Desgranant Miró
Joan Miró deixava la seva empremta artística onsevulla, tant li era al llenç com a la mateixa arena de la platja. Tot era motiu d’expressió, encara que una vegada acabada l’obra les ones de la mar engolissin el dibuix. Per Miró, allò realment important era que "totes aquestes realitzacions pures del meu esperit repercutiran en l’esperit dels altres homes", assegurava.
Història amb futur
"Jaume I era un rei que no temia la mort, ell volia guanyar batalles"; "Si no hagués vingut el rei a Mallorca, avui seríem tots musulmans"; "Era un monarca valent i cívic". Així de xalests es mostraven ahir els alumnes de cinquè i sisè de Primària del CP Es Putxet de Selva. Feia més de mitja hora que els al·lots i al·lotes passejaven per l’exposició Jaume I, geografia, fets i memòria armats amb llapis i un qüestionari d’història "no gaire complicat", deia Toni.
Balears, qui protegeix més?
Les Balears i Pitiüses són la comunitat de l’Estat que té més béns inmobles protegits. Així ho confirma l’informe del Ministeri de Cultura espanyol en l’anuari del 2008 sobre estadístiques culturals. Segons aquest, les Illes tenen un total de 3.003 Béns d’Interès Cultural (BIC), xifra que suposa el 19,3% de patrimoni preservat de tot l’Estat. Ara bé, en els darrers anys els increments proteccionistes han estat més aviat minsos.
L'informe ja és a Patrimoni
El Consell de Mallorca ja té a sobre la taula l’informe dels arqueòlegs sobre Son Espases Vell. Ahir mateix l’Ib-Salut remeté a la presidenta del Consell, Francina Armengol, l’estudi tècnic realitzat per Marilena Estarellas, Pep Merino i Francisca Torres. Per altra banda, els mateixos arqueòlegs també registraren ahir a Patrimoni el mateix informe. A l’estudi assenyalen que "els arqueòlegs de l’Ib-Salut.
Àmfores, ceràmiques i dos jaciments clars
"Déu ens guard d’un ja està fet". La dita popular s’adiu a la situació que pateixen a dia d’avui els terrenys de Son Espases Vell. Des del 10 de febrer de 2007 fins al 7 de maig del mateix any les excavadores treballaren a la zona sense cap tipus de control arqueològic. Sobre quin patrimoni s’hi esmicolà, cap expert no ho vol afirmar, malgrat les nombroses fotografies aportades per la plataforma Salvem la Real davant la Justícia.
La constructora vol la “desaparició amb urgència” dels jaciments
Ubicació actual del jaciment. Foto: Joan Torres. El Servei de Salut de les Balears no es banya. L’Ib-Salut presentà el mes d’octubre un informe al Consell en el qual recomanava la "desaparició amb urgència" de les construccions que els arqueòlegs de Son Espases Vell han localitzat a la zona oest de l’hospital. Així mateix, no són els tècnics del Govern qui signen l’estudi, sinó que ho fan els arquitectes de la constructura, Reinaldo Ruiz Yebenes i Julián Arranz, d’Aidhos. Per la seva banda, els tècnics de Patrimoni tenen clar que, de moment, les restes trobades al solar han de romandre in situ, tal com marca la normativa.
8% de lectors en català
Només un 8,1% dels ciutadans de les Illes Balears llegeix llibres en català. Això és el que revelen els resultats de l’enquesta que el Govern balear encarregà a Gadeso dins el Pla de foment de la lectura.
Sotheby's ven el paisatge illenc
Els paisatges màgics de la cosa de Mallorca foren dimecres objecte de licitació a la casa de subhastes Sotheby’s de Londres. Dues obres de l’artista belga William Degouve de Nuncques es varen vendre per un total de 214.087 euros. La primera fou la Tempete a Cala San Vicente, realitzada l’any 1901 i feta sobre oli. El quadre, que té unes dimensions de 72 per 92 centímetres.
Falten 3 milions, com a mínim
El ministeri d’Afers Exteriors anuncià ahir vespre que, de moment, ha destinat 4,99 milions d’euros per a la rehabilitació de la sala de l’ONU decorada per Miquel Barceló. La xifra, però, queda lluny dels 7,4 milions que dimarts passat Miguel Ángel Moratinos assegurà que havia d’aportar per tal de poder arribar als prop de 20 milions d’euros que costarà l’obra si el pressupost es desvia el 10% permés.
Posar remei sense conèixer quina és la malaltia
El foment de la lectura s’ha convertit enguany en el "projecte estrella" de Bàrbara Galmés. El contingut exacte del programa és encara un secret, si bé ja hem sabut que tindrà una partida de 996.000 euros i que algunes iniciatives es duran a terme amb el Principat.
Ritmes històrics per a Santa Cecília
Art i música es tornaran a fondre en un recorregut històric pels racons de Ciutat. Entre el 17 i el 22 de novembre i per cinquè any consecutiu la Setmana de Santa Cecília es deixarà sentir, enguany sota el títol Palma, la ciutat entre dos segles (1860-1940). Cort organitza aquest cicle prenent com a punt de partida la visita d’Isabel II a l’Illa l’any 1860.
