TW
0

"L’edició en català està en crisi permanent, no només ara". La majoria dels editors illencs estan d’acord amb l’afirmació de Toni Xumet (El Salobre) sobre el panorama editorial que els espera aquest 2009. Bona part de les empreses consultades per dBalears estan a l’expectativa per veure com encararan aquest nou any, amb la mirada fitada a passar els primers mesos sense grans "revolucions", però sense vinclar-se davant la nova conjuntura econòmica. Mentre que el sector editorial espanyol es planteja mantenir els preus del 2008 o potenciar les col·leccions de butxaca, a Mallorca els editors prendran algunes mesures, sobretot pel que fa a producció, però sense alarma. "Fonamentalment, es tracta d’anar ajustant el nombre de títols", aclareix Guillem Forteza, de l’editorial Guillem Canals.

Així, editorials com Lleonard Muntaner, Miquel Font, El Gall Editor i El Salobre ja han programat la producció d’enguany amb xifres un poc més baixes que les d’altres anys, però sense grans diferències. El 2008 "no ha estat un any normal, sobretot quant a vendes dels darrers mesos", assegura Gracià Sànchez, d’El Gall. "Crec que les publicacions de novel·la, poesia o teatre són les que poden experimentar una davallada més simptomàtica, mentre que en l’assaig i els llibres de regal de moment no hem notat res". Així ho creu Sánchez, que mentre preveu treure al carrer una tercera part menys de llibres decicats a novel·la, poesia i teatre, incrementarà un 10% els d’assaig. Una davallada compensarà un increment. L’opinió d’El Gall sobre els gèneres que se’n poden veure més perjudicats no coincideix amb la de Miquel Campaner, d’Ensiola, que manté que si hi ha cap perjudici serà en els llibres de regal. "En el nostre cas, el lector continua igual perquè sol ser un lector fidel", assegura.

Lectors fidels

I és que els vuit editors consultats coincideixen en l’anomenat efecte del "lector fidel". Encara que amb particularitats, la indústria mallorquina no treu al mercat grans tirades de llibres, però tots asseguren que la indústria té uns lectors fixos. Així, doncs, no creuen que les vendres s’alterin amb escreix per la davallada de poder adquisitiu. El problema rau, segons Miquel Font, en la "relativitat" d’ajudes que té el sector. "Ara per ara, l’Espai Mallorca ja no ven gairebé llibres i els grans magatzems com El Corte Inglés han tret la taula grossa amb les novetats editorials d’aquí". Lluís Pérez-Carrasco, d’Editorial Moll, creu que "la crisi afectarà la liquiditat de les editorials", encara que puntualitza que el món del llibre "és un bé cultural que surt molt a compte al consumidor". Aquesta empresa publicà 35 llibres durant el 2008 i per a enguany en té una previsió de 32. "Per tant, el canvi no serà substancial, ni ens hem plantejat tampoc cap canvi d’estratègia", manté Pérez-Carrasco.

Una altra editorial que reduirà el nombre de novetats serà la de Lleonard Muntaner, que manté que "és possible que no ens quedi més remei que mirar més prim en la qüestió de la producció. Si l’any passat publicàrem gairebé seixanta títols per intentar diversificar el mercat, enguany seran quaranta-cinc les publicacions que surtin al carrer", afirma Lleonard. "Una editoral vocacional com la nostra sempre està a l’aguait, perquè sempre plou d’una manera o de l’altra", assegura, per afegir que el problema de Mallorca és que "la cultura escrita és, en general, una cultura maltractada. I per demostrar-ho, basta veure les estadístiques d’inversió de les administracions".