Autor
Francesca Marí
Francesca Marí

Cultura

Duel d'estrelles

Les sopranos assajaren de valent. Foto: Torres Palma rebrà avui dos mestres de la música que, per primera vegada, pujaran al mateix escenari per oferir un espectacle que s'allargarà durant cinc hores. El tenor italià Andrea Bocelli encentarà el concert a Son Moix a les 19.30 hores amb una actuació lírica de primera línia i amb la complicitat del quartet Div4s i Saioa Hernández, que ahir feien els darrers assajos a Palma. La segona part la protagonitzarà Sir Elton John que, acompanyat per la seva banda, encetarà a Mallorca la gira europea Rocket Man-The Greatest Hits. La incògnita serà si les dues figures interpretaran plegades algun tema, però per a això caldrà esperar a veure-ho en directe.

Francesca Marí 04/09/10 0:00

Cultura

La Simfònica ja assaja amb el mestre Rota

"Aquesta és una orquestra experta". Amb aquestes paraules el director i compositor Marcello Rota definia ahir la trajectòria de l'Orquestra Simfònica de les Balears durant el descans del primer assaig preparatori. Durant dos dies el Palma Arena s'ha convertit en escenari per als setanta-dos músics que demà acompanyaran Andrea Bocelli a Son Moix sota la batuta del mestre italià. En realitat fa quinze anys que Rota acompanya el tenor italià sobre els escenaris de tot el món amb un repertori ben divers. "Bocelli dóna gran seguretat, tant vocalment com per a l'orquestra", destacava ahir el director mentre recordava que el tenor és "un fenomen, des del punt de vista musical". El repertori que oferiran demà a Son Moix no difereix gens ni mica del que Bocelli interpreta arreu del món, "sobre qualsevol tipus d'escenari". El programa de Bocelli preveu "una primera part operística i una segona més popular", recordava el director italià, que és la primera vegada que treballa a Malorca i també porta la batuta de la Simfònica.

Francesca Marí 03/09/10 0:00

Cultura

Preparats per cantar amb Bocelli

Han escurçat les vacances quinze dies per tal de poder preparar a consciència la seva intervenció en el concert d'Andrea Bocelli i Elton John. Els membres de la Coral de la Universitat de les Illes Balears assajaven ahir el repertori que interpretaran dissabte vespre a l'estadi de Son Moix. Al davant tindran milers de persones i ben segur que suposarà un nou reconeixement a la formació que dirigeix Joan Company. La melodia del Brindis de la Traviata de Verdi es deixava sentir ahir capvespre pels passadissos de l'edifici de la Riera on assajaven els 57 membres de la coral. En el seu repertori hi ha peces ben diferents d'allò a què ens tenen acostumats.

Francesca Marí 02/09/10 0:00

Cultura

El Consell multa Santanyí perquè menysté el patrimoni

Primer fou l'avís, ara arriba la sanció econòmica. El Departament de Patrimoni del Consell ha interposat una multa de 300 euros a l'Ajuntament de Santanyí per haver incomplert el projecte d'intervenció a la fortalesa de Portopetro. L'abril passat, el departament que dirigeix Gabriel Cerdà ja envià al Consistori una ordre d'execució perquè modificàs el projecte, un requeriment que, de moment, la Sala ha obviat. Davant això, Patrimoni li envià un recordatori per juny i aquest agost ha decidit interporsar una multa coercitiva de 300 euros. Ara, l'Ajuntament santanyiner té fins a l'octubre per pagar la dita sanció i, a més a més, enviar un nou projecte tècnic.

Francesca Marí 01/09/10 0:00

Cultura

Comença el muntatge per al gran concert

Comencen a aixecar-se a Son Moix les estructures de l'escenari on dissabte pujaran Elton John i Andrea Bocelli. Ahir arribaren a Ciutat els primers camions carregats amb el material escenogràfic. El muntatge durarà fins dijous i arriba a l'Ila provinent de Madrid, Barcelona i Londres. "Serà la producció més gran d'Europa", recordava ahir a peu de gespa el promotor, Oni Nordström, que no es perd cap detall dels treballs. Més d'una vintena de tràilers es desplacen aquests dies a Mallorca per abastir tot el material necessari per al concert de l'any. L'estructura de ferro per a l'escenari, de 50 metres de llargària i 23 d'alçada, ja s'ha començat a bastir a la zona nord de l'estadi, si bé caldrà esperar fins dimecres per veure el majestuós cadafal ja enllestit.

