Pepote passa al contraatac
L’exinspector en cap del Grup d’Atracaments de la Policia Nacional de Palma José Gómez Pepote carregà ahir amb duresa contra els advocats de la Paca durant la jornada del judici del cas Son Banya. Pepote assegurà que el primer pagament que la Paca féu a la missera María de los Ángeles López Calderón –parella de Pepote i també acusada en aquesta causa– fou realitzat en presència dels advocats de la narcotraficant, Gaspar Oliver i Catalina Pou.
La companya de Pepote diu que la Paca li pagà davant els seus missers
Pepote i la seva companya en un descans de la vista d'ahir. Foto: A.S. L'acusada al cas Son Banya que es jutja en l'Audiència Provincial de Palma i companya sentimental de l'excap d'atracaments, María Ángeles López Calderón, ha assegurat avui que va assolir un pacte amb els missers de Francisca Cortés 'La Paca' l'abril de 2006 per a pagar “250 milions de pessetes” a Ignacio Durand i els seus partidaris -presumptes víctimes d'agressions i amenaces per part del clan de la matriarca per ser considerats autors d'un robatori de diners al poblat-, encara que ha negat taxativament que l'objectiu del pagament fos que marxassin d'Espanya i no ratificassin la seva denúncia contra els presumptes agressors. Així ho ha exposat durant la seva declaració a la sala de vistes de la Secció Primera, on ha manifestat que va mantenir diverses reunions amb els lletrats de 'La Paca', Catalina Pou i Gaspar Oliver, amb els quals van assolir un “pacte simple i pur entre advocats” perquè la matriarca pagàs els diners a López a fi d'indemnitzar a Durand per les presumptes lesions i danys morals, mentre ha negat que es parlàs de “400 milions de pessetes”.
Impacte visual menor?
La Comissió Balear de Medi Ambient haurà de decidir el 23 i el 30 de gener –els dos dies que tindran lloc les reunions de la ponència tècnica i la comissió Balear, respectivament– si la reordenació urbanística de l’hotel del palau de congressos no causa impacte visual a l’entorn de la primera línia de la façana marítima. Aquesta és la justificació que ha fet servir el Consistori de Palma a l’hora de demanar que s’exoneri de la corresponent avaluació d’impacte ambiental el projecte de l’hotel del Palau.
“Sentia la meva filla que em demanava ajuda”
"Vaig poder sentir la meva filla que em demanava ajuda". Així recorda Eufemia Llama, la mare de la petita Marceliz, els darrers moments de la tragèdia que sacsejà el municipi de Maria de la Salut dilluns passat. La mare i esposa de només 29 anys està vivint un autèntic calvari. Un malson constant del qual intenta refer-se amb el suport i la solidaritat dels amics, veïns i familiars.
Detinguts sis joves de la banda “Bling Bling” per l'agressió a un policia
Efectius del Grup d'Homicidis de la Direcció Superior de Policia de les Balears han detingut a sis joves d'origen dominicà, dos d'ells menors, per ser afins o membres de la banda llatina “Bling Bling”, per la presumpta agressió i robatori amb violència a un policia local d'Alcúdia.
Una comissió independent investigarà les causes de l'accident de l'avió que es va estavellar al riu Hudson
El batle de la ciutat de Nova York, Michael Bloomberg, ha assegurat avui que una comissió independent investigarà les causes de l'accident d'un avió que es va estavellar al riu Hudson amb 155 persones a bord, tot i que va descartar de pla que pugui tractar-se d'un atemptat terrorista.
Conservar la costa verge no surt a compte
Un estudi de la UIB ha quantificat en 2,1 milions d’euros anuals el que hauria de rebre el municipi de Campos com a compensació per no haver-se desenvolupat turísticament, tot per mantenir i preservar la seva costa verge. Els doctors en Economia Onofre Martorell i Antoni Costa presentaren ahir vespre als campaners les conclusions del seu estudi, que analitza han afectat Campos les mesures de protecció del seu territori. Un cas que comparteixen amb altres municipis com Artà i Sant Joan de Llabritja, a Eivissa, que també han encomanat una investigació semblant.
