficients per tombar l'equip de la Primera Divisió holandesa.
Hamilton, enmig dels Red Bull
El pilot australià de Red Bull, Mark Webber, tornà a aconseguir la pole position en el GP d'Alemanya, que es disputa al circuit de Nürburgring, per davant de Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes), que desbancà Vettel de la primera línia, en una ronda classificatòria que situà Fernando Alonso (Ferrari) en la quarta posició.
Cadel Evans guanya el Tour en el cronòmetre
El corredor australià Cadel Evans (BMC) remuntà els 57 segons que el separaven del mallot groc, que ahir lluia Andy Schleck, i es proclamà campió virtual del Tour, que, per primer cop, se'n va cap a aquest continent de l'hemisferi sud. Amb 34 anys, es converteix en el segon corredor més gran a aconseguir la fita. Ho va fer en la contrarellotge celebrada a Grenoble, de 42'5 quilòmetres i que s'emportà l'alemany del HTC Tony Martin.
Chico: “Volia tornar a la Lliga pel futbol que s'hi juga”
Com mana la tradició, José Manuel Flores Moreno, Chico, va posar amb la camiseta vermella del Mallorca.Foto: Monserrat. José Manuel Flores, Chico, ja llueix com a mallorquinista. El cinquè reforç del Mallorca per a la nova campanya fou presentat ahir migdia pel director esportiu, Llorenç Serra Ferrer, a l'Iberostar Estadi. El central, que arriba cedit pel Gènova italià per una temporada, desembarcà amb la intenció de tornar a gaudir del futbol que es practica a la Lliga, la principal raó que l'ha fet decidir-se a triar el Mallorca en lloc d'altres opcions com la del Betis. Amb un any al calcio ja n'havia tingut a bastament. "La principal idea que tenia era sortir d'Itàlia. És cert que tenia diverses ofertes, entre les quals la del Betis, però em vaig decidir per la del Mallorca un poc per tot:pel projecte i perquè ja tenia uns grans jugadors", digué Chico, qui afegí que "la vida i el futbol són molt diferents. Volia tornar a Espanya pel futbol que s'hi juga. És molt més ràpid i tècnic".
El Barça engega el motor
El FC Barcelona va engegar el motor ahir davant el Hajduk Split. Va ser tot el que pogué fer l'equip dirigit per Pep Guardiola. L'empat a zero que registrà el marcador és una clara evidència de les proves que efectuà el tècnic i de la manca de forma de la plantilla campiona d'Europa. Encara sense cap cara nova (o més ben dit, amb moltes cares noves, ja que a cada part jugaren cinc jugadors del filial), els blaugrana es limitaren a escoltar el renou de la seva màquina 55 dies després d'aixecar la Copa d'Europa. No mostraren ni la intenció de voler anar a fer una volta per calibrar-ne l'estat. Els bastà recuperar sensacions i exhibir el seu joc combinatiu i de toc davant uns seguidors croats que, malgrat la manca d'intensitat i espectacle, no s'aturaren de cantar i ballar durant tot el matx.
McLaren dóna la sorpresa a Alemanya
El pilot anglès Lewis Hamilton (McLaren) s'imposà en el GP d'Alemanya disputat ahir al circuit de Nürburgring, en la desena prova puntuable del Mundial, en què Fernando Alonso (Ferrari) finalitzà segon per davant de Mark Webber (Red Bull), mentre que Sebastian Vettel (Red Bull) registrà la seva pitjor posició de la temporada, en el quart lloc.
Les marxes dels indignats arriben a Madrid
Les consignes a favor del 15-M hi foren ben presents. Foto: Reuters. Més de dos mesos després, la Puerta del Sol tornà ahir a ser l'epicentre de les reivindicacions del 15-M. Però aquesta vegada la plaça madrilenya s'omplí d'indignats d'arreu de l'Estat, que arribaren a la capital en set marxes diferents per les carreteres i autopistes espanyoles. Les set marxes, que es feren des de Galícia, Bilbao, Barcelona, València, Múrcia, Màlaga i Extremadura i que formaren, juntament amb la realitzada a les Canàries, la Marxa popular indignada, arribaren entre divendres i ahir a la ciutat i a municipis de la perifèria. Amb ambient festiu, els marxardors es van anar trobant en diversos parcs i places madrilenyes, on van ser rebuts per simpatitzants del 15-M, que van organitzar diverses assemblees i activitats abans de partir cap a la Puerta del Sol. Una d'aquestes marxes, la procedent de Santiago de Compostel·la, s'aturà davant el palau de la Moncloa en senyal de protesta.