Francesca Marí 31/08/10 0:00

Espectacles

L'escenari recupera la història robada

Fer repàs històric no és una cosa senzilla, i encara menys si hom pretén desgranar sobre l'escenari un període tant convuls com fou la Guerra Civil espanyola. La companyia La Fornal posa ara un vestit escènic al drama d'aquell alçament militar que acabà amb la vida de milers de persones. Entre els assassinats figura el batle republicà de Manacor Antoni Amer, Garanya, mort a Son Coletes el 1936 i eix clau de l'obra La història robada. La tragèdia de la família Garanya, però també de tot un poble, es conta ara a través de l'obra de La Fornal basada en el llibre de l'historiador manacorí Antoni Tugores La història robada. Vida i mort d'un batle republicà. Antoni Amer. Durant anys, Tugores ha revisat com degueren ser aquells anys a Manacor i com fou el destí final del batle Garanya. Ara bé, és una història que, malgrat sorgir d'un fet local, vol esdevenir univeral. "Defugim de qualsevol tic localista i travessam la frontera de la universalitat. És una història que pot interessar a qualsevol persona perquè té prou força per mostrar la naturalesa humana", explica el director de l'obra, Joan Gomila, que ha fet feina colze a colze amb Tugores per adaptar els fets històrics del llibre en un treball de dramatúrgia coherent i no només revisionista.

Francesca Marí 30/08/10 0:00

Cultura

La tardor cultural del Llull

Hamburg, el Brasil, França, Nova York i l'Argentina seran les destinacions dels agents culturals de les Balears, que aquesta tardor presenten una agenda ben atapeïda. Música, dansa, teatre i traducció són alguns dels vessants que l'Institut Ramon Llull projectarà a l'exterior, bé sigui com a activitat pròpia o aportant ajudes a la indústria cultura.

Francesca Marí 27/08/10 0:00

Espectacles

11-S: Música i reivindicació a Son Servera

La bauxa i la reivindicació es donaran la mà l'11 de setembre a Son Servera en la Trobada de Músics per la Llengua. Serà l'onzena edició d'aquest certamen sonor en el qual els grups de les Illes demostren, una vegada més, que la música en català és un element ben viu de la nostra cultura. Aquesta setmana s'ha obert el termini d'inscripció dels grups que vulguin participar en aquesta cita, que començarà a les sis del capvespre amb tres escenaris repartits pel centre de la localitat. Fins ara, segons confirmà ahir el president dels Músics per la Llengua, Antoni Nicolau, ja s'hi han afegit 24 formacions, encara que des de l'organització s'espera que puguin superar la trentena. "N'esperam entre 25 i 50", apuntà Nicolau, qui ha estat una dels alma mater de l'organització d'aquest esdeveniment ludicoreivindicatiu des de l'inici. Entre els grups ja confirmats, hi figuren noms coneguts com els de Tiu, Anegats, Oprimits, Marta Elka, les Llunàtiques, Cucorba i Herbes Dolces, a més de Bandejats, Eskassos, Gran amant, Katau, Libèl·lules a Sibèria, Negre i tres colors, Pujà fassuà i Setze cordes, entre d'altres. És a dir, serà una barreja d'estils sonors que no pot deixar ningú indiferent