La música folk s'escampa fins a Irlanda del Nord
Irlanda és, per molts, el paradigma de la múscia folk i les cerveses. Són precisament aquests dos ingredients els que han fet surar els germans Martorell fins a la localitat d’Armagh. Els músics mallorquins actuaran entre el 13 i el 16 de novembre al William Kennedy Piping Festival, un certamen que des de fa quinze anys porta els ritmes d’aquest estil musical arreu del país.
Estalactites milionàries
"No en tenc ni idea!", exclamà ahir a Madrid el pintor mallorquí Miquel Barceló en ser preguntat pel pressupost de la decoració de la gran cúpula de la sala XX del palau de l’ONU a Ginebra. Això assegurà l’artista després de la roda de premsa en què va intervenir juntament amb el ministre d’Afers Exteriors, Miquel Àngel Moratinos. Durant la mateixa, no s’aportaren xifres econòmiques ja que, segons afirmà el titular d’Exteriors, "l’art no té preu i no s’ha de confondre el preu amb el valor artístic". Malgrat tot, Moratinos va admetre que el 40% del finançament del projecte ha estat sufragat amb doblers públics i la resta per entitats privades. Entre aquestes, la fundació OnuArt ha tingut la col·laboració del Govern balear, que aportà una quantia de 150.000 euros.
Nit d'estrena
Mallorca ja ha començat a caminar de la mà de l’Institut Ramon Llull. El CaixaFòrum de Palma acollí ahir vespre el primer acte del grup a l’Illa des del retorn del Govern balear a l’entitat. "Aquest és només un acte simbòlic", va assegurar el director de l’IRL, Josep Bargalló, durant la recepció prèvia a la inauguració dels cursos de català que es realitzaran a les universitats de l’exterior.
Sense rastre de l'infant, de moment
"Per força haurem de continuar". Així es postulava ahir el director del projecte, el professor Gabriel Ensenyat, abans de partir de Sòria. Part de l’expedició mallorquina deixà ahir terres castellanolleoneses, mentre que els arqueòlegs continuaran les tasques fins dimecres. De moment, tan sols hi ha indicis d’on es pot trobar l’entrada a l’anhelada cripta de la capella de la Concepció. És en aquest indret on reposen les restes de Jaume IV, mort a Sòria el febrer de 1375.
El rei sense corona es resisteix
Jaume IV es resisteix a ser trobat. La icògnita sobre on rauen les despulles del rei sense reialme encara no s’han confirmat, però de cada vegada se’n tenen més indicis. Fa cinc dies que un equip d’arqueòlegs liderat per Helena Inglada i Maria Llinàs treballen de valent a la ciutat de Sòria per localitzar l’indret exacte on fou enterrat l’infant Jaume entre el 16 i el 18 de febrer.
Santa Àgeda renova imatge amb rèpliques
No és or tot el que lluu. La capella de Santa Àgeda del palau de l’Almudaina ofereix un aspecte típic romànic, però a la seva portalada presenta un timpà que no és l’original. Una de les petites mostres que hi ha a Palma de l’art romànic ha estat substituïda per una rèplica.
Fanny Tur, presentada en societat
Fanny Tur és ja, públicament, la directora adjunta de l’Institut Ramon Llull. Tal com avançà ahir aquest diari, l’exconsellera eivissenca assumirà les regnes de la institució pel que fa als temes de les Balears i Pitiüses, encara que haurà d’esperar l’1 de gener per entrar en ple funcionament.Avui mateix es preveu que el Consell de Govern aprovi el nomenament de Fanny Tur.
Palma obre la porta a la ciència ficció
Palma es convertirà durant dos mesos en la capital de la ciència ficció i del terror. El festival Ficter aterra per primer pic a Ciutat amb l’objectiu de promoure les arts visuals entre els joves de les Balears. Així les coses, a partir del dimecres 1 d’octubre el Centre Cultural Sa Nostra acollirà un cicle de cinema dedicat a l’expressionisme alemany, que es pot considerar un precedent de les pel·lícules de terror.
Fanny Tur, nova directora adjunta del Ramon Llull
L’eivissenca Fanny Tur serà la nova directora adjunta de l’Institut Ramon Llull (IRL). Després de mesos de càbales a la fi avui es donarà a conèixer el nom de la persona que representarà les Illes Balears i Pitiüses a l’entitat, encarregada de promoure la llengua i la cultura catalana a l’exterior.Les dirigents del PSM, Nanda Ramon i Margalida Tous, seran les encarregades de fer públic el nom de la historiadora eivissenca.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- dBalears, Ona Mediterrània, VIDA i L’ESTEL conviden tothom a celebrar la Diada de Sant Jordi a la plaça de Cort de Palma
- S’han mort el Papa Francesc, el reformador de l’Església catòlica
- Jornades Anarcosindicalistes a Palma