Algaida es crema
Algaida ahir es va cremar de valent. La nit es va fer de dia l’homenatge de llum i el color del correfoc que els dimonis d’Alaró varen retre en honor de Sant Honorat. Com sempre, un any més el foc va prendre la plaça d’Algaida i els carrers dels voltants s’ompliren de foc, de fum, de gloses i sobretot de molta bauxa pel patró de la localitat. La nit va començar ben calenta.
El sector reclama que la llei del sòl agiliti els tràmits
El sector dels promotors i els constructors vol que la llei del sòl que prepara el Govern permeti una major agilitat en la tramitació dels expedients urbanístics per part de les diferents administracions. D’aquesta manera, asseguren, els mateixos compradors dels habitatges no haurien d’assumir els "costos tècnics i financers" que suposa la demora per als empresaris. La situació actual, afirmen, encareix el preu final dels pisos.
L'informe per rescindir Can Domenge ha costat 18.000€
L’informe de 35 pàgines elaborat pel catedràtic de Dret Civil Miguel Coca que ha servit al Consell de Mallorca per prendre la decisió de resoldre el contracte de venda i urbanització de Can Domenge ha costat a la institució 18.000 euros. Això han reconegut els responsables del Pacte que l’encarregaren d’acord amb els tècnics de la casa. El document d’aquest home, considerat un dels millors experts en Dret Civil.
Barceló: el Govern “valora negativament” que els jutges facin vaga
La portaveu del Govern balear, Joana Barceló, ha indicat que l'executiu valora “negativament” que els jutges recorrin a la vaga per protestar per les deficiències de la Justícia a Balears, unes demandes que ha afirmat que el Govern autonòmic comparteix.
+ doblers i - vacances
Les universitats necessiten més doblers per finançar l’adaptació a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior. En el cas de la Universitat de les Illes Balears, la rectora, Montserrat Casas, quantificà ahir aquesta necessitat en dos milions d’euros anuals per aplicar la reforma de les titulacions prevista en el conegut com a pla Bolonya. El dia abans, dimecres, els rectors de les universitats de l’Estat espanyol sol·licitaren al Govern central una partida de 100 milions d’euros per finançar la reforma.
“Les reivindicacions dels jutges no són incendiàries ni corporatives”
El jutge degà de Palma, Francisco Martínez Espinosa, comparegué ahir en roda de premsa per retre comptes davant l’opinió pública respecte de les polèmiques exigències dels jutges de les Balears i de l’Estat espanyol, que han plantejat la possibilitat de fer una vaga enmig d’una mar de crítiques de polítics i altres sectors socials. "El nostre interès és millorar el servei de l’Administració de justícia en favor dels ciutadans".
Llum verda del Govern per construir 5.883 pisos a Palma
La comissió de seguiment del concurs per a l’adquisició de terrenys previst en la Llei del sòl balear elevarà al conseller d’Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, una proposta d’acceptació de set ofertes de sòl per a la construcció de 5.883 habitatges lliures i taxats, 1.577 dels quals estarien ubicats en àrees de transició o sòl rústic, en cinc barriades o zones de Palma, segons varen confirmar ahir fonts tècniques oficials.
Front comú perquè Kraft no fugi
La Conselleria d’Agricultura, el departament d’Economia i Medi Ambient del Consell de Menorca, el departament de Política Patrimonial i Agrícola del Consell d’Eivissa i les organitzacions i patronals agràries faran un front comú per evitar que Kraft-Foods parteixi de Menorca. Els representants d’aquestes institucions i entitats aprovaren ahir per unanimitat, durant la reunió del Consell Interinsular Agrari.
Els tipus baixen mig punt més
D’acord amb les previsions, el Banc Central Europeu (BCE) reduí ahir els tipus d’interès de la zona euro mig punt percentual, fet que situa la taxa en el 2%, el seu nivell més baix des de novembre del 2005. El seu president, Jean Claude Trichet, no descartà noves baixades, però les situà a partir del mes de març. "No hem dit que el 2% sigui un límit, sinó que la nostra decisió d’avui ja anticipa la futura evolució de l’economia real", declarà.