Francesca Marí 26/08/10 0:00

Cultura

Un any oberts al modernisme

El Museu de Can Prunera celebra avui el primer aniversari de trajectòria cultural. El 24 d'agost de 2009 més de mig miler de persones assistiren a la inauguració del restaurat centre modernista, convertit en referent arquitectònic i artístic. El casal que Joan Magraner féu alçar el 1911 al carrer de la Lluna esdevé avui punt de visita obligada no només de la Vall, sinó també de l'illa de Mallorca. Ho demostren els 35.000 ciutadans i turistes que durant aquest primer any d'activitat hi han anat. En aquest espai es poden veure tresors artístics de renom internacional signats per Kiefer, Giacometti, Toulouse Lautrec, Cezanne, Ibes Tanguy, Vaserely, Santiago Rusiñol, Joan Miró i Pablo Picasso, entre d'altres. A més, val a dir-ho, hi ha les estances modernistes que foren restaurades amb molta cura durant dos intensos anys. És una iniciativa que engegà la fundació Tren de l'Art juntament amb el Ferrocarril de Sóller i que obrí les portes al públic durant les festes de Sant Bartomeu. Avui capvespre, també emmarcat dins aquesta celebració, el Tren de Sóller retrà un homenatge al president de la fundació, Pere A. Serra, impulsor del projecte del museu i qui ha cedit gran part del seu fons a la col·lecció permanent del centre modernista que dirigeix Rogelio Araújo.

Francesca Marí 24/08/10 0:00

Cultura

Antònia Vicens torna a la 'lluita' per la llibertat d'expressió

Sempre té una història al cap amb la qual maquinar nous personatges. La fal·lera literària d'Antònia Vicens no atura. Ara, a més, s'ha embarcat en un nou projecte vinculat en el món de les lletres i sobre el qual té grans expectatives. Així almenys ho deixa entreveure mentre conversa tranquil·lament al jardí de ca seva, allunyada del tràfec de Ciutat. El mes de juny l'assemblea del PEN Català escollí l'escriptora de Santanyí com a nova vicepresidenta per les Illes. Aquesta entitat que no va de berbes amb la defensa de les llengües minoritzades i el poder de la paraula. "El PEN és un ens que està al servei de les coses en les quals jo encara crec, com són la lliure circulació d'idees i la defensa de la llengües perseguides", assegura. En realitat fa trenta anys que Antònia Vicens fa part d'aquest col·lectiu internacional d'escriptors, però no ha estat fins ara que s'hi ha involucrat de ple. Abans, recordem-ho, també bregà fort com a presidenta de l'Associció d'Escriptors en Llengua Catalana a les Illes, en uns anys ben convulsos. Ja llavors, quan deixà el càrrec, el 2005, Vicens apuntava que "és obligació moral defensar la paraula".

Francesca Marí 23/08/10 0:00

Cultura

L'obra de Miró, a l'alça

L'interès que genera la mestria de Miró per les arts gràfiques quedà palesa ahir vespre a Can Prunera en la subhasta benèfica que organitzà la Fundació Tren de l'Art. Les dotze peces foren adquirides a preus iguals o superiors als estimats i, en total, s'abastà la quantitat de 150.250 euros. Els doblers aniran destinats íntegrament a sufragar les despeses de "reforma i inversió que s'han realitzat en aquesta casa", explicà el director de centre museístic, Rogelio Araújo. La vetlada començà ben animada davant un públic que licità de valent per la majoria de peces. No debades, les set litografies i els cinc gravats objecte de subhasta tenen un especial interès per les dimensions i per l'època.

Francesca Marí 20/08/10 0:00

Cultura

Can Prunera, Medalla d'Or dels Amics del Patrimoni

La Fundació Amics del Patrimoni entregà ahir la seva primera Medalla d'Or al Museu Modernista de Can Prunera, un casal que, com recordà el conseller de Cultura, Bartomeu Llinàs, "la Fundació Tren de l'Art va treure de l'oblit". Can Weyler fou l'escenari d'aquest acte emmarcat en la Festa de l'Esplendor de la Mediterrània, una celebració en què els Amics del Patrimoni conjuguen la tradició de l'Assumpció i la feminitat amb l'art contemporani. L'acte serví també per reconèixer la trajectòria i dedicació de "tres dones que han aconseguit un lloc significatiu dins la societat balear", com explicà el president de la Fundació Amics del Patrimoni, Joan Guaita.

