La companyia de Carlos Miró deixarà de dur el nom del Teatre d'Alaró després de participar a la Fira de Tàrrega. | P. PELICER

TW
1

La companyia de dansa del Teatre d'Alaró ja forma part del passat. Els desacords entre el seu director, Carlos Miró, i la regidoria de Cultura de l'Ajuntament han arribat a un punt que sembla que no tingui solució. La principal conseqüència ha estat que el teatre s'ha quedat sense companyia, encara que Carlos Miró continuarà la seva tasca una altra vegada amb el nom Puntiapart Dansteatre, que ja utilitzà en el passat.

Quins han estat els motius que han provocat aquesta decisió? Malgrat que una subvenció del Circuit d'Arts Escèniques de Mallorca (CAEM) hi ha actuat com a detonant, les desavinences vénen arran de la designació de Llorenç Perelló com a regidor de Cultura. "El batle ha designat un al·lot de 18 anys per aquest càrrec perquè la cultura no els importa", afirmà Miró. Quant a la subvenció (4.000 euros), les versions són discordants. Segons Carlos Miró, l'Ajuntament s'havia compromès a destinar una part d'aquesta ajuda (400 euros) per dues funcions que la companyia va fer al teatre del seu espectacle Moja Bieda. "Després de les eleccions varen fer marxa enrere en el seu compromís", diu el ballarí.

En canvi, tant el batle d'Alaró, Joan Simonet, com Llorenç Perelló expliquen que el problema de la subvenció s'inicià pel fet que Miró "no havia declarat que havia tingut entrades de doblers gràcies a la taquilla". "L'Ajuntament prioritza les activitats que són gratuïtes per destinar-hi doblers del CAEM", diu Simonet.

Miró també
denuncià que les subvencions són per "amenitzar les festes, per a companyies costumistes i revetleres". "El Teatre d'Alaró no és el Principal ni ho serà mai. La nostra filosofia és fer que s'empri tant com sigui possible, sobretot per part d'entitats pròpies del municipi", exclamà el jove regidor.

Un altre dels temes candents és el dels desperfectes de l'edifici. "El teatre té molts usos, però compleix amb tota la normativa de seguretat", diu Simonet, qui explica que mai no hi ha hagut un tècnic que se'n faci càrrec. "Aquestes funcions les ha fetes Llorenç, o fins i tot jo mateix". El que si vol deixar clar el batle és que l'espai escènic té totes les llicències i permisos necessaris.
L'actuació a la Fira de Tàrrega, on es representarà Moja Bieda, serà la darrera ocasió en què el nom d'Alaró figurarà com a representatiu de la companyia de Miró, tema que no preocupa Perelló. "Li desig, a Carlos, que li vagi molt bé; però crec que ell hi sortirà perdent". La programació al Teatre d'Alaró continuarà més enllà d'aquesta polèmica. El pressupost d'enguany és de 24.000 euros, dels quals en queden 5.000 per programar espectacles després de descomptar les despeses dedicades a l'electricitat, assegurances, aigua i reparació de desperfectes. "Les bases de la nostra supervivència són precisament els circuits d'Arts Escèniques, Música Jove i Música Tradicional", diu el regidor. "No s'ha d'oblidar que enguany tenim 1.000 euros més que l'any passat", sentencià.