Mort de dama, l'ambaixada de Villalonga al Nacional
Una notable expectació mediàtica per assistir a la presentació d’un fet extraordinari però que hauria de ser corrent: la representació d’una obra de teatre d’un autor de les Illes al teatre Nacional de Catalunya. Més encara si l’autor en qüestió és Llorenç Villalonga i l’obra que es posarà en escena a partir de dia 22 de gener és ni més ni menys un clàssic com Mort de dama, que ja ha conegut diferents morts sobre l’escenari: el 70, el 82 i el 98.
Molta llum i cap detonació aèria
Les novetats marquen la segona edició de l’aTIÀfoc que se celebra a Palma el proper dia 25 de gener com a cloenda de les festes de Sant Sebastià. Amb un pressupost com el de l’any passat, de devers 400.000 euros, la Regidoria de Participació Ciutadana de Cort, que organitza l’esdeveniment, "ha optimitzat els recursos per aconseguir un millor resultat", explicà Eberhard Grosske mentre assegurava que "enguany l’aTIÀfoc creix en espectacularitat i participació".
“El Petit Príncep m'ha permès recuperar la infantesa perduda”
El d’Eduardo Casanova és un dels rostres habituals en el panorama televisiu actual, en què encarna el personatge de Fidel a la popular sèrie Aída. Fa més d’un any que el jove actor combina la seva presència a la petita pantalla amb el paper protagonista de l’adaptació teatral que Luís López de Arriba ha fet d’El Petit Príncep, un muntatge que dirigeix Pablo Ramos i que serà a l’Auditòrium de Palma demà i diumenge.
Quatre estats units per la “follia” del català
"Avui ens hem llançat a la follia". La unió dels estats espanyol, francès, italià i andorrà per treballar conjuntament en favor de la llengua i la cultura catalanes a l’exterior provocà la resurrecció, almenys simbòlica, de lo foll i il·lustre savi Ramon Llull. Precisament a aquesta "saludable bogeria" apel·là ahir el conseller de Presidència, Albert Moragues, després de la reunió a sis bandes de la Fundació Ramon Llull.
Lluna Plena aspira a repetir la victòria
Aquest diumenge l’hipòdrom de Son Pardo es tornarà a vestir amb les seves millors gales per acollir la celebració de la tradicional Diada de Sant Sebastià de trot, en què des de les 10 del matí i fins a les 19.25 de l’horabaixa es disputaran un total de 17 corregudes. Sense cap dubte un dels plats forts de la reunió serà la clàssica del premi Sant Sebastià, reservada per a nacionals de tres i més anys.
Toni Ramis agafa les regnes
El Bàsquet Mallorca ja té un nou president. Aquest és Toni Ramis, que fins ara havia estat directiu del club mallorquí. En el seu acomiadament com a president, Joan Llompart explicà que han estat "raons personals" les que l’han conduït a renunciar al seu càrrec. "Vaig plantejar el meu relleu pensant en el que seria millor per al club", indicà Llompart.
Mateu Alemany ja mana
Mateu Alemany, nou president del Reial Mallorca. Foto S.A. L’era de Vicenç Grande és història i Mateu Alemany ja mana. Ahir es produí l’esperada fumata blanca i Mateu Alemany es convertí en el nou president del Reial Mallorca amb plens poders per dur a terme la seva gestió, que no té d’altre objectiu que dotar el club d’un pla de viabilitat que desemboqui en un nou projecte de propietat que permeti sortir de la preocupant crisi tant institucional com esportiva que pateix l’entitat. En una jornada maratoniana, l’encara màxim accionista del club, Vicenç Grande, i Mateu Alemany tancaren ahir els darrers detalls d’unes negociacions iniciades dimecres i signaren l’acord del traspàs de poders pel qual el primer queda desvinculat a efectes pràctics de la institució mallorquinista, ben igual com si hagués venut els seus títols de propietat, i el segon adquereix els drets polítics de les accions de Grande de manera irrevocable.
