El Gremi d'Editors ha interposat un recurs administratiu per via interna al Consell de Mallorca arran de la nova convocatòria d'ajudes al suport genèric. Segons el col·lectiu, d'uns anys ençà aquestes ajudes "són de cada vegada més reduïdes" i enguany, a més, s'han convertit en un "mena de norma que no té res a veure amb l'original", explica el tresorer dels editors, Francesc Moll. L'anomenat suport genèric són els ajuts que des del 1984 primer el Govern i després el Consell atorguen al sector editorial i fonogràfic per produir en la llengua pròpia. Aquest suport disposa enguany d'una partida de 136.000 euros, un 16% menys que l'edició passada.
Ara bé, el que en pricipi semblava una convocatòria ordinària del Consell de Mallorca ha provocat el malestar del gremi perquè la institució pública n'ha modificat les bases. "Ara se'ns exigeix que complim tots els requisits de la llei de subvencions, malgrat que en realitat aquestes ajudes són una compra directa que el Consell fa als editors al 50%", aclareix el vocal i responsable d'El Gall Editor, Gracià Sànchez. I és que els editors reben els doblers de l'Administració insular a canvi que aquests, a final d'any, entreguin una partida dels llibres editats. "Sempre havia estat una compra, no és cap subvenció", confirma el president del Gremi, Miquel Ferrer.
És més, Francesc Moll afegeix que ja no saben a què s'han d'atenir, perquè les bases de les esmentades ajudes "incompleixen l'article segon de la llei de subvencions, que matisa que una subvenció és l'entrega de doblers per part de l'Administració sense contrapartida del beneficiari; i nosaltres cada any lliuram els llibres estipulats".
"Fa anys que el sector es queixa, però ara la situació ha arribat a un límit insostenible", apunta Gracià. Els llibreters reclamen al Consell que creï una nova normativa o que especifiqui si el suport genèric és una subvenció (per la qual cosa s'han d'acollir a la nova llei) o bé és una compra d'obres en català per part de l'Administració pública. "Si ens hem de regir pels criteris de subvenció, no tenim per què haver d'entregar cap llibre", precisa el vocal. Davant aquest situació, que el Gremi considera de 'greuge', els editors han presentat un recurs al departament insular de Cultura sol·licitant que es modifiquin les bases. Esperaran la resposta de l'Administració durant dos mesos. Si no n'hi ha, no descarten acudir als jutjats.
Una bona idea que ha quedat en desús
Les ajudes de mínims per al suport genèric a la producció editorial i fonogràfica -nom oficial de la convocatòria- és un projecte iniciat per la Generalitat de Catalunya fa molts anys, però que ara ha restat en desús al Principat. A les Balears, aquests ajuts fa temps que tenen seguidors i detractors, sobretot d'ençà del traspàs de competències de Cultura des del Govern als Consells insulars. "A Menorca, el suport genèric no ha existit mai i el Consell d'Eivissa, algunes vegades, ha arribat a dir a les seves empreses que es presentassin a la convocatòria de Mallorca", recorda Gracià Sànchez.
A això cal afegir-hi que durant anys les partides pressupostàries per al suport "han estat congelades o fins i tot han minvat, mentre que el sector creixia". Per contra, la Generalitat optà per un sistema molt més clar com és el de diversificar serveis. En l'actualitat, el gremi català pot recórrer a l'ajuda a l'edició que dóna l'Institut d'Indústries Culturals (subvencions pròpiament dites); mentre que si allò que vol és fer una proposta de venda de llibres per a les biblioteques públiques ha de recórrer al Servei d'Adjudicació Bibliotecari. La traducció d'obres al català, l'altre gran escull a Balears, també rep suport per part de la Institució de les Lletres Catalanes.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El llibres són cultura, però a Mallorca no llegeix ningú. Pobres editors, si comparam el pressupost invertit en la Orquesta sinfonica o els espectacles infumables de l'opera, el que reben els editors fa riure. D'aquesta manera acabarem essent la societat més pobre del mediterrani.
Quin dia podrem ser un país normal?