Vestigis del teatre romà de Palma
Imatge del carrer Peraires de Palma. Foto: Lladó Les obres al número 6 del carrer Peraires de Palma han tret a la llum el que podrien ser els primers vestigis físics del que fou el teatre romà, un edifici públic l'existència del qual és suposada pels historiadors i arqueòlegs, malgrat que de moment no se n'han trobat restes fefaents a l'indret. La troballa torna a donar esperances als tècnics, ja que s'ajusta a la tesi de l'arquitecte Luis Moranta sobre la seva localització vora el passeig del Born.
Deu anys en moviment
Cala Millor es tornarà a convertir aquesta tardor en l'epicentre de la dansa a les Balears just quan es compleix una dècada d'ençà que l'Auditòrium Sa Màniga decidí impulsar aquest llenguatge escènic. Eren altres temps, en què la dansa restava encara mig arraconada dels espais mallorquins. Amb el pas dels anys, Dansamàniga ha pres forma i també ha guanyant adeptes, el mateix que ha succeït amb les propostes creatives envers la dansa a l'Illa, que han donat fruit. "Avui tenim moltes companyies i molt bones", recordava ahir el director, Pere Santandreu.
Retrospectiva gràfica
El joc de llenguatges fou una constant creativa que Joan Miró conreà amb gran habilitat i, en aquest, hi tenen un lloc destacat els treballs gràfics. Les seves infinites possibilitats tècniques continuen avui experimentant-se a la Fundació Pilar i Joan Miró a través del gravat, la litografia, la serigrafia, la fotografia o la impressió digital. N'és una prova l'exposició Edicions dels tallers gràfics 1995-2009, una mostra que repassa els catorze anys de trajectòria d'aquests tallers "a través de diferents tècniques i propostes que s'escapen de la bidimensionalitat artística", explicava ahir la directora del centre, Magdalena Aguiló.
L'Espai Mallorca, en crisi
La crisi torna a planar sobre l'Espai Mallorca. Els treballadors del centre de Barcelona no cobren les nòmines d'ençà del mes de juliol, una situació que també s'ha traslladat als proveïdors, que en determinats casos han deixat de servir material, i la qual, a més, s'ha agreujat perquè fa dos mesos que no es paga el lloguer del local. El motiu de l'impagament és que el Consell de Mallorca no ha ingressat els doblers al Gremi d'Editors, vertaders gestors del centre. "Aquest mes ja s'han passat els tràmits d'Intervenció i ara estam pendents de Tresoreria", reconeixia ahir el conseller insular de Cultura, Joan Font, en referir-se als retards, que lamentà.
75 anys de biblioteca a Cort
El 19 de setembre de 1935 a les set i mitja del capvespre obria les portes la primera biblioteca municipal de Palma. El batle d'aleshores, Lluís Ferrer, era l'encarregat d'inaugurar unes dependències que avui, 75 anys després, es mantenen més actives que mai. No debades, la biblioteca de Cort té 39.000 usuaris, una xifra que ha augmentat un 25% en tres anys. Així ho destacà ahir la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Nanda Ramon, que acompanyada de la directora general de Patrimoni, Arxius i Biblioteques, Antònia Amengual, donaven el sus a set mesos d'activitats entorn del centre bibliotecari. Després de més de set dècades l'indret no ha variat gaire la fisonomia inicial, tot i que ha quintuplicat el nombre de volums.