El retorn més desitjat
Mateu Alemany tornà ahir al club que va ser casa seva durant setze anys. El nou president del Mallorca ha estat l’opció més desitjada tant per als administradors concursals, com per als aficionats i un ampli sector del mateix club vermell. Finalment, la seva arribada servirà per calmar els ànims d’una entitat esportiva que necessita més que mai dirigents amb un perfil eminentment tècnic que treballin tant per salvar l’equip com per aconseguir vendre el club i deixar-ho en les mans més adequades.
S'ha acabat l'etapa Grande
Cinc anys i mig després, s’acaba l’etapa Grande al Reial Mallorca. El promotor immobiliari va entrar a l’accionariat de la Societat Anònima Esportiva l’estiu de 2003 de la mà de l’empresari Bartomeu Cursach. Malgrat entrar al consell d’administració amb un petit paquet d’accions (va aportar un milió d’euros i en controlava aproximadament el 8 per cent), la seva ambició i la partida de Cursach pocs mesos després de convertir-se en màxim accionista.
El mite s'humanitza
"És un somni", va dir Mateu Alemany quan fou interrogat sobre el possible retorn d’Héctor Cúper. Era la temporada 2004-2005 i el Mallorca estava enfonsat a la coa de la classificació. Benito Floro havia estat destituït i Tomeu Llompart conduïa interinament l’equip.
Calderón dimiteix com a president del Madrid
Ramón Calderón anunciarà avui la seva dimissió com a president del Reial Madrid després de la reunió de la junta directiva, celebrada dies després de conèixer-se la infiltració de persones que no eren compromissaris en l'última assemblea del club el 7 de desembre, han confirmat fonts del club.
Es registra una forta explosió en un repetidor d'Hernani
Una forta explosió s'ha registrat aquesta nit en un repetidor de televisió i telefonia mòbil al barri de Santa Bàrbara de la població guipuscoana d'Hernani, segons han informat fonts de l'Ertzaintza.
Fomentar l'ús dels condons entre el jovent
Preus assequibles, envasos atractius amb poques unitats i disponibilitat són els eixos que centren la darrera iniciativa del Ministeri de Sanitat per promoure l’ús del preservatiu, a la qual s’han afegit fabricants i farmacèutics. La nova proposta, la tercera de Sanitat en menys de dos mesos dirigida a fomentar la utilització dels profilàctics, es materialitzà ahir amb la firma d’un manifest per part dels principals fabricants i del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics.
Des de la xarxa fins a la pinzellada
Fer passejar la mirada molt detalladament per catorze pintures d’incalculable valor artístic sense sortir de casa nostra és possible des d’aquesta setmana, gràcies al projecte llançat per Google i el Museu del Prado de Madrid, que ens permet contemplar algunes de les obres mestres pertanyents a la col·lecció de la pinacoteca en megaalta resolució a través d’internet. Aquesta iniciativa, denominada "Obres mestres del Prado a Google Earth" (http://earth.google.es).
Israel no s'atura
En flames. L’Exèrcit d’Israel continuava ahir el seu avanç cap a l’interior de la capital de la Franja, on va bombardejar una seu de l’ONU, un hospital i un centre que allotjava diversos mitjans internacionals. Columnes de fum s’alçaven després dels bombardejos que causaren l’assalt dels barris perifèrics de la ciutat per part de tropes i vehicles blindats israelians, que per primera vegada van penetrar en el nucli urbà, d’on van fugir milers d’habitants.
Bush s'acomiada amb advertències sobre el futur i una defensa del seu llegat
El president d'EUA, George W. Bush, s'ha acomiadat avui dels seus ciutadans amb un discurs en el qual, encara que ha reconegut “ensopegades”, ha defensat les seves accions a l'Iraq i l'Afganistan i ha advertit contra possibles atemptats en el futur.
