TW
47

La solemnitat i el protocol tornaren a regnar ahir en la gala d’entrega dels premis Ciutat de Palma al teatre Principal. Uns guardons, per cert, que enguany han pres volada internacional i han premiat un projecte provinent de l’Estat francès, concretament en la categoria d’animació independent. La d’ahir fou una vetlada típica d’aquesta mena d’actes, on entre el públic hi havia molts polítics i menys gent del món de la cultura. Així mateix, val a dir que la gala fou ben concorreguda i el teatre era gairebé ple. Si més no, encara que només sigui per un pic o dos pics a l’any, la cultura esdevé la protagonista. El revulsiu cultural també fou una de les apostes del discurs de la regidora de Cultura, Nanda Ramon. "La cultura ha de ser objectiu de cada dia. Ha d’esdevenir sector estratègic per a la ciutat (...) i la seva funció ha de ser determinant en un desenvolupament econòmic equilibrat i sostenible", assegurà.

L’esdeveniment combinà parlaments, entrega de guardons i la veu melosa de Maria de Medeiros. Per a l’ocasió, el Principal s’havia vestit de gala i una il·luminació blavosa sorprenia el públic just en entrar a la sala. L’altra sorpresa fou la retolació i els cartells que anunciaven Premis Ciutat de Palma 2009, tot i que ahir en realitat es lliuraven els de 2008. Els primers a pujar a la palestra per rebre el guardó (realitzat per Jaume Mir) foren Boris Pena i Javier Oliver, que reberen el Ciutat de Palma Guillem Sagrera d’arquitectura per la reforma del cinema Doré, a la barriada dels Hostalets. El seguí el premi Antoni Gelabert d’arts visuals, que fou per a Paz Alcoverro per l’obra Sin título. L’artista dedicà el guardó a la seva besàvia, Inès Bonnin, "que rebé el premi de poesia fa més de trenta anys. Llavors era més complicat que ara", assegurà.

El moment més emotiu de la nit el protagonitzà l’escriptor i col·laborador de Diari de Balears Bartomeu Fiol, que fou guardonat amb el premi Camilo José Cela de crítica literària per Entre Cavorques i Albió. Fiol s’emocionà i féu emocionar el públic en anunciar el seu desig de "cedir a la ciutat de Palma la meva biblioteca, començant pel mig milenar de llibres i documents", anuncià enmig de les mamballetes del públic. "Sempre es dispersen les biblioteques dels escriptors, crec que és interessant mantenir una unitat i, com a usuari que som de biblioteca, m’agradaria que fos públic", afegí a dBalears.

Els altres dos premis de literatura foren per al jove poeta Jaume C. Pons Alorda per Cilici, amb el Joan Alcover. Pons Alorda és fora de l’Illa i no pogué assistir a gala, encara que sa mare fou l’encarregada de recollir el premi. El seguí el Llorenç Villalonga de novel·la, que se n’anà fins a Sitges amb l’obra El temps a mitges de Xavier Gimeno Grasa. El guardó més internacional fou el Premi d’Animació per al curmetratge Gary, de l’equip francès encapçalat per Clément Soulmagnon. L’equip no tingué temps d’assistir a l’esdeveniment a Ciutat. La portuguesa Maria de Medeiros va ser la responsable d’animar els assistents un cop que es van haver lliurat tots els premis. I ho va fer un pic superats (o millor dit, oblidats) els "problemes tècnics". Més enllà d’això, la portuguesa sorprengué amb la seva actuació. Els assistents potser la coneixien com a actriu, però no com a cantant.