Tardor literària i popular
Literatura i cultura popular marcaran la programació de tardor de les cases museu Llorenç Villalonga i P. Ginard per aquest trimestre. Una trentena d'activitats s'ofertaran als dos casal de Binissalem i Sant Joan, a l'espera d'una futura obertura de la casa del poeta de Santanyí Blai Bonet. La poesia i la performança seran les temàtiques encarregades de donar el sus a la programació tardoral. La primera serà a la casa del narrador de Binissalem amb SOP, una presentació un tant atípica del poemari del director teatral Joan Fullana amb dibuixos de Tonina Matamalas i música de Gori Matas. Aquesta serà la primera activitat versada, però no serà l'única del trimestre. La casa museu també acollirà el recital poètic Rompre barrots amb motiu de la celebració del Dia de l'escriptor empresonat (18 de novembre), organitzat pel PEN català, i el recull monogràfic dedicat a Blai Bonet per a la revista Reduccions (2 de desembre), a càrrec de Lluís Solar, Margalida Pons i l'escriptor Bartomeu Fiol. En aquest darrer s'aplega poesia esparsa i inèdita del mestre d'El cant espiritual. Seguint amb la mateixa línia, l'endemà, 3 de desembre, les lletres de Blai Bonet retornaran a Santanyí de la mà de Corcada Teatre, que representarà Pèl al pit al teatre municipal.
Ressaca d'art
L'elegància de Vívian Caoba amb els seus pebres de tap de cortí contrastaven dijous a vespre amb els vestits de llarg, les models del carrer Can Ribera o els texans i les samarretes informals dels milers de ciutadans que es passejaren per la Nit de l'Art. Era un ample ventall de ciutadans.
De Son Bibiloni a la UIB
Els músics sembla que a la fi tindran locals d'assaig públics. Això sí, hauran d'esperar que es formalitzi l'acord entre la regidoria de Cultura i Joventut de Cort i la Universitat de les Illes Balears. L'Ajuntament palmesà ha fet una proposta formal a la UIB perquè el Campus de Valldemossa aculli 20 locals d'assaig i una petita sala de concerts. Aquests locals s'ubicarien a l'antiga entrada de la universitat, davant l'edifici del Cas Jai. A més, els locals serien modulars i en un futur es podrien anar incrementant si la demanda va en augment.
Art massiu i preelectoral
La Nit de l'Art s'ha convertit en una festa on, massa vegades, la plàstica passa en un segon pla per centrar-se en un esdeveniment social, lúdic i enguany, a més, preelectoral. Els ciutadans ompliren ahir els carrers de Palma i no s'hi valen excuses de si era per les broquetes o per l'amor a la plàstica. Les vies més cèntriques del nucli històric eren un anar i venir de gent que engreixà una vetlada que enguany s'ha revifat de bon de veres. Entre el públic, hi havia una gran representació política que feia allò impossible per sortir a la foto. En alguns casos, fins i tot es posaven davant els artistes per tal de comparèixer a primera fila.
Munió expressiva al Casal Solleric
Els animals i la natura envairan a partir d'avui la planta noble del Casal Solleric. Ara bé, tot aquest 'animalari' forjat per Ferran Aguiló haurà de conviure amb la música electrònica de Daniel Palacios i les historietes de Wallace Wood, intentant, però, no quedar presoners dels filats Daniel Canogar. Són, en definitiva, les quatre propostes que el centre ofereix per a aquesta Nit de l'Art, que es presenta ben calenta.
Oberts de bat a bat
La Nit de l'Art s'ha presentat al centre cultural de Pelaires. Foto: P. Bota. S'acosta una de les vetlades culturals més importants de Palma carregada d'"il·lusió i poca capacitat econòmica". Així ho vaticinen els galeristes organitzadors de la Nit de l'Art, que demà, dijous dia 16, ompliran els carrers de Ciutat de llenguatges plàstics de tota mena. Malgrat el "temps de crisi", els galeristes asseguren que aquesta catorzena edició serà la "més gran, més important i més interessant de totes les edicions", segons explicà ahir Pep Pinya, president d'Art Palma que, juntament amb Aigab, són les alma mater de la cita plàstica. La gran novetat d'enguany serà la incoporació de la Llonja, acabada de restaurar, dins el recorregut artístic de dijous a vespre. Una intervenció de l'escultor Carles Valverde es projectarà a partir de les 20.30 hores i fins a mitja nit a la façana principal de l'edifici de Guillem Sagrera. La peça estarà acompanyada per la música de Joan Valent en un viatge de sensacions que cerquen el benestar en les petites coses. D'altra banda, la música i les performances també animaran el centre antic de Ciutat quan les galeries i els centres públics encentaran la tardor artística amb propostes que van des de mestres de la fotografia fins a l'escultura, la pintura realista, les instal·lacions i les videoprojeccions.
