Llucmajor, referent fotogràfic
El Centre Internacional de Fotografia comença a ser una realitat. Sota la premissa de situar Mallorca dins el mapa fotogràfic internacional i potenciar la cultura d’aquest art, el Consell de Mallorca i el fotògraf Toni Catany rubricaren ahir una declaració d’intencions per a la constitució de la Fundació Toni Catany, Centre Internacional de Fotografia.
El trasllat ja és oficial
El trasllat del jaciment dels terrenys de Son Espases fins a les cases velles ha superat la primera passa administrativa. Mentre els arqueòlegs continuen les tasques d’excavacions de les restes de 2.000 anys d’antiguitat, la Comissió de Patrimoni de Consell aprovà ahir el projecte que dóna llum verda per a la metodologia de trasllat.
L'Arxiu de la Corona d'Aragó fa dos anys que està en stand-by
El patronat de l’Arxiu de la Corona d’Aragó no s’ha reunit en dos anys ni fa comptes de posar-se a fer feina de moment. El 20 de gener de 2007 semblava que els territoris de la corona catalanoaragonesa tornarien a treballar amb un objectiu comú després d’intensos estira-i-arronses sobre la titularitat dels papers del fitxer.
Els Ciutat de Palma omplen el Principal i arriben a França
La solemnitat i el protocol tornaren a regnar ahir en la gala d’entrega dels premis Ciutat de Palma al teatre Principal. Uns guardons, per cert, que enguany han pres volada internacional i han premiat un projecte provinent de l’Estat francès, concretament en la categoria d’animació independent. La d’ahir fou una vetlada típica d’aquesta mena d’actes, on entre el públic hi havia molts polítics i menys gent del món de la cultura. Així mateix, val a dir que la gala fou ben concorreguda i el teatre era gairebé ple.
Revetla banyada i emocionant
La pluja no impedí la festa de la revetla de Sant Sebastià a la plaça Major. Foto J.Morey. La festa la fa el poble i el poble ahir sortí al carrer. La brusca que començà a caure cap a les deu del vespre no aconseguí deslluir del tot la revetla de Sant Sebastià, encara que sí obligà els ciutadans a obrir els paraigües o a posar-se a repaire. Malgrat l’aigua, la majoria de palmesans quedaren a la plaça per gaudir d’una de les festes més concorregudes de Ciutat. Així i tot, a mesura que passaven les hores, l’aigua no remetia i algunes famílies començaven a retirar-se cap a cases. Les prediccions meteorològiques del matí ja anunciaven pluges lleus i, per un pic, ho encertaren de ple. Tanmateix, al tancament d’aquesta edició totes les places continuaven amb el programa de concerts establerts i el públic no defallia, tot i córrer el risc d’agafar un bon constipat.
Febre pel tebeo
Els superherois més emblemàtics de la nostra infantesa, Spiderman, el Capitán Trueno i Hulk , per exemple, deixaren ahir els efectes especials de la gran pantalla per tornar als seus orígens: el tebeo. Aquells éssers fantàstics que feien volar la nostra imaginació quan érem infants encara són ben vigents. La prova la tinguérem ahir dematí a Palma amb la dinovena edició de la Fireta de tebeos i llibres.
Tot a punt per al sant patró
El foc, les torrades i la música tornaran a ser les protagonistes avui vespre de la revetla de Sant Sebastià. Això sí, la festa que organitza Eberhard Grosske tindrà competència: a més del ja tradicional Sant Canut, també hi haurà sarau i música a la plaça dels Patins amb el concert organitzat per la Comissió de festes populars.
Pere Capellà, compromís per la llibertat
Quaranta-set anys de compromís i de lluita. Dos mots que combreguen per descriure la vida de Pere Capellà (1907-1954), aquell polifacètic algaidí que es rebel·là contra l’opressió i lluità per la llibertat i la dignitat de la persona. Aquell gairebé mig segle de vida, creació i compromís ha quedat ara plasmat cinematogràficament.
Quatre estats units per la “follia” del català
"Avui ens hem llançat a la follia". La unió dels estats espanyol, francès, italià i andorrà per treballar conjuntament en favor de la llengua i la cultura catalanes a l’exterior provocà la resurrecció, almenys simbòlica, de lo foll i il·lustre savi Ramon Llull. Precisament a aquesta "saludable bogeria" apel·là ahir el conseller de Presidència, Albert Moragues, després de la reunió a sis bandes de la Fundació Ramon Llull.
Els editors no es vinclen a la crisi, però la noten
"L’edició en català està en crisi permanent, no només ara". La majoria dels editors illencs estan d’acord amb l’afirmació de Toni Xumet (El Salobre) sobre el panorama editorial que els espera aquest 2009. Bona part de les empreses consultades per dBalears estan a l’expectativa per veure com encararan aquest nou any, amb la mirada fitada a passar els primers mesos sense grans "revolucions", però sense vinclar-se davant la nova conjuntura econòmica.
