La festa la fa el poble i el poble ahir sortí al carrer. La brusca que començà a caure cap a les deu del vespre no aconseguí deslluir del tot la revetla de Sant Sebastià, encara que sí obligà els ciutadans a obrir els paraigües o a posar-se a repaire. Malgrat l’aigua, la majoria de palmesans quedaren a la plaça per gaudir d’una de les festes més concorregudes de Ciutat. Així i tot, a mesura que passaven les hores, l’aigua no remetia i algunes famílies començaven a retirar-se cap a cases. Les prediccions meteorològiques del matí ja anunciaven pluges lleus i, per un pic, ho encertaren de ple. Tanmateix, al tancament d’aquesta edició totes les places continuaven amb el programa de concerts establerts i el públic no defallia, tot i córrer el risc d’agafar un bon constipat.
La bauxa començà a les set del capvespre amb l’encesa del gran fogueró. La plaça Major no era gaire plena quan arribà la comitiva municipal, encapçalada per la batlessa, Aina Calvo, mentre els gegants de Cort ballaven a les totes a so de xeremies. Pel fet que fos un dilluns horabaixa feiner, hi era normal la poca afluència de públic. La majoria dels assistents eren persones majors, turistes i vianants que venien de rebaixes. Una hora després, el panorama baratà de color. L’actuació dels Castellers de Mallorca fou ben vitenca davant un públic que passava una penada en veure com l’enxaneta i l’acotxador s’enfilaven al capdamunt del castell. La colla de la camisa vermella aconseguí alçar un tres de sis aixecat per sota; un quatre de sis amb pilar i un tres de set, el primer de la temporada. L’actuació finalitzà passades les vuit i mitja amb unes fortes mamballetes d’una plaça que ja es començava a omplir.
A més de la batlessa, per la plaça Major també passejaren la consellera i portaveu del Govern, Joana Barceló; el conseller de Salut, Vicenç Thomàs; els regidors Eberhard Grosske (artífex de la revetla) i Nanda Ramon, i la cap de l’oposició a Cort, Catalina Cirer, entre d’altres. A les nou del vespre el vent i el fred es feien notar i tothom mirava cap al cel amb l’esperança que no plogués. "Voldríem que el temps aguantàs", anhelava la batlessa. Només una hora més tard, la pluja hi féu acte de presència. A les nou del vespre, els carrers del centre ciutadà ja començaven a ser una riudada de gent que es preparava per sopar a les 157 torradores repartides pels diferents carrers i places. Molts duien un senalló o una bossa amb les viandes, mentre que d’altres s’estimaren més comprar-les als estands o als bars de la zona.
Tiquet per al militant
Els que sí anaven ben servits eren els partits polítics que, com ja és tradicional, muntaren les paradetes amb menjua i beure. PSM, EU-Verds, UM, Entesa i Esquerra compartiren plaça, a Santa Eulàlia. Mentre que els partits d’esquerra venien el sopar, el partit liberal tenia preparat un platet "balear" (quelitas, formatge i dos trossets de botifarró) de franc per als seus amics i militants. Si no ho eres, havies de pagar dos euros! Els qui també convidaven a menjar i a beure era el Partit Popular, instal·lat davant la seva seu als jardins de la biblioteca March. Unes bones llesques de pa amb sobrassada i botifarró esperaven els centenars d’afiliats del partit conservador. Salundant a tort i a dret hi havia Catalina Cirer, que assegurà que "hi ha hagut revetles més bones que aquesta, encara que allò important són les ganes de festa". "És cert que de vegades s’espera més de la institució", afegí la cap de l’oposició, mentre manifestava que en vistes que enguany hi ha dos concerts alternatius es demostra "que no sempre el PP ho ha fet tan malament".
Els socialistes, per la seva part, passaren la vetlada davant la seu del carrer Miracle, acompanyats del president Antich, que malgrat no poder passejar per les places arran del mal a la cama, sí va anar a torrar. El PSOE també venia broquetes a un euro a tothom que s’hi acostava. Això sí, el seu cartell estava en castellà. El regidor responsable de la revetla, Eberhard Grosske, es passà la vigília "de guàrdia i prenent nota" amb vista a l’any que ve. Allò cert és que, independentment dels caps de cartells i la pluja, els ciutadans foren els protagonistes del vespre. Palma estava de festa.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
A mí en general m´ha agradat aquesta revetla.Lo que menys el canvi de hora de la ballada de ball de bot, y tres grups seria lo ideal,és lo nostro i hem de potenciar-lo.Se ha de començar a la mateixa hora que comenecen les demes plaçes.Tampoc trob malament la revetla alternativa.I per favor porsar tancas per dilimitar la ballada perquè sinó no hi ha manera de ballar.BONES FESTES
Jo crec que les festes de Sant Sebastià serveixen per recuperar les arrels: fer l'asadito, l'hamburguesa i el hot dog, la morcilla i el xorís i sobre tot per a normalitzar la llengua castellana fins i tot a IB3. La transmisió en directe dels concerts i torrada ens ha mostrat la manca d'eficàcia de les polítiques que fa el govern per a la recuperació cultural.
A Foner. Els castellers o las torres humanas foren prohibidas per un bisbe foraster a la Seu, crec que era el segle XVI o XVII. Per aquells temps tenian la costum de emprar la Seu per fer els castells i altres festas.
El que hauria de fer el Govern Balear es fer primer el dia de les I lles Balears el dia de Sant Antoni i enllaçar tot 4 dies de festa grossa amb correfocs,tfoguerons,dimonis etc i altres espectacles.Es a dir començar amb la revetla de Sant Antoni i acabar el dia dd Sant Sebastia a Palma.Aixi tots podriem gaudir d´espectacles a pobles a a ciutat.Aixi es la manera de fer poble.No veis coma a Sevilla tenen la feria d´ABRIL DONCS nosaltres foguerons ,dimonis etc.I a la Rioja la setmana del vi,i a la Sant Sebastia la setmana grande ettc.
Totes les festes han tingut un començament. Pel que fa a la meva persona, ciutadana de 46 anys, és la festa de la meva vida (per cronologia, vull dir). No crec que les festes tinguin ni més ni menys importància per qüestió d'anys de tradició. I veig absurda la idea de competició amb d'altres: cadascú que triï el que li véngui de gust. Personalment, les festes de Sant Sebastià no m'entusiasmen. Carme
però Hugo, cal ser realista, aquesta festa mai ha estat tradicional. Si no vaig errada és una festa que es varen inventar als 80 per enveja a les festes de Sant Antoni dels pobles. Tampoc no podem demanar miracles. Jo m'ho vaig passar molt bé escoltant tot el vespre música en la nostra llengua!
Quines festes més patètiques!!!! festes sense tradició ni res i a sobre cada vegada més espanyolitzades!!! Quin oi