Palma s'engalana d'art
L'art surt al carrer en forma d'instal·lacions urbanes. Per segon any consecutiu, la mostra Retro-Activa porta fins al centre antic de Palma cinc propostes plàstiques dels artistes que, temps enrere, guanyaren el certamen d'Art Jove o en reberen una menció especial. Enguany és el torn de Mitos Colom, Neus Marroig, Pep Guerrero, Marian F. Moratinos i Aina Perelló, que han repartit les seves propostes pels diferents carrerons de Ciutat a mode d'instal·lacions, pintura, història o fotografia. Ahir els treballs anaven prenent forma, com les sabates vermelles de Marian F. Mortainos, col·locades al carrer de la Concepció. Les espardenyes, talment com en Alícia al país de les meravelles, guiaran el públic pel recorregut i sempre el tornaran a casa. There's no place like home és el títol d'aquesta instal·lació en què el vídeo s'entremescla amb els objectes per deixar palesa la idea de "la cultura del moviment i el viatge com a somni". No debades, l'artista viu entre Londres i Palma. Per la seva banda, Pep Guerrero fa més "còmode" Palma, tot i que sigui només uns dies. Uns coixins on hi ha plasmats els seus dibuixos es col·locaran entre la plaça de Cort i el carrer de la Unió.
30% més de programació 50% menys de pressupost
El Teatre Principal de Palma incentiva les activitats ajustant el pressupost. Foto: J. Carrillo. Després de la pausa d'estiu, el teatre Principal de Palma torna a obrir les portes amb una programació ben diversa. L'emblemàtic espai ciutadà disposa per al proper quadrimestre d'un 50% menys del pressupost que tenia l'any passat però, tot i això, ha fixat un programa amb un 30% més d'activitats. Aquest increment es deu, principalment, al fet que el nou equip directiu ha cercat noves vies de col·laboració amb entitats i associacions que ocuparan el teatre per als seus actes. Són els casos del Festival Jazz Voyeur, que tindrà la seu al Principal i hi oferirà vuit concerts; el Waiting for Waits; el Festival Música Mallorca, amb quatre actuacions; i els espectacles de Poesia en escena de la UIB.
“No fa falta gastar doblers per dir que si llegeixes seràs més guapo, ja ho sabem”
Parla de lectures generalitzades, tot i ser conscient que són una minoria els qui devoren les històries lletrades. Emili Manzano (Palma, 1964) ha aconseguit que la televisió faci un racó als llibres, es mantingui en pantalla i tingui audiència, cosa que per alguns pot semblar ben complicat. En realitat, l'aventura de Manzano amb la literatura i la televisió començà el 2001. Primer presentà el Saló de lectura a BTV i d'ençà del 2007 s'ha endinsat de ple en L'hora del lector, al Canal 33. Diuen que el periodista mallorquí ha fet més feina a favor de la lectura que moltes de les campanyes dels governs de torn. Tant és així que Polònia fa paròdia del programa. "Em fan un favor", assegura. Aquest cap de setmana, Manzano ha tornat a participar en les Converses de Formentor.Tercer any a Formentor. Què és per vós aquest enontre? Jo hi vénc a fer feina. La idea era fabricar una trobada amb converses generoses, sense presses. Gràcies a aquestes, el públic es pot acostar als escriptors i prendre-hi un cafè, i els participants també podem parlar tranquils.