Ib-salut vol recórrer la multa per Son Espases
L’Ib-salut estudia recórrer la multa de 48.000 euros que els ha interposat el Consell per no seguir les directrius de Patrimoni en les obres del nou hospital de Son Espases. El passat desembre el servei de Salut de les Illes rebé la notificació de l’expedient sancionador referit a l’any 2007, quan, el 10 de febrer, el Govern de Matas inicià les obres de l’hospital sense cap control arqueològic.
El Principal comença l'any amb coproduccions i música
Fins a cinc coproduccions teatrals, una producció pròpia en format de sarsuela i onze espectacles musicals integren l’aposta del Teatre Principal per a aquesta nova temporada de gener a abril. El director de l’espai escènic, Joan Arrom, destacà ahir, durant la presentació del programa, que el Principal comença l’any seguint la mateixa línia d’actuació de 2008 i amb un pressupost de 2,5 milions d’euros per a programació.
Prova de foc per a la rosassa de la Seu
Ajuntament, Patrimoni i Bisbat es reuniren ahir al parc de la Mar per realitzar-hi les proves d’acústiques preceptives a la realització de l’aTIÀfoc 2009. Si bé els responsables de l’esdeveniment asseguren que no hi haurà explosions en altura, els tècnics de Patrimoni havien requerit a Cort que es fes una prova per determinar la incidència sonora dels petards sobre la rosassa de la Catedral.
Adoració tenyida de corrupció
Amagat baix d’una col; hi havia un pot enterrat; i quan va ser destapat; va sortir un bon bunyol. Les frases improvisades de Rei Baltasar, encarnat per Josep Vicenç Capellà, feren esclafir de riure el públic d’ahir a les Voltes quan ben embatumat sortí a escena amb una capsa de Cola Cao a les mans. Era sols l’inici d’una Adoració dels Reis d’Orient marcada pels escàndols de corrupció política.
El sistema cau a trossos
L’antic sistema hidràulic de les possessions de Ciutat té mala ferida. Les sínies, safarejos i sèquies que temps enrere duien l’aigua d’un indret a l’altre de camps i possessions ara només porten brutor o cauen a trossos. L’Associació per a la Rehabilitació del centre Antic (ARCA) fa anys que en sol·licità la protecció a la regidoria d’Urbanisme de Palma, però aquesta encara no s’ha materialitzat, malgrat les promeses de l’anterior equip de govern i de l’actual.
“L'avarícia del valí conduí a tots els desastres que succeïren al llarg del setge i la Conquesta”
Entre el 13 i el 14 de safar de l’any 627 a Mayurqa hi hagué una batalla "violenta i ferotge, on s’acaramullaven els cadàvers en els llocs de pas dels esbaldrecs i en els carrerons de la ciutat, com a resultat de la resistència aferrisada". L’endemà, dimarts 15 de safar de 627, el rei Haymi I va prendre possessió de la Madina després de quatre mesos de setge. Així explica la crònica d’Ibn’Amira els fets succeïts a l’actual Palma l’any 1229. És la conquesta catalana per part de les tropes de Jaume I que, tal dia com avui de fa 779 anys, va retre la ciutat.
El país improvisa
Més de dos segur que avui hauran de menester mel i llimona o qualque rovell d’ou per a la gargamella després de participar en la mitja marató de cant improvisat d’ahir. Des de les dotze del migdia i fins a les dotze del vespre, cantadors d’arreu dels Països Catalans xalaren de bon de veres en una jornada que va recórrer Palma a toc de xeremies i tamborino. L’escomesa no era gens senzilla, però la tenacitat dels membres de l’Associació de glosadors de Mallorca i del Cor de Carxofa ho va fer possible per segon any consecutiu.
25 biblioteques per a 140.439 usuaris
Fins a vint-i-cinc biblioteques municipals donen cobertura als quatre-cents mil habitants que viuen a Palma. En realitat, però, només 140.439 ciutadans utilitzaren durant el 2007 aquest servei públic que potencia la lectura.
El Consell multa amb 96.000 euros les obres de Son Espases
L’Ib-Salut i la UTE que construeix l’hospital de Son Espases hauran de pagar una multa de 48.000 euros cadascú per no seguir les directrius de Patrimoni en les obres del nou hospital de referència. Així ho confirmà a aquest diari el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, qui assegurà que la presidenta del Consell, Francina Armengol, ja ha signat el decret de sanció econòmica.
La força d'una obra que perviu
L’univers mironià no ha passat de llarg als joves d’avui. Just quan es commemoren els vint-i-cinc anys de la mort de Joan Miró, dBalears ha volgut saber què pensen els joves d’entre 14 i 16 anys de l’artista que tant estimà aquesta terra. Com veuen el seu art i quines interpretacions fan de la seva pintura i escultura són les preguntes que hem formulat a aquests alumnes emprenedors de l’IES Guillem Sagrera de Palma, del col·legi La Salle de Manacor i del centre de tecnificació Prínceps d’Espanya.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- S’han mort el Papa Francesc, el reformador de l’Església catòlica
- dBalears, Ona Mediterrània, VIDA i L’ESTEL conviden tothom a celebrar la Diada de Sant Jordi a la plaça de Cort de Palma
- Entitats de Maria de la Salut presenten manifest contra el projecte de megaparc fotovoltaic