TW
0

Quaranta-set anys de compromís i de lluita. Dos mots que combreguen per descriure la vida de Pere Capellà (1907-1954), aquell polifacètic algaidí que es rebel·là contra l’opressió i lluità per la llibertat i la dignitat de la persona. Aquell gairebé mig segle de vida, creació i compromís ha quedat ara plasmat cinematogràficament. La Periférica produccions ha estat l’encarregada de condensar el pensament, l’obra i les curolles de Capellà en un documental d’una hora de durada que s’emetrà demà, dimarts, a les 23.30 hores per IB3. "Aquest és un documental bibliogràfic en el qual hem casat la divulgació del personatge amb informació i emoció", explica el seu codirector, Cesc Mulet.

La feina no ha estat gens senzilla, ja que, al Pere Capellà mestre hi hem d’afegir la seva vessant d’orador i la seva tasca amb les lletres. Aquest és un camp en el qual treballà de valent i que suposà un revulsiu per a la dramatúrgia illenca de l’època. Prova d’això són El rei pepet i La Pesta. D’aquesta manera, el documental narra a través de testimonis i elements de ficció la vida de Capellà des que era un jovençà fins als anys convulsos de la Guerra Civil i la repressió franquista. "Fou un fill de sabater que de petit mamà la paula i més tard la injustícia", explica Mulet.

Precisament aquestes injustícies no feren acotar el cap a Capellà, encara que li posaren les coses difícils: El 1939, un tribunal militar el comdemà a vint anys de presó per haver fet part de l’Exèrcit republicà. Romangué al penal d’Alcalá de Henares fins a la primavera de 1943. Aquests, i altres fets, han estat traslladats a la pantalla a través de la caracterització de La Periférica, que hi ha volgut incloure elements de ficció. "Avui som una generació més visual que no lectora", afegeix Mulet.

La base del documental, explicà el codirector, està centrada en la bibliografia que l’historiador Pere Fullana publicà fa dos anys sota el títol Pere Capellà, la luita incansable per la llibertat. A partir d’aquí, i després d’una intensa lectura de l’obra, La Periférica ha teixit la base d’aquest reportatge, que també inclou els testimonis dels qui el conegueren, l’admiren o han estudiat el seu llegat. És el cas del cantador Biel Majoral, de la filòloga Pilar Arnau, l’historiador Josep Maria Solé i Sabater i l’amic i vicari de Montuïri, Josep Estelrich, o de l’amic Bartomeu Salas, entre d’altres. Cinquanta-set intensos minuts que donen donen a conèixer aquell català, mestre, republicà i dramaturg que no claudicà dels seus ideals.