Palma crea una zona zero
El Casal Solleric inicia la temporada expositiva transformant la planta baixa en una zona zero. Malgrat que el nom recordi més l'espai del World Trade Center que no un centre artístic, Cort pretén donar una nova embranzida a l'espai a través dels nous llenguatges contemporanis i obrint-se a la ciutadania. "Serà una sala amb propostes d'artistes emergents i relacionats amb l'art contemporani", explicava la regidora de Cultura, Nanda Ramon, des de la mateixa Zona Zero. Així, a les propostes més arriscades que cohabiten a l'Espai 4 i als muntatges de més envergadura que s'exposen a la planta Noble del Casal, ara s'hi afegeix un nou punt de confluència artística comissariada per Pau Waelder i Fernando Gómez de la Cuesta. En aquest primer curs, la Zona Zero iniciarà el cicle amb cinc exposicions sota un únic títol: Espai reservat. Aquest serà un eix destinat a la reflexió sobre els llocs que ocupen les obres d'art. "Moltes vegades es genera una distància entre els espais on es germinen les arts conteporànies i la ciutadania; volem que aquest sigui un espai on es reflexioni, es dialogi i s'entri en conflicte amb la proposta de cada creador", afegí De la Cuesta.
Històries de faula
L'imaginari cavalleresc, amb el rei Artús com a protagonista, va a la baixa. Els infants d'avui dia estan més avesats a altres tipus de personatges que, en comptes dels escuts medievals, empren espases làsers o ormejos supersònics. Tot i això, la fantasia es mantè impune a les modes i als més petits, que també es captiven amb històries de fa gairebé set segles. Aquest és el cas de La faula, la narració de Guillem de Torroella que torna a pujar als escenaris de la mà de La Sargantana. Iguana Teatre ha tret la pols al màgic text de l'escriptor mallorquí per fer-ne una versió renovada sota la direcció de Pere Fullana. La història ja s'estrenà al teatre Municipal de Palma l'any 1999 i ara torna a l'escena com a reconeixement a un clàssic de la literatura catalana. "És l'única obra arturiana de Mallorca", recordava Fullana abans de començar un dels assajos amb els tres joves actors, protagonistes d'aquesta històrica per a infants.Pau Cirer, Maria Bauçà i Pedro Orell són els pallassos encarregats de narrar les endemeses de Torroella. L'obra renovada s'estrenarà a Tàrrega aquest dissabte, dia 11, coincidint amb la Fira de Teatre de Carrer.
Tortell Poltrona torna a Palma 30 anys després
Les cadires de bova que durant anys han estat protagonistes dels espectacles de Tortell Poltrona estaven ahir sobre l'escenari del Circ Cric de Palma. Han hagut de passar trenta anys perquè el pallasso català tornàs a l'Illa amb el seu nas vermell. "Avui faig riure els néts dels qui es reien de mi en els meus inicis", feia broma. I és que han passat molts d'anys d'aquell Salta Puça televisiu i el Circ més petit de tots de final dels setanta. Durant aquestes tres dècades Tortell i el seu circ han rodat per mig món, però fins ara no s'havien decidit a tornar a travessar la mar Mediterrània. La insularitat té aquestes coses. Ara, la companyia reemprèn el viatge de les gires de circ i el seu primer indret per recalar ha estat Mallorca. Aquí presentaran Els racons de la memòria. En l'espectacle, Jaume Mateu (nom vertader del pallasso) recupera alguns dels seus esquetxos inicials, a més d'incorporar-ne d'altres de nous. Un compendi barrejat amb música en directe i la col·laboració del Cirque Hulton i el Circ Bover. "És un concepte nou de circ com un espectacle contemporani", definia ahir Tià Jordà, del Circ Bover. L'envelat del Circ Cric ja està instal·lat al parc de la Riera de Palma i es prepara per a les funcions que es duran a terme del dia 10 al 19 de setembre. Llavors, la comitiva de pallassos agafarà els seus nassos de goma i es traslladarà fins a la capital del Llevant per fer riure els nins i grans de Manacor.