Els metalls menorquins enlluernen Madrid
Els menorquins varen realitzar ahir una encesa reivindicació de la seva artesania. Concretament, de la bijuteria ideada, dissenyada i distribuïda des de la mateixa illa. L’escenari fou la fira Giftrends, setmana del regal, la bijuteria i la joieria, que es du a terme al recinte firal de Madrid i que congrega una trentena d’empreses i artesans de les Illes Balears.
Vine a sopar i aguanta
M’he estat mirant a estones el Vine a sopar amb mi (A3TV, de dilluns a divendres) i he arribat a la conclusió que és urgent decretar que la decoració de les llars sigui establerta com a contingut ineludible de l’educació obligatòria. Els cuinats que hi fan són poc o molt...
No vagi per dit
CooperantsPer Inca corren molts comentaris en el sentit de saber quines empreses proveïdores de l’Ajuntament col·laboren també amb les matances que els "cavallistes" realitzaran dissabte dia 31.12 mil euros, o mésDes del PP ens diuen que les "indagacions" del seu...
Uniformes negres
D’acord, que els jutges vagin a la vaga com qualsevol treballador. És el que ens faltava per reafirmar la impressió que aquest col·lectiu –en conjunt, és clar– ha perdut l’autoritat que deia tenir. No hi ha arguments per contradir les seves denúncies sobre el...
Son Banya
Ja tenim l’espectacle: la Paca trabucant contra Pepote i intentant salvar-se. Pepote trabucant contra els missers de la Paca i intentant sortir-se’n. I tot apunta que l’enfilall de testimonis que vénen seran en el mateix sentit: esquitades cap a una i altra banda i...
Israel ja no respecta res
Si la massacre de Gaza és radicalment rebutjable des de tota perspectiva democràtica i de respecte als drets humans, el fet que l’Exèrcit israelià hagi bombardejat la seu de l’ONU a la Franja, entre altres brutals accions millitars comeses ahir, demostra de manera...
Gaza: quatre notes més
Manifestacions selectives. I per què no es manifesten contra la dictadura de Cuba? La pregunta d’Esperanza Aguirre resumeix l’original argument que llegim devers tres-centes vegades cada dia. Efectivament, el món és ple d’injustícies, de l’Àfrica Central al...
Visca Israel!
Ja fa molts d’anys que em passeig del món. Prou com per continuar sent independent, i si no assenyat –és massa tard per això, i ben mirat tampoc no és una cosa tan important–, almanco incrèdul i escèptic i ateu avant la lettre. Quan era maoista, durant els...
Moleta de l'Esclop, per les Sínies i la Cometa
Avui toca un dur itinerari d’alta muntanya que ens permetrà recórrer indrets marginals de la possessió pública de Galatzó i assolir un dels cims més emblemàtics de Tramuntana, la moleta de l’Esclop. És interessant apuntar ja aquí que el nom d’aquesta muntanya surt...
Accidentada carrera per l'audiència
L’obsessió histèrica per l’audiència està causant uns danys als mitjans de comunicació públics que han acabat per avariar, per desfigurar, els objectius que justifiquen la seva existència. Generalitzar és arriscat, però algun risc hem d’assumir si pretenem acostar-nos una...
Can Domenge, gueto i HPO
Les sigles d’Habitatges de Protecció Oficial (HPO) s’han convertit en una mena de recurs màgic per a molts polítics. Que hi ha bonança econòmica i la gent "normal" –de condició socioeconòmica mitjana o baixa– no pot accedir a la compra d’un habitatge? Prometen que...
Crida a la pau (1945)
"Amics meus, americans! Voldria fer-vos plenament justícia! Potser algun dia sorgiran diferències entre nosaltres més o menys serioses. No hi ha nació que no tingui un egoisme. Totes les nacions consideren que el seu egoisme és sagrat. Podria ser que el convenciment del...
Rectificacions amb salsa
Disposat a esmenar-me, vaig tornar a la Universitat. Els admiradors d’aquestes notes periodístiques em van fer arribar enhorabones molt càlides i educadíssimes propostes d’esmena, tot animant-me –amb el seu humor i cortesia característics– a matisar o...