Francesca Marí 19/08/10 0:00

Espectacles

Les revetles més sonades

Sant Agustí tornarà a ballar de valent al parc municipal e Felanitx. Durant anys, les revetles estiuenques de la localitat han estat les més sonades de l'Illa gràcies a les actuacions dels grups espanyols del moment. Enguany, tornaran a envestir de valent amb Miguel Bosé com a cap de cartell i amb un repertori d'allò més variat. Tot i això, la crisi també ha sacsejat una mica les festes de Sant Agustí. Així ho reconeixia ahir el regidor de Festes de l'Ajuntament felanitxer, Pedro Acosta, que afirmà que han hagut de "negociar" ferm amb els programadors per tal "d'ajustar el pressupost". Amb això, les revetles al parc municipal passaran de cinc a quatre. Això sí, n'hi haurà dues amb l'entrada de franc. "Aquesta és una fórmula perquè hi pugui venir tothom, tant del poble com forans", afegí. Segons Acosta, el pressupost de contractació ha passat de 235.000 euros a 215.000, "una xifra considerable", reconegué. Tot i aquesta rebaixa, dijous a vespre serà quan hi haurà l'actuació estrella, la de Miguel Bosé. "Ens ha costat una mica portar-lo, perquè normalment aquests cantants tan reconeguts volen actuar a Palma", explicà el regidor.

Francesca Marí 18/08/10 0:00

Cultura

Entre els fets històrics i l'imaginari

L'imaginari de Sebastià Manresa (Felanitx, 1945) no té aturall. Malgrat endinsar-se en l'escriptura de manera tardana, la seva fal·lera per les lletres l'ha deixat encisat. Així ho demostrà amb El mal de peus, motiu d'infelicitat i ara ho torna a fer amb Magus i altres relats, el seu segon llibre, en el qual barreja la ironia amb la filosofia i la medicina. És, doncs, un conglomerat de ciències disperses que conformen un totum revolutum literari un poc esbojarrat, però encertat. Manresa, col·laborador de dBalears, hi combina els personatges històrics amb altres del seu imaginari per tal de sergir les vint-i-una narracions breus que integren el volum. D'entre aquestes destaquen les aventures de Magnus, l'alter ego de l'autor, en les quals recorre mig món amb les seves cabòries i preocupacions. "La seva vida va ser la pròpia d'un rodamón", reconeix l'escriptor al text del llibre. Manresa assegura, però, que els seus viatges han condicionat aquestes narracions, de vegades introspectives i d'altres més iròniques envers el món i la saviesa de l'home. Altres contes es podrien classificar dins l'humor de l'absurd -però punyent. Seria el cas de les peripècies de Cristòfol Colom que va descobrir Portocolom.

Francesca Marí 12/08/10 0:00

Espectacles

Clàssics i somnis

Com un senyor. Així aparegué Joaquín Sabina sobre l'engalanat escenari del Palma Arena. Més de sis mil persones s'havien arreplegat al velòdrom un dimarts vespre per escoltar la mestria d'aquest poeta urbà que encisa generacions ben dispars. No debades fa més de trenta anys que puja a l'escenari i té vint discs en el mercat. El darrer és el que presentà ahir vespre a Palma, Vinagre y rosas, nom que també porta la gira actual, la darrera de gran magnitud. Després, retornarà als orígens, als concerts de petit format, però amb aquelles lletres intenses que parlen de l'avui i del demà. Amb una particular versió de Lili Marlén, el cantant de Jaén comparegué a les deu i nou minuts sobre l'escenari amb un posat senyorial. Amb texans i barba de més de dos dies, però amb frac i capell, Sabina deixà entreveure al públic que el concert seria intens, com ho és la seva veu (alguns pics una mica ronca), a la qual ens té acostumats. Els anys passen factura per a tothom.

Francesca Marí 11/08/10 0:00

Cultura

Balears torna a Nova York

Després de voltar per Brussel·les, Berlín i Lisboa, la campanya de promoció de la cultura a l'exterior Be Balears arribarà aquesta tardor a Nova York. Aquesta no serà la primera vegada que els agents culturals illencs es desplacen fins a la ciutat dels gratacels per mostrar-hi els seus 'productes', però aquest pic l'Institut Ramon Llull planteja un programa d'actes més 'sobri', d'acord amb els temps que corren.