La pitjor tragèdia viscuda a Noruega suma 92 morts
Algunes de les víctimes que intentaren amagar-se no van poder fugir dels trets de l'agressor.Foto:Reuters. Noruega va viure ahir una sentida jornada dol. El doble atemptat perpetrat divendres a Oslo i a la veïna illa d'Utoya s'ha convertit en una tragèdia nacional, amb almenys 92 morts, mentre s'investiga el mòbil del presumpte assassí, un noruec de 32 anys de tendències ultradretanes, identificat com a "fonamentalista cristià" i "islamòfob". Per ara, la Policia noruega ha informat que Anders Behring Brevik, identificat com el presumpte responsable de la matança de 85 joves menors de 20 anys que acudien a una conferència de les joventuts del Partit Laborista a l'illa noruega d'Utoya, ha confessat ja "alguns" dels seus crims a les autoritats. Sota l'amenaça de l'integrisme cristià
El primer ministre visita l'illa d'Utoya
El primer ministre noruec, Jens Stoltenberg, va comparèixer ahir davant els mitjans de comunicació a l'illa d'Utoya, escenari de la massacre més sagnant de la història recent de Noruega, per traslladar a les famílies de les víctimes del tiroteig el suport del país, dels principals líders mundials i del món sencer.
Sota l'amenaça de l'integrisme cristià
El noruec Anders Behring Brevik, presumpte autor dels atacs. Anders Behring Brevik, el presumpte autor dels atacs que copejaren el cor d'Oslo i l'illa d'Utoya, és un noruec de 32 anys amb tendències ultradretanes i islamòfobes. En el seu perfil de Facebook es definia a si mateix a favor del cristianisme de dreta. L'home acusat de la cadena d'assassinats que va deixar almenys 92 persones mortes és exmembre d'un partit populista antiimmigració que va escriure blogs atacant el multiculturalisme i l'islam. Entrades a internet amb el nom de Brevik criticaven les polítiques europees que cercaven acomodar les cultures dels diferents grups ètnics i reclamaven que una minoria significativa de joves musulmans britànics fessin costat a la militància radical islàmica. "En quin moment el multiculturalisme deixa de ser una ideologia dissenyada per deconstruir la cultura, tradicions, identitat i estats nació europeus?", va escriure en una entrada publicada el 2 de febrer de 2010 al lloc web dretà www.document.no.
“Ens va dir a crits que tots moriríem”
Dos supervivents de la massacre d'Utoya s'abracen desconsolats.Foto: Reuters. A l'home armat se'l veia "molt segur, tranquil i sota control", "sabia el que feia" i "ens va dir a crits que tots moriríem", relatà ahir Adrian Pracon, un dels testimonis de l'atemptat a l'illa noruega d'Utoya. Pracon va explicar a la cadena BBC detalls del moment en què el presumpte autor de la matança, el noruec Anders Behring Brevik, va entrar divendres al campament juvenil d'Utoya. Segons aquest testimoni, els assistents a la conferència política -uns 560 socialdemòcrates- que desenvolupaven les joventuts del Partit Laborista van córrer cercant refugi quan s'inicià el tiroteig. El testimoni explicà que estava treballant a la cabina d'informació del camp quan rebé una telefonada per avisar-lo de l'atemptat a Oslo i que un policia acudiria al campament per veure'ls. Precisament, Brevik s'identificà com a agent per ingressar al campament i argumentà que era allà per supervisar-ne la seguretat. El primer ministre visita l'illa d'Utoya
L'ozó no és només una qüestió de pell
Previozó és un nou servei creat per poder controlar en temps real els nivells de contaminació produïts per l'ozó. La iniciativa, que ha estat posada en marxa per la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient de la Generalitat valenciana, permet als ciutadans del País Valencià conèixer els índexs de contaminació via internet (http//www. cma.gva. es/previozono) o SMS.