Els escèptics que esperaven una cantant de fados van acabar convençuts amb la seva combinació de cançons ítnimes, sovint suaus i a voltes més intenses. Maria cantà sobretot en portuguès, però també en anglès, italià, castellà i una cançó en català. Sons tranquils i acompassats que, per ventura pel retard, convidaren a més d’un a fer una becaineta. En acabar, la comitiva encapçalada per la batlessa, Aina Calvo; el president Francesc Antich (amb crossa); la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar; la presidenta del Consell, Francina Armengol; els consellers Gabriel Vicens, Maria Àngels Leciñena, Bàrbara Galmés, Vicenç Thomàs i el delegat del Govern, Ramon Socias, i la majoria de convidats, anaren a brufar la celebració al Casal Solleric.

"Parlo de la relació callada del paisatge amb els que hi vivim"

Xavier Gimeno està d’enhorabona: no només perquè és el guanyador del premi Llorenç Villalonga 2008 per El temps a mitges, sinó perquè és el tercer premi literari que rep. Per Gimeno, professor de llengua i literatura catalanes en un institut de Vilanova i la Geltrú, aquests guardons li donen "ànims" per continuar avançant en el "difícil camí de la literatura catalana". Tres premis de tres novel·les animen qualsevol, i amb raó! Nascut el 1959 a Sitges (una ciutat que segons ell té molt en comú amb Palma), a El temps a mitges l’escriptor presenta una "reflexió sobre la relació dels humans amb el paisatge". Es tracta d’un relat ambientat a la seva ciutat natal, en forma d’una "visió des dels anys de la postguerra fins al nostre temps". L’autor matisa que "no és una novel·la preocupada pels fets històrics estrictament", ni un relat sobre el medi ambient, sinó que per sobre de tot parla "d’una relació estètica, de la comunicació callada entre el paisatge i els que hi vivim.

Com l’acció humana deixa rastres en el paisatge i com aquest ens influeix i ens forma" són altres punts d’interès. El relat està protagonitzat per tres personatges: un fill de falangistes, una al·lota representant de la indústria del calçat local i un immigrant espanyol. La història es va "teixint" al voltant de tres dates (als anys quaranta, cinquanta i seixanta), i finalment els tres protagonistes coincideixen davant el foc de Sant Antoni gràcies a un quart personatge.

Dos premis més

Xavier Gimeno, per qui la docència "és vocacional i no representa una càrrega", havia guanyat anteriorment el Marià Vayreda de narrativa amb Pa de llop, en què també reflectia una preocupació pel paisatge a través de la "història de diversos americanos que anaven al Nou Continent per cercar-hi fortuna". En canvi, Fuga (amb la qual s’endugué el Pere Calders 2007) és "una història diferent" de les altres dues, en què l’autor plantejà una reflexió sobre la condició humana a partir de les veus de cinc dones que parlen sobre un psiquiatre que acaba d’intentar suïcidar-se.• Arnau Busquets

Pons Alorda: "La meva poesia és una poesia de les tenebres portada a la llum"

Els versos foscos i el missatge críptic de Jaume C. Pons Alorda (Caimari, 1984) han resultat els guanyadors del premi Joan Alcover 2008. Sota el títol de Cilici, Pons Alorda ha confeccionat el segon "capítol" d’una trilogia en vers dedicada a Andreu Vidal, Andreu Cloquell i Àngel Terron. "En els anys vuitanta, aquests tres genis feren una poesia revolucionària. Els admir profundament", confessà. Sota aquest punt de partida, Pons Alorda començà a teixir Els estris de la llum (La cantàrida, 2008) i després aquest Cilici. El títol té tres connotacions, explica l’autor:

"D’una banda, és un instrument de tortura; de l’altra, és una mortalla; i en tercer lloc, si ho escrius amb una s, és un component de l’alquímia". Així doncs, mort i vida s’entremesclen entre lletres vessades per formar un revulsiu poètic, tal com ho foren Vidal, Cloquell i Terron. "És un element de transformació poètica en el qual es parla de destrucció, mort i cataclisme", afegeix. Jaume C. Pons Alorda, que ahir no pogué assistir a l’entrega del guardó perquè era a Alemanya, transforma "una poesia de les tenebres portada a la llum".