Francesca Marí 08/08/10 0:00

Cultura

El traçat islàmic de Manacor

Les petjades musulmanes són de cada vegada més fefaents a Manacor. Si bé documentalment ja se'n tenia constància, les troballes arqueològiques ho corroboren amb la ceràmica que d'un any ençà s'ha localitzat a la capital del Llevant. Aquesta mateixa setmana s'han descobert noves restes al carrer de Jaume II. L'arqueòleg contractat per l'Ajuntament, Toni Micol, confirmà ahir la troballa de dos pous d'estructura islàmica "arrenglerats amb l'actual traçat urbà". Això evidenciaria que "en el moment del Repartiment la configuració de la vila es va fer sobre l'assentament islàmic preexistent", explicà. Així mateix, a la ciutat no s'hi ha trobat encara cap resta estructural de gran envergadura, sols aquests dos pous negres amb restes de ceràmica, als quals s'han d'afegir els localitzats l'any passat al carrer de Jaume Domenge -sis pous negres més.

Francesca Marí 06/08/10 0:00

Cultura

L'Assumpció agafa embranzinda

La festa de l'Assumpció agafa embranzida amb la mirada fixa en la seva preservació. Del 10 al 24 d'agost, esglésies i convents de Mallorca mostraran les talles de les marededéus mortes més emblemàtiques de la seva contrada embellides sobre els tradicionals llits. Ara, a més, la festa del 15 d'agost comença a fer camí per convertir-se en Festa d'Interès Cultural. Almenys aquesta és la intenció del director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, que ahir presentà el programa complet de l'Assumpció.

Francesca Marí 05/08/10 0:00

Cultura

Recurs dels editors pel suport genèric

El Gremi d'Editors ha interposat un recurs administratiu per via interna al Consell de Mallorca arran de la nova convocatòria d'ajudes al suport genèric. Segons el col·lectiu, d'uns anys ençà aquestes ajudes "són de cada vegada més reduïdes" i enguany, a més, s'han convertit en un "mena de norma que no té res a veure amb l'original", explica el tresorer dels editors, Francesc Moll. L'anomenat suport genèric són els ajuts que des del 1984 primer el Govern i després el Consell atorguen al sector editorial i fonogràfic per produir en la llengua pròpia. Aquest suport disposa enguany d'una partida de 136.000 euros, un 16% menys que l'edició passada. Ara bé, el que en pricipi semblava una convocatòria ordinària del Consell de Mallorca ha provocat el malestar del gremi perquè la institució pública n'ha modificat les bases. "Ara se'ns exigeix que complim tots els requisits de la llei de subvencions, malgrat que en realitat aquestes ajudes són una compra directa que el Consell fa als editors al 50%", aclareix el vocal i responsable d'El Gall Editor, Gracià Sànchez. I és que els editors reben els doblers de l'Administració insular a canvi que aquests, a final d'any, entreguin una partida dels llibres editats.

Francesca Marí 05/08/10 0:00

Espectacles

Doblet de música i llengua

Un còctel de sons novells barrejats amb llengua i bauxa. Aquesta és la proposta que els músics més joves de Ciutat tenen per a la primera setmana de l'agost palmesà. Serà a la festa RusClat dijous i a la Nit de la llengua divendres, dues propostes ben diferents que tenen per objectiu fomentar la participació dels joves en diferents espais de creació, a més de difondre la llengua pròpia de l'Illa. Precisament, els dinamitzadors dels casals de joves de Ciutat són els promotors d'aquestes dues iniciatives, que han renovat les forces. El Rusc, que d'ençà de 2007 organitza el Casal de Llevant, es fusiona ara amb l'Esclat, gestionat pel Casal de Migjorn, per esdevenir un RusClat molt més potent. S'hi combinaran les actucions de les bandes novelles amb les exhibicions de dansa que han preparat els joves d'aquestes entitats palmesanes. Serà dijous, dia 5 d'agost, a partir de les set del capvespre a les Voltes. En total, hi prendran part setze grups de ball d'estils ben dispars, com ara funky, folkore argentí i hip-hop, a més de sis actuacions musicals. L'endemà, divendres, la cita serà amb la música en català. La plaça de la Reina acollirà el primer concert Nit de la llengua, que pretén fomenar l'ús de l'idioma propi entre els grups palmesans. Eixut, L'Équilibriste i Barrumbada són les formacions amb més renom d'aquest encontre, que començarà a les sis de l'horabaixa i durarà fins a les dotze de la nit.

Francesca Marí 03/08/10 0:00