Premis en escena
Presentació avui dels premis Escènica de les Balears. Foto: Grup Serra. El teatre i la dansa fets a les Balears tindran a partir d'enguany la seva estora vermella, que reconeixerà els millors treballs escènics. Sota el nom de Premis Escènica de Teatre i Dansa neixen aquests guardons,"equiparables amb els Max estatals", segons feia broma ahir l'impulsor del projecte, Javier Matesanz, que pretenen "cobrir un buit històric" de reconeixement al treball d'actors, realitzadors i directors. L'entrega dels guardons serà el 29 de novembre al Principal de Palma en una gala retransmesa en directe per IB3 Televisió i en la qual es valorarà el treball teatral i de dansa estrenats entre l'1 de gener del 2009 i el 31 de juliol de 2010. "En aquests primers Escènica hem aplegat les obres de dues temporades, ja que encara hi havia muntatges que estaven rodant. A partir de l'any que ve sols optaran als reconeixements els espectacles de la mateixa temporada", apuntà Matesanz, director de Fan Teatre (entitat impulsora) i col·laborador de dBalears. Així doncs, amb els muntatges de dos anys el jurat ho ha tingut ben complicat per fer una primera selecció del total de 40 espectacles realitzats a les Illes. Al final, la llista de nominats inclou un total de 20 obres que opten a alguna de les 12 categories establertes.
Deu anys de reivindicació sefardita
"Per un pic a l'any, Palma recorda els jueus i els ret homenatge". Amb aquestes paraules el president d'ARCA-Llegat Jueu, Manel Quadreny, definia ahir la celebració de la Jornada de Cultura Jueva que ahir tingué el seu punt àlgid a Ciutat. D'ençà del 2000, Palma celebra aquesta cita europea amb la cultura i el seu llegat històric com a principal basa. Allò que fa deu anys començà com una activitat d'abast reduït s'ha convertit avui en un reconeixement públic en el qual també són presents l'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel i la Casa Sefarad Israel. La música, la fotografia, el còmic, el cinema i el patrimoni han estat els principals atractius d'unes jornades que s'iniciaren dia 1 i s'allargaran fins dijous, dia 9. Ahir de capvespre l'activitat se centrà en el teatre Xesc Forteza, que s'omplí de panells expositius i fotografies. D'una banda, Quadreny mostrava orgullós l'exposició de còmic de temàtica jueva amb més de cinquanta historietes editades arreu de l'Estat. A la vora, la joieria afagava el protagonisme de la mà de Memòria al Carrer. Albert Bonnín i Dolors Fortesa-Rei, president i vicepresidenta de l'entitat, explicaren que allò que recull la mostra és el seu desig per "ensenyar alguns exemples d'orfebreria mallorquina realitzada per artesans descendents de jueus conversos".
Son Moix esclata
L'èxit del concert convertí la nit en històrica. Foto: Ayuga Son Moix visqué ahir una de les seves nits més estel·lars. Les pilotes que acostumen a rodar per la gespa de l'estadi deixaren pas a la lírica i al pop rock de la mà de dos grans mestres internacionals: Elton John i Andrea Bocelli. Fou un dels espectacle en directe més grans que es recorden a l'Illa i que va ser seguit per 25.000 persones ubicades entre les graderies i l'herba. La combinació de lírica i pop rock no va decebre els seguidors. Els dos mítics cantants dugueren fins a Mallorca un repertori ben complet amb cançons conegudes. En la primera part del concert, Bocelli convertí l'estadi en un vertader auditori operístic i finalitzà ovacionat davant un públic que es posà dret. Per contra, la pujada d'Elton John a l'escenari fou més sobtada i els assistens deixaren les cadires de banda per ballar a ritme de Funeral for a friend.
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- S’han mort el Papa Francesc, el reformador de l’Església catòlica
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Entitats de Maria de la Salut presenten manifest contra el projecte de megaparc fotovoltaic
- dBalears, Ona Mediterrània, VIDA i L’ESTEL conviden tothom a celebrar la Diada de Sant Jordi a la plaça de Cort de Palma