Aquesta trobada s'ha convertit en una cita obligada de la música en catalá. | E. BALLESTERO

TW
0

La bauxa i la reivindicació es donaran la mà l'11 de setembre a Son Servera en la Trobada de Músics per la Llengua. Serà l'onzena edició d'aquest certamen sonor en el qual els grups de les Illes demostren, una vegada més, que la música en català és un element ben viu de la nostra cultura. Aquesta setmana s'ha obert el termini d'inscripció dels grups que vulguin participar en aquesta cita, que començarà a les sis del capvespre amb tres escenaris repartits pel centre de la localitat. Fins ara, segons confirmà ahir el president dels Músics per la Llengua, Antoni Nicolau, ja s'hi han afegit 24 formacions, encara que des de l'organització s'espera que puguin superar la trentena. "N'esperam entre 25 i 50", apuntà Nicolau, qui ha estat una dels alma mater de l'organització d'aquest esdeveniment ludicoreivindicatiu des de l'inici.

Entre els grups ja confirmats, hi figuren noms coneguts com els de Tiu, Anegats, Oprimits, Marta Elka, les Llunàtiques, Cucorba i Herbes Dolces, a més de Bandejats, Eskassos, Gran amant, Katau, Libèl·lules a Sibèria, Negre i tres colors, Pujà fassuà i Setze cordes, entre d'altres. És a dir, serà una barreja d'estils sonors que no pot deixar ningú indiferent

"L'encontre suposa també que tots els grups som iguals, independentment de l'estil en què s'emmarquin. Aquí ens donam la mà i compartim escenari a favor de la llengua catalana", afegí Nicolau. Val a dir que en la XI Trobada a Son Servera hi participaran també grups provinents de les altres illes. Des d'Eivissa arribarà Es toc acústic, mentre que de Menorca encara estan per confirmar els noms. "Hem rebut cinc sol·licituds de músics menorquins. Ara haurem de fer un sorteig i convidar-ne només dos", matisà el president de l'associació. A més, els organitzadors han rebut diverses sol·licituds de grups del Principat per fer part d'aquest macroconcert amb la participació de més d'un centenar de persones, cosa que demostra que "una trobada d'aquestes característiques continua tenin tsentit", manifestà Antoni Nicolau, amb la bandera de la llengua com a ensenya dels treballs de totes aquestes formacions.

Tot i això, la crisi econòmica o les retallades en ajudes culturals no han passat de llarg a la Trobada dels Músics. Així, s'han hagut de reduir els pressuposts, perquè les ajudes institucionals han minvat. "Com tothom, supòs", es lamentava. "Hem hagut d'organitzar un esdeveniment amb els recursos dels quals disposam", mentre que recordà que cap de les agrupacions que participen en el macroconcert no cobra per l'actuació. "Ho feim per la llengua i pel caràcter reivindicatiu que suposa un acte d'aquestes característiques", afirmà.

Obert el periode d'inscripció

El president dels Músics per la Llengua recalcà ahir que el termini per apuntar-se a la trobada encara és obert: "Tenen fins al 6 de setembre per apuntar-s'hi", recordà, alhora que feia extensiva la convidada a tots els grups de l'Illa. El concert de l'11 de setembre servirà també per fer balanç de l'estat de salut de la música feta en català, ja que, com assegura Nicolau, "el panorama ha canviat molt d'ençà que s'inicià aquesta convocatòria, fa onze anys". Les noves estructures del mercat o els diferents formats permeten avui als músics donar a conèixer la seva creativitat per vies ben dispars i connectar també millor amb el públic.