Alcudiencs: “Civis Pollentinus sum”
Com si fossin viatgers en una màquina del temps, els alcudiencs varen despertar ahir a l'antiga Pol·lèntia per viure-hi 24 hores com ho feien els seus avantpassats, en una iniciativa sense precedents que, sota el títol Civis Pollentinus Sum ('Som ciutadà de Pol·lèntia'), s'ha colat enguany en el programa de les festes de Sant Jaume.
No vagi per dit
La revista Hola! ofereix aquesta setmana un gran reportatge de les noces de Carla Goyanes, una habitual del paper couché perquè és filla de Carlos Goyanes, primer home de Marisol, i de Cari Lapique. L'al·lota s'ha casat a Màlaga, però ha tingut en el record Mallorca i ha decorat els menús individuals...
La destrucció
Rodríguez Zapatero intentà fer servir la seva posició al capdavant d'un govern europeu per unir Occident i Orient en un diàleg permanent, que ell anomenà "Aliança de Civilitzacions". Però la seva idea redemptora fracassà de manera ràpida i estrepitosa. No es tractava de dialogar...
Palma està molt bruta
Ja fa unes setmanes que cada vegada que camín per Palma (passejar, crec que fa anys que no ho he pogut fer) em crida l'atenció la brutor que s'hi pot veure a simple vista. Em referesc a algunes barriades, però també i sobretot al centre. Palma aquestes darreres setmanes està molt bruta. Cridanerament bruta...
La moda i la crisi
Els glorificadors de les gestes del Franco africanista afirmaven que era capaç de fer afusellar un legionari si descobria que portava un botó de la guerrera fluix. Pepe Bono té una vocació de modista semblant. No vull dir que faci la maça i el cullerot a tots els malgirbats...
El corrupte, les corbates i Lucian Freud
Cada vegada són més freqüents les rodes de premsa de polítics després de les quals els periodistes no poden fer preguntes. Dimecres en vàrem tenir una nova mostra amb la compareixença davant dels mitjans de comunicació de Francisco Camps per fer pública la seva dimissió...
Com els pingüins o les arengades
Els pingüins i les arengades tenen en comú l'hàbit d'acaramullar-se en grans grups i emetre sons que arriben a ser repetitius i monòtons. Tot i que sembla que el piular dels pingüins té objectius clars com marcar territori o reclam sexual, entre d'altres, no està tan clar quina pugui ser la finalitat dels sons...
El sistema electoral espanyol. Meditació en 18 de juliol
La idea d'una reforma electoral pren força entre algunes formacions polítiques. El moviment 15-M incideix en la baixa qualitat de la democràcia espanyola i, al caliu d'aquesta foguera, amb unes eleccions generals a les portes, alguns mouen fitxa. Així, Alfredo Pérez Rubalcaba...
Antoni Pachetto, déu o diable...
El vell vaixell de fusta que cobreix la ruta de Piranhas a la hisenda d'Angico, a la vorera del riu Sant Francesc, fronterer entre els estats brasilers de Sergipe i Alagoas, havia embarcat aquell matí un passatge realment singular i divers, el qual es podria qualificar de multiètnic...
L'obsessió del PP per les varietats
El conseller Rafel Bosch ara s'endinsa en un jardí ple de laberints, de plantes verinoses, de trampes de tota casta. Però no temeu per ell: en sortirà indemne, perquè el discurs de les varietats és el que més agrada des del carrer Génova fins al Consolat de Mar, passant per la remoguda València "popular"...
75 anys després
Aquest dilluns passat, dia 18 de juliol, se'n compliren 75 des que una colleta de generals amb més aiguardent i testosterona que cervell, i l'esquena ben coberta per una bona grapada de milions de les antigues pessetes ingressades a un banc de Londres per un financer que en tenia un sobrant...
Coses del Tour de França
Aquests dies, el Tour de França ha centrat bona part de l'atenció informativa, certament perquè les etapes dels Alps són, històricament, les més espectaculars i decisives d'aquesta competició ciclista. Enguany, a més, es commemorava el centenari de la pujada al coll del Galibier, l'etapa mítica de la competició...
L'altra verge de Lluc (1773)
Segons la tradició, hi ha un llegat que, a través de les generacions, des del segle XIV, consisteix una llegenda de com la Mare de Déu es va aparèixer a un pastor mallorquí que guardava el ramat pels entorns de la vila d'Alzira, i que, per divina coincidència, es diu també Lluc...